Ne Aramıştınız?

Ağ Güvenliği için Yapılması Gereken Rutin Kontroller

Şirketler için dijital çözümler ve bilgisayar ağları bu kadar değerli bir konuma gelmesiyle şirketler için ağ güvenliğinin önemi de her geçen gün artar.

İçerik Başlıkları
rutin ağ kontrolleri

Dijitalleşmeyle birlikte şirketlerin birçok süreci internet ve bilgisayar ağları üzerinden gerçekleşir hale gelmiştir. Günümüzde şirketler müşterilerine farklı dijital kanallar üzerinden ulaşarak çok daha iyi hizmet sunabilmek adına çalışmalar yürütür. Müşterilerilerine web sitesi veya mobil uygulamalar dijital platformlar üzerinden hizmet veren şirketler kadar fiziksel olarak hizmet sunan şirketler de müşteri bilgilerini verimlilik elde etme adına dijital ortamda depolar.

Şirketler için dijital çözümler ve bilgisayar ağları bu kadar değerli bir konuma gelmesiyle şirketler için ağ güvenliğinin önemi de her geçen gün artar. Şirketler tarafından toplanan, işlenen ve saklanan veri, kişisel ve finansal veriler olduğunda ise ağ güvenliği şirketler için öncelikli bir konuma gelir. Kurumsal ağlara yönelik herhangi bir siber saldırı aynı zamanda veri güvenliğine yönelik de bir tehdit oluşturur ve veri ihlallerinin gerçekleşmesiyle sonuçlanabilir. Özellikle ağ ve veri güvenliği konusunda regülasyonlara tabi olan şirketler için ağ güvenliği hayati öneme sahiptir.

Veri güvenliğini sağlamak için uygulanabilecek en etkili yöntemlerden biri de ağ güvenliği için rutin kontroller yapmaktır. Ağ güvenliğini test etmek için uygulanabilecek rutin kontroller, şirketlerin dijital sistemlerinin ne kadar güvenli olduğunun ölçülmesine yardımcı olur. Gelişen teknolojilerle birlikte ortaya çıkan yeni siber saldırı tekniklerine karşı tedbir almanıza yardımcı olan rutin kontroller, sisteminizin daima güncel ve güvenli kalmasını sağlar.

Aynı zamanda yürütülen rutin kontroller, sistem güvenliği konusunda ihmal edilmiş noktaların tespit edilmesini de kolaylaştırır. Şirket ağ güvenliğinin düzenli bir şekilde kontrol edilmesiyle veri ihlallerinin olası maddi ve yasal sonuçlarına karşı kendisini korumaya alır. Eğer siz de rutin olarak gerçekleştirilebilecek ağ güvenliği kontrollerini merak ediyorsanız, aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.

Ağ Güvenliği Kontrol Düzeyleri

Ağ ve bilgi güvenliğinin sağlanması şirketler için hayati önem taşır. Gerçekleşebilecek herhangi bir ağ güvenliği ihlali, bilgi güvenliğini tehdit edebilir. Şirketi hedef alan siber saldırıların ağ güvenliğini aşarak şirket tarafından saklanması gereken değerli veri siber saldırganların eline geçmesi yaşanabilecek en kötü senaryolar arasında yer alır. Şirket ağını hedef alan siber saldırılar iş süreçlerini aksatabilir, marka değerini zedeleyebilir. Ağ güvenliğini bu derece önemli kılan bir başka konu ise dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de KVKK ile şirketlerin, kişisel verilerin işlenmesi ve saklanması belirli yasal düzenlemelere tabi olmasıdır. Yaşanabilecek herhangi bir veri ihlali durumu şirketlerin yasal yaptırımlar ile karşılaşmasına yol açabilir.

Ağ güvenliği şirketler için son derece önemli bir konu başlığı olduğundan büyük bir özenle ele alınması gerekir. Ağ güvenliğine yönelik çalışmalar ve kontroller belirli standartlara ve rutinlere dönüştürülerek ağ güvenliğinin kontrolü sistemli bir şekilde yönetilmelidir. Şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak ağ güvenliği uygulamaları ve kontrolleri temel, orta ve ileri düzey olmak üzere farklı seviyelerde yürütülebilir. Gelin, ağ güvenliği kontrol düzeylerine yakından göz atalım.

