Ne Aramıştınız?

Proxy Nedir? Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Bir web sayfasını açmaya çalıştığınızda, cihazınız internet servis sağlayıcınıza (ISS) bir istek gönderir. ISS talebi görür ve IP adresinizi ziyaret etmek istediğiniz web sitesi ile paylaşır. Daha sonra web sitesi IP'nizi görür ve size erişim izni verir. Bu şekilde bir internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İçerik Başlıkları
proxy

Peki erişmek istediğiniz siteye girerken IP bilginizi ifşa etmek istemezseniz ne yapmanız gerekir?

İşte proxy burada devreye giriyor.

Proxy sunucusu, sizinle internet arasındaki bir aracıdır. Proxy kullanarak bir web sitesine eriştiğinizde tipik rota değişir. İnternet sağlayıcınız IP'nizi paylaşmak yerine, proxy sunucunuzun IP'sini erişmeye çalıştığınız web sitesine gönderir. Bu durumda web sitesini siz değil, proxy’niz ziyaret etmiş olur.

Proxy, sizinle erişmekte olduğunuz site arasında bir aracı görevi görerek, IP adresinizi etkili bir şekilde gizler ve kendi IP adresini sunar.

Bazen çevrimiçi içerik coğrafi olarak engellenebilir. Bu engellemeler, lisans kısıtlamalarından etkilenen TV şovlarından, devlet tarafından sansürlenen web sitelerine kadar her şey için geçerlidir.

Bir içeriğe engellendiği bir ülkeden veya konumdan erişmek istiyorsanız, IP adresinizi taklit etmeniz gerekecektir. Trafiğinizi farklı bir konumdaki bir proxy sunucusu üzerinden yeniden yönlendirerek, internete kendi konumunuz yerine o konumdan erişiyormuşsunuz gibi görünebilirsiniz. Böylece konumunuz için geçerli olan tüm coğrafi kısıtlamaları atlamış olursunuz.

Proxy Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır?

İnternette anonim olarak gezinmek istiyorsanız, proxy'ler size IP adresinizi dünyanın geri kalanından gizlemek için bir yol sağlar. İnternete proxy’ler aracılığıyla bağlanıldığında, cihazınızın IP adresi gösterilmez, bunun yerine proxy sunucusunun IP'si gösterilir. Bu, doğrudan internete bağlanmanız durumunda size daha fazla gizlilik sağlar.

Kısaca özetlemek gerekirse proxy ayarları aşağıdaki durumlarda değiştirilebilir:

  • Bir okul veya yerel kütüphane, belirli web sitelerine erişimi engellediğinde ve bir öğrenci bunun üstesinden gelmek istediğinde.
  • Çevrimiçi olarak sizi ilgilendiren bir şeye bakmak istediğinizde, ancak IP adresinizin ve bulunduğunuz yerin izlenmemesini tercih ettiğinizde.
  • Ülkenizden farklı bir konumdayken, erişmek istediğiniz web sitelerine bağlanmanız engellediğinde.
  • Web sitelerine yorum göndermek istediğinizde, ancak IP adresinizin tanımlanmasını veya kimliğinizin izlenmesini istemediğinizde.
  • İşvereniniz sosyal medyaya veya diğer sitelere erişimi engellediğinde.

Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?

Google Chrome Proxy Ayarları

Google Chrome’da proxy ayarlarınızı değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Google Chrome penceresinin sağ üst köşesindeki üç noktaya tıkayın.
  • Ardından Ayarlar'ı seçin.
  • Uzun bir ayar listesi açılacaktır. Bu listeyi genişletmek için aşağıya kaydırın ve "Gelişmiş" yazan bağlantıya tıklayın. Ayarlar listesi genişletildi. Sistem bölümünü bulana kadar aşağı kaydırın ve "Bilgisayarınızın proxy ayarlarını açın" ı tıklayın.
  • "İnternet Özellikleri" penceresinde bulunan, “Yerel Ağ Ayarları” butonuna basın.
  • "Ara Sunucu” alanında bulunan "Yerel ağınız için bir proxy sunucusu kullanın” yazan yerin yanındaki kutuyu işaretleyin.
  • “Adres" alanına proxy adresinizi yazarak “Tamam" a tıklayın.

