Ne Aramıştınız?

SD-WAN Nedir? SD-WAN Çözümü ile Ağ Güvenliği

Software Defined Wide Area Networking (SD-WAN), yazılım tabanlı geniş alan ağı anlamına gelir.

İçerik Başlıkları
SD-WAN

SD-WAN ile MPLS yani çoklu protokol etiket anahtarlama teknolojisi geleneksel WAN (Geniş Alan Ağı) tekniğinin yerini aldığından yenilikçi bir ağ çözümü oluşturmak mümkündür. MPLS, standart yapıdaki internet hatlarını daha güvenli ve verimli bir şekilde kullanmanıza destek olur. Özellikle birden fazla şubesi olan merkezlerin birbirleriyle etkileşim kurabilmesinde büyük bir kolaylık sağlayan SD-WAN, VPN tünelleri aracılığıyla güvenli bir bağlantı sunar. Peki SD-WAN çözümünün sağladığı avantajlar nelerdir?

SD-WAN Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

İnternet hatlarının kullanımını optimize eden ve çok şubeli organizasyonları güvenli bir şekilde birbirine bağlayan SD-WAN teknolojisinin sunduğu avantajlar şunlardır:

  • Şubelerde yer alan cihazlar SD-WAN ile merkeze bağlanırken Multipath TCP teknolojisini kullanır. Böylelikle her kullanıcı internet hattının toplamı kadar olan bant genişliğinden yararlanabilir.
  • Birden çok şubesi olan merkezlerde güvenli bir bağlantı kurabilmek için SD-WAN ile VPN tünelleri kurulur. Aynı zamanda bağlantı bilgilerini ve bağlantı sürecini yönetim arayüzünden incelemek mümkündür.
  • SD-WAN ile internet hatlarını daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Oluşabilecek bağlantı kayıplarını minimuma indirmek amacıyla aktarım sürecindeki verileri izleyebilirsiniz. Bu bağlantı verileri doğrultusunda paket kaybı, aktarım hızı ve hat kalitesini değerlendirerek hattı optimize bir hale getirebilirsiniz.
  • SD-WAN teknolojisinin en önemli işlevlerinden birisi bağlantı kaybını en aza indirmektir. Bunu sağlamak için SD-WAN teknolojisinde en az gecikmeye sahip olan kaliteli internet hatları önceliklidir. Paket gönderiminde bu hatlar daha önce kullanıldığından bağlantı kaybı riski oldukça düşüktür.
  • Çoklu yapılarda şubelerdeki cihazlar merkez bölgeye bağlanırken Multipath TCP teknolojisi sayesinde birden fazla internet hattını aynı anda kullanabilir.
  • SD-WAN; taşıma bağımsızlığı olanağı sunar ve uygulama performansını artırır.
  • SaaS, bulut tabanlı uygulamalar ve otomasyonlar SD-WAN ile optimize edilerek daha verimli bir operasyon imkânı sağlanır.
  • Bulut dostu ve yenilikçi bir ağ çözümü olan SD-WAN, sade bir operasyon yönetim paneli sunar.
  • SD-WAN; gelişmiş özellikleri ve kolay yönetilebilir arayüzü ile bilişim personeline olan ihtiyacı azaltmaya ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olur.
  • Geleneksel WAN çözümleri tek bir ağ bağlantısı üzerinde hareket ederken SD-WAN, çoklu bağlantı esnekliği sağlar.

SD-WAN Nasıl Çalışır?

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte siber güvenlik ve ağ çözümlerine olan ihtiyaç da artar. Bulut tabanlı bir mimaride yazılımsal olarak çalışan SD-WAN, kurumlar için yenilikçi çözümlerden biridir. SD-WAN teknolojisinde şubeler genel merkeze ya da veri merkezine bağlanırken kullanıcılar direkt olarak bulut sistemine bağlanabilir. SD-WAN, süreç boyunca ağ trafiğini yönlendirebilmek amacıyla yapılandırılmış olan ağ politikalarını ve kurumun ağ altyapısındaki konseptleri izler. Bu sayede şubelerden merkeze taşınma sürecinde gecikme yaşanmaz ve uygulama performansında düşüş görülmez. SD-WAN; veri güvenliği ve gizliliği kurallarını uygulayarak yüksek bant genişliği ve düşük maliyet ile bulut tabanlı bir mimariye geçişi kolaylaştırır.

