Ne Aramıştınız?

Siber Güvenliğin Akıllı Ev Sistemlerindeki Yeri

Akıllı ev sistemleri her geçen gün hayatınızda daha fazla yer edinmeye başladı. Evlerde kullanılan pek çok cihaz bugün birbiri ile iletişim kurabilen nesnelerin internetinin bir parçası haline gelirken akıllı ev sistemleri de evlerin olmazsa olmazı haline gelir.

İçerik Başlıkları
Akıllı ev sistemlerinde siber güvenlik

Akıllı evlerden söz edildiğinde akıllara ilk olarak Google Home, Alexa, Apple HomePod gibi sesli asistan cihazları gelse de aslında evlerde kullanılan güvenlik sistemlerinden fırınlara, robot süpürgelerden kapı ziline, kahve makineleri ve buzdolapları gibi aklınıza gelebilecek hemen hemen her elektronik eşya akıllı hale gelerek bir akıllı ev sisteminin parçası haline gelebilmektedir. Tüm bu akıllı cihazları yerel bir ev ağı ile birbirlerine bağlayarak evinizi internet aracılığı ile kilometrelerce uzaktan dahi yönetebilirsiniz. Peki evinizin yönetimi için kullandığınız ve ev içerisindeki her bir adımınızı takip eden akıllı ev yazılım ve donanımları ne kadar güvenli? Gelin akıllı ev sistemlerinin güvenliği konusunda merak ettiğiniz tüm detaylara bir göz atalım.

Akıllı Ev Sistemlerinin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

Akıllı ev sistemleri son yıllarda özellikle IoT kavramının da yaygınlaşmasının etkisiyle devrim niteliğinde yeni özelliklere kavuştu. Bu özelliklerin insan hayatına olan etkisi ve hayatı kolaylaştırması akıllı ev sistemlerine olan ilgiyi artırdı. Ev içerisindeki neredeyse tüm cihazlara uzaktan erişim, otomasyon, akıllı kilitler ve güvenlik kameraları, enerji tasarrufu gibi birçok artısı sayesinde akıllı ev sistemleri, pek çok alanda sıklıkla tercih edilmeye başlandı. Güvenlik kameralarının internet üzerinden uzaktan takip edilebilmesinin büyük bir gelişme olarak tanıtılmasının üzerinden kısa bir zaman geçmişken günümüzde evinize yaklaşırken kombinizi çalıştırabilir, fırındaki yemeğinizi ısıtmaya başlayabilir hatta buzdolabınızda eksik olan malzemeleri görerek eve giderken markete uğrayabilirsiniz. Ya da eksik malzemelerin otomatik olarak favori e-ticaret sitenizden sipariş edilmesini sağlayabilirsiniz.

Akıllı ev sistemleri günlük hayatın içerisinde insanlara zaman kazandırmak ve yaşam standartlarının bir üst seviyeye taşınması konusunda oldukça önemli bir teknolojik gelişmedir. Ancak tüm dijital sistemlerde olduğu gibi akıllı ev sistemleri de siber saldırıların hedefi olabilir. Üstelik söz konusu eviniz ve mahremiyetiniz olduğunda bu konu üzerinde büyük bir titizlikle durulması gerekir.

Siber Güvenlik Tehditlerinin Günlük Yaşama Etkileri

Kurumlar gibi bireyleri de önemli ölçüde etkileyen siber güvenlik tehditleri,günlük yaşamda oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Maddi ve manevi büyük zararlara neden olabilen siber saldırılar, özellikle bireyleri hedef aldığında verdiği zararlar yıkıcı olabilir. Kişisel verilerinizin siber saldırganların eline geçmesi sonucu banka hesap bilgilerinizden kişisel yazışmalarınıza ve fotoğraflarınıza kadar her türlü veriniz üçüncü taraf kişilerin eline geçebilir. Üstelik bu durum sadece kişisel bilgisayarınız veya akıllı telefonunuzun siber saldırganlar tarafından ele geçirilmesiyle bile mümkündür. Söz konusu evinizi 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde izleyen güvenlik kameraları, sürekli olarak sizi dinleyen sesli asistanlar gibi akıllı ev sistemlerinin bir parçası olduğunda durum çok daha ciddi bir hal alabilir. Gelin şimdi akıllı ev sistemlerinin sahip olduğu güvenlik risklerine ve bu riskleri nasıl minimuma indirgeyebileceğinize yakından bakalım.

