Ne Aramıştınız?

IoT Nedir? IoT Teknolojisinde Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Popüler kavramlardan biri olan IoT (Internet of Things) ya da diğer bir adıyla nesnelerin interneti, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte günlük hayatın önemli bir parçası haline gelmiştir.

İçerik Başlıkları
iot

Yeni nesil teknolojisi sayesinde ev aletlerinden endüstriyel makinelere kadar çok sayıda cihazı uzaktan kontrol etmek mümkündür. Yenilikçi kontrol sistemi birçok alanda verimliliğin artmasına yardımcı olur. Çalışma koşulları, müşteri ilişkileri ve problem çözümü noktalarında IoT teknolojisi hata payını minimum düzeyde tutar. Avantajlı özellikleri sayesinde IoT pek çok endüstriyel kuruluşta kolayca yer bulur. Peki, birçok açıdan kazanım sağlayan nesnelerin interneti nedir ya da IoT teknolojisi nedir?

IoT Nedir?

IoT, çeşitli işlerde kullanılan nesnelerin farklı cihazlar ile internet üzerinden veri alışverişi yapmasıdır. Veri paylaşımı sayesinde aynı anda birden fazla nesne eş zamanlı olarak çalışır. Yeni nesil teknoloji farklı ortamlarda işlem gerçekleştirmek için akıllı cihazlara ihtiyaç duyar. Nesnelerden alınan verileri ağ üzerinden iletir. Daha sonra sistem üzerinden analiz gerçekleşir ya da uç noktadaki başka bir aygıt ile paylaşıma açık hale gelir. Böylece bireysel çabaya ihtiyaç duyulmadan bağlantılı cihazlar veriler aracılığı ile çalışır.

İş süreçlerinde insan faktörünün azalması hem sonuca hızlı ulaşmayı hem de hata payını azaltmayı sağlar. Nesnelerin veri analizi yaparak işlem gerçekleştirmeleri tüm sürece olumlu etki eder. IoT teknolojisi ürünü uygulamalar ile nesneler merkezi kontrol sistemleri üzerinden iletişim kurar. Her nesnenin kendi kimliği olması süreçteki her adımın izlenebilmesini de mümkün kılar. Bu sayede işlemler sırasında oluşabilecek herhangi bir problem kısa sürede saptanır ve önleyici adımları atmak kolaylaşır. İş süreçlerini kolaylaştıran uygulamalar işletmelere avantaj sağlar.

IoT Ne İşe Yarar?

IoT, nesnelerin ağ bağlantısı üzerinden belirli bir protokol aracılığı ile iletişim kurmasını sağlar. Yeni nesil teknoloji, nesneleri kablosuz ağ bağlantılarına adapte eder ve sonrasında eş zamanlı veri alışverişine olanak tanır. Bu sayede nesneleri kontrol etmek ve sürecin devamlılığını sağlamak için insan müdahalesi gerekliliğini ortadan kaldırır. Birçok fonksiyonun senkronize biçimde uygulanması verimliliği önemli ölçüde artırır. Endüstriyel işletmelerden günlük ev işlerine kadar pek çok alanda kullanım için idealdir.

İşlerinizi tamamlamak için gerekli nesneleri dilediğiniz yerden kullanmak efektifliği artırmaz mıydı? Bu doğrultuda gelişimini sürdürmekte olan IoT teknolojisi, nesneleri internete bağlamak için yenilikçi çözümler kullanır. Kablosuz bağlantı ile birlikte cihazların büyük bir çoğunluğu mobil uygulamalarla uyumlu hale gelir. Uygulamalar üzerinden işlemlerin her adımını anlık olarak takip etmek mümkündür. Aynı zamanda herhangi bir aksaklık karşısında önlem almak çok daha pratik hale gelir.

IoT Cihazları Nelerdir?

Nerede olursanız olun nesneleri kontrol edebilmeyi sağlayan IoT teknolojisi, birçok farklı alanda kullanılır. Sağlık, tekstil, lojistik, elektronik gibi sektörlerde IoT cihazları örneklerini görmek mümkündür. Yaygın olarak kullanılan IoT cihazlarından bazıları şunlardır: 

