5G Nedir? 5G Teknolojisinin Güvenlik Açısından Beraberinde Getirdiği Riskler Nelerdir?
5G teknolojisi yüksek bağlantı hızı ve düşük gecikme süresiyle, hemen hemen tüm sektörlere, uygulamaları ve hizmetleri dijitalleştirme olanağı sunar. 4G kullanan ülkeler arasında hızla yaygınlaşan 5G ağları ile milyarlarca cihaz ve IoT birbirine bağlanabilir.
Akıllı şehirler, mobil ağlarda AR/VR, uzaktan tıp ve çok daha fazlası gibi düşünüldüğünde uygulama alanı pratik olarak sınırsızdır. Diğer yandan uygulamaların, bağlantıların ve veri trafiğindeki muaazam artışın etkileri göz önüne alındığında, 5G bağlantı birçok güvenlik sorununu da beraberinde getirebilir.
5G Nedir?
5G nedir ya da 5G ne demek sorusu, beşinci nesil hücresel veri teknolojisi olarak yanıtlanabilir. 5G teknolojisi, kendi başına tek bir teknoloji olmamakla birlikte, diğer cihazların internet erişimi için bağlanabileceği belirli bir teknoloji standardı oluşturmak üzere birlikte çalışan bir teknolojiler topluluğu olarak ifade edilebilir. 5G'yi birçokları için heyecan verici kılan en önemli özelliği, 5G için veri aktarım hızlarının önemli ölçüde daha yüksek olması ve bu nedenle mevcut 4G LTE ağ altyapısıyla mümkün olmayan her türlü yeni tüketici teknolojisini etkinleştirme potansiyelidir. 5G teknolojisi yalnızca çok daha yüksek hızlar ve daha düşük gecikme süresi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ofis konumları için ana ve tek bağlantı olma özelliklerine de sahiptir.
Güvenlik Açısından 5G ve 4G Farkı
5G ağ dilimlemenin ötesinde, 4G ve LTE gibi öncekilere kıyasla birkaç önemli güvenlik geliştirmesi sunar. İlk olarak, 5G kimliğinizi koruma konusunda daha yeteneklidir. 5G ile kimliğiniz şifrelenir ve bağlantınız baz istasyonunu taklit ederek telefon görüşmelerinizi yakalayabilen hileli cihazlardan korunur. Ayrıca, daha sağlam bir algoritma, sesiniz ve verileriniz cihazınızdan baz istasyonuna giderken onları şifreler. Bu da güçlü bilgisayarlara sahip bilgisayar korsanlarının sesinizin şifresini çözmek için zaman harcamak istememesi anlamına gelir.
5G mimarisi daha akıllı yazılımlar ve "sanal" donanımları temel alır. Verileriniz, güvenliği ihlal edilebilecek özel donanımlar yerine gerektiğinde hızla taşınabilen veya değiştirilebilen sanal hub'lar ve anahtarlar aracılığıyla yönlendirilir. 5G ayrıca verilerin nerede işlendiği ile ilgili olan uç bilgi işlem yaklaşımıyla da önceki nesillerden ayrılır. Geleneksel veya bulut bilişimde, verilerin uzaktaki bir sunucuya gitmesi gerekebilir. Edge ile veriler kaynağa çok daha yakın işlenir ve gelişmiş tehdit algılama yeteneği sağlar.
Nesil |
Teorik Hız |
Teknoloji |
2G |
9.6/14.4Kbps |
TDMA, CDMA |
3G |
3.1 Mb/sn |
CDMA 2000 (1XRTT, EVDO, UMST, KENAR) |
3.5G |
14.4 Mb/sn |
HSPA |
4G |
100-300Mbps |
WiMax LTE |
5G |
10-30Gbps |
Gelişmekte |
5G'de Ağ Dilimleme Nedir?
5G için ağ dilimleme, ortak bir fiziksel altyapı üzerinde birden çok ağın (sanallaştırılmış ve bağımsız) oluşturulmasına izin veren bir ağ yapılandırması olarak tanımlanabilir. Bu yapılandırma, genel 5G mimarisinin en önemli ve temel bileşendir. 5G’nin gecikme süresi 1 ila 10 ms’dir. Ağ dilimleme ile gecikme süresine duyarlı uygulamalar için ağın her bir bölümü, kullanım senaryosunun veya müşterinin özel ihtiyaçlarına göre tahsis edilebilir. Akıllı park sayaçları gibi hizmetler yüksek güvenilirliğe değer verirken ve gecikme açısından daha bağışlayıcıyken, diğerleri (sürücüsüz arabalar gibi) ultra düşük gecikmeye (URLLC) ve yüksek veri hızlarına ihtiyaç duyabilir. 5G'de ağ dilimleme, bu çeşitli hizmetleri destekler ve kaynakların bir sanal ağ diliminden diğerine verimli bir şekilde yeniden atanmasını kolaylaştırır.
