Ne Aramıştınız?

SSL nedir? Web Uygulamanız için SSL Neden Önemlidir?

Günümüzde güvenlik önlemleri artsa da siber suçlular yeni çözümler geliştirerek veri güvenliğini tehdit etmeye devam eder.

İçerik Başlıkları
SSL

Daha çok verinin paylaşımı ise hassas olanlara daha kolay ulaşılmasına neden olabilir. Bu nedenle Google, web sitelerini kullanıcılar için güvenli hale getirmek üzere HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) protokolünün kullanılmasını önerir. Çünkü alanlarınız, web siteleriniz, web mağazalarınız ve diğer web uygulamalarınız için SSL kullanarak siber saldırıları önleyebilir ve veri güvenliğini sağlayabilirsiniz. Ayrıca online satış yapmanız ya da blog oluşturmanız fark etmeksizin sitenizde SSL kullanarak etkileşimi artırmanız da mümkün.

İnsanlar genellikle neden SSL'e ihtiyaç duyduklarını ve bunun neden önemli olduğunu merak eder. Çünkü küresel bilgisayar ağlarında dolaşan hassas bilgilerin korunmasında nasıl rol oynadığını bilmek isterler. Siz de kullanıcılarınızın güvenli bir deneyim yaşamasını istiyorsanız, web sitenizi SSL ile koruduğunuzdan emin olmalısınız. Peki SSL nedir? SSL kullanım alanları nedir? Ne tür avantajları vardır? Gelin SSL hakkında tüm bu merak edilenlere birlikte göz atalım.

SSL Nedir?

SSL, Güvenli Yuva Katmanı (Secure Sockets Layer) anlamına gelir. Verileri koruyan iki sistem arasına güvenli bir katman yerleştirilir. Bir internet bağlantısını güvenli tutmak ve sunucu ile web tarayıcı gibi iki sistem veya iki sunucu arasında (hassas) verileri korumak için kullanılan standart teknolojidir. Kanun, kişisel verilerin “yeterince” güvence altına alınmasını gerektirir. Bunu düzenlemek için açık ara en yaygın kullanılan çözüm bir SSL veya TLS sertifikasıdır. SSL sertifikaları, tarayıcının HTTPS protokolünü kullanır. Bu protokol ise güvenli bağlantıyı kurar. Çünkü SSL sayesinde ilk olarak web sitelerinin orijinalliği kontrol edilir. Sonuç olarak veri paylaşımı gizli ve güvenli kalır. Milyonlarca web sitesi SSL'i çevrim içi işlemlerini korumak için kullanır.

SSL, kullanıcı ile web sitesi ve mobil uygulamalar veya sistemler arasında gönderilen verilerin şifrelenmesini ve okunamaz hale getirilmesini sağlar. Mutlaka hassas bilgiler hakkında olmak zorunda değildir. SSL ile veriler, ele geçirilemeyecek şekilde şifrelenmiş olarak gönderilir. Bu da olası hack girişimlerine karşı koruma sağlar.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL, kredi kartı ve adres gibi kişisel bilgileri şifreleyerek siber güvenliği sağlamak için web siteleri tarafından kullanılan bir standarttır. SSL sertifikası ise bu bağlantıyı kullanmak için gerekli olan sertifikadır. Sertifika, bağlantıyı şifreler ve bir web sitesinin kimliğini doğrular. Sertifika aşağıdakiler hakkında bilgiler içerir:

  • Sertifika sahibi
  • Alan adı
  • Sertifikayı veren sertifika yetkilisinin (CA) adı
  • Kök sertifika
  • Sertifikanın verildiği ülke
  • Geçerlilik süresi

Sertifika hem temel hem de özel anahtarlardan oluşur. Doğru bir kurulumdan sonra sertifika, tarayıcının url çubuğunda https:// ve bilinen asma kilidi gösterir. EV SSL sertifikalarında, kuruluş adı ayrı bir açılır pencere aracılığıyla bir bilgi bloğunda gösterilir.

SSL Nasıl çalışır?

SSL, web sitelerinin sunucu ile web tarayıcısı arasında şifreli bir bağlantı kurmasına yardımcı olur. Yani veri veya bilginin şifresi çözülene kadar erişilebilir ve okunabilir olmadığı anlamına gelir. Şifrelenmiş verileri okuyamadıkları için hiç kimse verileri değiştiremez. Web siteleri SSL kullanmıyorsa güvenli bir ağ olmadığı için hem web sitesi hem de kullanıcı verileri risk altındadır. Çünkü şifrelenen veriler kredi kartı bilgilerinden adres bilgilerine kadar kayıtlı tüm verileri içerir. Her birinin siber saldırı sonucu ele geçirilmesi ise kullanıcılar için farklı riskler taşır. SSL anlaşması şu şekilde çalışır:

  • SSL sertifikalı bir web sitesine bağlanmaya çalıştığınızda, tarayıcı web sunucusundan kimlik doğrulaması ister.
  • Sunucu, SSL sertifikasının bir kopyasını gönderir.
  • Tarayıcı, SSL sertifikasını kontrol eder ve web sitesine güvenilip güvenilemeyeceğine karar verir. Sonra tarayıcı bu doğrulamayı web sunucusuna iletir.
  • Onay, dijital olarak imzalanır ve SSL şifreli bir bağlantı başlatmak için gönderilir.
  • Tarayıcı ve web sunucusu daha sonra şifrelenmiş verileri paylaşabilir.

