Ne Aramıştınız?

Otel ve Konaklama İşletmeleri İçin Firewall Kullanımı ve Önemi

Otel gibi konaklama işletmeleri için siber güvenlik çok önemli hale gelmeye başladı. İlk alınacak önlemler arasında da firewall cihazları yerini aldı.

İçerik Başlıkları
otel firewall

Otel ve konaklama işletmelerinin son 30 yıllık geçmişine baktığımız zaman müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek adına teknolojinin birçok alanında fayda sağlamaya çalıştıklarını ve bu gelişmeleri takip ederek hizmetlerini yenilediklerini görmekteyiz. Teknolojik gelişmelerin artması ve hayatı kolaylaştıran gelişmelerin ışığında otel ve konaklama işletmeleri müşterilerine daha iyi hizmet sunmak için bu ve benzeri fırsatları hizmetlerine dahil ederek müşteri memnuniyetini üst seviyeye çıkarmaya çalışmaktadır.

Otel ve konaklama firmalarının müşteri memnuniyeti araştırmaları incelediğimiz zaman kullanılan teknolojilerin doğru bir şekilde yansıtılması ile müşterilerin teknoloji alanlarındaki tatmin düzeylerini artırdığı ve hizmet kullanımlarında memnuniyete pozitif katkı sunduğu görülmüştür. Bu noktada da otel ve konaklama hizmeti sunan şirketlerin kanunlara uygun olarak müşterilerine sunmuş oldukları teknoloji hizmetleri için BT (Bilişim Teknolojileri) ve loglama altyapıları kurmak zorundadırlar.

Ancak birçok küçük ve orta ölçekli konaklama şirketlerinde BT altyapısı kurulmadığı, eksik olduğu veya personel eğitiminde yetersiz kaldığı görülmektedir. Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyadaki ekonomik duraklamaya karşın turizm sektörü ilerlemeye devam etmektedir. Ülkemizde ise inişli çıkışlı bir noktada da olsa büyük önem taşıyan dinamik sektörlerden biri haline gelmiştir.

Küreselleşmenin etkisi ile konaklama ve otel işletmelerine yönelik talep gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu noktada, rekabet avantajının sağlanması için gelişen teknolojileri ve yeniliklerin takibini sağlayan, hizmetlerinde ön plana çıkartılan ve sürdürülebilirliğe önem veren işletmelerin karlılıklarını arttıracağı şüphesizdir.

Otel ve Konaklama İşletmeleri İçin Firewall Kullanımı Neden Önemlidir?

Teknolojik gelişmelerden faydalanarak daha iyi hizmet sunabilmek ve karlılığı artırabilmek adına birçok gelişmeyi takip eden ve hizmetlerine ekleyen otel ve konaklama işletmeleri BT altyapılarının güvenliğini de sağlamak zorundadır.

Teknolojik gelişmeler insan hayatını kolaylaştırdığı ve kurumların işleyiş süreçlerine yardımcı olduğu gibi siber saldırganlar için de büyük fırsatlar sunmaktadır. Sistemlerin online hale gelmesi, müşteri memnuniyeti için ortaya çıkartılan Wi-Fi (hotspot) kullanımı gibi hizmetler bir noktadan sonra siber saldırganların ilgisini çekerek büyük zararlar vermesine de sebep olmaktadır.

Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri olarak bilinen Marriott, geçtiğimiz yıl büyük bir siber saldırıya maruz kaldı. Gerçekleştirilen siber saldırı sırasında 500 milyon misafirin rezervasyon veri tabanında yer alan kimlik bilgileri çalındı. Bu bilgilerin yanı sıra güvenlik açığı sebebiyle bazı misafirlerin pasaport ve kredi kartı bilgilerinin de ele geçirildiği belirtildi. Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde 7 bine yakın otel işleten Maryland merkezli Marriott Hotel, bu siber saldırıyla büyük bir zarara uğradı.

19 Kasım 2018’de gerçekleşen saldırıda otelin veri tabanına ait tüm şifrelerin kırıldığı ve  konukların bilgilerinin çalındığı ortaya çıkmıştır. Yalnızca büyük işletmeler bu ve benzeri saldırılara maruz kalmıyor. Küçük veya orta ölçekli otel ve konaklama işletmelerinin de sıklıkla saldırıya uğradığını, siber saldırganların hedef gözetmeksizin bu saldırıları gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Konaklama sektörü, siber saldırganlar için yaygın bir hedef haline geldi. Çünkü otellerin sahip olduğu veriler çok önemli ve bu veriler arasında finansal bilgiler de yer alıyor. Kredi kartı bilgileri, kimlik bilgileri gibi kritik verilerin bulunması küçük veya büyük işletme fark etmeksizin siber saldırganların ilgisini çekmektedir.

