Ne Aramıştınız?

IP Kamera Nedir? IP Kamera Güvenlik Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yeni nesil teknolojilerle birlikte analog kameralar yerine IP tabanlı efektif sistemlere geçiş başlamıştır. IP kamera çeşitleri, hayatın neredeyse her alanında kullanılan yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve güvenlik sistemleridir.

İçerik Başlıkları
IP Kamera

Yenilikçi sistemler sayesinde yüksek çözünürlük, pratik kullanım ve anında çözüm gibi çok sayıda kazanım elde etmek mümkündür. Görüntülerin ağ üzerinden aktarılması büyük bir hız kazanılmasına yardımcı olur. Ayrıca sistemlerin kompaktlık seviyeleri de önemli ölçüde artar.

IP Kamera Nedir?

IP kamera, sensörlerle algıladığı sinyalleri dijital verilere çevirerek eş zamanlı olarak bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralara denir. Görüntüleri sisteme bağlı cihazlara ağ bağlantısı üzerinden aktarır. Bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlardan bu görüntüleri anlık olarak izlemek mümkündür. Ayrıca yeni nesil teknoloji ürünü sistemler çalışırken kayıtları saklamak için herhangi bir karta ihtiyaç duymaz. Bu sayede görüntülere son derece pratik bir şekilde ulaşılabilir. 

IP güvenlik kamerası sistemleri iç ve dış mekânlarda kullanım için uygun modellere sahiptir. Çeşitli tehditlere karşı oldukça etkili bir koruma sağlayan kamera sistemleri, tüm yaşam alanlarını çok daha huzurlu kılmanıza yardımcı olur. Günün her saatinde internet üzerinden görüntüleri takip edebilirsiniz. Bununla birlikte görüntüleri sistem üzerinden kaydederek dilediğiniz an izleyebilirsiniz.

Yaşam alanlarının güvenliğini sağlamak için değerlendirebileceğiniz IP tabanlı sistemin sensörler ile çalışan yapısı en ufak hareketleri bile kolayca algılamayı mümkün kılar. Ortamdaki tüm hareketler 7/24 algılanır. Böylece ev, ofis ve diğer ortamların güvenliği etkili bir şekilde sağlanabilir.

IP Kamera Özellikleri Nelerdir?

  • Sisteme erişim sağlamak için internet bağlantısı yeterlidir. İnternetli kamera sistemi görüntüleri öncesinden yetkilendirilmiş kullanıcılara anlık olarak iletir.
  • IP tabanlı kamera sistemleri internete bağlanabilir yapıda olması sayesinde farklı sistemlerle eş zamanlı olarak çalışabilir. İnternet üzerinden programlanabilirlik özelliği alarm kurma, hareket algılama sensörlerini aktif hâle getirme ve görüntüleri depolama gibi fonksiyonlardan yararlanmayı mümkün hâle getirir.
  • Kameralar çalışmak için kayıt cihazı ya da kart gibi ekstra aparatlara ihtiyaç duymaz. Böylece görüntüleri sadece yetkilendirilmiş kullanıcılara iletir.
  • IP kameraların sensörlerinin bazıları ekstra geniş açı özelliğine sahiptir. Böylece ulaşılması güç noktaları bile rahatça görüntülemeyi mümkün kılar.
  • Video sıkıştırma formatları sayesinde kaydedilen görüntülerin boyutlarını önemli ölçüde düşürür. Böylece disk alanı ve bant genişliğinde tasarruf imkânı sağlar.
  • IP kameraların kullanım alanına ve ihtiyaca göre farklı model seçenekleri mevcuttur. Kablolu ve kablosuz IP kamera çeşitleri hem iç hem dış mekân kullanımları için idealdir. Bu özelliğin diğer bir faydası ise alan yönetimi noktasında pratiklik kazandırmasıdır. İç ve dış mekânlara yerleştirilen çok sayıda kamera eş zamanlı olarak farklı noktaları takip etme imkânı sağlar.
  • IP kameraların bazı modelleri gece görüş özelliğine sahiptir. Özellikle dış mekân kullanımlarında bu özellik oldukça kullanışlıdır. Yaşam alanlarının 7/24 üst düzey güvenli olması noktasında oldukça önemlidir.

IP Kamera ile Analog Kameranın Farkları Nelerdir?

IP kamera sistemleri ve analog kameralar arasında belirli farklılıklar mevcuttur. İki sistemin donanımlarında kullanılan teknolojilerin farklı olması görüntü işleme, kaydetme ve programlama gibi noktalarda birbirinden ayrılır. İki ürünün arasındaki temel farklılıklar ise şu şekildedir: 

  • IP kameralar görüntüyü analog sistemlere göre farklı biçimde işler. Analog kameralar kayıt altına aldıkları görüntüleri DVR adı verilen cihaza iletir. IP sistemlerde ise görüntü ilk olarak sayısal verilere dönüştürür. Sonrasında yetkilendirilmiş kullanıcılar kayıtlara farklı cihazlar üzerinden kolayca erişim sağlayabilir.
  • İki güvenlik kamera sistemi arasındaki diğer bir fark ise görüntü kalitesidir. IP kameralar sahip oldukları ileri teknoloji ürünü sensörler sayesinde daha net görüntüye sahiptir.
  • Analog kamera sistemleri çalışmayı sürdürmek ve görüntüleri sunmak için kayıt cihazına ihtiyaç duyar. IP tabanlı sistemlerde ise herhangi bir ek aparata ihtiyaç yoktur.
  • İki kamera sistemi farklı kullanıcı arayüzlerine ve programlama özelliklerine sahiptir. IP kameralar programlama seçenekleriyle daha kapsamlı bir güvenlik sistemi oluşturmaya yardımcı olur.