Temel Düzey Ağ Güvenliği Kontrolleri

Temel düzey ağ güvenliği kontrolleri, ağlar için giriş seviyesinde güvenlik sağlar. Bu türden uygulamalar ve kontroller, kurumsal ağı yaygın olarak karşılaşılan siber tehditlere karşı korumak için oldukça yeterli olsa da sağladığı koruma sınırlıdır. Temel düzeyde yürütülen güvenlik kontrolleri virüsler, casus yazılımlar, fidye yazılımları gibi zararlı yazılımlara ve kimlik avı saldırılarının önlenmesine yardımcı olur.

Ağ güvenliği ve bilgi güvenliği açısından yasal düzenlemelere tabi olmayan şirketler ile siber güvenlik bütçesi yeterli seviyede olmayan şirketler için temel düzey ağ güvenliği oldukça uygundur. Temel düzey ağ güvenliği kontrolleri için genellikle antivirüs ve güvenlik duvarı yazılımlarının sağladığı güvenlik ile yetinilir. Temel düzey ağ güvenliği kontrolleri, güvenlik ağlarının işleyişinin düzenli olarak kontrol edilmesinden ibarettir. Güvenlik ağının aktif olup olmadığına, sistem için geniş kapsamlı bir koruma sağlayıp sağlamadığına yönelik temel kontroller; güvenlik duvarlarının ve kötü amaçlı yazılım saldırısı olup olmadığının kontrol edilmesiyle uygulanır.

Kötü Amaçlı Yazılım Önleme

Kötü amaçlı yazılımlar her ölçekte şirket için birer tehdittir. Fidye yazılımları, casus yazılımlar ve diğer zararlı yazılımların şirket ağına nüfuz etmesi, ağ ve bilgi güvenliği için büyük tehditlere yol açabilir. Kötü amaçlı yazılım önleme için yaygın olarak kullanılan antivirüs yazılımı çözümlerinden birini tercih etmek yeterlidir.

Güvenlik Duvarı Çözümleri

Güvenlik duvarları, şirket ağı ile internet arasında yer alan adeta bir duvar görevi görür. İnternet üzerinden gelen trafiği, siber tehditlere karşı filtreleyen güvenlik duvarı, ağ güvenliğinin sağlanmasında kullanılan temel araçların başında gelir. Şirket ağını hedef alan temel düzeydeki saldırıların tespit edilmesinde önlenmesinde aktif rol oynar.

Ağ güvenliğini sağlamak için en güncel ve güvenilir çözümlerden biri olan Berqnet Firewall, işletmeleri siber saldırılara karşı etkili bir şekilde korur. Hem kurulumu hem de yönetimi kullanıcı dostu olan Berqnet Firewall cihazları, tüm ağı tek bir platform üzerinden kontrol etme imkanı sağlar. Berqnet Firewall, siber tehditlere karşı güçlü bir savunma sunarken, aynı zamanda KVKK ve 5651 yasalarına uyumluluk gösterir.

Orta Düzey Ağ Güvenliği Kontrolleri 

Orta düzey ağ güvenliği kontrollerinde dijital sistemler, çeşitli zafiyetler konusunda rutin taramalardan geçirilir. Bu tarama işlemlerinde öncelik, bilinen zafiyetlere verilir. Sistemin eksik tarafları ya da mevcut teknolojiyle en çok yaşanan siber saldırılarda kullanılan sistem açıkları, rutin olarak kontrol edilir ve olası bir saldırı durumunda güvenlik ağlarının nasıl bir koruma sağlayacağı ölçülür. Bu noktada, sistemin taramasını yapmak için çeşitli siber saldırı senaryoları masaya yatırılır ve güvenlik ağının bu saldırı ihtimallerine ne şekilde reaksiyon göstereceği ölçülür. Güvenlik ağının saldırılara karşı yetersiz kaldığı tespit edilirse, yeni teknolojilerle çeşitli yamalar gerçekleştirilir ve saldırıların sisteme sızıntı yaşanmadan önlenmesi sağlanır.

