Ne Aramıştınız?

İnternet Servis Sağlayıcı Nedir?

İnternet çözüm bulmak, çalışmak, ulaşmak ve çok daha fazlası için hayatın her alanına dokunan bir kılavuzdur.

İçerik Başlıkları
iss

Bu nedenle hızlı ve güvenilir bir internet bağlantısına duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. İhtiyaçlar arttıkça sunulan internet hizmetleri ve sağlayıcıları da aynı doğrultuda farklılaşabilir. ISP (Internet Service Provider) olarak bilinen internet servis sağlayıcı, farklı abonelik türleri ile internete bulunduğunuz yerden erişmenizi sağlayan bir aracıdır. Hizmet verilen coğrafyaya göre değişen ISP’ler arasında yaygın olarak kullanılan bazı firmalar bulunur. Türkiye’de bulunan ISP firmaları arasında BİMcell, Millenicom, Pttcell, TTNET, TTNET Mobil, Turk.net, Turkcell, Turkcell Superonline, Uydunet, Vodafone bulunur. Kullandığınız servisin hangi firma tarafından verildiğini öğrenmek için modem arayüzüne giriş yaptıktan sonra çıkan bağlantı bilgileri kısmından “kullanıcıadi@firmaadi” şeklinde verilen bilgiye ulaşmak yeterlidir. ISP firmaları kullanıcı ile internet arasındaki trafiği bir bütün halinde sunmayı amaçlayan erişim sağlayıcılarıdır. Ancak kullanıcının konumuna ve kullanımına bağlı olarak paketlenmiş bazı hizmetleri de sunabilir. Alan adı tescili, tarayıcı ve yazılım paketleri, web barındırma ve e-posta hizmetleri bu bilişim kaynakları arasında yer alır.

ISP Bağlantı Türleri Nelerdir?

ISP veya Türkçe kısaltmasıyla İSS birden fazla hizmet türü ile erişimi sağlayabilir. İnternet bağlantı türleri arasında ADSL, VDSL ve fiber ağlar bulunur. Asimetrik Dijital Abone Hattı, yani ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) sık kullanılan bir geniş bant türüdür. Mevcut telefon hatlarının bakır telleri üzerinden çalışan ve esas olarak ev geniş bandında ve küçük işletmelerde kullanılan bir bağlantıdır.

ADSL’e nasıl erişim sağlandığına bağlı olarak bağlantı gücü ve hizmet performansı değişir. Santrale yakın bölgeler 24 Mbps’ye kadar yüksek hızlara erişebilirken sinyal aralığının dışında kalan bağlantılar 1 Mbps’ye kadar daha düşük hızlara ulaşır.

VDSL (Very High-Speed Digital Subscriber Line) yüksek bit oranına sahip dijital abone hattı anlamına gelir. Bu teknoloji, internet sinyalini iletmek için aynı dijital abone hattını kullanır. ADSL’e göre kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunar. ADSL’de 24 Mbps’ye kadar sunulan hız VDSL’de 70 Mbps’ye kadar çıkar.

Fiber olarak adlandırılan bağlantı ise düşük gecikme süresi ile 940 Mbps hıza ulaşabilen bir geniş bant türüdür. Fiber optik kablolar %70’e varan veri hızı sağlar. Bu hız sayesinde dosyalar daha kısa sürede yüklenir, çevrim içi oyunlar sorunsuz hale gelir, büyük çözünürlüğe sahip fotoğraf veya videolar dakikalar içerisinde yüklenebilir ve HD filmler kısa süre içerisinde indirilebilir.

Çevrim içi olarak yapabileceğiniz her işleme açık bir ağ geçidi oluşturan ISP ile e-posta gönderimi, araştırma, alışveriş ve diğer bağlantı türü gerektiren işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. ISP bu işlemleri gerçekleştirebilmek için cihaz ile internet üzerindeki diğer tüm sunucular ile bağlantı kurar. Mobil bağlantı, uydu internet, metro ethernet ve kablonet ilgili işlemlerin gerçekleştirildiği bağlantı türleri arasındadır.

