Ne Aramıştınız?

İnternete Bağlanmanızı Sağlayan IPv4 Nedir?

IP yani Internet Protocol yerine kullandığımız bu kısaltma, bilgisayarların bir ağ vasıtası ile birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür. 

İçerik Başlıkları
ipv4

İnternet, dağıtık sistem mimarisine sahiptir. Dolayısıyla merkezi olan ve biri tarafından yönetilmeyen bu ortamın belirli protokoller dâhilinde çalışması gerekmektedir. İnternet, bu standartlar doğrultusunda küresel bir ağda çalışır. IP yani Internet Protocol yerine kullandığımız bu kısaltma, bilgisayarların bir ağ vasıtası ile birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür. IP adresi, verilerin hangi adrese gideceğini belirlemek için ağa bağlanan cihazlara atanan sayı kümesidir. Her IP adresi özgündür. Bu sayede cihazların birbirini tanıması, veri alışverişinde bulunması ve iletişim kurması mümkündür. İlk olarak RFC 791’de tanımlanan İnternet Protokolü’nün 4. sürümüne IPv4 denir.

IPv4 Tüm Cihazlar İçin Yeterli Midir? IPv6 ile Farkları Nelerdir?

Mevcut piyasada kullanılan iki tür IP adresi vardır. Bunlardan biri IPv4 ve diğeri de IPv6 olarak belirlenir. 1983 yılından beri kullanılan IPv4 adresinin 32 bitlik adresleme kapasitesi vardır. Peki, sizce hızla artan dünya nüfusu ve beraberinde gelişen teknolojinin getirdiği yeni cihazlar için bu adres alanı yeterli olur mu? İşte bu noktada 32 bitlik adres alanına sahip IPv4 sürümünün 4,3 milyar cihaz için yeterli olacağını fakat artık bu kapasitenin de dolduğunusöylemek mümkün. Zamanla dünya üzerindeki tüm IP adresleri tükenince büyük bir sorunun ortaya çıkması muhtemeldir. IP adreslerinin tükenmesi ihtimaline karşı bu problemi çözmek için insanlar ne yapmalı? Bu sorunu ortadan kaldırmaya yarayan IPv6 ise en son kullanılan İnternet Protokolü sürümüdür. 128 bitlik adres alanı sayesinde akıl almayacak kadar fazla sayıda cihaza atanabilir.

Veriler Ağ Üzerinde Nereden Nereye Gideceğini Nasıl Karar Verir?

Bir noktadan diğer noktaya verilerin aktarılabilmesi için iletişimi sağlayan sistemlere network denir. Eğer sadece bir cihazı diğer cihaz ile kablo kullanarak bağlayabilseydiniz veri iletişimini sağlamak bu kadar zor olmazdı ve diğer taraftaki cihaz üzerine aktarılırdı. Peki, verinin yolculuğu milyonlarca cihaz ve sistem üzerinden nasıl gerçekleştirilir? Veriler hangi adresin doğru olduğuna nasıl karar verebilir? Bu noktada ağda çok fazla cihaz olabilir ve bunları fiziksel olarak bağlamanız tek çözüm yolu değildir. Routers denilen yönlendiriciler ile veriler doğru adresi bulabilir. Küresel bir ağ olan internete bağlanırken bu yönlendiriciler istediğiniz noktaya ulaşmanızı sağlar. IP ile veri aktarımı yaparken veriler paketlere bölünerek ilerler. Çok fazla miktarda paketin oluşması yönlendiricilerde trafik oluşturabilir. Bu sebeple hızda azalma olabilir. Peki, IP aracılığı ile her zaman veri aktarımı %100 gerçekleşebilir mi? Bu sorunun yanıtı garanti değildir. Veri aktarımı süresince paketlerde hatalar meydana gelebilir ve paketlerin kaybolması durumunda iletişim kopabilir. Bu problemlerden dolayı iletişimin aksaması durumunun önüne geçmek için TCP gibi güvenilir bir protokol de uygulanır.

IP Adreslerinin Çalışma Mantığı Nedir?

