Bulut Bilişim Güvenliği Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bulut çözümleri, internet tabanlı veri ve uygulama paylaşımı yapmanızı sağlayan teknolojilerdir. Ağ yönetimi, uzak sunucu bağlantısı, kimlik ve erişim yöntemi, yasal uyumluluk, işletim sistemi ve sanallaştırma bulut bilişim kapsamındadır.
Bulut bilişim ile veri depolama ve uygulama altyapıları için gerekli kaynakları esnek olarak kullanabilir ve ihtiyacınıza göre ölçeklendirme yapabilirsiniz. Böylelikle veri merkezi kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmanız ve maliyet açısından tasarruf elde etmeniz mümkündür.
Bulut Teknolojisindeki Hizmet Türleri
Bulut teknolojisindeki hizmet türleri şunlardır:
IaaS (Infrastructure as a Service)- Hizmet Olarak Altyapı
Hizmet olarak altyapı ile veri depolama ve işleme ihtiyaçları karşılanır. Altyapı desteği sunan bulut teknolojisi; esnek, ölçeklendirme yapılabilir ve bakıma ihtiyaç duymayan donanım kaynakları sunar. Bu donanım kaynakları hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışır.
SaaS (Software as a Service)- Hizmet Olarak Yazılım
Bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından yönetilen hizmet olarak yazılım, son kullanıcıya hitap eden uygulamalardır. Kullanıcılar, herhangi bir bakım ya da onarım çalışmasına ihtiyaç duymadan bu yazılım ürünlerine erişebilir. Yazılımlara farklı cihazlardan da erişmek mümkündür.
PaaS (Platform as a Service)- Hizmet Olarak Platform
Hem donanım hem de yazılım kaynaklarının bir arada olduğu hizmet olarak platform, uygulama geliştirme için tercih edilir. Bu sayede kurumlar alt yapıyı kurmak, geliştirmek ve güncellemek için zaman harcamak yerine yalnızca ana hedeflerindeki uygulamalara odaklanabilir.
Bulut Güvenliği Nedir?
Uygulamaların, verilerin ve bulut tabanlı sistemlerin siber saldırı ve zararlı yazılımlara karşı korunmasına bulut güvenliği denir. Kurumların esnek, ölçeklendirilebilir ve hızlı olan bulut teknolojisine ilgisinin artması ile birlikte siber güvenlik açıkları da ortaya çıkmaktadır. Bu açıkların kapatılmasına ve bulut tabanlı uygulamalarda güvenliğin sağlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Statista’ya göre bulut güvenliğinin pazar payının 2026 yılına kadar 37 milyar ABD dolarına yükselmesi tahmin edilmektedir.
Bulut Güvenliğinin Önemi Nedir?
Bulut bilişimin gelecekte önemli bir pazar payına ulaşacağını belirttik. Peki artan talepler ile birlikte bulut tabanlı sistemlerin güvenliği neden önemlidir? Güçlü bir güvenlik altyapısı olmayan kurumlar siber saldırı, tehdit ve zararlı yazılımlara karşı tehlikededir. Üçüncü parti veri depolama hizmetleri, kullanıcı denetimlerinin uygunsuzluğu, DDos saldırıları, kötü amaçlı yazılımlar ve kimlik avı gibi nedenlerden dolayı güvenlik ve gizliliğin risk altına girmesi mümkündür. Bu ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalmamak için tercih edilen bulut güvenliği ürünlerinin ve çalışmalarının önemi şunlardır:
- Eski dönemlerde yerel sunucularda saklanan veriler artık bulut tabanlı sistemlere taşınmaya başladı. Verilerin uzak sunucularda depolanması nedeniyle güvenlik riskleri ortaya çıktı.
- Siber saldırganlar büyük veri merkezlerini hedef alarak bir kurumun uzak sunucusuna erişebilir. 7 gün 24 saat boyunca hizmet veren bulut bilişime erişimlerini engellemek amacıyla standartlara uygun güvenlik çözümleri geliştirilmelidir.
- Bulut teknolojisinde yer alan bir güvenlik açığı saldırganları harekete geçirebilir. Saldırganlar, kurumun itibarının zedelenmesine neden olmanın yanı sıra tehditlerde bulunarak büyük kayıplara yol açabilir. Veri akışını sağlayamayan kurumların operasyonlarında aksaklıklar yaşanır. Dolayısıyla bulut bilişimdeki risklere karşı korunma tedbirleri almak gerekir.
Siber Güvenlik ve Ağ Yönteminin En Modern Hâli: Berqnet SASE
Kurumların şube, bayi ya da mağazalarını tek bir merkezden yönetmelerini sağlayan Berqnet SASE, bulut tabanlı bir siber güvenlik ürünüdür. Secure Access Service Edge anlamına gelen SASE ile karşılaştığınız karmaşık güvenlik problemlerini kolaylaştırabilir ve mali açıdan tasarruf elde edebilirsiniz. SASE; Sıfır Güven Yaklaşımı (ZTNA), Güvenli İnternet Erişimi, SD-WAN ve Merkezi Yönetim gibi çeşitli bileşenlerden meydana gelir ve ağ ve güvenlik operasyonlarını uçtan uca takip etmenizi sağlar.