IP Kamera Güvenlik Sistemi Nasıldır?

IP güvenlik kamera sistemleri değerlendirilmesi yapmadan “IP kamera nasıl çalışır?” sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Sistemdeki kameralar görüntüleri donanımlarındaki sensörler aracılığı ile kaydeder. Daha sonra görüntüleri aktarılmak üzere dijital veri hâline çevirir. Bu işlem sayesinde kaydedilen tüm karelere anlık olarak bağlantılı cihazlar üzerinden erişim imkânı tanır.

Yeni nesil sistemlerin en önemli avantajı yüksek görüntü kalitesidir. Kullanmayı düşündüğünüz alanın her noktasını IP kameralar ile 30 MP ya da 7K çözünürlükte görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda eski sistemlerde olduğu gibi fazla kablolama gereksinimi yoktur. Bu sayede oldukça pratik bir kuruluma sahiptir. Sistemlerin kabloya ihtiyaç duymadan çalışabilmesi, alan yönetimi noktasında size esneklik sağlayarak ihtiyaçlarınızı kolayca karşılamanızı sağlar. IP kamera güvenlik sistemlerinin öne çıkan diğer bir faydası ise kayıtlarda bant genişliğini düşük tutmasıdır. Sıkıştırma teknolojisinin etkisini ortaya koyan bu özellik ile kayıtlarınıza çok daha rahat bir şekilde ulaşmanız mümkün olur.

IP Kamera Nerelerde Kullanılır?

IP güvenlik kamera sistemleri avantajlı özellikleri sayesinde günlük hayatın neredeyse her alanında kullanılır. Evlerden ofislere, küçük işletmelerden endüstriyel fabrikalara kadar yenilikçi kamera sistemlerini görmek mümkündür. Kolay kurulum ve geniş alanlarda etkili görüntüleme IP kameraların kullanım alanlarının genişlemesini sağlamıştır.

Son yıllarda güvenlik sistemine ihtiyaç duyulan alanlarda da IP kameralar sıkça tercih edilmektedir. Yüksek görüntü kalitesi, aktarım hızı, anlık takip özelliği, programlanabilir yapıda olması gibi çok sayıda özellik iç ve dış mekânlarda oldukça etkilidir. Görüntüleri anlık olarak çok sayıda cihaza iletmesi sayesinde güvenlik ağının kapsamı da genişler. Ayrıca kameralara oranla daha fazla noktada kullanılabilmesi her noktayı yakından inceleme fırsatı sunar. Böylece fazla insan yoğunluğu veya birçok kör noktası olan ya da alarma ihtiyaç duyulan alanlarda yüksek performans ortaya koyar. IP kameraların en çok kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • Fabrikalar
  • Endüstriyel işletmeler
  • Alışveriş merkezleri
  • Ofisler
  • Evler
  • Hastaneler
  • Otoparklar

En son teknolojilerle geliştirilen ağ ve siber güvenlik yönetimi platformu Berqnet SASE'yi yakından tanıyın

IP Kameraların Güvenliği Nasıl Sağlanır?

IP kameraların güvenliğini sağlamak için atılması gereken ilk adım varsayılan şifre ve ismin özelleştirilmesidir. Daha sonra port ayarları değiştirilerek güvenlik duvarı yükseltilmelidir. Aynı zamanda kamerayı üreten firmanın yayımlayacağı güncellemeleri takip ederek cihazın aktif bir şekilde korunduğundan emin olunmalıdır. Güvenliği sağlamak için atılması gereken diğer bir adım ise HTTPS protokolünün aktif kılınmasıdır. Bu protokol internet üzerindeki en güvenilir seçeneklerden bir tanesidir. Ayrıca görüntülere erişimi bulunan kişi sayısı sınırlandırılmalı ve gizli izleme biriminin izni kaldırılmalıdır. Kullanıcı erişimlerini düzenledikten sonra IP filtrelemesi yapılması yetkilendirilmemiş tüm cihazların erişimini engeller. Son olarak bağlantı kurduğunuz modemin güvenlik önlemlerini kontrol ederek herhangi bir güvenlik açığına karşı koruma elde edebilirsiniz.

Siz de ihtiyaç duyduğunuz alanlarda IP kamera sistemlerinin yeni nesil çözümlerinden faydalanmaya hemen başlayabilirsiniz. Ayrıca Berqnet’in sunduğu firewall cihazı ve SASE platformu ile siber tehditlere karşı son derece etkin koruma sistemi elde edebilirsiniz. İşletmelerin boyutlarına yönelik özel çözümler sayesinde arzu ettiğiniz güvenli ve huzurlu ortama sahip olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

IP kamera sistemlerinin her biri bünyesinde özel sunucu barındırır. Mevcut ağ bağlantısına atamasının yapılabilmesi için bu sunucu üzerinden IP numarasının girilmesi gerekir. Sonrasında cihaz bağlantıyı kurarak kullanıma hazır hâle gelir.

Kamera sistemleri arasında seçim yaparken görüntü kalitesi, programlama seçenekleri, kayıt süresi, dış koşullara karşı dayanıklılık gibi özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.

Kameraların kayıt süresi cihazların özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Bununla birlikte bu süre genel olarak 7-30 gün aralığındadır.

IP güvenlik kamera sistemleri 30 MP’ye kadar çekim gerçekleştirme kapasitesine sahiptir.

IP kameralar yönlendiriciye bağlandıktan sonra internete ihtiyaç duymadan da kayıt yapma özelliğine sahiptir.

8 Mayıs 2022
Hızlı Teklif Alın