Akıllı Ev Sistemlerinde Güvenlik Riskleri

Akıllı ev sistemleri temelde evinizde bulunan tüm akıllı cihazların birbiri ile iletişim kurabildiği bir ağdır. Ev ağınıza bağlanan bu akıllı cihazlar tek başlarına veya genel bir akıllı ev yönetim sistemine bağlanarak sizinle iletişim kurar. Akıllı ev sistemleri ile evinizi internet bağlantısı aracılığı ile evinizden uzakta olduğunuz anlarda dahi yönetebilmeniz mümkündür. Ancak internete bağlanan her sistemde olduğu gibi akıllı ev sistemlerinin de internet üzerinden erişime açık hale gelmesi siber saldırıların hedefi haline gelmesine neden olur. Sistemin uzaktan erişim ile sabote edilmesi, kötü niyetli saldırganların da bu bağlantıyı kullanarak ağınıza sızması muhtemeldir. Akıllı ev sisteminizde yer alan cihazlarda bulunan güvenlik açıkları veya ev ağınızdaki yapılandırma hataları siber saldırılar için adeta bir davet niteliğindedir. Eğer akıllı ev sisteminizin kurulu olduğu ağa bir şekilde ulaşılır ya da sızılırsa tüm sistemleriniz ele geçirilebilir. Evinizin her köşesinde bulunan ve her hareketinizi izleme kabiliyetine sahip teknolojik aletlerinizde, akıllı asistanlarınızda hatta ağa bağladığınız telefonlarınızda yer alan tüm bilgiler siber saldırganların eline geçebilir.

Akıllı Ev Sistemlerindeki En Yaygın Siber Güvenlik Saldırıları

Siber saldırganlar, sistemlere yetkisiz olarak erişmek için her geçen gün yeni bir yöntem geliştirirken güvenlik uzmanları ise bu saldırılara karşı önlemler geliştirir. Söz konusu akıllı ev sistemleri olduğunda siber saldırganların hedefi akıllı ev sistemine veya ev ağına yetkisiz bir şekilde erişmektir. Bu saldırılar genellikle kullanıcıların güvenlik önlemlerini yeteri kadar almaması nedeniyle kullanıcıların şifrelerinin ele geçirilmesine yönelik kalıplaşmış saldırılardır. Sosyal mühendislik ve oltalama saldırıları bunlara örnek olarak verilebilir. Bu türden saldırılar sizi kişisel bilgilerinizi paylaşmaya yönlendiren aldatıcı mailler veya telefon aramalarından oluşur. Örneğin akıllı ev sisteminiz ile alakalı olduğunu düşündüğünüz maile tıklayarak giriş yaparsanız bilgileriniz siber saldırganların eline geçebilir.

Siber saldırganların ağ şifrenizi veya akıllı ev sisteminizin şifresini ele geçirmesi ve bu sistemlere erişim sağlaması tüm siber güvenliğinizi tehdit eder. Eğer ağınıza bir kere bağlantı sağlarlarsa ağ üzerindeki tüm cihazları görebilir ve erişebilirler. Bu türden siber saldırıların sadece dijital varlıklarınızı ele geçirebileceği düşünülse de gerçek çok daha büyük bir tehlike barındırır. Sizin evde olup olmadığınızı bilen üstelik tüm güvenlik sistemlerinize erişim sağlamış siber saldırganlar fiziksel olarak da evinize saldırıda bulunarak hırsızlık gerçekleştirebilir. Sonuç olarak akıllı ev sistemlerine gerçekleştirilen siber saldırıları sizi fiziksel olarak da korunmasız hale getirir.

Olası Güvenlik İhlalleri ve Korunma Yolları

Güvenlik ihlallerini kullanıcı kaynaklı ve sistem kaynaklı ihlaller olmak üzere iki başlık altında inceleyebiliriz. Söz konusu akıllı ev sistemlerinin güvenliği olduğunda her iki sebeple de yakından ilgilenmek gerekir. Siber korsanlar hem kullanıcıdan kaynaklı hemde sistemlerden kaynaklı güvenlik zafiyetlerini araştırarak en ufak açıkta tüm sisteminize sızmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

Kullanıcılardan kaynaklı güvenlik zafiyetleri siber saldırganların en çok kullandığı açıklardır. Bireylerin siber farkındalık konusunda eksik olması ve dijital ortamdaki güvenlikleri için yeterli önlemleri almamış olması siber saldırganları adeta bir mıknatıs gibi çeker. Mailinize gelen bir dosyayı indirmeniz, lisanssız yazılım kullanmanız, oltalama saldırıları sonucu kişisel bilgilerinizi paylaşmanız sizi ve akıllı ev sisteminizi siber saldırılara karşı savunmasız hale getirir.

