Ne Aramıştınız?

Hotspot Nedir? Hotspot Ayarları Nasıl Yapılır?

İnternet ihtiyacını karşılayan hotspot internet özelliği, mobil cihazlar üzerinden internet paylaşımını sağlayan bir teknolojidir.

İçerik Başlıkları
Hotspot

İnternet ihtiyacını karşılayan hotspot özelliği, mobil cihazlar üzerinden internet paylaşımını sağlayan bir teknolojidir. Kablosuz erişim teknolojisi olarak adlandırılan bu özellik, hareket halindeki cihazların internete bağlanmasını mümkün kılar. Hotspot özelliği genellikle tüm akıllı telefonlarda bulunan önemli bir özelliktir. Bu teknoloji, 1 Mbps ile 1000 Mbps arasında değişen hız genişliklerine sahip olabilir.

Hız genişlikleri, cihazınızın desteklediği hız seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca, kullandığınız operatörün size sunduğu hız genişliği de önemli bir ayrıntıdır. Genellikle mobil internet paketinin tükenmesi durumunda ortaya çıkan bu ihtiyaç, arkadaşlarınızın veya sevdiklerinizin akıllı telefonlarındaki interneti kullanmanıza olanak tanır.

Peki, hotspot ne işe yarar ve farklı cihazlarda nasıl oluşturulur? Bu yazıda, hotspot ve özellikleri hakkında merak edilen konuları detaylı bir şekilde ele aldık.

Hotspot Ne İşe Yarar?

Çoğunlukla kısa süreli olarak kullanılan hotspot teknolojisi, mobil cihazlarda sıkça tercih edilen bir özelliktir. Söz konusu teknoloji ile akıllı telefon veya tabletinizdeki internet bağlantısını diğer cihazlarla paylaşabilirsiniz. Yani, internet erişimi olmayan bir cihazın bağlantısını gerçekleştirerek cihazı internet ortamında kullanabilirsiniz.

Hotspot, pek çok kişi için seyahatte veya mobil durumlarda kurtarıcı özelliklerin başında gelir. Mobil cihazınızın hotspot işlevi sayesinde dışarıdayken bile tablet ve bilgisayarınızı internete bağlayabilir, cihazlarınızı aktif şekilde kullanabilirsiniz.

Hotspot Nasıl Kullanılır?

Cep telefonu gibi mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilen bağlantılar taşınabilir ve tethering adıyla anılır. Cep telefonunuzdan mobil interneti aktive ettiğinizde çevrenizdeki arkadaşlarınız da sizin internet paketinizi kullanabilir. Bu sayede mobil cihazınız adeta bir modeme dönüşmüş olur. Hotspot kullanımı cihazlara bağlı olarak değişse de genel olarak bağlantı için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:

  • İnternet paylaşım özelliğini aktif hale getirmek için öncelikle cihazınızın Ayarlar menüsüne gidin. Ayarlar ya da Bildirim Merkezi menüleri, bu özelliğin yer aldığı alanlardır.
  • Menülerin içindeki Kablosuz Ağ ayarını, ardından Mobil Erişim Noktası veya Kişisel Erişim Bağlantısı seçeneklerini arayın. İlgili özellikler her cihazda farklı şekilde adlandırılsa da aynı işleve sahiptir.
  • Bu özellikleri açarak şifrenizi belirleyin veya var olan şifreyi cihaza girin.
  • Şifre aşamasından sonra istediğiniz cihazları erişim ağına bağlayabilirsiniz.
  • Cihazlarınızı bu ağa bağlamak için Wi-Fi özelliğinin açık olduğundan emin olun. Cihazınızı Wi-Fi ağına bağlar gibi bağlantı ismiyle seçin ve şifreyi girerek bağlantınızı gerçekleştirin.

Hotspot Kullanım Alanları

Hotspot internet kullanım alanları genellikle mobil durumlardır. Pek çok kullanıcı, seyahat, eğitim ve iş amacıyla internet paylaşımı özelliğinden yararlanmayı tercih eder. Bu bağlantı teknolojisinin başlıca kullanım alanları şunlardır:

  • İş, ofis veya toplantılar; internet paylaşımı özelliğinin sıkça kullanıldığı alanların başında gelir. Farklı ofis lokasyonlarında veya dışarıda gerçekleştirilen görüşmelerde mobil cihazlar üzerinden taşınabilir bilgisayarlara internet bağlantısı kurmak mümkündür.
  • Yurt içi veya yurt dışı seyahatlerde, Wi-Fi olmadığında hotspot özelliği kullanılabilir. Sık seyahat eden kişiler mobil internet paylaşımı ile laptop ve tabletlerini kullanma imkanı bulabilir.
  • Okul kampüsü, kütüphane ve dersliklerde internet bağlantısının düzenli çalışmadığı zamanlarda mobil internet erişiminden yardım almak mümkündür. Öğretmenler ve öğrenciler hotspot özelliği ile internete bağlanarak işlerine devam edebilir.
  • Mobil internetiniz biterse, birinin hotspot özelliğini kullanarak onun mobil internetini paylaşabilirsiniz. Arkadaşınız özelliği aktif hale getirdiğinde onun cihazı üzerinden bağlantı elde edebilirsiniz.
  • Yangın, doğal afet ve benzeri durumlarda yerel internet ağları zarar görebilir. Bu tip zamanlarda hotspot özelliğinden faydalanıp diğer cihazların ve kişilerin de internete bağlanması sağlanabilir.