Mobil bağlantı, kullanıcıların hassas verileri paylaşmaları ve işlemleri güvenle gerçekleştirmeleri için basit, güvenilir, pratik bir yol sunan evrensel kimlik hizmetidir. Böylelikle yalnızca bir cep telefonu veya mobil kimlik kullanarak çevrim içi hizmetlere ve uygulamalara giriş yapabilirsiniz.

Uydu internet, dünya yörüngesindeki uydular üzerinden sağlanan kablosuz internet hizmetidir. Verileri kablolarla ileten DSL tabanlı internet hizmetlerinden farklıdır. Çift ve tek yönlü olmak üzere ikiye ayrılır. Modem ve uydu çanağı aracılığıyla veriler, uydu ve ağ operasyon merkezleri arasında gönderilir ve alınır.

Metro ethernet, bir metropolitan alan ağı (MAN) üzerinden noktadan noktaya veya çok noktalı bağlantı hizmetleri sağlar. Bir LAN teknolojisi olarak ortaya çıkan ethernet; iş, konut ve mobil aboneler, maliyet etkinliği, esnekliği ve basitliği gibi nedenlerle servis sağlayıcıları tarafından kullanılır.

Kablonet; Türksat tarafından işletilen, ülke içerisinde 24 kentte Kablo TV şebekesinden hizmet sunan servis sağlayıcıdır. Doğrudan kablolu televizyon hattına bağlanan bir model aracılığıyla internet hizmeti sunar. Hız, dayanıklılık ve uygun maliyet gibi avantajlarından dolayı sık tercih edilir.

İnternet Servis Sağlayıcı (İSS) Nasıl Çalışır?

ISP web sitesi barındıran ve ilgili hizmetleri sunan bir kuruluştur. Büyük bilgi işlem kapasitelerini kullanıcılar ve büyük şirketlere, kar amacı gütmeyen gruplara ve devlet kurumlarına kadar binlerce web sitesi operatörüne kiraya veren “veri ambarları” olarak hareket eder. Sahip olduğu verileri farklı şekillerde işler.

Veri Merkezi

ISP binlerce bilgisayarı tek veri merkezinde, birkaç bin metrekareyi kapsayabilen güvenli bir tesiste tutar. Bu bilgisayarlar enerji ve alandan tasarruf etmek için temel ihtiyaçlara indirgenmiş, tipik masaüstü bilgisayarların değiştirilmiş sürümleridir. ISP her bilgisayarın kurulumundan ve bakımından sorumludur.

İnternet Bağlantıları

ISP her bir kullanıcısının hızlı hizmet almasını sağlamak için gerekli olan üst kademe veya “omurga bağlantıları” adı verilen bir veya daha fazla yüksek hızda internet hattına bağlıdır. Bu bağlantıların her biri yüksek hızlı ev hizmetlerinden binlerce kat daha hızlıdır. Büyük ISP’ler birkaç bağlantı birden sağlar. Bunun nedeni hatlardan birinin başarısız olduğu durumda diğerleri için ISP’yi yönlendirmektir.

Yazılım

Bilgisayar ve ağ bağlantılarına ek olarak ISP’ler web ve e-posta sunucusu için yazılım seçeneklerine sahiptir. Birçok ISP bir site operatörünün kendi teknik gereksinimlerine ve tercihlerine göre seçtiği Microsoft Windows ve Linux Web sunucuları arasında bir seçim sunar. ISP’ler ayrıca Microsoft SQL Server veya MySQL gibi veritabanı yazılımları da sağlar. Bu veritabanları satış ve envanter kayıtları, haberler, forum tartışmaları gibi bilgilerin düzenlenmesi ve depolanması için gereklidir.

Paylaşımlı Hosting

Bir ISP’nin tek bir bilgisayarın kaynaklarını birçok müşteriye bölmesi çokça görülen bir durumdur. Paylaşımlı Hosting de denilen bu düşük maliyetli hizmet, barındırılan her web sitesini kendi dosyaları ve güvenlik parolaları olan ayrı bir varlık olarak ele alır. Ortak Hosting hizmeti düşük ila orta düzeyde internet trafiği gören ve özelleştirilmiş yazılıma ihtiyaç duymayan web siteleri için idealdir.

