Ne Aramıştınız?

Firewall Cihazlarında Yapay Zekanın Yeri ve Önemi

Son birkaç yılda yapay zeka, farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sektörler arasında siber güvenlik de yapay zeka tabanlı teknolojilerden en fazla faydalananlardan biridir.

İçerik Başlıkları
Firewall Cihazlarında Yapay Zekanın Yeri ve Önemi

Siber tehditlere karşı mücadelede oldukça güçlü bir araç haline gelen yapay zeka, kötü amaçlı saldırıları daha erken şekilde algılayarak analiz edebilir ve doğru şekilde yanıt verebilir. Şirketleriniz için yapay zekadan yararlanarak ağ güvenliğinizi artırabilir, potansiyel tehditleri her zamankinden daha hızlı şekilde önleyebilirsiniz. Ayrıca AI destekli teknolojiler sıfır gün saldırısı ve kötü amaçlı diğer eylemleri daha hızlı belirlemek adına çok büyük miktarda veriyi tarama özelliğine sahiptir.

Ağ güvenliği süreçlerini otomatikleştiren ve kurumların insan gücü için verimlilik kazandıran yapay zeka, BT ekiplerinin olası güvenlik açığı sorunlarına karşı daha etkin şekilde önlem almasına yardımcı olur. Geleneksel güvenlik çözümlerine kıyasla gelişmiş doğruluk sunan yapay zeka sistemleri çeşitli güvenlik açıklarını anlamak için cihaz dizilerini hızlıca tarayabilir. Güvenlik işlemlerini otomatikleştiren ve hızlandıran AI sistemleri sayesinde şirket maliyetleri önemli ölçüde azalır ve siber güvenlik giderlerinden tasarruf elde edilebilir.

Bunların yanı sıra, yapay zeka son yıllarda güvenlik duvarı sistemleri olarak bilinen firewall cihazlarında da kullanılmaktadır. AI çözümleri, firewall cihazlarının güvenliğini daha da geliştirerek kurumların siber güvenliğine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu gelişmelerle birlikte, yapay zeka teknolojisi firewall cihazlarına nasıl bir katkı sunmaktadır?c

Siber Güvenlik için Yeni Nesil Çözüm: AI Destekli Firewall Cihazları

Endüstri 5.0’ın son ürünü olan yapay zeka destekli firewall cihazları gelişmiş ve bilinmeyen tehditleri algılama yöntemlerini geliştirmek adına yapay zeka teknolojilerini kullanan ürünlerdir. Mücadele etmesi zor olan gelişmiş varyant tehditlerine karşı statik veritabanından ve akıllı algılama motorundan yararlanan sistemler tehdit algılama konusunda üst düzey performans sergiler.

Yeni nesil yapay zeka destekli güvenlik duvarı sistemleri, mevcut firewall cihazlarının yeni gelişen tehditlere karşı yeterince iyi performans göstermemesi ile ortaya çıkmıştır. Truva ve virüs gibi geleneksel tehditlere ek olarak APT’ler, fidye yazılımları ve M2M saldırılar tespit edilmesi giderek zorlaşan tekniklere sahip olabilir. İmza tabanlı tehdit tespiti teknolojisi kullanan geleneksel cihazların veritabanı kapasite sınırı olduğu için gelişmiş tehditlerle mücadele konusunda etkisiz kalabilir. Bu durum ise yanlış pozitif tehdit algılama ve gecikmiş tehdit yanıtına yol açabilir.

Öte yandan, IoT teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinde oluşan tehditlerin sayısı ve niteliği değişiyor. Daha gelişmiş olan ve artan sayıdaki tehditlerin çoğu şifreli kanallarda gizlenebilmekte ve daha zor fark edilmektedir. İmza tabanlı güvenlik duvarı sistemleri şifreli trafik özelliklerini ortaya çıkarmada yeterli değildir. Ayrıca güvenlik duvarı tehdit yönetimi emek ve zaman isteyen işlemlerden oluşur. İşletme ve bakım gibi yönlerden kritik olan sistemlerde ekipler değişen tehditlerle başa çıkmak, saldırı günlüklerini analiz etmek ve kurumsal güvenlik sistemini güçlendirmek için zaman harcamalıdır. Yeni nesil firewall çözümleri ise otomatikleştirilmiş veri analizi ve tehdit işleme yeteneklerine sahiptir. AI güvenlik duvarı sistemleri tehdit algılama modelleri geliştirmek için makine öğrenimi ve derin öğrenme teknolojilerinden yararlanır. Bu da tehdit algılama doğruluğunu ve güncelliğini olumlu yönde etkiler.

Yapay Zeka Firewall Cihazlarında Nasıl Kullanılır?

Kurumlar için siber güvenlik her geçen gün daha önemli hale geliyor. İnternet üzerinde artan siber tehditler giderek daha karmaşık hale gelirken geleneksel güvenlik çözümleri ise saldırılara yanıt vermekte çoğu zaman yetersiz kalıyor. AI destekli firewall cihazları, işletmeler için siber tehditleri gerçek zamanlı olarak algılayabilen, engelleyebilen ve finansal kayıpların önüne geçen gelişmiş güvenlik çözümleri sunar. Giderek daha dijital hale gelen ve birbirine bağlanan sanal dünyada güvenlik duruşunu geliştirmek isteyen kurumlar yeni nesil firewall çözümlerine ihtiyaç duyar.

