Ne Aramıştınız?

Siber Güvenlik ve Yapay Zeka İlişkisi

Günümüzde devlet kurumlarından özel kuruluşlara, büyük ölçekli şirketlerden küçük işletmelere kadar birçok kuruluş, giderek artan ve gelişen siber saldırı tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır.

İçerik Başlıkları
yapay zeka ve siber güvenlik

İnternet ve internete bağlı teknolojilerin kullanım oranının artmasına paralel olarak siber saldırılar da artmakta, bu da kurumlar için ciddi ve engellenemez sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu durum, kuruluşların siber güvenlik stratejilerini analiz etmek ve geliştirmek için insan müdahalesinden daha fazlasının gerektiğinin bir kanıtı olarak görülebilir. Son yıllarda büyük bir gelişim kaydeden yapay zeka teknolojileri devasa büyüklükteki veri setlerini kısa sürede analiz etme ve kötü niyetli saldırıları tespit etme konusunda oldukça başarılıdır.

Yapay zeka ve makine öğrenimi ile birleştirilmiş teknolojiler şirketlerin geçmiş siber saldırı verilerini yorumlama ve gelecekte meydana gelebilecek saldırıları tahmin edebilme konusunda siber güvenlik ekiplerine faydalı analizler sunar. Oldukça kısa bir zaman dilimi içerisinde işletmelerin bilgi güvenliğinde söz sahibi olan yapay zeka birçok uzman tarafından siber güvenliğin geleceği olarak görülür. Peki, siber güvenlikte yapay zeka ile güçlendirilmiş sistemler nelerdir ve yapay zekanın siber güvenlik alanındaki başlıca avantajları nelerdir? Bu yazımızda siber güvenlik ve yapay zeka ilişkisini mercek altına aldık.

Siber Güvenlikte Kullanılan Yapay Zeka Teknolojileri Nelerdir?

Yapay zeka kullanımı siber güvenlik alanında oyunun kurallarını değiştiren önemli unsurların başında gelir. Gelişmiş yöntemlerle olası siber tehditleri tespit eden ve azaltan yapay zeka sistemleri, siber güvenlik alanında devrim yaratmayı sürdürüyor. Siber güvenlikte kullanılan başlıca yapay zeka türleri şu şekildedir:

Kötü Amaçlı Yazılım Tespiti

Kötü amaçlı yazılımlar siber güvenlikteki en önemli sorunlardan biri. Geleneksel antivirüs programları kötü amaçlı yazılımların tespitinde imza tabanlı algılama sistemleri kullanır. Söz konusu yazılımlar sadece bilinen tehditlere karşı etkili olup değiştirilmiş ve yenilenmiş tehditler karşısında yetersizdir. Yapay zeka çözümleri ise hem bilinen hem de bilinmeyen tehditleri algılamak, bunlara yanıt vermek konusunda makine öğrenimi algoritmalarına başvurur. İnsanların tespit etmesinin zor olduğu kalıpları ve anormallikleri analiz eden sistemler büyük veri setlerinde çalışma konusunda oldukça başarılıdır.

Kimlik Avı Tespiti

Hem bireyleri hem de kurumları hedef alan kimlik avı saldırıları en yaygın siber saldırılardandır. Geleneksel kimlik avı sistemleri zararlı e-postaları tanımlama, filtreleme ve kara listeye alma mantığıyla çalışır. Bu yöntemler yalnızca bilinen saldırılarda işe yarar. Ancak yeni ve gelişmiş kimlik avı saldırılarında bu sistemlerin başarı oranı düşüktür. Yapay zeka tabanlı algoritmalar ise e-postaların içeriğini ve yapısını analiz etmek adına makine öğrenimi sistemlerinden faydalanır. Söz konusu algoritmalar saldırı ihtimalini işaret eden kalıpları ve anormal durumları daha kolay algılama özelliğine sahiptir. Ayrıca yapay zeka sistemleri bu tip saldırılarda davranış analizi gibi gelişmiş yöntemleri de kullanabilir.

Ağ Güvenliği

Günümüzde kullanılan AI algoritmaları şirket ağlarındaki şüpheli etkinlikleri izlemek, olağan dışı trafik akışlarını tespit etmek, ağda yetkisi olmayan cihazları bulmak için geliştirilebilir özelliklere sahiptir. Bu sistemler geçmiş trafik verilerini inceleyerek normal ağ hareketlerini tanımlar ve bu sayede anormal durumları kolayca saptayıp ağ güvenliğini garanti altına alabilirler. Ağda bulunan yabancı cihazları da algılayabilen sistemler güvenlik ekiplerini şüpheli durumlara karşı uyarır.

Uç Nokta Güvenliği

Endpoint security olarak bilinen uç nokta güvenliği dizüstü bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi uç nokta cihazların güvenliği anlamına gelir. Yapay zeka tabanlı çözümler uç nokta davranışlarını analiz etmek ve olası tehditleri belirlemek adına makine öğrenimi tekniklerini kullanır. Örneğin, dosyaları kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayan sistemler şüpheli dosyaları karantinaya alır. Uç nokta güvenliğini de sürekli gözlem altında tutan teknolojiler güvenliği tehdit edebilecek davranışları kolayca algılama özelliğine sahiptir.

Siber Güvenlikte Yapay Zeka Kullanımının Avantajları

Yapay zeka tabanlı sistemleri siber güvenlik alanında kullanmanın birçok faydası bulunur. Zaman içinde sistemlere kolayca uyum sağlayan ve gelişim potansiyeli artan AI uygulamaları sürekli yenilenen siber tehditlere karşı başarılı sonuçlar elde etmektedir. İşte siber güvenlikte yapay zeka kullanımının en önemli faydaları:

Verimliliği Artırır

Yapay zekanın en önemli artısı rutin görevleri otomatikleştirme özelliğidir. Bu sayede siber güvenlik uzmanları rutin işler yerine daha karmaşık ve kritik görevlere odaklanarak etkin şekilde çalışabilir. Ayrıca AI, büyük hacimli veri setlerini kolayca analiz ederek verimliliği üst noktaya taşır. Siber tehdit potansiyeli olan verileri hızla işleyen teknolojiler önemli risklerin daha hızlı şekilde belirlenmesine yardımcı olur.