DNS kısaltması ile kullanılan Domain Name Server, yani alan adı adresleri her web sitesi için belirlidir. Bu internet servis sağlayıcıları, hangi alan adının hangi IP adresinde tutulacağını kaydeder. Bu sayede sizler web tarayıcısındaki arama motoruna web sitelerinin alan adlarını girerek doğru adreslere ulaşabilirsiniz. IP adresleri olmaması durumunda web sitelerine ulaşmanın zorluğunu düşünebiliyor musunuz? Her web sitesinin bir sunucu ortamına bağlı olduğu bu ağda IP adresleri olmadan doğru kaynağa nasıl erişebilirdik? Bir sitenin IP adresini biliyorsanız bu adresi web tarayıcınızdaki arama motoruna yazarak o siteye erişebilirsiniz. Fakat her web sitesinin ayrı ayrı IP adreslerini bilmek oldukça zor olmaz mıydı? Bu sorunu da çözmek için sunucularda özgün IP adreslerinin bilgisi olan domainler vardır. Web ortamında akışın kolaylıkla sağlanabilmesi ve doğru adreslere güvenli bir şekilde ulaşım sağlanabilmesi için alan adlarına karşılık gelen IP adreslerinin bilgilerinin tutulması oldukça önemlidir. Aynı zamanda IP adresi bilinen bir cihazla diğer cihaz birbirleri ile iletişime geçebilir. Bu cihazlar internet ağına bağlı oldukları sürece değişik ağlar üzerinden internete bağlansalar dahi etkileşim halinde kalmaları mümkündür. Berqnet kullanıcılarına şubeler arası ve çalışanlarla merkez arası güvenli uzak bağlantı sağladığımız VPN teknolojisini sahip olan ürünler sunulur. Ağ iletişimi kurarken kullandığınız uygulamalarda filtreleme yapılır ve antivürüs özelliği sayesinde siber tehditlere karşı korunursunuz.

Size Özel Olan Kimlik Niteliğindeki IPv4 Adresini Öğrenmenin Yolu

IP adreslerinin internete hangi cihaz ile bağlandığının, hangi internet servis sağlayıcısından eriştiğinin ve web sitesinin internet bağlantısını gerçekleştirdiği konumun tespit edilebilmesi için sorgulanır. IP adresinizi CMD komut istemini kullanarak ya da denetim masası üzerinden görebilirsiniz. CMD yani komut istemini çalıştırmak için Windows + R tuşuna basarak çıkan pencereye CMD yazarak konsola ulaşabilirsiniz. Sonrasında karşınıza gelen siyah ekrana ipconfig yazıp enter tuşuna basmanız yeterlidir. Burada IPv4 adresinizi görebilirsiniz. Aynı adrese denetim masası üzerinden erişebilmek için ise ağ ve internet sekmesinden ağ ve paylaşım merkezine girmelisiniz. Burada karşınıza çıkacak olan bağlantılar ve ayrıntılar adımlarından sonra IPv4 adresinizi görmeniz mümkündür.

IPv4 ve IPv6 Protokollerinin Birbirlerine Karşı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Ipv4 Adres Örneği: 192.168.1.152

IPv6 Adres Örneği:4ggr: 1925:5656:7:600:t4tt:tc54:98vt

  • IPv4 adreslerinin okunması daha basittir ve kullanımı daha yaygındır. IPv6 adreslerine göre yapısı karmaşık değildir.
  • Mevcut cihazların genelinde IPv4 görülse de geleceğe baktığımızda bu kapasite yeterli değildir ve yerine IPv6 kullanılması gerekir.
  • Nesnelerin İnterneti diye adlandırılan IoT teknolojisinin gelişmesiyle beraber IPv6 ihtiyacı artar.
  • IPv4 32 bit, IPv6 ise 128 bitlik adres kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla IPv6’nın 1028 kat daha çok adres kapasitesini sunduğunu söylemek mümkündür.
  • IPv6 yerleşik hizmet kalitesi ve bir güvenlik ağ katmanına sahiptir.
  • IPv6, NAT denilen ağ adresinin dönüştürülmesini ortadan kaldırır ve böylece uçtan uca bir bağlantının gerçekleşmesini sağlar. NAT, üzerinde internet ağına bağlanan cihazların port adreslerini kaydeder. Hangi port üzerinden bağlandıklarını tutması sayesinde IP adresinize gelen veri paketleri ilgili porta gönderilir.
  • IpV6 ile paketler tek işlem aracılığıyla çoklu hedef adreslerine iletilebilir. Bu sayede ağda meydana gelen bant genişliği oranı azalır. Multicasting denilen bu özellik IPv4 protokolünde bir opsiyon olarak kullanılırken, IPv6 protokolünde yerleşik halde sunulur.
  • IPv4 ve IPv6 arasında hız bakımından çok bir fark yoktur. Yapılan pek çok araştırmaya göre aralarında olan milisaniyelik hız farkları kullanıcıları etkileyecek bir düzeye sahip değildir. Dolayısıyla kullanıcılar için her iki protokol içinde aynı hızlarda internete erişmek mümkündür.