Yama Yönetimi 

Yama yönetimi, orta düzey güvenlik taramalarının en önemli noktalarından birini oluşturur. Teknoloji, hiç durmadan gelişim gösteren bir alandır. Bu sebeple güvenlik sistemlerinin yeni teknolojilere göre geliştirilmesi gerekir. Ağ güvenliği sistemleri, kimi zaman yeni gelişen teknolojilerin getirdiği birtakım yeniliklere karşı korumasız hale gelebilir. Bu gibi durumlar orta düzey güvenlik kontrolleriyle hemen belirlenebilir ve herhangi bir saldırı olmadan çeşitli yama uygulamaları gerçekleştirilebilir. Güvenlik duvarları, Windows özelinde kullanılan SSCM, Intune gibi araçlarla yapılacak yamalarla yeni tehlikelerden korunacak donanıma ulaşabilir. Bu sebeple orta düzey kontrollerin sık sık gerçekleştirilmesi ve yamaların herhangi bir saldırı riski doğmadan önce yapılması gerekir. Güvenlik ağları, otomatik yama sistemiyle de güçlendirilebilir. Otomatik yama yapma özelliğine sahip olan sistemler, kendi risk analizlerini kendileri gerçekleştirebilir ve yama çözümleri önerebilir. Bu teknoloji de ağ güvenliğinin maksimum noktaya taşınmasına yardımcı olur.

Konfigürasyon Yönetimi

Ağ güvenliği için gerçekleştirilebilecek orta düzey kontroller arasında konfigürasyon yönetimi de bulunur. Ağ güvenliği konfigürasyonu, güvenlik ağında kullanılan cihazların denetlenmesi, testlere tabi tutulması ve ihtiyaç durumunda müdahale edilmesidir. Kimi durumlarda siber saldırganlar, ağları aşmak için konfigürasyonda kullanılan cihazlara da saldırı gerçekleştirebilir. Bu gibi risklerin ortadan kaldırılması için, ağ konfigürasyonlarının ve güvenlik sisteminde kullanılan cihazların düzenli olarak denetlenmesi gerekir. Güvenlik konfigürasyonunun sürdürülebilir olması için cihazların tamamının tek tek denetlenmesi, sızıntı olup olmadığının incelenmesi ve gelecekte oluşabilecek risklere karşı yeterli olup olmadıklarının araştırılması gerekir.

Erişim Kontrol İncelemeleri

Ağ güvenliğine yönelik yapılması gereken rutin orta düzey kontroller arasında, erişim kontrolleri de bulunur. Ağa erişme hakkı bulunan çalışanların dijital alanlardaki hareketlerinin rutin olarak denetlenmesi, olası kötü niyetli girişimlerin tespit edilmesi bakımından son derece faydalıdır. Üst düzey bir ağ güvenliği için, en az ayrıcalık ve sıfır güven modellerinin uygulanması gerekir. Çalışanlara ayrıcalık verilmemesi ve çalışan hareketlerine herhangi bir güven duyulmaksızın objektif bir şekilde yaklaşılması şeklinde uygulanan bu modeller, sisteme erişimi bulunan kişilerin veri sızıntısı gerçekleştirme riskini azaltır. Ayrıca rutin erişim kontrollerinde sisteme erişiminin kapatılması gereken kişiler de belirlenir ve gereksiz erişimler kaldırılarak olası riskler azaltılır.

İleri Düzey Ağ Güvenliği Kontrolleri

Ağ güvenliği için düzenli olarak gerçekleştirilen ileri düzey kontroller, temel ve orta düzey denetimlerde tespit edilemeyecek ve ciddi sonuçlar doğurabilecek sızma girişimlerini önlemeye yardımcı olur. Ağ ve bilgi güvenliği konusunda yasal regülasyonlar çerçevesinde hareket etmesi gereken şirketler, ağ güvenliğini ileri düzeyde sağlamalıdır. Tüm şirketlerin maksimum güvenlik için mutlaka uygulaması gereken ileri düzey ağ güvenliği kontrolleri ise aşağıdaki gibidir.