SSL Neden Önemli?

Web siteniz için güvenlik sertifikası kullanmanın birkaç nedeni vardır. Daha güvenlidir ve web sitenizin Google'ın arama sonuçlarındaki konumunu yükseltir. Siber güvenlik kapsamında yer alan kanunlar da kişisel verilerin kötüye kullanılmasına karşı korunmasını şart koşar. Bu nedenle büyük tarayıcılar mümkün olduğunca güvenli bağlantıların kullanılmasını önerir. Örneğin, Chrome ve Firefox artık bir web sitesinin SSL sertifikası içermediğini açıkça gösterir. SSL kullanmanın avantajları ise şöyle sıralanabilir:

  • SSL hassas bilgileri şifreler: SSL kullandığınızda, tüm hassas bilgileri şifreler. Ek olarak bir SSL sertifikası, bilgiyi sadece talep eden sunucu tarafından okunabilir hale getirir. Sonuç olarak siteniz ve sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, kimlik hırsızlarından ve bilgisayar korsanlarından korunur.
  • Kimlik doğrulama sağlar: SSL sağlayıcıları, birkaç kimlik kontrolünden geçtikten sonra şirketlere veya sitelere bir sertifika verir. Bu sayede bilgilerinizi kiminle paylaştığınızı bilirsiniz.
  • Tüm alt alanlar için güvenlik sağlar: SSL kullandığınızda yalnızca ana alan adınızı korumakla kalmaz, aynı zamanda tüm alt alan adlarını korumanıza da yardımcı olur.
  • Güven oluşturmaya yardımcı olur: Web siteleri SSL kullandığında, ziyaretçilere ve müşterilere web sitesinin güvenli olduğuna dair bir gösterge verir. Bu, müşterinin güvenini kazanmaya yardımcı olur. Çünkü bu tür bir güvenlik önlemi, sitenizi kimlik avı saldırılarına karşı korur.
  • SSL sayesinde suçlular web sitenizi taklit edemezler. Bu nedenle size web sitesi bağlantısı içeren bir kimlik avı e-postası gönderirler. Yani SSL kullanırsanız web siteniz ve müşterileriniz güvende olur.
  • PCI Uyumluluğu sunar: Örneğin online satış yapıyorsanız kredi kartı bilgilerini kabul etmek için belirli kontrollerden geçmeniz gerekir. Bu denetimler, sitenizin Ödeme Kartı Endüstrisi (PCI) standartlarını karşılamasını sağlar.
  • İyileştirilmiş arama motoru puanı sağlar: Google 2014 yılında HTTPS uyumlu web sitelerinin Google'da daha üst sıralarda yer alacağını söylemiştir. Böylece HTTPS protokolüne sahip siteler, HTTP'ye sahip sitelerden daha yüksek puana sahip olur ve daha üst sıralarda yer alır.
  • Site hızını artırır: HTTPS protokolleri sitenizin daha hızlı yüklenmesine ve performansın artmasına yardımcı olur.

SSL Sertifika Türleri Nelerdir?

SSL sertifikasının farklı türleri vardır ve her biri farklı koruma seviyelerine sahiptir. SSL'i daha karmaşık sertifika protokolleriyle kullanan web siteleri, SSL sertifikası daha zayıf olan veya hiç olmayan web sitelerinden daha güvenli kabul edilir. Bu sertifikalar ise sadece birkaç sertifika yetkilisi (CA) tarafından verilebilir. CA'lar, bazıları titiz bir manuel inceleme gerektiren farklı düzeylerde doğrulama sunar. Belirli bir düzeyde SSL sertifikası almak için web site sahiplerinin bir ücret ödemesi ve gerekli bilgileri ilgili sertifika yetkilisine (CA) sağlaması gerekir. Sertifika türleri tek alanlı, çok alanlı (UCC) ve Wildcard SSL olmak üzere üç farklı şekilde sunulur.

