Ne Aramıştınız?

DSL Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dijitalleşmenin ve internetin insan hayatına her geçen gün daha yoğun bir şekilde dâhil olması, yeni teknik terimleri de beraberinde getirmiştir. Hayatın birçok alanında yoğun bir biçimde kullanılan internet bağlantısı için modem kurulumu gerekir.

İçerik Başlıkları
DSL Teknolojisi

İnternet bağlantısını sağlayan modemlerin üzerinde ise çok sayıda ışık yer alır ve bu ışıkların her biri farklı anlam taşır. Bu ışıklardan biri de internet kullanıcılarının çoğunun merak ettiği DSL ışığıdır. 

Sizin için DSL hakkındaki bütün detayları derledik. Şimdi gelin DSL ve DSL ışığı hakkındaki detayları birlikte inceleyelim.

DSL Nedir?

DSL (Digital Subscriber Line), dilimizdeki karşılığı Dijital Abone Hattı olan bir terimdir. DSL internet teknolojisi, bir bölgedeki internet santrali ile internet kullanıcıları arasındaki bağlantıyı bakır kablolar yardımı ile sağlayan ve yüksek bant genişliği sunan bir hizmettir. DSL, gündelik dilde “internet hattı” olarak da tanımlanabilecek bir kavramdır. 1997 yılının sonlarına doğru hayatımıza giren ve gelişmiş teknolojisi sayesinde yüksek hızlı veri aktarımı ile ses iletişimini eş zamanlı olarak gerçekleştirebilen bir teknolojidir. Sunduğu hizmet kalitesine oranla son derece düşük maliyetli olarak değerlendirilen DSL teknolojisi, bu yönüyle internet alanında ön plana çıkar. Bunun yanı sıra yine gündelik dilde karşılığı olan bir durumdan örnek vermek gerekirse; DSL, internet ve telefon hatları arasındaki karışıklıkların ayrıştırılmasını sağlayan faktörlerden biridir. Zira DSL sinyalleri, internet sinyalleri ve ses sinyallerinin birbirine karışmaması için sağlayıcılar tarafından sunulan farklı frekanslar üzerinden iletilir.

DSL Türleri Nelerdir?

DSL türleri, farklı teknik ve fiziksel detaylara göre birbirinden ayrılır. Yaygın olarak kullanılan DSL türlerini maddeler hâlinde incelemek mümkündür.

ADSL: Asimetrik DSL anlamına gelen ve veri aktarım hızlarının alım ve gönderim olarak birbirinden farklı olduğu DSL türüdür. ADSL’de veri alma hızı, gönderme hızından daha yüksektir. Asimetrik DSL, günümüzün en çok kullanılan internet teknolojisidir.

VDSL: Very-High Bitrate Digital Subscriber Line olarak tanımlanan VDSL, yüksek hıza sahip bir abone hattı teknolojisidir. Santrallere daha yakın mesafelerde konumlanan internet bağlantıları için yüksek bant genişliği sağlayan VDSL, bu yönüyle ADSL’den ayrılır ve daha hızlı bir performans sunar.

SDSL: Simetrik DSL anlamında gelen kavram, ADSL türündeki tanımın aksine veri alma ve gönderme hızları için aynı seviyede hizmet sunar. SDSL, bakır kablolar aracılığı ile 2MB/s hızında çift yönlü veri aktarımı gerçekleştirir.

HDSL: High Bit Rate Dijital Subscriber Line kavramının kısaltması olarak ifade edilen HDSL, yüksek bit hızında hizmet sunar. Yüksek frekanslı bant genişliği izni sağlayan ilk DSL türü olarak bilinen HDSL, günümüzde fiber internet olarak tanımlanan hizmeti sağlar. Maliyet ve performans dengesi olarak bir hayli verimli olan HDSL, yaygın olarak kullanılan DSL hizmetlerinden biridir.

DSL Hızı Nedir?

Her internet bağlantısının sağlayıcı kalitesi başta olmak üzere çeşitli faktörlere göre değişen hız seviyeleri vardır. DSL speed ya da DSL hızı, bağlı bulunan hattın sunduğu internet hızına denir. DSL sinyallerinin sağladığı hızı doğrudan ölçmek mümkün değildir. Ancak sağlayıcınızdan aldığınız internet hizmetinin hızını oldukça kolay bir şekilde ölçebilirsiniz. Bunun için internette popüler olarak kullanılan hız testi araçlarından yararlanabilir ve internet bağlantınızın hızı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

DSL Bağlantısı Nasıl Çalışır?

DSL internet nedir sorusu kadar bu teknolojinin nasıl çalıştığını da incelemek önemlidir. DSL, XDSL olarak da adlandırılan ve hâlihazırda en hızlı internet akışını sağlayan teknoloji olarak oldukça yaygındır. DSL, veri aktarma yolu olarak telefon bağlantısını kullanma konusunda çevirmeli ağ sistemine benzese de çok daha yüksek bir frekans üzerinden hizmet sağladığı için daha gelişmiş bir şekilde çalışır. Çevirmeli ağ teknolojisinde telefon ve internetin aynı anda kullanılması mümkün değildi ancak DSL teknolojisi bu sorunu çözdü. DSL, internet sinyalleri ve ses sinyallerini birbirinden ayırmak için İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS) tarafından sağlanan filtreleri kullanır.

