Ne Aramıştınız?

Beyaz Şapkalı Hacker kimdir?

Bilgisayar korsanları, siber dünyada var olan en kötü türlerden biridir. Sistemlerinize girebilir, verilerinize erişebilir, sizi hacklemek ve tehlikeye atmak için elde ettikleri tüm bilgileri kötüye kullanabilirler. Ancak hepsi aynı takımda değildir. Bazı hackerlar, verileriniz ve sürdürülebilirliğiniz için bir tehdit oluştururken, bazı hackerlar ise güvenlik sistemlerinizdeki boşlukları bulur ve kuruluşunuzu korumak için bunları düzeltirler.

İçerik Başlıkları
Beyaz Şapkalı Hacker

Bir hackerı başarılı bir şekilde yakalama olasılığı en yüksek olan kişi; onun taktiklerini, zihniyetini ve alışkanlıklarını bilen biridir. Bu nedenle siyah şapkalı hackerlara karşı en iyi savunma, hack yeteneklerini savunma amaçlı kullanan bir grup beyaz şapkalı hacker tarafından yapılabilmektedir. Beyaz şapkalı hackerlar hakkında bilmeniz gereken birçok konuyu yazı içeriğinde bulabilirsiniz.

Bir kuruluş veya bireysel bir kullanıcıysanız; gizliliğinizi korumak için bir kişiye güvenmek yerine, siber güvenliğinize kendi aldığınız önlemlerle dikkat etmelisiniz. Gerçek zamanlı tüm ağ trafiğinin kontrolü sağlanarak siber güvenlik koruması, ihlal tespiti ve uzman desteği gibi özelliklerle Berqnet firewall cihazı, size bu açıdan çok yönlü bir siber güvenlik çözümü sunar.

Beyaz Şapkalı Hacker Nedir ve Amaçları Nelerdir?

Etik hacker olarak da adlandırılan beyaz şapkalı hacker; güvenliklerini test etmek, kusurlarını belirlemek, değerlendirmek ve iyileştirme önerilerinde bulunmak için korumalı sistemlere ve ağlara, izin ve bilgi dahilinde giren bir bilgisayar güvenlik uzmanıdır. Aynı zamanda bu işlemleri siyah şapkalı hackerların sistem verilerine yasa dışı bir şekilde erişememesini sağlamak içinde yaparlar.

Etik hackerlar genellikle siber güvenlik şirketleri tarafından veya daha büyük kuruluşların güvenlik departmanlarında kullanılırlar. Saldırganların nasıl çalıştığını bilmeleri nedeniyle saldırıları nasıl önleyecekleri konusunda onlara değerli bilgiler verirler. Bazı etik hackerlar, bilinen ve uluslararası büyük şirketlerin ağlarında veya sistemlerinde güvenlik açıklarını keşfederek ödül toplamaktadır. Verilen bu ödüller; onları bu açıkları bildirmeye teşvik eder ve suçlular tarafından bulunmadan önce düzeltilmesine izin verir.

Ethical hacking (etik hackleme), sistemin güvenlik açıklarını ve zayıf noktalarını belirlemek ve test etmek için yasal olarak bu bilgilere giriş yapma eylemini içerir. Etik hack işlemi, bir kuruluşun siber güvenlik konumunu test etmenin ve doğrulamanın etkili bir yoludur. Etik hackleme, test sırasında bulunan güvenlik açıklarını düzelterek ağın veya sistemin güvenliğini artırmayı hedefler.

Beyaz Şapkalı Hacker Olmak İçin Gerekli Eğitim ve Sertifikalar Nelerdir?

Sertifikalı Etik Hacker (CEH), BT şirketleri ve diğer kuruluşlar için yasal hizmetler gerçekleştiren bilgisayar korsanları için profesyonel bir tanımdır. Bir CEH, siyah şapkalı korsanları ve potansiyel olarak yasa dışı amaçlara sahip diğer kişiler tarafından yapılan istismarları önlemek için uygulama, sistem güvenlik açıklarını bulma ve onarma için işe alınır.

Beyaz şapkalı bir hacker olmak için gerekli eğitimi sunan ve sınavlara hazırlayan çok sayıda kurs vardır. CEH eğitimi süresince birçok güvenlik sertifika programına sahip olacak bilgi elde edilir. Eğitimden sonra Ec-Council tarafından uygulanan İngilizce sınavlara girilir. 3 yıl geçerli olan sertifika; tekrar eğitim alarak veya sınava katılarak yenilenir. CEH gözetimi, Uluslararası E-Ticaret Danışmanları Konseyi (EC-Council) tarafından sağlanır.

CEH sertifika sınavına katılabilmek için aşağıda belirtilen şartlardan en az birinin yerine getirilmesi gerekir:

  • Sadece akredite kurumlardan CEH eğitiminin alınması
  • Bilgi güvenliği alanında 2 yıllık deneyime sahip olmak

Ayrıca CEH eğitimi için Microsoft ve Linux bilgisi de gereklidir. Temel ağ bilgisi, güvenliği, saldırı şekilleri ve açıklar ile ilgili bir altyapı yeterliliği bulunmalıdır.

Tüm bunlar büyük fayda sağlasa da beyaz şapkalı hacker olmanın en iyi yolu; kendinizi siber güvenlik dünyasına adamaktır. Beyaz şapkalı bir hacker olmak, işleri resmileştiren birkaç sertifika ile desteklenebilecek belirli bir uzmanlık eğitimi gerektirir. Bu alanda birçok sertifika programı mevcuttur. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir:

  • Sertifikalı Ağ Savunucusu (CND)

Bu sertifika, temelden orta ve ileri düzeylere kadar ağlarla ilgili hemen her şeyi içerir. Konular arasında ağ protokolleri, güvenlik duvarları, trafik imzaları, güvenlik açığı taraması, özel ağlar vb. bulunur.

