Siber Güvenlik Kanunu Onaylandı! Detaylar Blog Yazımızda
Şimdi Okuyunİnternete Bağlanmanızı Sağlayan IPv4 Nedir?
IP yani Internet Protocol yerine kullandığımız bu kısaltma, bilgisayarların bir ağ vasıtası ile birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür.

İnternet, dağıtık sistem mimarisine sahiptir. Dolayısıyla merkezi olan ve biri tarafından yönetilmeyen bu ortamın belirli protokoller dâhilinde çalışması gerekmektedir. İnternet, bu standartlar doğrultusunda küresel bir ağda çalışır. IP yani Internet Protocol yerine kullandığımız bu kısaltma, bilgisayarların bir ağ vasıtası ile birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür. IP adresi, verilerin hangi adrese gideceğini belirlemek için ağa bağlanan cihazlara atanan sayı kümesidir. Her IP adresi özgündür. Bu sayede cihazların birbirini tanıması, veri alışverişinde bulunması ve iletişim kurması mümkündür. İlk olarak RFC 791’de tanımlanan İnternet Protokolü’nün 4. sürümüne IPv4 denir.
IPv4 Tüm Cihazlar İçin Yeterli Midir? IPv6 ile Farkları Nelerdir?
Veriler Ağ Üzerinde Nereden Nereye Gideceğini Nasıl Karar Verir?
Bir noktadan diğer noktaya verilerin aktarılabilmesi için iletişimi sağlayan sistemlere network denir. Eğer sadece bir cihazı diğer cihaz ile kablo kullanarak bağlayabilseydiniz veri iletişimini sağlamak bu kadar zor olmazdı ve diğer taraftaki cihaz üzerine aktarılırdı. Peki, verinin yolculuğu milyonlarca cihaz ve sistem üzerinden nasıl gerçekleştirilir? Veriler hangi adresin doğru olduğuna nasıl karar verebilir? Bu noktada ağda çok fazla cihaz olabilir ve bunları fiziksel olarak bağlamanız tek çözüm yolu değildir. Routers denilen yönlendiriciler ile veriler doğru adresi bulabilir. Küresel bir ağ olan internete bağlanırken bu yönlendiriciler istediğiniz noktaya ulaşmanızı sağlar. IP ile veri aktarımı yaparken veriler paketlere bölünerek ilerler. Çok fazla miktarda paketin oluşması yönlendiricilerde trafik oluşturabilir. Bu sebeple hızda azalma olabilir. Peki, IP aracılığı ile her zaman veri aktarımı %100 gerçekleşebilir mi? Bu sorunun yanıtı garanti değildir. Veri aktarımı süresince paketlerde hatalar meydana gelebilir ve paketlerin kaybolması durumunda iletişim kopabilir. Bu problemlerden dolayı iletişimin aksaması durumunun önüne geçmek için TCP gibi güvenilir bir protokol de uygulanır.


IP Adreslerinin Çalışma Mantığı Nedir?
Size Özel Olan Kimlik Niteliğindeki IPv4 Adresini Öğrenmenin Yolu
IPv4 ve IPv6 Protokollerinin Birbirlerine Karşı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Ipv4 Adres Örneği: 192.168.1.152
IPv6 Adres Örneği:4ggr: 1925:5656:7:600:t4tt:tc54:98vt
- IPv4 adreslerinin okunması daha basittir ve kullanımı daha yaygındır. IPv6 adreslerine göre yapısı karmaşık değildir.
- Mevcut cihazların genelinde IPv4 görülse de geleceğe baktığımızda bu kapasite yeterli değildir ve yerine IPv6 kullanılması gerekir.
- Nesnelerin İnterneti diye adlandırılan IoT teknolojisinin gelişmesiyle beraber IPv6 ihtiyacı artar.
- IPv4 32 bit, IPv6 ise 128 bitlik adres kapasitesine sahiptir. Dolayısıyla IPv6’nın 1028 kat daha çok adres kapasitesini sunduğunu söylemek mümkündür.
- IPv6 yerleşik hizmet kalitesi ve bir güvenlik ağ katmanına sahiptir.
- IPv6, NAT denilen ağ adresinin dönüştürülmesini ortadan kaldırır ve böylece uçtan uca bir bağlantının gerçekleşmesini sağlar. NAT, üzerinde internet ağına bağlanan cihazların port adreslerini kaydeder. Hangi port üzerinden bağlandıklarını tutması sayesinde IP adresinize gelen veri paketleri ilgili porta gönderilir.
- IpV6 ile paketler tek işlem aracılığıyla çoklu hedef adreslerine iletilebilir. Bu sayede ağda meydana gelen bant genişliği oranı azalır. Multicasting denilen bu özellik IPv4 protokolünde bir opsiyon olarak kullanılırken, IPv6 protokolünde yerleşik halde sunulur.
- IPv4 ve IPv6 arasında hız bakımından çok bir fark yoktur. Yapılan pek çok araştırmaya göre aralarında olan milisaniyelik hız farkları kullanıcıları etkileyecek bir düzeye sahip değildir. Dolayısıyla kullanıcılar için her iki protokol içinde aynı hızlarda internete erişmek mümkündür.
Ağınıza ve Bilgisayarınıza Zarar Verebilecek Sızmalardan Nasıl Korunabilirsiniz?
Güvenlik duvarı olarak adlandırılan firewall cihazları ile ağ ve sistem güvenliğinizi sağlamak mümkündür. Bu cihazlar ağınızdaki akış trafiğini kontrol eder, çeşitli filtrelemeler yapar ve sisteminizi zararlı sızmalara karşı korur. Küçük çaplı bir ağı korumanın kolay olabileceği düşünülse de günümüzde milyonlarca cihaz ve uygulama ile etkileşim halindeyiz. Firewall teknolojisi önceden özel olarak belirlenen kurallar ile ağınızdaki trafiği denetleyerek zararlı saldırıları engeller.
2013 yılından beri siber güvenlik ve internet yönetimi ihtiyaçlarına yönelik çözümler üreten Berqnet, oldukça kolay kurulabilen ve güvenli bir şekilde yönetilebilen firewall cihazlarına sahiptir. Binlerce işletme tarafından tercih edilen ve hızlı entegrasyon kabiliyetine sahip olan firewall cihazlarımız ile siber tehdit ve zararlı yazılımlardan ağınızı ve işletmenizin verilerini koruma imkanı sunuyoruz. İşletmenizi tüm siber güvenlik tehditlerine karşı koruma altına almak için kalitesi test edilen firewall ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.