Ağınıza ve Bilgisayarınıza Zarar Verebilecek Sızmalardan Nasıl Korunabilirsiniz?

Güvenlik duvarı olarak adlandırılan firewall cihazları ile ağ ve sistem güvenliğinizi sağlamak mümkündür. Bu cihazlar ağınızdaki akış trafiğini kontrol eder, çeşitli filtrelemeler yapar ve sisteminizi zararlı sızmalara karşı korur. Küçük çaplı bir ağı korumanın kolay olabileceği düşünülse de günümüzde milyonlarca cihaz ve uygulama ile etkileşim halindeyiz. Firewall teknolojisi önceden özel olarak belirlenen kurallar ile ağınızdaki trafiği denetleyerek zararlı saldırıları engeller.

2013 yılından beri siber güvenlik ve internet yönetimi ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreten Berqnet, oldukça kolay kurulabilen ve güvenli bir şekilde yönetilebilen firewall cihazlarına sahiptir. Binlerce işletme tarafından tercih edilen ve hızlı entegrasyon kabiliyetine sahip olan firewall cihazlarımız ile siber tehdit ve zararlı yazılımlardan ağınızı ve işletmenizin verilerini koruma imkanı sunuyoruz. İşletmenizi tüm siber güvenlik tehditlerine karşı koruma altına almak için kalitesi test edilen firewall ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

IPv4 ve IPv6 internet protokolleri arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:

  1. IPv6, eski sürüme kıyasla bazı protokollere ihtiyacın oluşmasını önler. İnternet protokollerinin etki alanları arasındaki çözümleri basit bir şekilde dağıtır. Yeni sürüm ile iyileşme ve değişiklik sağlar.
  2. Yeni sürümle elde edilen bu internet protokolünün önceki sürümlere kıyasla daha çok adres üretme kapasitesi bulunur. IPv4’ün boyutu 32 bit iken IPv6’nın boyutu 128 bit’ten oluşur.
  3. IPv6 bilgisayarları kendini otomatik yapılandırabilme özelliğine sahiptir. Tüm arabirimlerin kendi ürettiği yerel bağlantı adresleri vardır. Bu ağa bağlandıklarında çakışma sorunu oluşmaz.
  4. İnternet protokolünün 6. sürümüne ait paket başlığı önceki sürümlere göre daha basittir. Bu sürümde başlık paketlerinin işlenmesi eski sürümlere kıyasla çok daha hızlı ve verimlidir.
  5. IPv6 internet protokolü, yüksek güvenlik standardına sahiptir. IPsec IPv6 protokol uygulamalarının zorunlu içeriği haline getirilmiştir. İnternet anahtar değişimi-İKEv2 de yeni versiyonun içerisinde mevcuttur.
  6. Yeni sürüm internet protokolünde paket başlığı 40 sekizli-320 bit boyutundadır. Çekirdek paket yapısı etkilenmeden protokol genişletilebilir.
  7. IPv4 paketleri sınırlı sayıda sekizli yük alabilirken IPv6 çok daha büyük değerler alabilen jumbogramları içerir. “Jumbo Yük Seçeneği” uzantısıyla jumbogramların kullanımı belirtilir. Maksimum İletim Birimi (MTU) bağlantılarına kıyasla çok daha iyi bir performansa sahiptir.

IPv6, internet protokolü sürüm 6’nın kısaltmasıdır. Veri trafiğini internet yoluyla yönlendiren ve ağlarda bulunan bilgisayarların birbiriyle etkileşimini sağlayan internet protokolünün güncel sürümüne IPv6 ismi verilir. Bu sürüm, IPv4 protokolündeki kısıtlı adres üretme problemine karşı bir alternatif niteliğinde tasarlanmıştır. Taslak 1998’de standart iken 2017 yılında internet standardı onayını almıştır.

IPv6, geniş adresleme alanı sunmakla kalmaz teknik avantajlarıyla da ön plana çıkar. Güncel versiyon ile tasarımda konfigürasyon yönleri, cihaz mobilitesi ve güvenlik ön plandadır. İnternet üzerinden yapılan bağlantılar kolaylaşır, hiyerarşik adres üretimine izin verir. Hizmetlerin sunumu için ek optimizasyon sağlanabilir. Farklı noktalara adresleme kullanımı daha kolaydır.

10 Ocak 2022
Hızlı Teklif Alın