ADSL Nedir? ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar Nelerdir?
ADSL terimini daha önce mutlaka duymuşsunuzdur, ancak ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor olabilirsiniz.
O halde yazımıza ‘’ADSL nedir?’’ sorusunun cevabı ile başlayabiliriz.
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) yani Asimetrik Sayısal Abone Hattı, internet sağlayıcınızdan evinize veri aktarmak için ev telefonu hatlarını kullanan geniş bant bağlantısıdır.
ADSL, telefon hattından internete erişme yöntemidir ve hattın aramalar için düzenli olarak kullanılmasını engellemez. Bu, çevirmeli ağ bağlantılarının ilk günlerine kıyasla, ADSL'nin bir telefon görüşmesi yapıldığı anda kullanılabileceği anlamına gelir.
DSL Bağlantısı Nedir?
XDSL olarak da adlandırılan DSL (Dijital Abone Hattı), sıradan telefon hatlarını kullanarak yüksek hızlı internet erişimi sağlayan bir teknoloji grubudur. Çevirmeli ağ gibi DSL de, veri aktarmak için telefon hattını kullanır. Bununla birlikte, çevirmeli ağın aksine DSL çok daha yüksek bir frekansta çalıştığı için veriler ses verileriyle çakışmaz. Yani telefonu ve interneti aynı anda kullanabilirsiniz. Çoğu durumda, sesi internet verilerinden ayırmak için ISS tarafından sağlanan bir filtre kullanılır.
DSL çevirmeli ağ bağlantısından çok daha hızlıdır. DSL hızları, çevirmeli ağın iki katından fazla olan 128 Kbps'den başlar ve çevirmeli ağdan 1100 kat daha hızlı olan 8 Mbps'ye kadar çıkar.
İki grup DSL teknolojisi vardır:
Asimetrik DSL: ADSL, RADSL, VDSL
Simetrik DSL: SDSL, HDSL, SHDSL
Asimetrik DSL'de yukarı akış ve aşağı akış için ayrılan bant genişliği eşit değildir, oysa Simetrik DSL'de bu eşittir.
ADSL Modem Nedir?
Asimetrik Sayısal Abone Hattı anlamına gelen ADSL, bir DSL bağlantısı türüdür. Bu bağlantının en iyi yanı, eve internet bağlatmak için ekstra bir hat gerekmemesidir. ADSL modemler ile 24 Mbps'ye kadar bağlantı hızları elde etmeniz mümkündür. Elbette bu hız evinize gelen kablonun kalitesine ve kaynaktan evinize olan mesafeye göre değişiklik gösterebilir.
Modem Kurulumu Nasıl Yapılır?
Eğer yeni bir modem aldıysanız ve kurulumun nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz.
Başlamadan önce:
- Model numarası, seri numarası ve teknik özellikleri not edin.
- Olası tehlikeler hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.
- Modemi fiziksel olarak kurarken, bilgisayarın kapalı ve fişinin çekili olduğundan emin olun.
- Modeminiz için en iyi yeri bulun. Modemin yerleştirildiği yer, kablosuz performansınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu yüzden kapalı alanlardan kaçınarak evinizde merkezi bir konum bulun.
- Aşırı ısı elektronik cihazların kötü performans göstermesine neden olabileceğinden, iyi hava sirkülsyonu olan ve ısınmayan bir yer seçin.
Şimdi modeminizi kurma zamanı.
- Siyah güç kablosunu bir duvar prizine ve modemin arkasındaki güç bağlantı noktasına takın.
- Yeşil kablonun bir ucunu modemin arkasındaki yeşil DSL bağlantı noktasına, diğer ucunu da çalışan bir telefon jakına takın. (Modeminizde yeşil bir kablo yoksa korkmayın, farklı bir renk olsa bile bağlantı noktaları aynı olacaktır.)
- Son olarak, sarı Ethernet kablosunun bir ucunu modemdeki Ethernet bağlantı noktalarından birine ve diğer ucunu bilgisayarınızın Ethernet bağlantı noktasına takın.
- Modeminiz artık etkinleştirmeye hazır.
**Bir tablet veya yeni bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, cihazınızda bir Ethernet bağlantı noktası olmayabilir. Cihazınızda Ethernet yoksa, bunun yerine modemin altındaki SSID ve güvenlik anahtarını kullanarak WiFi'ye bağlanabilirsiniz.
ADSL İnternetin Avantajları Nelerdir?
- ADSL internet kullanmanın avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- İnternette gezinirken telefonda konuşabilirsiniz, çünkü ses ve veri ayrı bantlarda çalışır.
- Mevcut altyapıyı (temel telefon ağını) kullanır. Bu, teknolojinin kullanıcılara uygulanması için büyük maliyetlerle karşılaşmayan operatörler için de avantajdır.