Sızma Testleri

Şirketlerin dijital ağları maksimum seviyede güvende tutmaları için uygulayabilecekleri ileri düzey kontrol yöntemlerinden biri, sızma testleridir. Düzenli olarak uygulanabilecek sızma testleri, şirket verilerine dışarıdan ya da içeriden sızıntı yapılıp yapılmadığını ortaya çıkarır. Kimi durumlarda siber korsanlar, sızma hareketlerini gizleyerek sistemdeki verileri uzun vadede çalabilir. Kötü niyetli şirket çalışanları da rutin şekilde şirket verilerine yetkisiz şekilde erişebilir. İç ve dış sızma testleri, her iki riske karşı da güvenlik sağlar ve verilerin çalınmasını engeller. Sızma testleri, siber güvenlik danışmanlık şirketleri tarafından düzenli olarak gerçekleştirilir. Düzenli olarak yapılan zafiyet tarama hizmeti, olası tehlikelerin erkenden tespit edilmesini sağlarken güncel siber saldırı tekniklerine karşı güvende kalmanıza da yardımcı olur.

Ağ Trafiği Analizi

Şirketlerin mutlaka dikkat etmesi gereken noktalardan biri de ağ trafiği analizidir. Dijital sistemlere erişimin denetlenmesi, kötü niyetli hareketlerin tespit edilmesine yardımcı olur. Bu işlemin etkili bir şekilde kullanılması için müşterilerin ve çalışanların ağdaki hareketlerinin rutin desenlerinin belirlenmesi ve anormal desenlerin tespit edilmesi gerekir. SOC (Güvenlik Operasyonları Merkezi) birimi ile yapılan analizler sayesinde şüpheli ağ hareketleri erkenden tespit edilebilir. Sızma girişimlerini de zamanında durdurmanıza yardımcı olan SOC birimi, ağ trafiğinizi detaylı bir şekilde analiz etmenize yardımcı olur. Ağ trafiği analizi için IPS / IDS araçları da kullanabilirsiniz. Şüpheli durumlarda ağ bağlantısını kesen IPS / IDS araçlarıyla anormal bir trafik deseni fark etmeniz durumunda sistemi ulaşılmaz hale getirerek veri sızıntısını önleyebilirsiniz.

Güvenlik Bilgi ve Olay Yönetimi (SIEM)

Security Information and Event Manager (SIEM) araçları da ileri düzey ağ güvenliği için başvurulabilecek yöntemler arasındadır. Ağ donanımındaki güvenlik açıklarının kısa sürede tespit edilmesini sağlayan SIEM araçları, tüm güvenlik sistemlerindeki riskleri gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilmenize yardımcı olur. Sistemin hem manuel hem de otomatik olarak denetlenmesini sağlayan SIEM araçları, olası güvenlik zafiyetlerinden mümkün olan en erken zamanda haberdar olmanızı sağlayarak tedbir almak için zaman kazanmanıza yardımcı olur.

Olay Müdahale Tatbikatları

İleri düzey güvenlik kontrolleri arasında, olay müdahale tatbikatları da bulunur. Dijital sistemleri maksimum seviyede güvende tutmak için düzenli olarak saldırı senaryolarının incelenmesi ve tatbik edilmesi önerilir. Saldırıların ve bu saldırılara karşı yapılacak müdahalelelerin tatbik edilmesi, sistemin farklı saldırı türlerine karşı yeni yamalarla güvence altına alınmasını sağlar. Düzenli olarak gerçekleştirilecek olay müdahale simülasyonları, aynı zamanda gerçek bir saldırı durumunda hızla aksiyon almanıza da yardımcı olur.