DSL teknolojileri kendi içinde iki gruba ayrılır. Bunlar asimetrik ve simetrik DSL olarak tanımlanır. Asimetrik DSL’e; ADSL, RADSL ve VDSL adlı teknolojiler dâhil olurken simetrik DSL’e ise SDSL, HDSL ve SHDSL gibi teknolojiler dâhildir. Simetrik DSL’de yukarı ve aşağı akış için eşit bant genişliğinden söz edilebilirken asimetrik DSL’de bu eşitlikten söz edilemez.

DSL Teknolojisinin Avantajları

DSL internet teknolojisinin kullanıcılar için çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Hız, erişilebilirlik ve fonksiyonellik gibi detaylarla ön plana çıkan DSL’in avantajları maddeler hâlinde şöyle sıralanabilir:

  • DSL, yaygın olarak kullanılan telefon altyapıları ile çalıştığı için küçük şehirlerde ve kasabalarda bile kolaylıkla erişilebilir bir teknolojidir.
  • DSL teknolojisi, diğer internet servisleri ile karşılaştırılınca daha düşük maliyetlidir ve bu nedenle bir hayli popülerdir.
  • Zaman içinde yenilenen ve geliştirilen bir teknoloji olarak her geçen gün daha hızlı bir hâle gelmektedir.
  • DSL hizmetlerinin hâlihazırda kullanılan telefon hatları üzerinden sağlanması, yeni bir kablo altyapısına ihtiyaç duyulmadan internet servisi sağlanmasına yardımcı olur.
  • DSL internet bağlantısı eğer bir sabit telefon ile ortak hattı kullanıyor ise telefon ile eş zamanlı olarak kullanılabilir.

DSL ve ADSL Arasındaki Fark Nedir?

DSL ve ADSL kavramları sıklıkla karıştırılır. Ancak iki kavram arasında farklılıklar vardır. ADSL, DSL’in bir çeşidi olarak bilinir ve daha özel bir kavramdır. Asimetrik Dijital Abone Hattı olarak tanımlanan ADSL, günümüzde yoğun olarak kullanılan hat türlerinden biridir. ADSL internet servisleri, 16 mbps’ye kadar ulaşabilen hız seviyesi ile özellikle evlerde yoğun olarak kullanılır.

İnternet DSL Işığı Nedir?

İnternet kullanıcıları, modemde DSL nedir, DSL ışığı ne işe yarar ya da modemin ADSL ışığı neden yanmıyor gibi soruların yanıtını merak etmektedirler. Modemin üzerinde yer alan DSL ışığı, evinize gelen internet sinyallerinin kusursuz bir şekilde aktarılıp aktarılmadığını gösterir. Eğer DSL ve internet ışığı yanmıyor ise sinyal ileten kablolarda veya internet servis sağlayıcınızın sağladığı hizmette bir aksaklık söz konusudur. DSL ışığı yanmıyor veya modeminizin modeline göre kırmızı renkte yanıyorsa teknik bir problem söz konusu demektir.

İnternet güvenliğiniz için hayatınızı kolaylaştıracak olan firewall cihazı ve SASE ürünleri ile ilgili Berqnet ile iletişime geçebilirsiniz. 

İlgili İçerikler:

İnternet Bağlantı Çeşitleri Nelerdir?

İnternet Servis Sağlayıcı Nedir?

 

Sıkça Sorulan Sorular

Hayır. DSL internet bağlantıları internet sinyallerini taşımak için telefon hattı kablolarını ve jakını kullanır ama DSL internet bağlantısına sahip olmak için aktif bir telefon hattına sahip olmanız gerekmiyor. Eğer sabit bir telefon hattına sahip değilseniz herhangi bir internet servis sağlayıcısı ile görüşerek aboneliğinizi başlatabilir ve kurulum için teknik destek talebinde bulunabilirsiniz. İSS’lerin büyük bir çoğunluğu modem başta olmak üzere gerekli ekipmanları temin eder ve kurulumu gerçekleştirir.

DSL bağlantısında bant genişliği kullanıcıya özeldir ve güvenli bir altyapıya sahiptir. Kullandığınız internet servisine ait bant genişliği, ağınızın dışındaki herhangi bir kullanıcıyla paylaşılmadığı için DSL internet özellikle aile evleri için son derece güvenilirdir. DSL’in kablo üzerinden aktarım yapması da güvenirliğini artıran faktörlerden biridir.

Geniş bant bağlantıların yaygın olduğu dönemde evlerde kullanılan internet hızı, en fazla 128 kbps oluyordu. DSL ile internet sağlayıcılarının sunduğu hız seviyeleri de zamanla yükselmiştir. ADSL hizmetlerinde 20 mbps’ye kadar artan internet hızları fiber internet dönemi ile birlikte 1 gbps’ye varan seviyelere ulaşmıştır.

DSL ışığı yanmıyorsa modeminiz sinyal almıyor demektir. Bunun için kablolarda bir hasar olmadığından ve kabloların doğru soketlere takılı olduğundan emin olmalısınız. Eğer problem devam ederse internet servis sağlayıcınız ile irtibata geçip teknik destek almanızda yarar vardır.

15 Mayıs 2022
Hızlı Teklif Alın