Ne Aramıştınız?

Uç Nokta Güvenliği: EDR Nedir? Öne Çıkan Özellikleri Nelerdir?

Fidye ve kötü amaçlı yazılımların her geçen gün yaygın hale geldiği internet ortamında kurumların uç noktalarında meydana gelecek tehditleri önceden belirlemesi ve bu konuda önlem alması oldukça önemli hale geldi.

İçerik Başlıkları
EDR

Şirketlerin uç noktaları çoğunlukla en güvensiz alanlar olarak bilinir. EDR sistemi uç noktalarda ortaya çıkabilecek şüpheli unsurları düzenli olarak tarar ve olası tehditler hakkında güvenlik birimlerini uyararak sistem güvenliğini korur. EDR sistemleri bu işlemleri yaparken uç noktaları, ana bilgisayarları ve sunucuyu sürekli olarak izlemeye devam eder. Peki, EDR nedir?

Endpoint Detection and Response isminin kısaltması olarak kullanılan EDR, siber güvenlik alanında kurumların uç nokta güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunur. Sistem, uç noktalarda meydana gelen tehditleri belirleyip uyarılarda bulunarak saldırıların azaltılmasına yardımcı olur. EDR tipik tehditleri önlemeye destek olan antivirüs yazılımlarından farklı olarak daha karmaşık tehdit ve saldırıları hedef alır.

EDR’nin Temel Bileşenleri Nelerdir?

EDR sistemleri şirket yapısına ve sistemin büyüklüğüne göre farklı mimari örüntülere sahip olsa da tipik bir EDR sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

  • Uç nokta verilerini toplama: Her bilgisayarda bir yazılım aracı vasıtasıyla uç noktalardan veri toplanır. Söz konusu veriler EDR’nin bulut tabanlı platformuna gönderilir.
  • Veri analizi: Toplanan veriler çeşitli algoritmalar ve makine öğrenimi araçlarıyla gözden geçirilir. EDR sistemleri kullanıcı işlemleri ve uç nokta verileri arasında analize dayalı incelemeler yapar.
  • Tehdit avı: Sistem, şüpheli bir davranış keşfettiğinde güvenlik ekipleri için uyarı oluşturur.
  • Şüpheli faaliyetler için otomatik yanıt: EDR sistemlerinin çoğunda otomatik uyarı yanıt özellikleri bulunur. Böylece tehditler hızlı bir şekilde yanıtlanarak uç noktadaki virüslü alan ağdan izole edilebilir.

EDR Nasıl Çalışır?

Endpoint Detection and Response programları uç noktalarda yer alan tehditleri eş zamanlı ve kapsamlı olarak incelemeye yardım eder. Kaliteli bir EDR çözümünün işleyiş mekanizması aşağıdaki gibidir:

  • Gerçek zamanlı olaylar hakkında veri toplama
  • İnceleme uyarısı verme
  • İncelemeyi önceliklendirme
  • Şüpheli olayları belirleme
  • Tehdit avlama
  • Kötü amaçlı etkinlikleri tespit etme
  • Uygunsuz etkinlikleri sınırlandırma

EDR’nin Özellikleri Nelerdir?

EDR programları şirketlerin siber güvenlik önlemlerini geliştirmeye destek olur. İyi bir EDR programı şu özelliklere sahiptir:

  • Gelişmiş görünürlük: EDR programları verileri sürekli analiz ederek tek bir yerden kolayca izlenebilmesine olanak tanır.
  • Hızlı sorgulama: EDR sistemleri yapısı gereği verileri otomatik toplama, hızlı işleme ve yanıtlama özelliklerine sahiptir.
  • Onarım ve müdahale otomasyonu: Programlar önceden belirlenmiş kurallara göre tehditlere ve şüpheli davranışlara müdahale etmeye imkân tanır.
  • Tehdit avcılığı: EDR çözümleri uç noktalarda devamlı olarak veri toplama ve analiz etme işlemleri gerçekleştirir. Böylece uç noktalarda gelişmiş görünürlük seviyesi elde edilir. Bu sayede tehditlerin tanınması ve incelenmesi daha kolay hale gelir.

EDR’nin Kurumlar İçin Önemi Nedir?

Şirketlerin uç noktaları siber saldırganların saldırı için en fazla tercih ettiği alanlardan biridir. Uç noktalardan internete bağlanan kurum çalışanlarının her geçen gün artması bu alanı saldırganlar için önemli bir giriş noktası haline getirir. Bu durum, şirket içi cihazları daha savunmasız kılar. Kurumun güvenlik zafiyetlerinden yararlanma amacında olan saldırganlar antivirüs yazılımlarını aşarak şirket ağlarına sızabilir. Gelişmiş güvenlik önlemleri arasında bulunan EDR kurumların bu tür risklerle karşılaşmasını engeller.