Gelişmiş Tehdit Algılama

Yapay zeka destekli tehdit algılama sistemleri, şirketlerin faydalanabileceği ileri düzey rutin kontroller arasında yer alır. Makine öğreniminden güç alan yapay zekalı sistemler, gelişen teknolojiyi ve dünyada yaşanan siber saldırı tekniklerini analiz ederek güvenlik ağlarını bekleyen tehditleri belirleyebilir. Yeni nesil güvenlik duvarlarının yapay zeka destekli sistemlerle denetlenmesi, mümkün olan en fazla saldırı türüne karşı tedbir alınmasını sağlayarak ağ güvenliğini maksimum noktaya taşır.

Rutin Kontroller için En İyi Uygulamalar

Rutin kontrollerin olası tehditlere karşı yüksek seviyede koruma sağlaması için tüm güvenlik protokollerinin eksiksiz şekilde yerine getirilmesi gerekir. IT ve güvenlik ekipleri arasında işbirliği sağlanması da dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. IT ekiplerinin güvenlik konusunda denetleme yetkisi bulunan çalışanlara tam destek vermesi, sistemin daha sağlıklı bir şekilde test edilmesine yardımcı olur. Rutin kontrollerde otomasyon kullanılması, makine öğrenimini daha faydalı bir şekilde kullanmanızı sağlar. Uygulanacak prosedürlerin belgelenmesi de olası hukuki problemler karşısında şirket haklarını korumanız bakımından büyük önem taşır.

Sonuç

Orta ve ileri düzey ağ güvenliği kontrolleri, şirketlerin veri güvenliği konusunda yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerini sağlamanın en etkili yolları arasında yer alır. IT güvenlik protokollerine entegre edilerek gerçekleştirilecek rutin kontroller, sistemin her türlü iç ve dış riske karşı ne ölçüde güvende olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur ve olası güvenlik açıklarının herhangi bir saldırı gerçekleşmeden önce kapatılmasını kolaylaştırır. Teknolojiyle paralel olarak her geçen gün gelişen tehditler karşısında proaktif çözümler sunan rutin kontroller, şirketlerin veri sızıntısı sorunuyla karşılaşmasını engeller. Bu çözümlerden faydalanan şirketler; müşteri kaybı, maddi kayıp ya da itibar azalması gibi sorunlardan kolayca korunabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ağ güvenliği yönetimi, ağların saldırılara ve sızıntılara karşı güvenli hale getirilmesi, ağın daha yüksek bir performans sergilemesi ve sistem içinde yer alan verilerin yalnızca yetkili kişilerce ulaşılabilir pozisyonda korunması için uygulanan yöntemlerin bütününe verilen isimdir.

Şirketlerin topladığı, işlediği ve sakladığı veriler bazı sektörlerde oldukça hassas bilgiler içerir. Devletler ise bu hassas bilgilerin korunmasına yönelik şirketlerin uyması gereken belirli güvenlik standartları ve düzenlemeleri zorunlu tutar. Örneğin; kişisel kimlik ve finansal bilgilerin kullanıldığı bankacılık sektörü, ilgili devlet kurumları tarafından oluşturulan sıkı düzenlemelere uyum sağlamalıdır.

Güvenlik duvarı çözümleri, kişisel ağlar ve her ölçekteki kurumsal ağlarda kullanılması gereken temel ağ güvenliği uygulamasıdır. Güvenlik duvarı, internet üzerinden gelen veriyi filtreleyerek şüpheli ve zararlı trafiği büyük ölçüde engeller. Güvenlik duvarı bir yazılım olabileceği gibi profesyonel ağlarda bu amaç için özelleşmiş donanımsal güvenlik duvarları kullanılabilir.

Dijital ağların veri ihlaline karşı korunmasını sağlayan uzmanlara ağ güvenlik uzmanı adı verilir. Şirketler, ağ güvenlik uzmanını kendi bünyelerinde istihdam edebilir ya da güvenlik şirketlerindeki yetkili uzmanlardan düzenli olarak hizmet alabilir.

19 Eylül 2024
Hızlı Teklif Alın