Mozilla Firefox Proxy Ayarları

Firefox, Windows veya Internet Explorer'da ayarlanan proxy ayarlarını kullanır. Ancak, yalnızca Firefox için geçerli olan bireysel proxy ayarları da belirleyebilirsiniz.

Bunu yapmak için:

  • Firefox ana ekran penceresinin sağ üst köşesinde bulunan noktalı alana tıklayın (Üst üste üç satır gibi görünür).
  • Açılan menüde “Seçenekler" i tıklayın.
  • ''Ağ Ayarları'' alanını bulana kadar sayfanın en altına kadar gidin. Bu bölümde bulunan ''Ayarlar'' a tıklayın.
  • Proxy yapılandırmasını ayrı olarak ayarlamak için, yalnızca Firefox için, "Sistem vekil sunucu ayarlarını kullan" seçeneğini seçin.
  • Ayarlarınızı kaydetmek için ''Tamam'' a tıklayın ve ''Seçenekler'' sekmesini kapatın.

Internet Explorer Proxy Ayarları

Internet Explorer’da proxy değiştirme için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Internet Explorer ana ekran penceresinin sağ üst köşesinde bulunan çark işaretine tıklayın.
  • Buradan ''İnternet Seçenekleri'' butonuna tıklayın ve ''Bağlantılar'' sekmesine gelin.
  • Daha sonra ''Google Chorme Proxy Ayarları'' başlığındaki, 3. adımından sonraki adımları aynen takip edin.

Ücretsiz Proxy Sunucuları

Ücretsiz proxy'lerin bazı sınırlamaları vardır. Ancak kısa süreli anonimliğe veya engellenen içeriğe tek seferlik erişime ihtiyaç duyan kişiler için iyi bir seçenektir.

Ücretsiz bir proxy'de aramanız gereken ilk özellik, sunucularının sayısı ve çeşitliliğidir. Birçok seçenek varsa bağlantınızı kaybetme olasılığınız daha düşüktür. Mevcut sunuculardan bazıları size yakınsa, muhtemelen daha iyi internet hızları elde edersiniz.

Dezavantajlara rağmen, ihtiyacınız olan tek şey hala ücretsiz bir proxy ise, bu durumda, göz önünde bulundurmanız gereken çok sayıda iyi seçenek vardır.

Aşağıda piyasadaki en iyi ücretsiz proxy sunucularının bazı örneklerini inceleyebilirsiniz:

  1. KProxy

En çok önerilen ücretsiz proxy sunucusu olan KProxy ile aralarından seçim yapabileceğiniz on sunucunuz vardır. Bunlardan manuel olarak seçim yapabilir ve istediğiniz zaman seçiminizi değiştirebilirsiniz. Bir sunucuya erişiminizi kaybederseniz, yine de korunursunuz. Bazı proxy'lerde olduğu gibi empoze edilmiş hız sınırları yoktur. Web siteleri ve ISS'ler tarafından tespit edilmekten ve engellenmekten kaçınmak için iyi bir geçmişe sahiptir.

KProxy sunucularına doğrudan web sitesi üzerinden erişebilir ya da Firefox veya Chrome için bir tarayıcı uzantısı indirebilirsiniz.

  1. ProxySite

Sunucular arasında manuel olarak geçiş yapma fırsatı sağlayan ProxySite, Kproxy'nin iki katından fazla sunucu sunar.