Otel endüstrisi veri ihlaline en çok uğrayan ikinci endüstri haline geldi.

Siber güvenlik araştırmacılarının raporlarına göre otel endüstrisi veri ihlaline en çok sahip olan ikinci endüstri haline geldi. Bu da aslında dijital dünyada güvenlik söz konusu olduğunda otellerin ne kadar yetersiz kaldığını ortaya çıkartmaktadır.

Bilgisayar ağları ve BT altyapılarının güvenliği, müşteriler için kullanıcı haklarını ve sorumluluklarını bir bütün halinde ele alan güvenlik politikası oluşturmak siber güvenliğin ilk adımıdır. BT altyapılarının güvenliğinde güvenlik duvarı kullanımı ise zorunlu bir hale gelmiştir. Güvenlik duvarları (firewall), ağ güvenliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynayan unsurlar arasında gelir.

Otel ve Konaklama Şirketleri İçin Firewall Kullanımı

Berqnet Firewall cihazları müşterilerinizin güvenli internet kullanımını sağladığı gibi 5651 sayılı Loglama kanunu için de destek sağlamaktadır. Misafirlerinize ve BT altyapınızda oluşabilecek kritik saldırılara karşı kritik bir rol oynayan Berqnet Firewall cihazı aynı zamanda müşterileriniz için ücretsiz Hotspot desteği de sunabiliyor.

Otel ve konaklama işletmelerinin süratle değişen kullanıcı beklentilerini karşılarken güvenliğe ve yasal zorunluluklara da dikkat etmemiz gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Berqnet, hizmet sunduğunuz müşterilerinizin güvenliğini sağlamakla beraber yasal zorunlulukları karşılayabilecek tüm kabiliyetlere ve özelliklere sahiptir. Berqnet, internet erişimini kontrollü bir şekilde sağlarken, bağlantı kayıtlarını yasalara uygun bir şekilde saklanmasına da imkan verir. Bu sayede herhangi bir siber olayda, adli mercilere ve kolluk kuvvetlerine bu kayıtları vererek siber olayların ortaya çıkartılmasında büyük bir rol oynamaktadır.

İşletmenize en uygun firewall cihazını seçmek için Berqnet'le İletişime Geçebilirsiniz

Hotspot Hizmetinde Türkiye’de İlk Defa Üç Kademeli Güvenlik Sağlayan Tek Firewall: Berqnet

Türk mühendislerinin geliştirmiş olduğu Berqnet Firewall cihazları, Hotspot özelliği ile de yetkilendirme sırasında SMS şifresi veya TC kimlik numarası sorgulaması yaparak güvenli erişim ve kimlik doğrulaması sunabiliyor. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa üç aşamalı kimlik doğrulaması sağlama seçeneğini de kullanıcılarına sunuyor.

Birinci aşamada TC Kimlik numarası, ikinci aşamada SMS kodu ile sağlanan iki kademeli güvenlik doğrulamasına üçüncü bir aşama eklenerek misafirleriniz için Oda Numarası veya müşterilerinize vereceğiniz üçüncü bir kod ile Hotspot hizmetinizi çok daha güvenli hale getirebilirsiniz.

Bu sayede güvenlik noktasında üçlü bir doğrulama sağlanarak müşterilerinizin kimliğini kesinleştirebilme imkanı sağlanıyor.

Oteller, öğretmen evleri, pansiyon, kafe, restoran ya da ortak alan internet hizmeti veren birçok konaklama ve eğlence sektörü işletmelerinin misafirleri günümüz internet dünyasında Hotspot erişimi talep etmektedir. İşletmenin bu talebi güvenli ve yasal şekilde karşılayabilmesi de kanunlarla zorunlu bir hale gelmiştir. Berqnet Hotspot Otel Entegrasyonları ile otelde konaklayan müşteriler için işletmenin internet ağına kolayca bağlanabilir ve kayıtlar 5651 sayılı yasanın gerekliliklerine göre saklanır.

Aynı zamanda Berqnet Firewall cihazları otel yazılımı ile güvenlik duvarı arasındaki entegrasyon sağlayarak otelde konaklayan misafirlere; oda numarası, kimlik numarası, pasaport numarası ve soy isim gibi bilgilerle girişe de yetki verebilir. Berqnet’in entegrasyon sağladığı otel yazılımları arasında Sentez, Elektra, Erbasoft, Basit Otel, Opera, EuroProtel otel yönetim sistemleri standart olarak yer almaktadır. Ek olarak, Genel Veritabanı Entegrasyonu özelliği ile veritabanı bağlantısı kurulabilen tüm otel ve site yönetimi yazılımlarıyla da kolayca entegre edilebilir.