Özel Hosting

Çoğu ISP bir bilgisayarın tek bir web sitesini çalıştırdığı özel barındırma hizmeti sunar. Bu daha pahalı bir düzenleme olmasına rağmen daha hızlı yanıt süresi sağlar ve bilgisayar aynı anda birçok siteye hizmet vermediğinden yoğun internet trafiğini kaldırabilir. Ayrıca site sahibine ISP’nin sağladığı ile sınırlı kalmak yerine kendi yazılımını ekleme özgürlüğü verir.

Tasarım ve Pazarlama

Daha büyük ISP’ler genellikle grafik tasarım ve pazarlama hizmeti sunar. Grafik tasarım bir sitenin görünümünün stilini ve kalitesini belirler. Pazarlama ise siteyi internette daha fazla kullanıcıya sunarak web tabanlı işletmelerin müşterileri çekmesine yardımcı olur. Çoğu site sahibi profesyonel grafik tasarım veya pazarlama ihtiyacını karşılamak için ISP’den faydalanır.

Firewall İle Güvenli ISP Bağlantısı

Veri ihlalleri ve siber tehditler endişe verici olsa da çevrim içi olarak nasıl davrandığınız internet güvenliği üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bilinmeyen veya güvenli olmayan kaynaklardan gelen bağlantılara tıklamamak veya tahmini güç şifreler oluşturmak için bir parola yöneticisi kullanmak bu uygulamalar arasında sayılabilir. Günümüzde birçok modern işletim sisteminde siber alanda dolaşan verilere karşı bağlantınızı koruyan Firewall (Güvenlik Duvarı) donanımı mevcuttur. Firewall, yönlendiricinize bağlı cihazların ağına erişim sağlamaya çalışan herhangi bir harici internet trafiğini püskürtmek için tasarlanır. Temel güvenlik duvarı donanımları ağınıza bağlı olan cihazları korur fakat Windows ve iOS işletim sistemine sahip cihazınızı kullanıma açık bir Wi-Fi ağına bağladığınız anda veri korumasında yetersiz kalabilir. Firewall cihazınızı ofiste ya da evde kullansanız dahi aynı veri korumasını sürdürür. Kötü niyetli yazılımların hassas verilerinize erişmesini zorlaştıran bir güvenlik katmanı sağlar.

Güvenli bir ISP bağlantısı için Firewall, kişisel cihazınızı ve ağınıza bağlı diğer cihazları izinsiz uzaktan erişime karşı korur. İstenmeyen içeriklerin yer aldığı mesajları engellerken dosyalarınızın zarar görmesini önler. Özellikle çevrim içi oyunlarda katılımcı sayısı yüksek olduğu için kullanım boyunca ağ savunmasız kalabilir. Güvenlik duvarı oyununuzu kesmeden güvenli ve seri şekilde bağlantıda kalmanıza yardımcı olur. Karşı koyulabilen zararlı yazılımların yanı sıra herhangi bir web sitesine erişimini Firewall aracılığıyla engelleyebilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Korumak İçin Berqnet Firewall Teklifi Alın

Berqnet Firewall sahip olduğu teknik özellikler sayesinde bahsedilen tüm koruyucu aktiviteleri sunarak işletmenize bağlı ağların ve kişisel cihazlarınızın nitelikli ve profesyonel şekilde korunmasını amaçlar. Şubeler arası ağlara güvenli erişim sunarken IPSec ve VPN özelliği sayesinde güvenli bir erişim ortamı yaratır. Firewall donanımına ek saldırı tespiti ve engelleme, antivirüs, web filtre, WAN ve ağ yönetimi, kullanıcı yetkilendirme, kayıtlar ve raporlama, sistem yönetimi gibi koruyucu uygulamalara sahiptir. Dakikalar içerisinde uzmanlık gerektirmeden kurulabilen bu sistem ile hızlı ve güvenli ağ paylaşımı sağlayabilir, kişisel bilgisayarınızdaki işlemlerinizi profesyonel bir siber güvenlik sistemi ile kontrol altına alabilirsiniz.

23 Mayıs 2021
Hızlı Teklif Alın