SSL Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tek alan adı (standart SSL sertifikaları), Multi Domain SSL ve Wildcard SSL sertifikaları kullanım alanına göre seçilir. Ancak size uygun sertifikayı seçerken sunulan türlere de göz atmanız gerekir. Çünkü farklı seviyelerde koruma sağlayan seçeneklere de sahiptir. Bu nedenle sitenizin içerdiği bilgileri göz önüne alarak hafif, orta ve yüksek koruma sağlayan SSL sertifikalarını tercih edebilirsiniz. Hangi sertifikayı seçmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz SSL doğrulama seviyelerine göz atabilirsiniz:

  • EV SSL (genişletilmiş doğrulama): Veri toplayan ve çevrim içi ödeme yapan en saygın web siteleri tarafından kullanılır. EV SSL sertifikalarının adres çubuğunda asma kilit, HTTPS, firma adı ve menşe ülke yer alır. Bu, onları sahte web sitelerinden ayırt etmenizi sağlar. Güvenlik açığı oluşmasını önler ve siteyi çok daha güvenli hale getirir.
  • OV SSL (kuruluş onaylı): Genişletilmiş doğrulama sertifikası gibi işletme sahipleri de büyük bir doğrulama sürecinden geçmek zorundadır. Bu sertifikanın amacı, işlemler sırasında hassas bilgileri şifrelemektir. Halka açık ve ticari web siteleri, müşteri bilgilerinin kötüye kullanılmamasını sağlamak için bunu kullanmalıdır.
  • DV SSL (etki alanı onaylı): Etki alanı doğrulama sertifikaları çoğunlukla küçük işletmeler ve yeni kurulan şirketler tarafından kullanılır. Diğer SSL sertifikalarıyla aynı düzeyde şifreleme sunarken manuel inceleme olmaksızın otomatik bir süreçten sonra verilirler. Bu nedenle bu işlem daha hızlı ve daha az maliyetlidir. Genellikle bilgi veren web siteleri gibi veri aktarımı veya ödeme yapılmayan web sitelerinde kullanılır. Veri sızıntısını önlemek için iyi bir tercihtir.

Berqnet ile Siber Saldırılara Karşı Kapsamlı Koruma

Tüm verilerinizi korumak adına SSL sertifikası ile birlikte Berqnet tarafından geliştirilen Firewall ve SASE teknolojilerinden yararlanabilirsiniz. Tüm siber saldırılar açısından kapsamlı koruma için geliştirilen güvenlik duvarı ürünleri zararlı yazılımlardan korunmanıza yardımcı olur. URL ya da e-mail, SMS ile iletilen saldırılara karşı bariyer oluşturur. Hem sizin hem de müşterilerinizin tüm verilerini korumak için önlem almanız gerektiğinde Berqnet tarafından sunulan çözümlere göz atabilir, WAN, VPN, SD ve ağ izleme yöntemleri sayesinde güçlendirilmiş ağ bağlantıları elde edebilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

Sıkça Sorulan Sorular

Tek bir SSL sertifikası birden çok bağlantı noktasını güvence altına alabilir. Multi Domain SSL seçmeniz yeterlidir.

Türüne ve seviyesine göre seçeceğiniz her bir SSL sertifikası hemen her web sunucusunu destekler.

Adınıza kayıtlı alan adı olması ve istenen belgeleri tamamlamış olmanız yeterlidir. Seçeceğiniz SSL türüne göre belgeli ya da belgesiz olarak temin edebilirsiniz. Direkt SSL sertifikası satan markalardan satın alabileceğiniz gibi sunucu ve hosting firmalarından da satın alabilirsiniz.

SSL kontrolünün en kolay yolu web adresinin https:// ile başlaması ve adres çubuğunun sol tarafında bir kilit amblemi olmasıdır. Bunları görebiliyorsanız SSL sertifikası mevcuttur.

Bu yöntem dışında "SSL checker" hizmeti veren siteleri de kullanmanız mümkündür.

SSL sertifikaları Chrome başta olmak üzere tüm tarayıcılarda çalışır. Emin olmak için SSL sağlayıcınızın uyumluluk raporlarına göz atabilirsiniz.

SSL sertifikası yalnızca bağlantıyı güvence altına alır. Güvenli olmayan komut dosyaları örneğin, İçerik Yönetim Sistemi'ndeki temalar ve eklentiler güvende olmaz.

SSL sertifikaları web sitesinin sahibi ve sizin aranızda güvenli bir hat oluşturur. Bu nedenle kredi kart bilgileri siber saldırılara hala açıktır. Eğer online ödeme işlemleri gerçekleştiriyorsanız müşterilerinizin güvenliği için farklı araçlar kullanmanız gerekir.

İki anahtarlı güvenlik sisteminden oluşan SSL sertifikası da hacklenebilir. Bilgisayar korsanları SSL enkripsiyonunu çözebilir. Daha sonra ise sahte reklamlar aracılığı ile sahte etkileşim yaratabilirler.

Google tarafından e-ticaret yazılımı kullanan (kredi kartı ile ödeme gerçekleştiren) tüm müşterilerin SSL kullanması zorunlu hale getirildiğinden SSL kullanmayan e-ticaret siteleri için cezai yaptırımlar söz konusudur. Örneğin sanal pos kullanımı sınırlandırılabilir ve söz konusu web site Google tarafından aramalarda çok gerilere atılabilir.

10 Mart 2023
Hızlı Teklif Alın