  • Sertifikalı Etik Hacker (CEH)

Zorluk seviyesi burada biraz daha yüksektir ve aynı kavramları çok daha detaylı bir şekilde inceler. Kapsanan şeyler arasında ağ taraması, kriptografi saldırıları, SQL enjeksiyonları, nesnelerin interneti, mobil uygulamalar, işletim sistemleri, ayak izi vb. bulunur.

  • EC-Council Sertifikalı Güvenlik Analisti (ECSA)

Bu sertifika, size karşı kullanılabilecek tüm hataları bulmak için siber güvenlik sisteminize yapılan sahte bir saldırı olarak anlaşılabilecek sızma testi ile ilgili içeriği kapsar.

  • Lisanslı Penetrasyon Test Cihazı (LPT) Master

Bu sertifika, sızma testi konseptlerini ileri bir düzeye taşır. Gelişmiş bilgisayar korsanlığı yöntemlerini uygular.

Ayrıca beyaz şapkalı bir hacker olabilmek ve gerekli alt yapıyı kazanabilmek için aşağıda belirtilen diğer sertifikalardan da faydalanılır.

  • Sertifikalı Bilgi Sistemleri Güvenliği Uzmanı (CISSP)
  • Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi (CISA)
  • Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi (CISM)
  • Sertifikalı Bulut Güvenliği Uzmanı (CCSP)

Hacker Şapkalarının Anlamları Nedir ve Farkları Nelerdir?

Bu terimler; kötü adamın siyah kovboy şapkası taktığı ve iyi adamın beyaz şapka taktığı batının eski kovboy filmlerinden gelir. Hacker şapka renklerini birbirinden ayıran en önemli iki neden; motivasyon kaynakları ve yasaları ihlal edip etmedikleridir.

Siyah şapkalı hackerların birincil motivasyon kaynağı; kişisel veya finansal kazançtır. Siber casusluk, protesto veya sadece siber suçların heyecanına da bağımlı olabilirler. Siyah şapkalı hackerlar, sadece kötü amaçlı yazılım yayan amatörlerden; verileri, finansal ve kişisel tüm bilgileri çalmayı amaçlayan deneyimli hackerlara kadar birçok bilgisayar korsanını kapsar. Siyah şapkalı hackerlar, yalnızca verileri çalmaya çalışmaz, aynı zamanda verileri değiştirmeye veya yok etmeye de çalışırlar. Siyah şapkalı, hackerlar yakalanmama ve işledikleri suçların sorumluluğunu almama gibi avantajları nedeniyle isimlerini gizlemeyi tercih ederler.

Beyaz şapkalı hackerlar, ellerindeki gücü ve bilgiyi iyilik için kullanmayı tercih ederler. Etik bilgisayar hackerları olarak da adlandırılan bu kişiler; bazen güvenlik açıklarını bilgisayar korsanlığı yoluyla bulmaya çalışan güvenlik uzmanları olarak şirketler için çalışırlar. Beyaz şapkalı hackerlar, istisnalar dışında siyah şapkalılarla aynı hackleme yöntemlerini kullanırlar. Sistem sahibinden izin alarak yaptıkları işlemler, süreci tamamen yasal hale getirir. Bu hackerlar, şirketler için güvenlik sistemlerini test eder ve güvenlik açığı denetlemeleri yaparlar.

Gri şapkalı hackerlar, siyah ve beyaz şapkalı hacker faaliyetlerinin bir karışımıdır. Gri şapkalı hackerlar, genellikle şirketin izni ve bilgisi olmadan sistemdeki güvenlik açıklarını arar. Sorun bulursa, şirkete bildirir ve sorunu çözmek için belirli bir miktar ücret talep eder. Şirket yanıt vermez ve iş birliği yapmaz ise, bilgisayar korsanları yeni bulunan istismarı dünyanın görmesi için çevrim içi olarak yayınlar veya şantaj yapar.

Beyaz şapkalı bir hacker ile siyah şapkalı bir hacker arasında davranışsal ve etik açıdan farklılıklar mevcuttur. Beyaz şapkalı olarak da bilinen etik hacker, aslında siyah şapkalı hackerlar ile aynı işi yapar. Yalnızca kodu yaymak amacıyla güvenlik açıklarından yararlanmak yerine, sorunu başkaları tarafından keşfedilmeden önce düzeltmeye yardımcı olmak için ağ operatörleri ile birlikte çalışırlar.

Sonuç olarak veri çalmaktan sisteminizi tamamen çöpe atmaya kadar, sisteminize erişim sağlandığında bir hackerın yapabileceği çok şey vardır. Bu nedenle doğru yazılımla sisteminizi bu tür saldırılara karşı korumak için birkaç adım atabilirsiniz. Berqnet firewall cihazının amacı, bütünlük, güven ve şeffaflığa dayalı bir şekilde siber saldırılara karşı koruma anlayışına yeni bir yaklaşım getirmektir.

İster bireysel, ister küçük veya orta ölçekli bir işletme olun; etkili ve güçlü çözümler için önlemleriniz hazır olmalıdır. Siber güvenlik ihtiyaçlarınız için ulusal ve uluslararası alanda sahip olduğu 35 yıllık tecrübesiyle Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri tarafından geliştirilen, Berqnet firewall cihazı sürdürülebilirliğinize katkı sağlamayı amaçlar.

Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri, gelişmiş teknolojiyi kullanarak kuruluşunuzun güvenlik mimarisini korumayı sağlar. Müşteri odaklı yaklaşım ve uzman çalışanları ile güvenlik açıklarınızı tespit ederek sizin için en etkili çözümleri sunar.

19 Ağustos 2021
Hızlı Teklif Alın