Ne Aramıştınız?

Modem Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Modem satın alırken göz önünde bulunmanız gereken özellikleri detaylıca anlatacağız.

İçerik Başlıkları
modem

Günümüzde ofislerde, ortak alanlarda ve evlerde kullanılan internet dünyayla irtibat halinde kalmak için en önemli gereklilikler arasında yer alır. Çalışma, iş takibi, sipariş verme, dizi veya film izleme gibi aktiviteler için internet bağlantısına ihtiyaç duyulur. İnternetin verimli bir biçimde çalışması ise tercih edilen modem türü ile yakından ilgilidir. Kaliteli bir modem satın alarak internet hızını ve performansını artırabilir, kesintisiz bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Modemler, bilgisayarların genel ağlara bağlanmasına yardımcı olan cihazlardır. Dijital verileri analog veri tiplerine dönüştüren bu cihazlar aynı şekilde karşı taraftan gelen analog verileri ise dijital verilere çevirerek bilgisayarları birbirine bağlar. Her türlü internet hizmeti için modem cihazları kullanılır. Bilgisayarları uzaktan kontrol eden ve diğer cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan bu aygıtlar, veri aktarım miktarına göre çeşitli sınıflara ayrılır. İnternet bağlantınız için modem seçimi yaparken ihtiyaçlarınızı belirlemek ve güvenlik özelliklerini incelemek en doğru ürünü almanıza yardım eder. Peki, hangi modemi satın almalı? Gelin modem alışverişinizde dikkat etmeniz gerekenleri yakından inceleyelim.

Modemin Altyapınıza Uygun Olup Olmadığını İnceleyin

Ev veya ofisiniz için doğru modem cihazını belirlerken birden çok kritere dikkat etmeniz gerekir. Bu kriterlerin başında, bulunduğunuz alanın altyapı durumu gelir. VDSL, ADSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımları bulunan modem cihazlarını servis sağlayıcınızın bölgesel hizmet altyapısı durumuna göre seçmelisiniz. Yaşadığınız yerde hangi altyapı hizmetinin sunulduğunu öğrenmek için internet servis sağlayıcınızın web sitesini ziyaret ederek konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında müşteri hizmetleriyle görüşerek de gerekli bilgiyi elde etmeniz mümkün. Eğer VDSL hattı olan bir bölgede ADSL modem cihazı satın alırsanız internet girişi yapamaz ve bu durumda cihazı geri iade etmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak her iki bağlantıyı da destekleyen ürün modellerini satın alabilirsiniz. Buna ek olarak yüksek hızlı kablosuz bağlantı özelliklerine sahip modem çeşitlerini seçerek ileriye dönük olarak doğru bir cihaza yatırım yapabilirsiniz.

Ebeveyn Protokol Desteği Olan Cihazlar Tercih Edin

Her geçen gün internet, çocuklar için daha riskli bir ortam haline geliyor. Pek çok siber tehdidin yaygın hale geldiği internet ortamında çocuklarınızı olası siber tehditlere karşı koruma altına almalısınız. Modem cihazı seçerken internet erişimini daha güvenli hale getirmek için, ebeveyn protokol desteği sunan ürünleri tercih edebilirsiniz. Söz konusu modem tipleri bağlantıyı cihaz veya servis bazlı olacak şekilde kısıtlayabilirsiniz. Bu, çocuklarınızı zararlı içeriklerden korumanıza ve onları güvenli sitelere yönlendirmenize yardım eder. Dilerseniz ağ URL filtreleme özelliği ile ağ üzerindeki web sitelerini ve URL içindeki belirli kelimeleri filtreleyebilirsiniz. Ayrıca, ebeveyn kontrol özelliği olan cihazlarda, seçtiğiniz kullanıcılar ya da tüm kullanıcılar için internet erişim zamanlaması belirleyebilir ve belirli gün ve saatlerin dışında erişimi yasaklayabilirsiniz. Bu özellikleri aktif hale getirmek için güvenlik ayarlarından ebeveyn kontrolü denetimi ve etkinleştir seçeneğini tercih edip gerekli adımları uygulamanız yeterli.

Modemin Mbps Değerleri Hakkında Bilgi Edinin

Mbps’in açılımı “Megabits per second” yani saniyede megabit olarak ifade edilir ve internetin hızını ifade eder bir kavramdır. Megabit cinsinde olan veri sayısı standart olup modem çeşitlerine göre farklılık gösterir. Günümüzde ADSL altyapısına uygun olan cihazlar 24 Mbps hızı ile çalışırken VDSL altyapılı modeller 125 ila 150 Mbps hıza kadar ulaşabilir. En yeni teknolojilerden olan fiber altyapısına uygun modem ürünleri ise 1 Gbps hız limitine ve üzerine çıkabilme imkanına sahiptir. Ancak fiber altyapılı bir cihaz seçerken bölgenizin altyapısının fiber bağlantıya uygun olması gerekir. Aksi halde cihazınız çalışmaz ya da veri aktarım hızı oldukça sınırlı olur. En çok tercih edilen internet hız seçenekleri arasında 1200 Mbps ve 300 Mbps bulunur. Peki, bu hız limitleri ne gibi özelliklere sahiptir?

