Ne Aramıştınız?

Güvenlik Açığı Nedir? Güvenlik Açıklarından Korunma Yolları Nelerdir?

Her türlü donanımsal ya da yazılımsal hata güvenlik açığı olarak tanımlanır.

İçerik Başlıkları
Güvenlik açığı

Herhangi bir güvenlik açığını tespit eden kötü amaçlı kullanıcılar bu durumdan yararlanmaya çalışırlar. Bu nedenle hem bireysel kullanıcılar hem de firmalar güvenlik açıklarına karşı siber önlemler alarak verilerinin korunmasını sağlayabilirler. Aksi halde istismar olarak bilinen exploit saldırıları veri güvenliğinizi tehdit edebilir. Exploit, güvenlik açıklarından yararlanmayı sağlayan programlar için kullanılan bir tabirdir. Bu tür saldırılar hem donanımsal aygıtları hem de e-ticaret sitesi gibi dijital platformları risk altında bırakır. Kişisel kaynaklarınızı ya da şirket verilerinizi kötü amaçlı siber saldırılardan korumak için bazı dijital güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Güvenlik duvarı araçlarından yararlanarak siber güvenlik konusunda etkin bir koruma sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Açıkları Nelerdir?

Yazılımsal güvenlik açıkları genellikle uygulama kodlarındaki ya da işletim sistemindeki hatalardan kaynaklanır. Üretici firmalar yazılım açıklarını bulmak için geliştirici çalışmalar yapsa da sürekli yeni açıkların ortaya çıkması sıklıkla yaşanan bir sorundur. İşletim sistemi üreticileri hemen hemen her gün yeni güncellemeler yayımlayarak yazılımsal güvenlik açıklarının önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Aynı şekilde uygulama güncellemeleri de geliştirilmeye devam etmektedir. Mobil uygulamalar, web sunucuları ve tarayıcıları çoğunlukla üretici kuruluşlar tarafından güncellenir. Bu güncellemelerin temel amacı, kullanıcıları yeni bir deneyimle buluşturmak ve güvenlik açıklarını kapatmaktır.

Google bu bağlamda Project Zero isimli bir ekip kurmuştur. Çeşitli yazılımlarda bazı güvenlik açıklarını tespit eden Google, yazılımsal açıklar üzerinde de çalışmaktadır. Google gibi şirketler kendi siber güvenlik takımlarını kurmanın yanı sıra kendi ürünlerinde açık bulan kişileri de ödüllendirmektedir. Bug Bounty adı verilen bu ödül programları Apple, Yandex, Microsoft ve Uber gibi büyük şirketler tarafından da desteklenmektedir. Ödül avcılığı sistemlerine göre bir web sitesi ve yazılımda bulduğunuz açıkları uygun bir şekilde raporlayıp bildirerek binlerce dolara varan ödüller kazanabilirsiniz.

Güvenlik açıkları donanımsal sorunlardan da kaynaklanabilir. Genellikle donanım tasarımı hataları olarak adlandırılan bu açıklar, verilerinizin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesine neden olabilir. Örneğin bir RAM bellekte birbirine çok yakın olarak entegre edilen kapasitörler, bu şekilde konumlandıkları için komşu kapasitörleri etkileyebilir. Bu tasarım kusuru baz alınarak Rowhammer isimli bir exploit (istismar) oluşturulmuştur. Bu exploit, aynı adreslerdeki bellekleri defalarca yazarak verilerin çalınmasına olanak tanır.

Donanımsal güvenlik açıkları, cihaz modellerine özgüdür. Genellikle rastgele girişimler bu açıkların istismar edilmesine neden olmaz. Hedefli ve planlı siber saldırılara açık hale gelen donanımsal istismarlar, kişisel verilerinizin korunması konusunda tehdit oluşturabilir.

Güvenlik Açıkları Nasıl Tespit Edilir?

Kötü amaçlı kişiler öncelikli olarak yönetici bilgisayarı, açık yönlendirmeler, zayıf ve eski şifreler gibi seçeneklere yönelerek siber saldırılar gerçekleştirirler. Deneyimli hackerler için bu tür uygulamalar ile verilere erişmek oldukça kolaydır. Bu tür siber saldırılardan korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin yönetici sistemlerinde virüs olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için çeşitli virüs koruma programlarını ya da AV tarayıcılarını kullanabilirsiniz. Kötü amaçlı yazılımlar virüs algılamasında kullanılan yöntemlerden gizlenebilmek için sürekli güncellenirler. Bu nedenle bu yöntemler her zaman etkili bir virüs koruması sunmayabilir. AV tarayıcıları bazen yanlış pozitif sonuçlar verebilir. Birden fazla tarayıcıdan yararlanmak daha güvenilir sonuçlar verecektir. Virüs tespiti için site, sunucu ve içerik yayımlamada kullanılan tüm araçları taramayı tercih etmelisiniz.

Güvenlik Açıkları Nasıl Kapatılabilir?

Yazılımsal ve donanımsal zafiyetler güvenlik açıklarına neden olabilir. Aynı şekilde dijital platformlar da siber saldırılara uğrayabilir. E-ticaret platformları bu açıdan siber güvenlik konusundaki çalışmalarını geliştirmeye ihtiyaç duyar. Bazı kriterlere dikkat ederek güvenlik açıklarına karşı çok yönlü önlemler alabilirsiniz.

