Kötü Amaçlı Yazılım Nedir? Sistemlerdeki Etkileri Nelerdir?
Kötü amaçlı yazılımlar truva atı, virüs, malware, rootkit, cryptolocker gibi birçok farklı tür ve amaç ile karşımıza çıkmaktadır.
Adlarından da anlaşılabileceği üzere bu yazılımlar bulaştıkları sisteme zarar vermek, ele geçirmek veya bilgi çalmak gibi zararlı aktiviteler sergiler.
Farklı türleri olduğu gibi sistemlere bulaşmak için farklı siber saldırı teknikleri kullanabilir. Özelliklerine göre işlevleri de farklılık gösterse de ortak noktaları sisteme veya kurum ağına zarar vermek veya bilgi çalmaktır.
Bir zararlı yazılım bilgisayarınıza bulaştığı zaman ilk olarak enfekte oldukları sistemi ele geçirme, kontrolünü alma, ağda yayılma, uygulama kurma, dosyalara bulaşma, klavye tuşlarını kaydetme ve saldırgana gönderme, kurban bilgisayarına arka kapı açma gibi birçok tehlikeli duruma yol açabilir.
Kötü Amaçlı Yazılımın Belirtileri ve Aktiviteleri Nelerdir?
Kötü amaçlı yazılımlar farklı türde olsa ya da farklı teknikler kullansalar da bulaştıkları sistemlerde ortaya çıkardıkları etkilerde ve ortaya koydukları olağan dışı davranışlarda ortak noktalar görülebilir. Bir sisteme bulaşan zararlı kod veya zararlı uygulama aşağıdaki gibi etkiler veya belirtiler gösterebilir.
- Bilgisayarın RAM ve CPU gücünü zorlamaları veya kullanmaları nedeni ile sistemde yavaşlık veya sistemi kilitlenme gibi etkileri görülebilir.
- Kurum ağından trafik oluşturdukları için, kurum ağını yavaşlatma, internet bağlantısını zayıflatma gibi etkiler görülebilir.
- Sıklıkla bilgisayarların işletim sistemlerinde hataya; hatta çökme ve veri kaybı yaşanmasına yol açabilir.
- Sistemde kullandıkları riskli komutlar veya tehlikeli işlevler nedeni ile işletim sisteminin mavi ekran vermesi veya uygulamaların kilitlenerek olağan dışı sonuçlar doğurmasına neden olabilir.
- İnternette dolaşırken karşınıza sürekli olarak reklamlar çıkabilir.
- Siz tıklamasanız dahi sürekli olarak reklamlarla dolu sayfalar otomatik olarak açılabilir.
- Tarayıcınızın başlangıç sayfasına yerleşip kilitleyerek değiştirilmesini engelleyebilir.
- Tarayıcınıza otomatik olarak zararlı uzantı veya eklenti kurulabilir.
- Antivirüs yazılımlarınızın engellenmesi veya kapanması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
- Sistemlerinizde mining adı verilen bitcoin madenciliği yaparak sistemin zorlanmasına sebep olabilir.
- Bilgisayarların açılışına yerleşebilir ve otomatik olarak kendi kendini çalıştırabilir
İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Korumak İçin Berqnet Firewall Teklifi Alın
Doğru Bilinen Yanlışlar
Bu ve benzeri olağan dışı ve istenmeyen durumlar sebebi ile bilgisayarınız veya internet bağlantınız yavaşlayabilir. Aynı zamanda kurum ağını yoğun olarak kullanabildikleri için kurumsal bağlantıda yavaşlama sorunları yaşayabilirsiniz.
Sistem hataları sadece virüslerden ya da zararlı yazılımlardan kaynaklanmaz. Hataların, bilgisayarınızdaki konfigürasyon problemleri ve sisteminizde yüklü uygulamalardan da kaynaklanabileceğini unutmayınız.
Virüslerin ve diğer zararlı yazılımların her zaman bir kullanıcı etkileşimi gerektirmediğini de hatırlatmak isteriz. Günümüz teknoloji dünyasında zararlı yazılımların sistemlerdeki bir zafiyetten veya güncellenmemiş bir uygulama yüzünden de otomatik olarak bulaşabilme ihtimalleri vardır.
Genel olarak zararlı yazılımlara karşı “tanımadığınız kişilerden gelen e-posta eklerini açmayınız” denilse de iş arkadaşlarınızdan, sevdiklerinizden veya tanıdığınız diğer kişilerden de bir virüs saldırısı gelebileceğini unutmayınız.
Antivirüslerin genel olarak tüm virüslere karşı bir koruma sağladığı düşünülür. Antivirüs uygulamalarınız zararlı yazılımlara karşı önemli bir güvenlik aracıdır. Ancak her zaman sizi koruyamaz. Maksimum güvenlik için kurum ağında bir güvenlik duvarının kullanılması da önemlidir.
Virüsler önceki yıllarda iz bıraktıkları için daha kolay tespit edilebiliyordu. Ancak günümüz dünyasında zararlı yazılımlar da kendini geliştirmektedir. RAM / BOOT virüsleri gibi tehlikeli türlerin iz bırakmadığını ve tespit edilmeye karşı önlemleri olduğunu da hatırlatmak isteriz.
3 Mart 2021