Geliştirilmiş Doğruluk Sunar

Yapay zeka ile geliştirilmiş sistemler yeni ve bilinmeyen zararlı yazılım türlerini belirleyerek olası tehditlerin engellenmesi konusunda son derece etkilidir. İnsanlar tarafından algılanması zor olabilecek kötü niyetli tehditleri en doğru şekilde tespit eden sistemler geliştirilmiş doğruluk özelliği ile öne çıkar. Sürekli öğrenme ve uyum sağlama yeteneği olan söz konusu teknolojiler yeni veriler öğrendikçe hassaslaşır ve tehditleri daha yüksek doğruluk oranlarıyla tanımlar.

Maliyetleri Düşürür

Şirketler yapay zeka destekli programlardan yararlanarak siber tehditleri algılama ve doğruluk paylarını artırabilir; böylece siber güvenlik operasyonlarındaki maliyet yükünde azalma olur. Görev otomasyonu ile maliyetleri düşüren sistemler insanlar tarafından yapılan rutin görevleri otomatik hale getirir. Bu da kurumların manuel müdahale ihtiyacını önemli ölçüde azaltır. AI yazılımları operasyonel süreçleri daha hızlı ve verimli biçimde yürüterek maliyet tasarrufuna imkan tanır.

Gerçek Zamanlı Tehditleri Hızla Tespit Eder

Sürekli gelişim gösteren siber tehdit ortamında potansiyel saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit etmek ve müdahalede bulunmak kötü amaçlı faaliyetlerin neden olabileceği zararları en aza indirir. Çeşitli kaynaklardan gelen verileri hızla işleme gücüne sahip AI teknolojileri şüpheli kalıpları ve anormallik unsurlarını belirleyerek tehditlerin görünürlük kazanmasına ve risklerin azalmasına yardım eder. Güvenlik ekiplerine gerçek zamanlı uyarı ve tehdit göstergeleri sunan sistemler müdahale hızını önemli ölçüde artırır.

Siber Saldırılarda Kullanılan Yapay Zeka Türleri

Yapay zeka ile güçlendirilmiş sistemler sadece kurumlar tarafından değil, aynı zamanda kötü niyetli saldırganlar tarafından da tercih edilen teknolojiler arasında. Siber saldırganlar daha güçlü saldırı eylemlerin düzenleyebilmek için yapay zeka araçlarına sıkça başvurur. Kötü niyetli saldırılarda en çok kullanılan yapay zeka türleri şunlardır:

  • Kimlik avı saldırıları: Aldatıcı tekniklerin kullanıldığı kimlik avı saldırıları hassas bilgileri ele geçirme amacı taşır. Bu tip saldırılarda yapay zeka ikna edici ve kişiselleştirilmiş e-postalar oluşturmak için kullanılabilir. İletişim yöntemlerini oldukça gerçekçi şekilde taklit eden algoritmalar gerçek ve sahte mesaj arasındaki ayrımı zorlaştırabilir.
  • Otomatik saldırılar: AI teknolojileri siber saldırı süreçlerini otomatikleştirmek ve daha siber saldırganların daha etkili saldırılar düzenleyerek çok sayıda kişinin mağduriyetine sebep olabilir. Kötü niyetli bilgisayar korsanları, sistemlerin güvenlik açıklarını tespit etmek ve hedefli saldırılar başlatmak için yapay zekadan yararlanabilir.
  • Deepfake saldırıları: AI teknolojisi tarafından hazırlanan deepfake; sahte görüntü, ses ve videoları son derece gerçekçi hale getirmeyi sağlar. Bu da kişileri aldatmak ve manipüle etmek için kullanılabilir.

Siz de siber saldırılara karşı kurumunuzun internet güvenliğini sağlamak için yapay zeka teknolojilerinden faydalanarak siber güvenlik operasyonlarınızı verimli hale getirebilirsiniz. Kurum ağ güvenliğiniz için Timus Siber Güvenlik tarafından geliştirilen SASE Platformu ve Firewall cihazlarını inceleyerek potansiyel siber tehditleri önleyebilir, kurum prestijinizi koruyabilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Koruyun

Sıkça Sorulan Sorular

Yapay zeka tabanlı teknolojiler belirli görevleri otomatikleştirmek ve tehdit unsurlarını hızlı şekilde tespit etmek konusunda siber güvenlik uzmanlarına değerli bilgiler sunar. Bu alanda devrim yaratacak olan yapay zekanın, insanların yerini alması ise şimdilik çok olası görünmüyor.

Yapay zeka sistemleri kimlik avı saldırılarında e-postalardaki gönderen bilgileri, alıcı bilgileri, konu satırı ve diğer verileri en hassas yöntemlerle analiz eder. Konum, zaman ve e-posta eklerini de ayrıntılı şekilde gözden geçirir. Ayrıca AI, kötü niyetli saldırganların tanıdık kişilerden gelmiş gibi düzenlediği e-postaları bile ayırt etme yeteneğine sahiptir.

Yapay zeka teknolojileri tarafından hız ve gerçeklik bakımından tercih edilen temel teknolojiler arasında makine öğrenimi, robotik, sinir ağları, doğal dil işleme, derin öğrenme ve genetik algoritmalar bulunur.

21 Ağustos 2023
Hızlı Teklif Alın