Her dilim, tasarlandığı kullanım senaryosu ile orantılı olarak benzersiz güvenlik gereksinimlerine sahiptir. Ayrıca kullanıcıları doğrulamak için cihaz kimlik doğrulaması da gerekir. IoT'ye çok benzer şekilde, ağ dilimlemeyle ilişkili ölçeklendirme faktörü, milyarlarca potansiyel yeni saldırı vektörünü beraberinde getirir. Merkezi bir 5G ağ yönetim noktasından yapılan başarılı bir saldırı, aynı anda birçok dilime ya da ağ alanına sızabilir. Ağ dilimleme güvenlik endişelerini etkin bir şekilde ele almak için, operatörler ve dilimi kullanan işletmeler arasındaki sorumlulukların açıkça belirlenmesi önemlidir. Bu ihtiyacı karşılamak için mikro segmentasyon gibi güvenlik için yenilikçi stratejiler geliştirilmektedir. Güvenlik sorunlarının önlenmesi ve çözülmesi, 5G internet operatörleri için devamlı bir önceliktir.
5G Mimarisi ve Güvenlik Açısından Riskler
5G'nin güvenlik mimarisi, ağ dilimleme, bulut tabanlı kaynaklar, sanallaştırma ve diğer gelişen teknolojilerden yararlandığı için önemli performans avantajlarına ve uygulama çeşitliliğine olanak tanır.
5G tarafından etkinleştirilen uygulamalar önceki nesillere kıyasla daha fazla bant genişliğine, daha fazla bağlantıya ve daha düşük gecikmeye ihtiyaç duyar. Ancak bu çeşitlilik yeni güvenlik risklerine ve ek saldırı ortamlarına zemin hazırlayabilir.
5G uygulamalarının listesi sınırsız görünse de çoğu durumda üç kategoriden birine girer:
- Gelişmiş Mobil Geniş Bant (eMBB)
- Ultra Güvenilir Düşük Gecikmeli İletişim (uRRLC)
- Büyük Makine Tipi İletişim (mMTC)
Artan Saldırı Hacmi
Milyonlarca ve hatta milyarlarca cihazın ağa bağlı hale gelmesiyle 5G internet, daha büyük ve daha tehlikeli saldırıları mümkün kılar. Bu durum mevcut internet altyapısının şimdiki güvenlik açıklarıyla birlikte ele alındığında gelecekteki riskleri yalnızca daha şiddetli hale getirir. 5G ile daha karmaşık botnet'ler, gizlilik ihlalleri ve daha hızlı veri suistimali riski artabilir.
Daha Fazla IoT, Daha Fazla Sorun
IoT cihazları doğal olarak güvensizdir kabul edilir, çünkü cihazlarda etkili bir güvenlik genellikle sistemi tasarım gereği yerleşik değildir. Bir kuruluşun ağlarındaki güvenli olmayan IoT cihazı, herhangi bir saldırganın kolayca açığa çıkarabileceği başka bir potansiyel açık demektir.
Azalan Ağ Görünürlüğü
5G ile ağlar genişlerken, mobil kullanıcılar ve cihazlar tarafından ağların çok daha kullanılabilir hale gelmesi kaçınılmazdır. Daha geniş ağ ise yönetilmesi gereken çok daha fazla ağ trafiği anlamına gelir. SASE gibi sağlam bir geniş alan ağı (WAN) güvenlik çözümü olmadan, şirketler anormallikleri veya saldırıları belirlemek için gereken ağ trafiği görünürlüğünü elde edemeyebilir.
İşletmenize Özel Berqnet Çözümleri
İşletmelerin 5G gibi yeni teknolojileri benimsemesinin en büyük nedenlerinden biri, rakiplerinden bir adım önde olmak ve gelir artışını hızlandırabilmek için inovasyonunu artırmaktır. Ancak bunu güvenlikten ödün vermeden başarmak kolay değildir. 5G'nin önceki nesil ağlara (4G, 3G, 2G) göre avantajları daha yüksek hız, daha düşük gecikme ve ağa neredeyse sınırsız cihaz bağlayabilme yeteneğidir. Diğer yandan bilgisayar korsanları, daha büyük ölçekli DDoS saldırıları gerçekleştirmek için 5G’nin sunduğu bu fırsatlardan yararlanabilir. Önceki nesil ağlardaki sorunları ele alan güvenlik iyileştirmelerine rağmen, 5G, saldırganlara giderek daha karmaşık suç ağları oluşturma yeteneği vererek, kurbanların verilerine her zamankinden daha hızlı erişimlerine yol açabilir. Bu da internet hızını kullanan yeni siber tehditlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yeni nesil güvenlik duvarları, güvenli uzaktan erişim çözümleri, güvenli web ağ geçidi ve daha geniş SASE teklifleri gibi seçeneklerle siber güvenlik stratejilerinizi desteklemek için Berqnet güvenlik hizmetlerine başvurmak, en uygun maliyetli çözümdür. Berqnet’in işletmenize uygun donanım ve yazılım çözümleriyle, siber güvenliğinizi maksimum basitlik ve minimum riskle tasarlayıp ölçeklendirebilirsiniz.
