Ne Aramıştınız?

İnternet Kısıtlaması nedir?

İnternet kısıtlaması, internet kullanıcılarına belirli şartlar veya belirli zaman aralıklarında kontrollü ve güvenli olarak internet erişimi sağlanmasıdır.

İçerik Başlıkları
İnternet Kısıtlaması

Bu sayede kullanıcıların gereksiz tüketimi azaltılarak hat yoğunluğunun düşürülmesi ve iş verimliliğinin artırılması amaçlandığı gibi, zararlı içeriklere erişim engellenerek güvenli bir internet kullanımı sağlanabilir.

Günümüz dünyasında güvenlik, internet kısıtlaması için birincil önlem olarak düşünülmektedir. Kişisel kullanımlarda ise çocukların zararlı web sitelere erişiminin engellenmesi veya internet bağımlılığının önüne geçilmesi için tercih edilmektedir.

İnternet bağlantılarımız kişisel olarak DSL teknolojileri üzerinden yapılırken, diğer tarafta mobil hat kullanımı da azımsanamaz bir biçimde artmaya devam etmektedir.

Evde kullanımlarda bir DSL modem ve router üzerinden internete bağlanabilirken, kurumsal kullanımlarda firewall, swich, router ve benzeri cihazların ihtiyaca ve güvenlik önlemlerine göre konumlandırıldığını görmekteyiz. Bu cihazlar sayesinde internete stabil bir şekilde bağlantı sağlanırken kurumların verimli iş yapabilmesi amaçlanır. Kurumsal dünyada DSL teknolojilerinin yanı sıra fiber ve metro gibi yüksek hızda bağlantılar sağlandığını ve ihtiyaca göre bu kullanım türlerinin değiştiğini de görmekteyiz.

İnternet Kısıtlamalarının Amacı

İnternet teknolojileri gündelik iş hayatımızın sürdürülebilmesi için önemli bir hale gelirken kişisel kullanımların da hızla artması, beraberinde birçok güvenlik riskini ve sorunu karşımıza çıkarmaktadır.

Kurumsal iş dünyasında genel olarak çalışanların mesai saatleri içerisinde internette vakit geçirmeleri ve mesai saatlerinin boşa harcanmasına karşı önlemler alınır. İşverenler genel olarak Youtube, Facebook ve benzeri platformların kısıtlanmasını isteyerek mesai saatlerinin daha verimli geçirilmesini amaçlamaktadır.

Diğer yandan siber saldırıların artması, virüs ve benzeri zararlı yazılımların her an internette karşımıza çıkabilmesi ve büyük maddi kayıplar yaşanması da giderek artan risklere karşı internet filtrelemenin ve kısıtlamaların kullanılmasını zorunlu kılmıştır.

Yasal olarak da hem kurumlar hem de bireyler için kısıtlamalar yapılmaktadır. Özellikle de terör gibi siber suçlara karşı bu kısıtlamalar ISP tarafından gerçekleştirilmektedir. Erişim engeli koyulan bu ve benzeri illegal faaliyetler sürdüren platformlara karşı, güvenliğin sağlanması için kanun ve kurallara uyulması zorunludur. Kurumlar bu yasal zorunluluklar için özel filtreleme yazılımları veyahut güvenlik cihazları kullanmaktadırlar.

İnternet Kısıtlama Yöntemleri Nelerdir?

İnternet kısıtlaması için birçok yöntem kullanılmaktadır.İnternet filtreleme yazılımları kullanıcılar tarafından bilinen en popüler uygulamalardır. Bu uygulamalar sayesinde birçok zararlı siteye karşı sansür uygulanabilir ve güvenli kullanım sağlanabilir. Aile koruma filtresi, ebeveyn denetimi ve benzeri isimlerle karşımıza gelen bu uygulamalar profesyonel düzeyde koruma sağlayabildikleri gibi ihtiyaca özel çözümler de sunmaktadırlar.

Kişisel kullanımda çocuklarımızın güvenliğini sağlamak ve kişisel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek içeriklere karşı önlem almak durumunda olduğumuz gibi; kurumsal dünyada da zararlı olabilecek türdeki siteler, müstehcen, illegal siteler veyahut diğer olumsuz içeriklere karşı her zaman dikkatli olmalı ve kurum çalışanlarını korumak zorundayız.

