Ne Aramıştınız?

USOM Nedir? USOM’un Önemi ve Görevleri Nelerdir?

USOM, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi kelimelerinin kısaltmasıdır.

İçerik Başlıkları
USOM

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM, TR-CERT), 20 Haziran 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile yayınlanan “Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı” 4. maddesi dahilinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulmuştur.  Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, ülkemizde siber güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmada, ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesinde, muhtemel saldırı ve siber güvenlik olaylarının etkilerinin azaltılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin alınması ve belirlenen aktörlerle paylaşılması amacıyla kurulmuştur.

USOM, kendisine gelen ihbarları ilk aşamasından itibaren yöneten, özel ekipleri tarafından çözüm sürecine kadar takip eden ve değerlendiren resmi bir kurumdur. Aynı amanda ulusal ve uluslararası siber güvenlik tatbikatları düzenlenerek kamu kurum ve kuruluşlarının siber saldırılara karşı farkındalığının artırılmasına yardımcı olarak bilinçlendirme ve yönlendirme faaliyetleri sürdürmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) başkanlık bünyesinde, ulusal ve uluslararası seviyede siber ortamda ortaya çıkan tehditler ile ilgili kendisine ulaştırılan ihbarları da değerlendirerek, söz konusu tehditlerin tespit ve bertaraf edilmesi için Kamu Kurumları ve özel sektör ile koordinasyon sağlamaktadır.

USOM’un Görevleri Nelerdir?

USOM, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber suçları ve tehditleri tespit etme ile önleme faaliyetleri yürütmektedir. Ortaya çıkabilecek söz konusu siber güvenlik olaylarına ilişkin olarak yapılan çalışmalar çerçevesinde alarm, uyarı ve duyuru işlemlerini yapmakla ve kurumları bilgilendirmekle sorumludur. USOM görevleri kapsamında Kurumsal ve Sektörel Siber Olaylara Müdahale Merkezlerinin (SOME) kurulması süreçlerine de yer verilmiştir.

Bu kapsamda, kritik sektörlere yapılacak saldırıların tespit edilerek önlenmesi, siber güvenlik olaylarının duyurulması ve ilgili kurumlarla paylaşılması, bu konuda ilgililerin uyarılması faaliyetlerini de gerçekleştirmektedir.

Aynı zamanda USOM bünyesinde SOME (Siber Olaylara Müdahale Ekipleri) isimli ekipler bulunmaktadır. Bu ekipler USOM altında Kurumsal SOME ve Sektörel SOME adlarıyla yer almaktadır. Kurumsal SOME bakanlıklar, müstakil kamu kurumları ile bilgi işleme sahip diğer kamu kurumları içerisinde koordinasyon sağlar. Sektörel SOME ise özel sektörler ve kritik seviyede iş yapan kurumlar için ayrılmıştır. Sektörel SOME’ler enerji, bankacılık ve finans sektörleri, ulaştırma, kritik kamu hizmetleri, su yönetimi ve elektronik haberleşme konusunda çalışan sektör ile koordinasyon içerisinde de bulunmaktadır.  

Diğer bir yandan kritik alt yapı işletmecileri (kamu veya özel) için de gerektiğinde USOM ile koordinasyona geçebilmesi sağlanmıştır. Bu sayede USOM, kurum ve kuruluşların kendi SOME'lerini oluşturmaları konusunda yardımcı olma görevi üstlenmiştir.

USOM Neden Önemlidir?

Kurumsal ve Sektörel SOME’ler ile kurumlara doğrudan ya da dolaylı olarak yapılan veya yapılması muhtemel siber saldırılara karşı gerekli önlemleri alınması, bu tür olaylara karşı müdahale edebilecek mekanizmayı ve olay kayıt sistemlerinin kurulması, bu ekipleri kurdurmak ve kurumlarının bilgi güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmaları yaptırmakla yükümlüdürler. SOME’ler, siber olayların önlenmesi veya zararlarının azaltılmasına yönelik olarak, kurumlarının bilişim sistemlerinin kurulması, işletilmesi veya geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda teknik ve idari tedbirler konusunda öneri de sunmakla görevlidir.

Berqnet USOM Entegrasyonu

Ülkemizde ilk olarak Berqnet Firewall ailesinin tümünde tam otomatik USOM entegrasyonu sağlamaktayız. Bu sayede işletmeniz Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'ne tam otomatik bir şekilde entegre olacaktır. Berqnet Firewall cihazınız otomatik entegrasyon ile USOM tarafından yayınlanan tüm tehdit listelerini herhangi bir manuel işleme gerek kalmadan otomatik olarak çekebilme kabiliyetine kavuşuyor. USOM tarafından engeli ve yasaklı siteler listesi güncellendikçe kurum ağınızda Berqnet firewall cihazınız üzerinden otomatik olarak engellenecek ve USOM uyarısı ilgili web sayfalarına girmek isteyen ziyaretçilerinizin karşısına çıkacaktır. Berqnet ailesi ile henüz tanışmadıysanız ürün karşılaştırma sayfamızdan Berqnet cihazlarımıza ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

USOM'la Tam Entegre Çalışabilen Berqnet Firewall Cihazlarıyla İlgili Detaylı Bilgi Alın


 

22 Ekim 2019
Hızlı Teklif Alın