İşletmenizi ve İtibarınızı Berqnet ile Koruyun!
Bulut Güvenliği için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bulut tabanlı sistemlerde yer alan veri ve uygulamaları güvenli hâlde tutabilmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Bulut hizmeti sağlayıcısı ya da bulut güvenlik çözümleri tarafından sağlanan şifreleme metotları, güvenlik için büyük önem arz eder. Böylelikle sistem geneli şifreleme, hassas verileri şifreleme ya da yüklenen tüm verileri uçtan uca şifreleme gibi işlemler yapılabilir. Ayrıca bu şifrelerin düzenli olarak belirli aralıklarda değiştirilmesi ve çoklu karakter tipi içermesi gerekir.
- Bulut bilişimde bazı güvenlik açıkları yapılandırmadan kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu gibi hataların önüne geçmek için gerekli kontrolleri sağlamalısınız.
- Yeni bir uzak sunucuya bağlanırken sistem size varsayılan ayarlar ile devam etme seçeneği sunar. Varsayılan ayarları kullanmak, siber saldırılara yol açabilir. Bunun yerine kurumsal hedef ve stratejiler doğrultusunda düzenlemeler yaparak ayarları değiştirebilirsiniz.
- Bulutta depolama yaptığınızda ilgili bağlantıyı açık olarak bırakmayın. Bu durumda internet üzerinden dileyen herkes bağlantıya erişebilir ve güvenlik problemleri ortaya çıkabilir.
- Bulut sistemini kullanırken her veri ambarı, uygulama, veri kaynağı, hizmet ve veri tabanı için ayrı ayrı şifreler oluşturun. Aksi durumda şifrenize erişen siber saldırganlar, tüm sistemi kolaylıkla ele geçirebilirler.
- Bulut hizmeti sağlayıcıları zaman zaman kesintilerle karşılaşabilir. Bu nedenle verilerinizi düzenli olarak yedeklemeniz gerekir.
- Kötü amaçlı uygulama ve zararlı yazılımlardan korunmak amacıyla virüs taraması yaptırın ve güvenilir olmayan kaynaklardan herhangi bir şey indirmeyin.
- Herkese açık kablosuz internet ağlarına bağlıyken bulut sistemine giriş yapmayın.
Sıkça Sorulan Sorular
Küçük, orta ya da büyük fark etmeksizin her tipteki işletme veya kurum; veri ambarı, büyük veri analitiği, uygulama testi ve geliştirmesi, veri yedekleme, veri depolama ve uzak sunucu bağlantısı için bulut bilişimi tercih edebilir. Bulut bilişim sayesinde işletme veya kurum maliyetlerinde tasarruf elde etmek, ağ ve güvenlik operasyonlarını yönetmek, iş birliği sağlamak, çevik proje yönetim metotlarını geliştirmek, iş süreçlerini ölçeklendirmek ve aktivite kaydı tutmak mümkündür.
Public cloud (genel bulut), private cloud (özel bulut) ve hybrid cloud (hibrit bulut) olmak üzere toplam 3 kategoriye ayrılan bulut bilişim dağıtım modelleri; her işletme tipinin ihtiyaçlarına hitap etmeyi amaçlar. Genel bulut, donanım ve yazılım kaynaklarının ortak olarak kullanılmasıdır. Özel bulut kaynakları da yalnızca ilgili kurum ya da kişi tarafından kullanıldığından daha güvenlidir fakat yüksek bir maliyete sahiptir. Verilerini hem genel hem de özel bulutta tutmak isteyenler ise hibrit bulut seçeneğini tercih edebilir.
Bulut bilişim, internet aracılığıyla çalıştığından internete erişim olan her yerden buluta ulaşmak mümkündür. Oldukça esnek bir yapıda olan bulut kaynaklarından ihtiyacınız kadar yararlanabilir ve bu doğrultuda ödeme yapabilirsiniz. Esnek yapısıyla öne çıkan bulut, yerel veri merkezlerine göre mali açıdan daha avantajlıdır.
İşletme veya kurumlardaki uygulamalara olan talep ya da depolanan verilerin hacmi zaman zaman değişkenlik gösterebilir. Bu durumda bulutun sağladığı kaynaklar ihtiyaca göre şekillenir. Talep veya hacmin artması durumunda bulutun sağladığı yazılım ve donanım kaynakları da aynı oranda yükselir. Aksi durumda ise uzak sunucu kaynakları azaltılarak kullanıcıların mali avantaj elde etmesi sağlanır. Ölçeklendirme işlemi, kullanıcı kontrolüne gerek duyulmadan bulut sistemi tarafından kolaylıkla yapılır.