Farklı Büyüklükteki İşletmeler İçin Mevzuata Uygun, Yüksek Performanslı Çözümler
Zararlı yazılımlar ve siber saldırılar, küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm işletmeler için önemli bir risk faktörüdür. Farklı türden saldırılara karşı koruma sağlayan bir güvenlik duvarı, işletmenizin telafisi zor olabilecek saldırılara karşı en önemli savunma hattıdır. Berqnet firewall, işletmenizin siber güvenlik, yasalara uyumluluk ve internet yönetimi ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiştir.
Dünyanın en kolay kurulabilen ve yönetilen firewall cihazı ile siber tehditlere karşı ağ güvenliğinizi etkin bir şekilde sağlayabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan SSL VPN ve IPSec VPN gibi özelliklerle, farklı şubeleri ve uzaktan çalışan personelinizi merkeze güvenle bağlayabilirsiniz.
Yeni nesil Berqnet Firewall’lar KVKK ve 5651 sayılı yasa mevzuatına uygun olarak geliştirilmiştir. 5651 sayılı yasa uyarınca birden fazla kullanıcıya erişim sağlayan tüm kurum ve kuruluşların, yasaklı web sitelerine erişimi engellenmesi, ayrıca zaman ve tarih mührü ile loglama yapması zorunludur. Berqnet Firewall yasal yükümlülüklerinizi yerine getirebilmeniz için zaman damgalı loglama yaparak, kullanıcılara güvenli ve kontrollü internet erişimi sunar.
Yeni Nesil SASE Platformu
Berqnet SASE, ağınızı tek bir platform üzerinden kolayca yönetebilmenizi sağlayan ve kurumsal düzeyde güvenlik sağlayabilen en verimli çerçevedir. SASE platformunun konumdan bağımsız olarak kimlik ve bağlama dayalı uçtan uca oturumları güvence altına alma yeteneği, kablolu ya da kablosuz tüm altyapı genelinde kurumsal işlemleri ve trafiği güvence altına almanızı sağlar.
Güvenli İnternet Erişimi, SD-WAN Sıfır Güven Yaklaşımı ve Merkezi Yönetim gibi temel bileşenler etrafında yapılandırılan SASE platformu işletmeniz için benzersiz faydalara sahiptir. Ağ yönetimi ve güvenlik özelliklerini tek bir platformda birleştiren Berqnet SASE, yönetimi ve operasyonları kolaylaştırır. Bulut mimarisi uzak çalışanlar için ölçeklendirmeyi kolaylaştırır. Kullanıcıların lokasyondan bağımsız olarak güvenlik duvarı, web filtreleri, gateway antivirüs ve IPS gibi güvenlik servislerinden faydalanmasını sağlar.
Türkiye'nin ilk yerli SASE platformu Berqnet SASE hakkında bilgi almak ve demo talebi için formu doldurabilirsiniz
Sıkça Sorulan Sorular
5G teknolojisi, 4G LTE olarak da adlandırılan 4G'den daha az gecikmeyle daha yüksek veri hızları sağlar. Örneğin, 4G ile uzun metrajlı bir filmi indirmek yaklaşık altı dakika sürerken, 5G ile aynı film 15 saniye gibi kısa bir sürede indirilebilir. Teknik olarak mevcut 4G hızları saniyede yaklaşık 12-36 megabayt (Mbps) iken, 5G hizmetlerinin 300 Mbps veya daha yüksek hızları destekler.
5G hem veri hızı hem de bölünmüş ağ mimarisi ile kullanıcılara yeni bir internet deneyimi sunar. 5G uyumlu cihazlarınızda Artırılmış Gerçeklik uygulamaları ile yeni bir multimedya
deneyimi yaşayabilirsiniz. Oyunlarda düşük gecikme ve yüksek DL/UL hızlarını deneyimleyebilirsiniz. 4K ve 8K gibi ksek çözünürlüklü video akışı hizmetlerinden yararlanabilir, dosyalarınızı saniyeler içinde indirebilir ya da paylaşabilirsiniz.