Geleneksel siber güvenlik çözümlerine kıyasla EDR sistemleri kurumların uç noktalarında etkin görünürlük ve tehditlere hızlı yanıt verme imkânıyla öne çıkar. Bunun yanında yeni nesil bazı EDR çözümleri bünyelerindeki yapay zekâ ve makine öğrenimi araçları ile daha sofistike mimari yapıya sahiptir. Bu sayede kötü niyetli yazılımları tespit edebilme ve sınıflandırma yönünden gelişmiş özellikler sunar.

EDR Çözümü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

EDR son kullanıcı cihazlarındaki zararlı yazılımları ve olası tehditleri tespit etmek konusunda şirketlere avantaj sağlar. Şirketiniz için iyi bir EDR çözümü arıyorsanız şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Seçtiğiniz EDR programı şirketinizdeki EPP ve SIEM çözümleri ile iyi bir şekilde entegre olabilmeli ve uyum göstermelidir.
  • EDR sistemleri şirket ağınızın tümünde kullanılabilir durumda olmalıdır. Bütün bulut ve hibrit kaynaklarınızı EDR sistemine entegre etmelisiniz. Eğer kurumunuzda farklı uzak kaynaklara sahipseniz bu durumda EDR programından yeterince verim alamayabilirsiniz.
  • EDR sistemi seçerken aktif veri tabanı güncellemesi yapan ve gelişmiş izleme motorlarına sahip olanları tercih edebilirsiniz. Programın çeşitli kaynaklardan istihbarat almasına dikkat edebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz program ayar değiştirme ve izlemeyi atlama gibi eylemlere izin vermemelidir. Sistem, ağınızda tam koruma sağlamak için her an aktif olarak çalışmalıdır.
  • Düzenli olarak güncellenen ve satış sonrası destek imkânı olan programları tercih edebilirsiniz.
  • Tehdit avlama gibi gelişmiş özelliklere sahip sistemler seçerek güvenlik ekibinize yardımcı olabilirsiniz.
  • EDR aracınızı belirlerken sıfırıncı gün açıkları, çok aşamalı saldırılar ve kimlik bilgisi hırsızlığı gibi alanlarda sisteme koruma sunan ürünlere yönelebilirsiniz.

EDR şirket içi uç nokta güvenliğinizi kontrol altına almayı sağlayan bir güvenlik çözümüdür. EDR tarafından sunulan veri toplama, tehdit algılama, uyarı ve yanıt örüntüsü sayesinde kurum içi uç nokta tehditlerini en kısa sürede tespit edebilir ve potansiyel siber saldırıların önüne geçebilirsiniz. EDR sayesinde dosyasız saldırılar, ATP’ler ve sosyal mühendislik saldırılarına karşı önlem alarak siber tehditlere yanıt verme kabiliyetinizi geliştirebilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

Öte yandan şirketinizi ve itibarınızı korumak için modern siber güvenlik çözümleri tercih edebilirsiniz. Berqnet’in SASE platformu ve Firewall cihazları ağlarınızı tek bir platform üzerinden kullanmanıza imkân tanıyarak siber saldırı riskini en aza indirir. Tehditlere karşı kapsamlı koruma sunan ürünlerle iş akışınızı verimli kılabilir kurumunuzu maddi ve manevi zararlara karşı güvence altına alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

EDR ve antivirüs programları sıklıkla birbirleriyle karıştırılır. Antivirüs programları yapısı gereği daha basit şekilde tasarlanan yazılımlardır ve EDR güvenliğinin bir parçası olarak hizmet eder. EDR ise sunduğu güvenlik araçları bakımından çok daha kapsamlı ve geniştir. Bu yönüyle EDR, kurumlara karşı düzenlenen saldırıları tespit etmek amacıyla pek çok güvenlik katmanı özelliğini bünyesinde barındırır.

XDR ve EDR birbirini tamamlayıcı görev gören iki sistem olarak bilinir. SaaS tabanlı bir güvenlik çözümü olan XDR, uç noktaların yanı sıra ağ, bulut tabanlı uygulamalar ve sunucuları da içine alan geniş bir siber güvenlik paketi sunar. Yani XDR, yapısı itibarıyla EDR’nin kapsamını genişleten ve onu destekleyen bir role sahiptir.

EDR kurumların uç nokta güvenliğini baz alan ve teknoloji odaklı hareket eden bir sistemdir. MDR ise ağ tabanlı tehditleri incelemek yerine tek bir veri kümesine odaklanır. MDR daha çok bir siber güvenlik hizmeti olarak kullanılır ve EDR’nin sağladığı avantajları içine alır. MDR üçüncü taraf hizmet sağlayıcılar tarafından şirketlere sunulur.

5 Haziran 2023
Hızlı Teklif Alın