Sistem kaynaklı güvenlik zafiyetleri konusunda ise kullanıcıların yapabilecekleri oldukça sınırlıdır. Akıllı ev sisteminizin bir parçası olan her elektronik eşya kendi yazılımına sahiptir ve sürekli olarak ev sistemi ile iletişim kurar. Bu cihazların yazılımında bulunan bir güvenlik açığı tüm ağınızı riske atabilir. Güvenlik güncellemesi sunan firmaların ürünlerini tercih etmek güncellemeleri düzenli olarak gerçekleştirmekten başka yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.

Akıllı ev sisteminizde yer alan güvenlik zafiyetleri sonucu siz farkında dahi olmadan güvenlik kameralarınızdan evinizi izleyebilir, akıllı asistanınızdan banka bilgilerinizi çalabilir ya da gün içinde evinizi dinleyebilir. Bunlardan korunmak için en önemli korunma yöntemi olan şifrenizi olabildiğince öngörülemez ve çözülemez yapmalısınız. Gelin beraber akıllı ev sisteminizi güvenli hale getirmek için yapabileceklerinize yakından göz atalım.

Güçlü Şifreler Tercih Edin

Güçlü şifre kullanımı siber güvenliğiniz için alabileceğiniz önlemlerin başında gelir. Güçlü şifreler tahmin edilmesi zor, deneme yanılma yoluyla veya siber saldırılarda kullanılan yazılımlar ile çözülmesi oldukça güç olan şifrelerdir. Tahmin edilebilir ve güçsüz şifre kullanmanız, şifre kullanmamanız ile hemen hemen aynı anlamı taşır. Peki güçlü şifre nedir ve nasıl oluşturulur?

Siber saldırılarda saldırganlar şifrenizi elle tek tek girmez, sistemler otomatik olarak tüm varyasyonları deneyerek şifrenizi bulmaya çalışır. Bu sistemlere karşı güvenliğinizi artıracak önlemler şunlar olabilir:

  • Noktalama işaretleri kullanın: Her sistem tüm noktalama işaretlerini kabul etmediği için nokta ya da tire gibi işaretler kullanarak şifrenizi güçlendirebilirsiniz.
  • Küçük büyük harf kullanın: Sistemler tüm varyasyonları ilk olarak küçük harfte dener. Küçük büyük harf kombinasyonları bu sistemleri çok daha zorlayacaktır.
  • Rakam kullanın: Şifrenizin içine yerleştirdiğiniz bir kaç rakam tahmin sistemlerine karşı güçlü bir şifre oluşturmanızı sağlayacaktır.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın

Olası bir cihazınızın şifrelerinin çalınması durumunda yapacağınız ya da bunun farkında varmadan sürekli olarak korunabileceğiniz bir yöntem daha var. Bunun adı iki faktörlü kimlik doğrulamadır. Özetlemek gerekirse bir hesaba giriş yapabilmeniz için farklı bir cihazdan ya da hesaptan onay almanızı gerektiren bir sistemdir. Teknik olarak giriş yapmak için iki adet şifreniz vardır. İki faktörlü kimlik doğrulama sistemlerini parmak izi veya yüz tarama gibi biyometrik verilerinizi kullanarak da güçlendirebilir hatta çok faktörlü kimlik doğrulama sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bu alanda sayısız güvenlik önlemi ve siber saldırı olduğu dijital dünyada sizlere kolaylıkla yol gösterecek ve güvende hissetmenizi sağlayacak firmalardan destek alabilirsiniz.

Parola Yöneticisi Kullanın

Parola yöneticileri, adından da anlaşılacağı gibi dijital hesaplarınıza erişim için kullandığınız şifrelerinizi tek bir noktada güvenli şekilde saklamanıza ve kullanmanıza yarayan uygulamalardır. Güçlü parolalar ve iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanımı her ne kadar güvenlik sağlasa da dijital hesaplarınızın sayısının artması kontrol edilmesi zor bir durum oluşturur. Şifrelerinizi en güvenli şekilde saklamak için parola yöneticilerini kullanabilirsiniz.

Ağ Güvenliğinizi Sağlayın

Tüm akıllı ev sisteminizi evinizdeki ağ üzerine kurduğunuz için olası saldırıların ilk hedefi bu ağlar olacaktır. Bu ağlara erişebilen biri tüm cihazlarınıza erişecektir. Peki bundan nasıl korunabilirsiniz?