  • 1200 Mbps kapasiteli modem cihazları internet üzerinden çalışanlar için uygun olup bir evde birden çok kişinin internete ihtiyaç duyduğu durumlarda tercih edilebilir. Aynı zamanda kurumsal şirketler ve internet hızının önemli olduğu büyük işletmelerde de 1200 Mbps cihazlar idealdir. Bu tip modem cihazları aracılığıyla aynı anda film izlemek, oyun oynamak, internette çalışmak ve internete bağlı diğer cihazları kullanmak mümkün olur. Ek olarak akıcı internet sayesinde zaman tasarrufu da yapabilirsiniz.
  • 300 Mbps hızındaki modem ürünleri ise en sık kullanılan cihazların başındadır. Bu ürünler 1200 Mbps kadar yüksek hızda olmasa da internette sörf yapmak, film-dizi izlemek ve sosyal medyayı takip etmek gibi günlük internet işlemleri için yeterlidir. 300 Mbps hızındaki cihazları satın aldığınızda bağlantı kalitesi için altyapı sisteminin verimi, modemin bulunduğu yer ve bağlantı kablosunun boyu gibi detaylara dikkat ederek cihazdan en iyi performansı alabilirsiniz.

Modemin Sinyal Gücünü Öğrenin

Modemin sunduğu sinyal gücü cihazın hangi mesafede ve hızda veri aktaracağını etkiler. Modem satın alırken sinyal gücü seviyelerine dikkat edebilirsiniz. Cihazı yaşadığınız yerin metrekaresine uygun seçerek sinyal gücünü iyi bir şekilde alabilirsiniz. Bazı durumlarda modem anten aparatları kullanarak da ürünün sinyal gücünü yükseltebilir, sinyalin daha geniş bir alana yayılmasını sağlayabilirsiniz. Sinyal gücünü Wi-Fi simgesi üzerinden 4 veya 5 çubuklu grafikler şeklinde görebilirsiniz. dBm cinsinden ifade edilen sinyal gücünde -30 en iyi sinyal iken -90 ise en zayıf sinyal seviyesi olarak adlandırılır.

Modemin Port Sayısını Dikkate Alın

Modem cihazlarında bulunan portlar ürünün bağlantı kanallarıdır. Sunucu ve işlemciye veri aktarımı gerçekleştirilen bu bağlantı noktaları TCP ve UDP olmak üzere iki değişik protokolde sunulur. Söz konusu portlar iki farklı bağlantı noktasına sahiptir. Modem üzerinde yer alan port sayısı aynı anda cihaza kaç farklı kaynak bağlanabileceğini gösterir. 4 port şeklinde üretilen modemler 4 farklı kaynağa, 8 port şeklindeki ürünler ise 8 farklı kaynağa aynı anda bağlanma özelliği sunar. 4 port modem ürünleri ev kullanımı için yeterlidir.

Modemin Güvenlik Seviyesini Göz Önüne Alın

Modemin hızının yanı sıra sunduğu güvenlik özellikleri de son derece önemlidir. En iyi modem markaları tarafından üretilen cihazlar ağ güvenliğini sağlayarak kişisel verilerinizin siber saldırganların veya dış kaynakların eline geçmesini önler. Ağ yöneticisinde bulunmayan bilgisayarları sizden uzak tutan sistem güvenli bir internet ortamı sunar. Modem cihazlarına ek olarak firewall adı altında sunulan güvenlik duvarı sistemlerini tercih edebilirsiniz. Şirketinizin internet güvenliği için firewall cihazları kullanarak siber güvenliğinizi en üst noktaya taşıyabilirsiniz.

Firewall cihazları internet bağlantınız üzerindeki verileri filtreleyerek ağda bir savunma hattı oluşturur. Böylece kötü amaçlı yazılım ve içeriklerin ağınıza sızması önlenmiş olur. Berqnet tarafından üretilen; küçük, orta ve büyük işletmelere özel sunulan firewall cihazları KVKK & 5651 sayılı yasaya uygun şekilde geliştirilmiştir. Hem yasal gerekliliklerinizi yerine getirmek hem de şirketinizi yaygın siber tehditlere karşı korumak için Berqnet firewall cihazları satın alabilirsiniz. Bulut tabanlı platformda ağ yönetimi ve güvenliğini yönetebileceğiniz Berqnet SASE ile de merkez ve şube ağlarının kurulumunu da kolayca yapabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak modem cihazı seçiminde fiyat bazlı hareket etmek yerine internet güvenliği alanında size daha kaliteli hizmet verecek ürünü seçmeniz siber saldırılardan korunmanıza katkı sağlar. Modem alışverişinizde kaliteli markaların sunduğu güvenli cihazlara yönelmenizde fayda var.

Sıkça Sorulan Sorular

Modem internete bağlanmanızı sağlayan cihazdır. Router ise internet ağında size bir IP adresi tanımlayarak ağda güvenle gezinmenize yardımcı olur. Router, birden çok kullanıcının interneti aynı anda kullanmasını sağlayarak kesintisiz ve stabil bir internet deneyimi sağlar. Router her bir cihaza değişik IP adresleri atarken modem tek bir IP adresi üzerinden ilerler.

Modem güvenliği zayıf uyarı alırsanız, modem arayüzünden kablosuz ağ veya Wi-Fi sekmesine girin. Wi-Fi şifreleme kısmını WPA2’ye getirerek modemi tekrar başlatabilir ve cihazı Wi-Fi ağına bağlayabilirsiniz.

  • Modeminizin doğru bir yerde konumlandığından emin olun.
  • Modem anteninin pozisyonunu kontrol edin.
  • Wi-Fi sinyal güçlendirici kullanmayı deneyin.
  • Router cihazı kullanın.
28 Ağustos 2023
Hızlı Teklif Alın