  • Eski yazılımlar kullanmak bilgisayar korsanlarının güvenlik açığı yakalamasına neden olabilir. Kullandığınız uygulama ve yazılımlar için yeni bir güvenlik önerisi olup olmadığını takip etmeniz gerekir. Uygulama ve yazılımların güncel sürümlerini tercih ederek olası güvenlik açığı problemlerini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca yazılımda “açık yönlendirmelere izin ver” ayarının varsayılan olarak seçilmiş olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Alan dışı yönlendirmeleri kapatmak güvenlik açıklarını kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
  • Hackerların SQL yerleştirme işlemiyle veri tabanınıza kullanıcı girişi sağlaması ve hileli komutlar ekleyememeleri için de bazı önlemler alabilirsiniz. Bu bağlamda kullanıcı girişi doğrulanmış, çıkış karakterleri doğru bir şekilde kullanılmış ya da tanımlı olarak yazılabilir. Bu kriterleri kontrol ettikten sonra kullanıcı girişinin veri tabanına işlenmiş olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu kontrolleri yapmadığınız durumlarda bilgisayar korsanları SQL yerleştirme tekniğinden yararlanarak güvenlik açığı yakalayabilir.
  • Site, uygulama ya da cihazlarda kullanılan zayıf şifreleri kırmak hacker olarak bilenen bilgisayar korsanları için genellikle kolaydır. Farklı platformlar için tahmin edilmesi zor ve güçlü şifreler kullanmayı tercih ederek güvenlik açıklarını engelleyebilirsiniz. Aynı şifreleri farklı uygulamalarda kullanmak yerine her uygulama için yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. E-ticaret gibi kullanıcı profili oluşturmanız gereken sitelerde güçlü şifreler kullanmak kişisel verilerinizin korunması açısından oldukça önemlidir.
  • Firewall (güvenlik duvarı) araçları iş yerleri ve kişisel kullanım için siber saldırıların önüne geçmeye yardımcı olur. Üçüncü kişilerin eline geçmemesi gereken şifre ve adres bilgileri gibi veriler bu sayede korunabilir.

Kişisel Verilerinizi Hacker Saldırılarından Koruyun

‘’Hacklemek’’ tabiri siber güvenlik söz konusu olduğunda dilimizde sıklıkla kullanılan bir tanım haline gelmiştir. Hack olarak bilinen kötü amaçlı eylem, güvenlik açıklarından yararlanılmasıyla bir sisteme farklı yöntemler denenerek erişilmesini ifade eder. Hack sürecinde güvenlik açıkları aracılığı ile ikinci bir erişim yolu elde edilmiş olur. Hack eylemini gerçekleştiren, teknik beceri ve bilgi sahibi olan kişiler ise hacker olarak bilinmektedir. Hacker’lar yazılım, ağ bağlantısı ve sistem konularında uzman olan kişilerdir. Bu sayede internet üzerindeki hesapların ve elektronik tabanlı sistemlerin açıklarından yararlanarak pek çok bilgiye erişebilirler.

Siyah şapkalı hacker olarak bilinen kişiler yetenek, beceri ve bilgilerini kötü amaçlı olarak kullanırlar. Siyah şapkalı hacker eylemleri siber suçlar kapsamındadır. Bu kişiler hem şirket verilerinize hem de kişisel verilerinize erişim sağlayabilirler. Bu bağlamda kötü amaçlı yazılımlar, sosyal mühendislik saldırıları, Zero Day saldırıları ve hacktivist eylemlerini tercih edebilir. Her an siber saldırılara maruz kalma riskinizin olduğu bilincinde olarak yazılımsal ve donanımsal güvenlik açıklarına dair etkili önlemler almalısınız. Veri güvenliğinizi sağlamak için güvenlik duvarı araçları gibi etkili koruma sistemlerini tercih etmelisiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun!

Berqnet Firewall ile Siber Saldırıları Engelleyin

Firma verilerinin kötü amaçlı kişilerden korunması için siber saldırılara karşı etkin koruma sağlayan bir firewall (güvenlik duvarı) aracı kullanmanız gerekir. Berqnet Firewall, orta ve büyük ölçekli işletmelerin siber güvenlik ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretir. KVKK ve 5651 sayılı yasa hükümleri göz önünde bulundurularak hazırlanan bu siber güvenlik aracı IPS (Saldırı Engelleme Sistemi) sayesinde şirket verilerinizin üçüncü kişilere onayınız dışında sunulmasına engel olur. Berqnet’in VPN özelliğinden yararlanarak şubeler arası ve personel ile merkez arası güvenli bir iletişim kanalı oluşturabilirsiniz. Web ve uygulama filtreleme özellikleriyle siber saldırıların önüne geçebileceğiniz gibi çalışanlarınızın iş saatlerini verimli bir şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz. Berqnet’in sağladığı Hotspot özelliği işletmenizi ziyaret eden misafirlerin güvenli kanallar aracılığıyla internet kullanımına yardımcı olur. Böylece kendi kişisel bilgileri ile internet erişimi sağlayan misafirlerinizin sanal platformlarda gerçekleştirdiği olumsuz eylemlerden dolayı şirketiniz hiçbir sorumluluk almaz. Şirketiniz veya firmanızın siber güvenlik ihtiyaçlarına hitap eden çok yönlü bir güvenlik aracına sahip olmak için Berqnet’i tercih edebilirsiniz. Kolay kurulum ve geniş alanlarda siber güvenlik koruması sunan Berqnet ile veri güvenliğini etkili bir şekilde sağlayabilirsiniz.

8 Ekim 2021
Hızlı Teklif Alın