Ağ güvenliğiniz için atabileceğiniz bir kaç adım bulunur. Bunlardan ilki güçlü bir Wi-Fi şifresi kullanmak bir diğeri de ağınızı meraklı gözlerden saklamaktır. Wi-Fi şifreniz güçlü olsa da herkesin bu ağı görüp bir şekilde ulaşmaya çalışmasını engellemenin daha güvenilir bir yolu var. Bu da ağınızın görünürlüğünü kapatmak. Evdeki tüm cihazlarınızı bağladıktan sonra ağ adınızı gizleyerek yeni cihazların girmesini engelleyebilirsiniz. Bunu yapmak için modem arayüzünden Gelişmiş > Wi-Fi > Wi-Fi güvenlik ayarları bölümünden Wi-Fi adını gizlemeyi aktif edebilirsiniz.

Alabileceğiniz önlemler bunlarla da sınırlı değildir. VPN olarak adlandırılan ve sanal özel ağ anlamına gelen teknolojiyi kullanarak da ağ güvenliğinizi arttırabilirsiniz. Uzaktan ev ağınıza bağlandığınız dahi VPN ile ev ağınıza güvenli bağlantı sağlayabilirsiniz.

Bir başka ağ güvenliği önlemi olarak da evinize gelen misafirlerinize, akıllı ev sisteminizin yer aldığı kişisel ağ dışında bir ağa bağlanmalarını sağlamaktır. Misafir ağı olarak adlandırılan bu sistem ile ağınızı misafirlerinizin cihazlarından gelebilecek zararlı yazılımlara karşı korumuş olursunuz.

Güncellemeleri Aksatmayın

Siz kullanıcı olarak elinizden geleni yaptıysanız siber saldırılara karşı oldukça güvenli bir ortam oluşturdunuz demektir. Peki ya yazılımınız gerçekten bu alanda iyi mi? Akıllı cihaz güvenliği tüm akıllı ev sistemi dağıtıcısı tarafından en çok önem verilen alandır. Siber saldırganlar tarafından geliştirilen saldırı yöntemlerine ya da sistemde daha sonradan fark edilen bir sistem açığına karşı üretici ve geliştiriciler tarafından hazırlanan güncellemeler ile hızlı bir şekilde önlem alınabilir. Üretici tarafından sunulan güncellemeler genellikle özellik güncellemeleri ve güvenlik güncellemerli olarak ayrılır. Yeni özellikler ve iyileştirme ilginizi çekmiyorsa bile güvenlik güncellemelerini aksatmadan gerçekleştirmeniz gerekir. Ancak eğer sistemlerinizi güncellemiyorsanız firmanın bu alandaki çalışmaları sizin için hiçbir şey ifade etmez. Sisteminizi güncel tutmadığınızda bir önceki sürümde oluşmuş olan bir sistem açığı ağınızı ve akıllı ev sisteminizi saldırılara açık hale getirebilir. Bu yüzden sürekli olarak sisteminizi güncel tutmalısınız.

Sistem kaynaklı ihlallerinde temel kaynağı olan güncel olmayan sistemler için alabileceğiniz en iyi önlem yazılım güncellemelerini otomatik olarak gerçekleştirilecek şekilde ayarlamalar yapmanızdır. Böylelikle en güncel güvenlik zafiyetlerine karşı sisteminizi güven altında tutabilirsiniz.

Timus Siber Güvenlik Teknolojiler çözümü Berqnet Firewall bq25s ürünüyle siz de eviniz ya da işletmeniz için siber güvenlik tehditlerine karşı koruma stratejinizi oluşturabilirsiniz. Yeni nesil Berqnet Firewall çözümleriyle evinizin güvenlik duvarı ihtiyaçlarına yanıt bulabilir, güvenli internet erişimi ve merkezi yönetim olanaklarından yararlanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sisteminiz güvenli bir şekilde kurulduğu takdirde sizin onayınız olmadan kimse erişemez.

Güçlü şifreler oluşturmak için sayısız site ve uygulama var. Ancak kendi şifrenizi oluşturmak istiyorsanız şifrenize bir büyük, bir küçük harf bir noktalama işareti ve en az bir rakam eklemelisiniz. Şifrelerinizin birbiri ile aynı olmamasına da dikkat etmelisiniz.

Wi-Fi bu savunmada merkezde yer alır. Wi-Fi’nizin olası bir saldırıda çökmesi ya da sızılması tüm sisteminize saldırılmasına olanak sağlar. Bu nedenle gerekli siber güvenlik önlemlerinizi almanız çok önemlidir.

22 Nisan 2024
Hızlı Teklif Alın