  • Akıllı klima: Ev ve ofis ortamlarının hava kalitesini yükselten klimaları IoT teknolojisi ile uzaktayken de kontrol etmek mümkündür. Cihazları yönetmek için akıllı uygulamalar ya da sesli komutlar yeterlidir. Böylece ortam koşullarını siz daha ev ya da ofisinize ulaşmadan düzenleyebilir ve istediğiniz rahatlığa anında sahip olabilirsiniz.
  • Aydınlatma: IoT özellikle kamu aydınlatması için oldukça önemlidir. IP tabanlı ışıklar merkezi bir noktadan kontrol edilir. Işıkların parlaklık seviyesi, açık veya kapalı oluşu internet üzerinden ayarlanır. Akıllı şehir konseptinin önemli bir parçası olan aydınlatmaların uzaktan kontrol edilebilmesi efektif kullanım kazandırır.
  • Araç takip adaptörü: Otomobillerin donanımına yerleştirilen adaptörler araçların anlık durumu hakkında bilgi verir. Konum, sürüş süresi, yakıt seviyesi ve kilometre durumu gibi detayları dilediğiniz an öğrenebilirsiniz. Ayrıca farklı uygulamalara bağlayarak sürüş deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
  • Akıllı protez: IoT teknolojisinin sağlık sektöründeki örneklerinden biridir. Protez ağ bağlantısı üzerinden mevcut uygunluğu, kullanım verilerini veya problemleri sağlık kuruluşlarına aktarır. Protez ihtiyacı bulunan kişiler için oldukça verimli bir kullanıma sahiptir.

IoT Nasıl Kullanılır?

IoT, cihazların veriler yardımıyla birbirleri ile iletişim kurmasını sağlar. Bu süreçte insan müdahalesi gerektiren durumlar yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte IoT teknolojisinin özelliklerini kullanarak verimliliği artırabilirsiniz. Cihazların donanımları, sahip olduğu teknolojiler genel olarak merkezi bir noktadan kontrol edilebilen yapıdadır. Bu sayede kontrol mekanizması tek bir cihazdan yürütülebilir, pratik bir kullanım deneyimi elde edilebilir.

Akıllı nesneler verileri sürekli olarak toplar. Sonrasında ağ bağlantısı üzerinden farklı bir cihaza bağlanarak bu verileri paylaşır. Belirli aygıtlar bu iletişim sonucunda atılacak adımları otomatik olarak uygular. Ayrıca IoT uygulamaları ile sistemdeki verilere anlık olarak ulaşmak mümkündür. Akıllı cihazlar ile nesnelerin özellikleri, mevcut durumları, işlem kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Bu sayede karar verme sürecini çok daha hızlı ve etkili biçimde tamamlayabilirsiniz.

IoT Sistem Nedir?

Günlük hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra kurumsal alanlarda da IoT teknolojisi sıkça kullanılır. Evdeki cihazların ya da işletmedeki nesnelerin birbiriyle bağlantılı olması IoT sistemini oluşturur. IoT özellikleri sistemin kapsamına bağlıdır. Kullanıma uygun olan özellikler cihazların sayısına, yapısına ve kapasitesine göre şekillenir. Bununla birlikte akıllı cihazlar süreç boyunca veri odaklı hareket etmeyi sağlar. Böylece sistemin her noktasındaki verimlilik artar. Verilere dayalı ilerleyen nesneler ile risk yönetimi ve karar verme süreci çok daha etkilidir. Tüm bu artılara ek olarak IoT sistem yapısı otomasyon açısından da oldukça kullanışlıdır. Sisteme bağlı cihazlar veri alışverişi sonrasında atılması gereken adımları otomatik olarak belirler ve gerekli aksiyonları alır.

IoT Teknolojisinde Siber Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Akıllı nesnelerin internete bağlanma yeteneği cihazların aynı zamanda siber saldırılara açık olduğu anlamına gelir. IoT teknolojisine sahip cihazların güvenlik seviyeleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle olası siber saldırılara ve zararlı yazılımlara karşı etkin bir güvenlik duvarı kurmak gerekir. Güvenli bir kullanım elde etmek için uygulayabileceğiniz adımlardan bazıları şöyledir:

  • Veri erişimi seviyesini kullanıcılara göre düzenleyin.
  • Mevcut şifre ve isimleri özelleştirin.
  • Düzenli olarak ağ taramaları gerçekleştirin. Dâhili ve harici ağlardan yapılan taramalar eksik noktaları belirlemenize yardımcı olur.
  • Geçmiş güvenlik açıkları ve saldırıları inceleyin. Bu durumlara karşı aksiyonlar geliştirerek uygulamaya koyun.
  • Güvenlik duvarını sadece mevcut saldırılara karşı koruma olarak düşünmeyin. Olası problemleri araştırarak önceden önlem almaya çalışın.
  • Güncel yazılımlar ve cihazlar kullanarak olası tehditlere karşı hazırlıklı olun. Berqnet’in sunduğu firewall cihazı ve SASE platformu işletmenizi etkili bir şekilde korur. Kurum ağınızı güvenli kılmak için çok sayıda güvenlik servisinden yararlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Internet of Things kavramı ilk olarak 1991 senesinde Kevin Ashton tarafından ortaya atılmıştır.

IoT uygulamaları mevcut nesneleri internet bağlantısı üzerinden birbirleri ile bağlar. Böylece fiziksel dünya ve dijital ortam iç içe geçer.

IoT teknolojisinde kullanılan sensörler cihazların ağ geçidine bağlanarak veri toplamasını ya da verilerin kolaylıkla analiz edilmesini sağlar.

10 Mayıs 2022
Hızlı Teklif Alın