Kişisel kullanım için web filtreleme programları ön plana çıkarken kurumsal dünyada birçok güvenlik uygulaması ve güvenlik donanımı kullanılmaktadır. Zararlı içeriklere karşı erişimi engellemek için kurum ağında yeni nesil bir firewall cihazı konumlandırılabilir. Web filtreleme özelliği sayesinde çalışanlar için güvenli bir bağlantı sunmak siber saldırılara karşı her zaman avantaj sağlayacaktır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için kullanabileceğiniz Berqnet Firewall ailesinin tümünde web filtreleme özelliğini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca profesyonel düzeyde, özel kurallarla departman veya kişi bazında erişim filtreleme gerçekleştirilebilir.

Diğer bir yandan çalışanların mesai saatleri içerisinde sosyal ağlara erişimlerinin engellenmesi, zararlı içeriklere karşı korunması için güvenlik cihazlarının web filtreleme uygulamaları yanı sıra client tarafında da özel yazılımlar kullanılabilir.

Elbette ki görevi gereği internet bağlantısına ihtiyaç duyan, sosyal ağlara erişim sağlamak zorunda olan personeller için de özel kurallar uygulanabilir. Kurum ağının sınırlandırılması ve web filtreleme yapılabilmesi için açık kaynak kod ve ücretsiz güvenlik uygulamaları kullanılabileceği gibi, profesyonel düzeyde koruma sağlayan ticari uygulamalar da kullanılmaktadır. 

Ağ Sınırlandırması Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda internet ağınızı limitlendirmek zorunda kalabilirsiniz. Özellikle de yüksek trafik kullanan kullanıcılarınız nedeni ile internet ağ trafiğiniz yavaşlayabilir veya diğer çalışanlarınızın olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilir. Berqnet Firewall ailesinin tamamında “Bant Genişliği” limitleri oluşturarak bu olumsuz durumun önüne geçebilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Korumak İçin Berqnet Firewall'la Hemen İletişime Geçin!

İnternet Kısıtlamalarının Avantajları ve Dezavantajları

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi mesai saatlerinin kötüye kullanımının yanı sıra, internet dünyasında birçok siber riskle de karşı karşıya kalabileceğimizi unutmamalıyız. İş süreçleriniz aksayabilir, üretimden tüketime kadar birçok alanda maddi ve manevi kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu ve benzeri siber saldırılar, siber korsanlar tarafından yapılmakta ve kurum ağına sızılabilmesi için birçok yöntem ve teknik kullanılmaktadır. İşte bu noktada internet kullanıcıları veya çalışanlar için internet kısıtlamaları devreye girmektedir.

İnternet kısıtlaması belirli kategorilerdeki siteler için yapılabileceği gibi siyasi, yasal, kişisel veya sosyal nedenlerden de kullanılabilir. Elbette ki kurum çalışanlarının denetlenmesi, kontrol altında tutulması ve verimliliğin artırılması gibi tercihler ön plana çıkmaktadır. Sonuç olarak kurumlar, çalışanlarının verimliliğini artırmak ve siber risklere karşı kurum ağını korumak zorundadırlar.

Ev kullanımında ise genel olarak çocukların zararlı sitelere girişinin engellenmesi, kişisel gelişim, ahlak veya eğitim ve öğretimin verimliliğini artırmak gibi amaçları da görebilmekteyiz.

Her iki kullanımın da ortak noktası internet ağının kontrol altında tutulmasıdır. İnternet ağımızın kontrolü bizde olduğu takdirde verimli olacaktır. Aksi takdirde kontrolsüz bir ağ, hem kurum hem de kişisel kullanım için beraberinde büyük riskler ortaya çıkarabilir.

Avantajlar

  • Verimli bir ağ trafiği sağlamak
  • Kripto virüs ve zararlı yazılımlara karşı önlem
  • Mesai saatlerindeki kaybın önlenmesi
  • Yasalara uyum sağlamak ve siber suçların önlenmesi
  • Müstehcen ve benzeri sitelerin engellenmesi
  • Çocukların korunması ve güvenliğin sağlanması

Dezavantajlar

  • Aşırı kısıtlamalar beraberinde erişim sorunları ortaya çıkarabilir.
  • Öğle yemeği ve diğer molalarda kısıtlamalar çalışanların motivasyonlarını düşürebilir.
  • Çalışanların kaçak veya gizli yollarla erişim sağlamaya çalışması gibi illegal hareketleri ile karşılaşılabilir. Kullanılan kaçak yöntemler şirketlerin siber güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

5 Ekim 2020
Hızlı Teklif Alın