Hotspot Türleri

Hotspot özelliği farklı türlerde kullanılabilir. Bağlanma özelliklerine göre internet paylaşımı türleri şu şekildedir:

Mobil hotspot: Bu bağlantı türünde mobil cihazların internete bağlanması mümkün olur. Cihazlar genellikle 4G ve 5G gibi veri ağları üzerinden diğer cihazlara bağlanır.

Wi-Fi hotspot: Wi-Fi erişimi olan cihazlar üzerinden kullanılan bağlantı bu grupta yer alır. Kafe, havaalanı, otel gibi alanlarda ortak Wi-Fi ağları üzerinden internete erişmek mümkündür.

Bluetooth hotspot: Bluetooth özelliği olan cihazlar arasında gerçekleşen bağlantı türüdür. Mobil veya taşınabilir cihazlar, bluetooth üzerinden diğer cihazlara internet erişimi imkanı sunabilir.

USB hotspot: Laptop ya da bilgisayar gibi cihazların USB bağlantı noktasından oluşturulan internet paylaşımı bu sınıfa girer. USB modem üzerinden istenen internet bağlantısı oluşturulabilir.

Hotspot Nasıl Oluşturulur?

Hotspot oluşturma adımları her cihaza ve işletim sistemine göre farklılık gösterir. Cihazlara göre internet paylaşım özellikleri şu şekildedir:

iOS:

  1. Ayarlar menüsüne gidin ve Wi-Fi butonunun ardından Kişisel Bağlantı Noktası’nda cihaz adı seçimi yapın.
  2. Parola istendiğinde Ayarlar'a, sonra Hücresel'e ve en son Kişisel Erişim Noktası'na tıklayarak parolayı girin.

Android:

  1. Ekranı üstten aşağı doğru çekin.
  2. Hızlı menü üzerinden Mobil Erişim Noktası tuşunu bulun.
  3. İlgili butona dokunarak bu özelliği aktif hale getirin.
  4. Cihazınızı aktif hale getirmek için Ayarlar, Mobil Ağ ve Bağlantı, Mobil Ortak Erişim Noktası seçeneğini kullanabilirsiniz.
  5. Kişisel Ortak erişim Noktası altındaki Ortak Erişim Noktası’nı Yapılandır kısmından şifre belirleyebilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Windows:

  1. Ayarlar menüsüne gidin, ardından Ağ ve İnternet kısmına tıklayın.
  2. Dilediğiniz Wi-Fi ağını seçip Etkinleştir tuşuna tıklayın.

Hotspot Ağlarının Güvenliği:

Mobil cihazlarla Hotspot ağlarına bağlanmak kolaydır ancak güvenlik riskleri de vardır. Internet paylaşımı özelliği, çeşitli güvenlik risklerine karşı savunmasızdır. Siber güvenlik açısından bir risk unsuru olarak görülen bu durum, siber saldırganlar ve kimlik hırsızları tarafından kötüye kullanılabilir.

Bugün, 5651 sayılı kanun internet yayınlarını düzenlemek ve suçlarla mücadele etmek için önemlidir. Paylaşımlı internet sağlayan kurumlar, IP adresleri, internet kullanım bilgileri ve MAC adreslerini kaydetmek zorundadır.

Ayrıca, kurumlar söz konusu bilgileri günlük olarak, en az 1 yıl boyunca saklamalıdır. Bu nedenle, internet paylaşım hizmeti veren kuruluşların 5651 sayılı kanun uyarınca kayıt tutması zorunludur.

Berqnet Firewall cihazları, interneti güvenli hale getirmek için kullanılır. Bu cihazlar, web ve uygulamaları filtreleyerek kötü amaçlı yazılımların sisteme girmesini engeller.

Ayrıca, güvenli VPN bağlantısı sağlayarak verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar. Bu sayede, kullanıcılar interneti daha güvenli bir şekilde kullanabilirler.

Referans bağlantılar

Hotspot internet nedir?, Türk Telekom

Hotspot (Wi-Fi), Wikipedia

Sıkça Sorulan Sorular

Hotspot, mobil cihazınızı modeme dönüştürerek diğer cihazlara internet bağlantısı sağlar. İnternet ise fiziksel konumda bir bağlantıdır. Hotspot, internetin olmadığı yerlerde kablosuz internet erişimine olanak tanır.

Telefonda hotspot özelliğini aktif hale getirmek için Ayarlar > Ağ ve İnternet > Kişisel Erişim Noktası veya Mobil Erişim Noktası gibi seçeneklere giderek şifre ayarlarınızı yapabilirsiniz.

iPhone cihazınızda Kişisel Erişim Noktası üzerindeki parolayı diğer kişilerle paylaşabilirsiniz. Android cihazlarda ise Ayarlar menüsündeki Mobil Erişim Noktası veya Kişisel Ortak Erişim Noktası tuşunu seçerek özelliği aktif hale getirip şifrenizi arkadaşlarınızla paylaşmanız yeterli.

iPhone cihazınızda Kişisel Erişim Noktası özelliğini kapalı hale getirmek yeterlidir. Android cihazlarda ise Ayarlar menüsünden Mobil Erişim Noktası veya Kişisel Ortak Erişim Noktası tuşuna bir kez dokunarak özelliği kapatabilirsiniz.

28 Şubat 2024
Hızlı Teklif Alın