AI firewall ürünleri performansı optimize etmek, yanlış pozitifleri azaltmak için otomatik ölçeklendirme ve ayarlama gibi özelliklere sahiptir. Bu sayede cihazların kurulumu ve yönetimi oldukça kolay hale gelir. Yapay zeka tabanlı güvenlik duvarları daha kapsamlı güvenlik çözümleri adına olay yönetimi ve izinsiz giriş tespit sistemi gibi ek güvenlik özellikleri ile genişletilebilir. Bu da kurumun siber güvenliğini en üst noktaya taşıyabilir.

AI tabanlı güvenlik duvarı çalışma prensibi; ağ ortamınnı değerlendirilmesi, dağıtım seçeneğinin seçilmesi, bulut sunucunun kurulması ve yapılandırılması, kurulumun test edilmesi, izlenmesi ve bakımı gibi aşamalardan oluşur. Güvenlik duvarı cihazları makine öğrenimi ve yapay zeka algoritmaları sayesinde internetteki tehditleri hızlı bir şekilde algılar ve önler. Ayrıca güvenlik duvarları; davranış analizi, derin paket denetimi, tehdit istihbaratı, uyarlanabilir öğrenme ve otomatik yanıt gibi gelişmiş özelliklere sahiptir. Yapay zeka ve makine öğreniminden faydalanan sistemler geleneksel cihazlara kıyasla tehditleri daha hızlı ve kesin doğrulukta belirler.

Yapay Zekanın Firewall Cihazlarına Sunduğu Avantajlar

Gerçek zamanlı siber tehdit algılama ve önleme konusunda kurumların elini güçlendiren yeni nesil firewall cihazları şirketlerin siber güvenliğini tamamen koruma altına alır. İşte yapay zeka destekli firewall cihazlarının sunduğu önemli avantajlar:

  • Gerçek zamanlı tehdit tespiti: Web üzerindeki gerçek zamanlı saldırıları tanımlayabilen firewall cihazları saldırılara anında müdahale etme özelliğine sahiptir. Böylece kurumlar veri ihlali, finansal kayıp ve şirket itibarının zarar görmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktan kurtulur.
  • Otomatik ölçeklendirme: Ağ trafiğine göre ölçeklendirmeyi artıran veya azaltan sistemler çevrim içi tehditlere karşı kapsamlı korunma imkanı sunar.
  • Otomatik ayarlama: Yeni nesil AI firewall cihazları, ayar ve algoritmalarını en son tehdit istihbaratı ve ağ davranışına göre değiştirerek algılama doğruluğunu artırır ve yanlış pozitifleri azaltır.
  • Kapsamlı raporlama: Güvenlik duvarı sayesinde sunulan kapsamlı rapor ve analitik veriler ağ trafiğini, tehditleri ve güvenlik olaylarını gerçek zamanlı olarak izlemeye ve analiz etmeye yardımcı olur.
  • Diğer güvenlik teknolojileri ile entegrasyon: Firewall sistemleri IDS ve SIEM gibi farklı güvenlik sistemleri ile eş zamanlı olarak kullanma avantajına sahiptir.
  • Kolay yönetim: Kullanıcı dostu arayüz ve sezgisel kontrollerle geliştirilen yeni nesil cihazlar kurumların taleplerine göre özelleştirilebilir. Bu da yönetimi kolay hale getirir.

Timus Siber Güvenlik tarafından üretilen AI destekli/ yapay zeka destekli, dinamik/uyarlanabilir bulut firewall cihazlarını; kurum ağınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak, erişim için güvenli web ağ geçitleri (Secure Web Gateway- SWB) oluşturmak, ağınıza izinsiz girişleri önlemek (IPS) ve ağ erişiminizi lokasyondan bağımsız, sıfır güven ağ erişimi (ZTNA) sistemleriyle entegre etmek için kullanabilirsiniz.

Timus Siber Güvenlik tarafından üretilen firewall cihazları küçük, orta ve büyük işletmelerin güvenlik ihtiyacını karşılar. Kurum ağınızı siber saldırganlara ve zararlı yazılımlara karşı korur,firmanızın farklı şubelerini güvenli şekilde birbirine bağlar ve kesintisiz iletişimi destekler.

Timus Siber Güvenlik’in yeni nesil firewall cihazları ile kurumuzun iş süreçlerinizi iyileştirin, verimliliğini artırın ve firma itibarınızı koruyun.

 

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Koruyun

Sıkça Sorulan Sorular

Siber güvenlik alanında kullanılan yapay zeka destekli çözümler insanlar tarafından manuel olarak sürdürülen süreçleri otomatikleştirir.Büyük verileri tarayabilen ve olası tehditleri belirleyebilen AI destekli siber güvenlik çözümleri,  tehdit edici olmayan unsurları diğerlerinden ayırt edebilme özelliğine sahiptir.Bu otonom süreçler sayesinde insan gücü, daha kritik görevlere odaklanabilir.Tüm bunlar insanların daha kritik görevlere odaklanmasını sağlar.

Evet, yapay zeka sistemleri kötü niyetli saldırganlar tarafından çeşiti algoritmalarla manipüle edilebilir ve saldırıya maruz kalabilir.

Siber güvenlik sistemleri tarafından kullanılan bazı yapay zeka çözümleri aşağıdaki gibidir:

  • Kötü amaçlı yazılımların tespiti
  • Kimlik avı tespiti
  • Yeni tehditleri algılama ve önceliklendirme
  • İhlal riski tahmini
  • Görev otomasyonu
4 Eylül 2023
Hızlı Teklif Alın