ProxySite’nin ABD ve AB’deki sunucular arasından otomatik olarak seçim yapmasını sağlayabilirsiniz. Zorluk yaşıyorsanız, seçimlerinizi tek tek deneyebilirsiniz. ProxySite, günlük çevrimiçi etkinliklerinize anonimlik katmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Ücretli Proxy Sunucuları

Ücretsiz proxy’lerin aksine ücretli proxy sunucularının sınırlamaları yoktur. Uzun süreli anonimliğe veya engellenen içeriğe devamlı olarak erişmeye ihtiyaç duyan kişiler için iyi bir seçenektir.

Ücretli bir proxy sunucusuna ihtiyaç duyuyorsanız, aşağıda piyasadaki en iyi ücretli proxy sunucularının bazı örneklerini inceleyebilirsiniz:

  1. Smartproxy

Piyasada bulabileceğiniz en iyi konut proxy'lerinden birini sunan Smartproxy, diğer konut proxy sağlayıcıları ile karşılaştırıldığında rakiplerinden daha ekonomiktir.

Anonim olarak gezinmenizi sağlayan birçok inanılmaz özellikle birlikte gelir. Smartproxy ile IP adresiniz ve konumunuz asla açığa çıkma riski altında değildir.

Smartproxy, sezgisel ve kullanıcı dostu bir kontrol paneliyle birlikte gelir. Bu nedenle hem acemi hem de profesyoneller tarafından kullanım için idealdir.

Bu sunucuyla ilgili en iyi kısımlardan biri fiyatlarıdır. Proxy hizmetleri genellikle çok maliyetlidir, ancak Smartproxy size aylık 75 $'lık başlangıç fiyatı sunar.

  1. GeoSurf

GeoSurf, konut proxy hizmetleri (statik ve dönen) sunan ücretli bir proxy aracıdır. Harika ve kullanışlı bir kontrol paneline sahiptir ve her müşteriye çeşitli sorularda yardımcı olabilecek hesap yöneticisi ve 7/24 destek ekibi atar.

GeoSurf yaklaşık 135 ülkeden ve yaklaşık 1700 şehirden proxy sunucusu sağlar. Proxy'ler geri bağlantılıdır ve Geosurf yerleşik bir rotasyon API'sine sahiptir. Ancak proxy havuzları biraz sınırlıdır, içinde 2,5 milyon IP bulunur.

GeoSurf aynı zamanda proxy piyasasının en eski oyuncularından biridir ve 10 yıldan fazla bir süredir hizmet sunmaktadır. Fiyatları Smartproxy hizmetlerine kıyasla biraz daha yüksektir. Başlangıç ​​paketi aylık 450 dolardır.

Proxy ve VPN Arasındaki Fark Nedir?

VPN ve proxy, IP'nizi çeşitli şekillerde gizleyerek internete anonim olarak erişmenize olanak tanır ve normalde sahip olabileceğinizden daha yüksek düzeyde gizlilik sağlar. Ama bunu yapış şekilleri oldukça farklıdır.

  • VPN'ler trafiğinizi şifrelerken proxy sunucuları bunu yapmaz. Bir VPN hizmeti sizi ISP takibinden, devlet gözetiminden ve bilgisayar korsanlarından koruyarak daha güvenli bir bağlantı sağlar. Proxy'ler ise VPN’nin bu özelliklerini taşımaz, bu nedenle asla hassas bilgileri işlemek için kullanılmamalıdır.
  • VPN'ler işletim sistemi düzeyinde çalışır ve tüm trafiğinizi yeniden yönlendirir. Proxy'ler ise uygulama düzeyinde çalışır ve yalnızca belirli bir uygulamanın veya tarayıcının trafiğini yeniden yönlendirir
  • Verilerinizi şifrelemeniz gerektiğinden VPN'ler proxy'lerden daha yavaştır.
  • VPN'ler genellikle ücretlidir, ancak birçok proxy sunucusu ücretsizdir.

Bir VPN bağlantısı daha stabilken, proxy sunucu bağlantıları daha sık kesilir

Ağ Güvenliğiniz İçin Berqnet Firewall İle Tanışın

29 Aralık 2020
Hızlı Teklif Alın