Berqnet SD-WAN Çözümü Hakkında Detaylı Bilgi Alın

Siber Güvenlik ve Ağ Yönetiminin En Modern Hali: Berqnet SASE

Merkez ve şubelerdeki ağ trafiğini ve güvenlik operasyonlarını bulut tabanlı tek bir platform üzerinden yönetmenize yarayan SASE, Secure Access Service Edge anlamına gelir. SASE ile siber güvenlik ve ağ yönetim süreçlerini kolaylaştırarak kurum maliyetlerini dengelemeniz mümkündür. SD-WAN, Güvenli İnternet Erişimi ve Merkezi Yönetim ve ZTNA (Sıfır Güven Yaklaşımı) olmak üzere çeşitli özelliklerin bir araya gelmesiyle tasarlanan Berqnet SASE’nin kurumlara sunduğu avantajlar şunlardır:

  • Berqnet SASE, şube ve merkez ağlarının kurulumundan yönetilmesine kadar pek çok süreci otomatize ederek bilişim operasyonlarındaki verimliliği en üst düzeye çıkarır.
  • Berqnet SASE; şubelerdeki internet erişimini tek bir merkezden kontrol eder ve virüs, zararlı yazılım, sosyal mühendislik ve diğer siber saldırılara karşı internet ağını koruma altına alır. SASE; ağ güvenliğini sağlamak için Firewall, Gateway Anti Virus, Web Filtre ve IPS gibi siber güvenlik çözümlerinden yararlanır. Böylelikle kurum ağı, kurum içi veya kurum dışından gelen zararlı yazılım ve siber saldırılara karşı korunabilir.
  • SASE, Berqnet yapay zekâsı desteği ile çalışır. Siz de kurumunuzun ağ ve siber güvenlik operasyonlarını yönetirken SASE’nin sunduğu kurulum ve yönetim kolaylıkları ile operasyon verimliliğinizi artırabilirsiniz.
  • Berqnet SASE, ağ yönetimi için gereken kayıtları KVKK ve 5651 sayılı Kanun doğrultusunda merkezi olarak tutar ve yasal olarak onaylanan yöntemler ile garanti altına alır.
  • Berqnet SASE ile kurumlar, uzaktan çalışma yöntemini uygulayan personelleri için ağ güvenliğini koruma altına alır ve ağdaki gecikme sürelerini minimuma indirmeye yardımcı olur. Bu sayede ağ ve güvenlik operasyonlarının her yerde güvenli bir şekilde yönetilmesi mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

SD-WAN teknolojisi; yük paylaşımını dengelemek ve esneklik sağlamak için dinamik yol seçimi yapabilmeli, yönetilmesi ve izlenmesi kolay olan bir kullanışlı bir arayüze sahip olmalı ve ağ geçitleri ve güvenlik duvarları gibi üçüncü taraf hizmetlerini destekleme yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca SD-WAN teknolojisi; yüksek hızlı hücresel ağlardan olan Last Mile Fiber Optik Ağ, 4G LTE, MPLS ve 5G gibi birden fazla bağlantı türünü desteklemelidir.

SD-WAN teknolojisi şubeler ve merkez arasında güvenli bir bağlantı sağladığından dolayı işletmelerin altyapı, siber güvenlik ve operasyon yönetimi gibi bilişim performanslarını kolaylaştırır. Özellikle birden fazla şubesi olan kurumlar operasyonlarını kesintisiz bir şekilde devam ettirebilmek, maliyetlerini dengede tutabilmek ve ağ yönetim süreçlerini geliştirebilmek için SD-WAN teknolojisinden yararlanabilir. SD-WAN, farklı lokasyonlarda çok sayıda şube ya da ofisi bulunan kurumlar için oldukça avantajlı bir tercihtir.

Şubeler ve merkez arasındaki ağ trafiğinde herhangi bir aksaklık yaşandığı zaman SD-WAN ağ geçitleri devreye girer. SD-WAN ağ geçitleri, aksaklık yaşanan WAN’ı başka bir WAN’a yönlendirerek bağlantı kopukluğunu engeller. Bu sayede kesintisiz bir ağ trafiği sağlanır ve operasyonların aksamasının önüne geçilir.

SD-WAN, Berqnet SASE’nin siber güvenlik ve ağ yönetimi operasyonlarını kolaylaştıran bileşenlerindendir. SD-WAN, güvenli internet erişim hizmeti olarak tasarlanan bir mimari olan SASE’nin ayrılmaz bir parçasıdır fakat tek bileşeni değildir. SASE, SD-WAN’a ek olarak güvenli internet erişimi, sıfır güven yaklaşımı (ZTNA) ve merkezi yönetim gibi farklı özelliklerin bir araya gelmesinden oluşur. Dolayısıyla Berqnet SASE, SD-WAN’a göre daha kapsamlı ve bütünsel bir mimariye sahiptir.

SD-WAN’ın ana odak noktası yapılandırılmış kurumların çeşitli lokasyonlarındaki şubeleri ve veri merkezi arasında bağlantı kurmaktır. Berqnet SASE ise esas olarak uç noktalara yani son kullanıcıların cihazlarına odaklanır. Bunun yanı sıra Berqnet SASE, ağ trafiğini denetleme sürecinde küresel çapta yer alan pek çok noktayı kullanır. Bu noktalara Point of Presence (PoP) denir. SD-WAN ise küresel çaptaki noktalar yerine veri merkezinin yönlendirilmesi ile trafik denetimini gerçekleştirir. Berqnet SASE, global bir omurgaya sahip iken SD-WAN, değildir.

18 Temmuz 2022
Hızlı Teklif Alın