- ADSL kullanıcıları, ağ için numara çevirerek veya sinyal göndererek bu bağlantıyı kurmak zorunda kalmadan da internete erişebilir.
- Çevirmeli ağ bağlantısı çok daha yüksek bağlantı hızı sağlar. Bu, kullanıcılar için en önemli avantajdır.
ADSL Splitter Nedir?
Bir telefon veya başka bir aygıtın bir ADSL modem ile aynı hattı paylaştığı her yerde bir splittere ihtiyaç duyulur.
Peki ADSL splitter ne işe yarar?
ADSL splitter, ADSL hizmetleri tarafından kullanılan yüksek frekanslı gürültünün telefonlarda duyulmasını engeller. Bir splitter, sinyali, biri ADSL sinyalini ve diğeri sadece sesi içeren iki kısma ayırır. Splitter, ADSL sinyalini bloke eder ve sesin geçmesine izin verir.
Yalın ADSL Nedir?
Yalın ADSL, aktif bir telefon numarasına ihtiyaç duymayan veya bağlı olmayan bir telefon hattına kurulabilen bir ADSL hizmetini ifade eder. Yalın ADSL, telefon görüşmesi yapmak için sabit hatlarını kullanmayıp Skype gibi hizmetleri kullananlar için özellikle kullanışlı olan bir hizmettir.
Yalın internet kablo bağlantısı ile geleneksel ADSL arasındaki farklardan biri, hizmete erişim sağlamak için hattınıza bir telefon numarası eklemenize gerek olmamasıdır. Tabii ki, fiziksel bakır hattınız için bir kira ücreti hala geçerlidir, ancak ISS'ler zaten bu maliyeti yalın ADSL planlarının fiyatlandırmasına dahil eder.
ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu iki tür internet bağlantısı arasındaki temel farklardan en önemlisi hızdır. VDSL, ADSL bağlantılarından daha yüksek hız sunar. VDSL, 70 Mbps'ye kadar indirme hızı ve 10 Mbps'ye kadar yükleme hızı sağlar. ADSL ise maksimum 24 Mbps indirme hızı sağlar ve yükleme hızları çok daha düşüktür.
VDSL ile Skype, YouTube veya çevrimiçi yedekleme gibi yüksek bant genişliğine sahip uygulamaları neredeyse hiç gecikme olmadan sorunsuzca çalıştırabilirsiniz.
VDSL ile karşılaştırıldığında, ADSL daha yaygın ve kolayca erişilebilirdir. Dünya genelindeki internet servis sağlayıcılarının çoğu bu hizmetleri sunar.
Santrale olan mesafe arttıkça hem ADSL hem de VDSL'nin sinyal gücü azalır. Ancak ADSL ile karşılaştırıldığında, VDSL sinyali daha hızlı zayıflar.
İnternet Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir internet servis sağlayıcısı seçmek, çalışma, oyun oynama, öğrenme ve iletişim kurma şeklinizi etkileyecek önemli bir karardır. İnternet bağlantınızı hemen hemen her şey için kullandığınız için seçiminizi yaparken dikkatli olmanız gereken bazı adımlar vardır:
1. Hizmet Türü
İnternet hizmet sağlayıcıları, ikamet ettiğiniz yere internet sağlamak için çeşitli yöntemler kullanır. Dört temel internet bağlantısı türü DSL, Kablo, Uydu ve Fiber Optik hizmeti olarak bilinir. Size en uygun hizmet türünü seçmeniz için birden fazla hizmet türü olan bir ISS bulmanız gerekir.
2. İndirme ve Yükleme Hızı
Verileri indirme ve yükleme hızınız, kullanıcı deneyiminizi belirlemede büyük bir rol oynar. Bu yüzden internette gazete okumaktan fazlasını yapıyorsanız, internet hizmetinizin bu ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.
3. Maliyet
Çeşitli internet servis sağlayıcılarının talep ettiği maliyet ve ücretler, sizin için doğru internet şirketini belirlemede önemli bir rol oynayacaktır.
4. Güvenilirlik
Bölgenizdeki internet sağlayıcılarının çalışma sürelerini araştırın ve güvenilir bir ISS seçin.
Hangi ISS’yi (İnternet Servis Sağlayıcı) seçeceğiniz konusunda kararsızsanız, ülkemizde bulunan internet sağlayıcılarının listesine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz:
- TurkNet
- Kablonet
- Türk Telekom
- Turkcell Superonline
- Vodafone Süpernet
- Millenicom
- Digiturk
- D-Smart
5. Müşteri Desteği
En iyi internet şirketleri bile zaman zaman sorunlar yaşar. Bazen de kötü yapılandırılmış bir modem gibi kendi hatalarımızdan kaynaklanan sorunlar yaşarız. Bu nedenle kaliteli müşteri hizmeti sunan bir şirket seçmelisiniz.
11 Kasım 2020