Bu sayede müşterilerinize güvenli internet erişimi verebildiğiniz gibi yasalara uygun olarak kayıt saklayabilirsiniz.

Kablosuz Ağlardaki Güvenlik Risklerine Karşı Firewall Kullanımı

Berqnet kablosuz hotspot ağı siber saldırılara karşı yalıtılmış ve birçok tedbir alınmış olarak kurulur. Bu sayede saldırganlara karşı önemli olabilecek zafiyetlere karşı güçlü bir savunma sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kurum ağını denetleyerek dışarıdan gelebilecek yetkisiz erişimlere karşı BT altyapınızı korumak için de fayda sağlar. Diğer bir yandan şubeleriniz için şifreli bir ağ iletişimi sunarak güvenli bir bağlantı sağlar. Berqnet cihazları kolay bir yönetim arayüzüne sahiptir. Bu arayüz üzerinden kurumunuza özel güvenlik kuralları girebildiğiniz gibi VPN ve benzeri özellikleri ile kurum ağını temiz tutarak verimli bir iletişim sağlar.  

Yasak olan web sitelerine girişlerin denetlenmesi, sosyal ağların kullanımı, internette zararlı olan sitelere girişlerin engellenmesi gibi birçok noktada özel güvenlik kurallarını tek bir tıklama ile aktif edebilirsiniz. Elbette ki müşterileriniz için özel Hotspot ağı kurabilir ve kimlik doğrulama yöntemlerini hızlıca aktif edebilirsiniz. Siber saldırganlara karşı savunmasız olan Hotspot ağı üzerinden işlenebilecek suçlara karşı da hem kurum güvenliğini hem de müşterilerinizin gizliliğinizi sağlamak zorundasınız.

Kablosuz Wifi kullanımında internete bağlı olmanın risklerinden biri siber saldırganlara karşı savunmasız olmanızdır. Berqnet Firewall cihazları ile oluşturacağınız Hotspot ağı üzerinde siber saldırganlara karşı önlemler alabilir ve güvenli bir bağlantı oluşturabilirsiniz.

Halka Açık Alanlarda İnternet Paylaşımı ve Loglamanın Önemi

Güvenlik uzmanları tarafından yayınlanan Wi-Fi Risk raporlarında Public Wi-Fi (halka açık internet ağı) ağında kullanıcıların %22’sinin bankacılık uygulamalarını kullandığını, %56’sının ise sosyal medya hesaplarını ziyaret ettiğini, %38’inin fotoğraf veya video paylaştığını ve %58’inin ise e-posta hesaplarına eriştiği belirlenmiştir. Elbette ki bu durum siber saldırganların iştahını kabartmaktadır. Bu sebeple siber saldırganlara açık olan Hotspot ağını korumak ve denetlemek, kişisel ve hassas verilerin güvenliğini sağlamak zorundayız.

Ortaya çıkabilecek siber saldırılarda, saldırganların tespiti, adli delillerin toplanması, verilerin güvenliği, zafiyetlerin ortaya çıkartılması ve birçok noktada güvenlik duvarı (firewall) kullanımı zorunlu olduğu gibi adli delil niteliği taşıyan log kayıtları da tutulmak zorundadır.  

Ülkemizde 5651 sayılı log tutma kanunu sebebi ile Hotspot ağında erişim sağlayan kullanıcıların tespiti ve kaydının tutulması için özel bir arayüz üzerinden kimlik bilgilerini vererek bağlantı kurmaları zorunlu tutulmaktadır. 

5651 sayılı ‘‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’’ uyarınca internet kullanımı sağlayan her türlü işletme ve kurum ‘‘Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almakla yükümlüdür.’’ Erişim bilgilerinin doğruluğunun ve bütünlüğünün korunması da zorunludur. Berqnet, 5651 kayıt saklama özelliği sayesinde tüm internet kullanım kayıtları 5651 yasasına uygun şekilde saklanır, kayıtların doğruluğu yasal olarak onaylanmış zaman damgalarıyla garanti altına alınır.

Ülkemizde 500’e yakın iş ortağıyla 5.000’den fazla işletme tarafından tercih edilen Berqnet Firewall ürünleri; içinde firewall özelliğiyle birlikte birçok ihtiyacınızı karşılayacak teknolojik uygulamalar bulunan tümleşik siber güvenlik cihazlarıdır.

Türkiye'nin en büyük yazılım şirketlerinden olan LOGO Yazılım’ın 35 yıllık tecrübesini arkasına alarak çalışmalarına devam eden Berqnet Firewall ailesi ile hemen tanışabilirsiniz.

İşletmenizi siber tehditlere karşı korumasız bırakmayın!

Berqnet'ten ücretsiz teklif almak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz: Fiyat Teklifi Al

4 Eylül 2019
Hızlı Teklif Alın