Ne Aramıştınız?

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

Hızla yaygınlaşan internet alışverişi, veri güvenliği ve dijital dolandırıcılık konularını gündeme getirmiştir. Hızlı ve daha tasarruflu alışveriş imkânı sunan online alışverişlerde, bazı önemli noktalara dikkat ederek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

İçerik Başlıkları
Güvenli Alışveriş

Evden alışverişin rahatlık, hız, gönderim kolaylığı gibi pratik avantajları vardır. Ayrıca günün her saati ya da dünyanın her yerinden alışveriş yapabilmek gibi sınırsız özgürlükler de sunar. Özellikle pandemi döneminde, kalabalıktan uzak, evden alışveriş yapma imkanı sunduğu için tüketicinin birincil tercihi online alışveriş olmuştur. Bunun yanı sıra internetten yapılan alışverişe özel kampanyalar, indirim kuponları ve hediyeleri sunan alışveriş siteleri de tüketiciyi online alışverişe yönlendiren motivasyonlardır. Online alışveriş her zaman en kolay ve çabuk yöntem olsa da her online alışveriş güvenli alışveriş anlamına gelmez.

Şirketler ve bireysel kullanıcılar için dijitalleşmenin hızla ilerlediği sanal dünyada önlem almak dolandırıcılara karşı korunmanıza yardımcı olabilir. İnternet alışverişinde yaşanan problemlerin yanı sıra şirketler için siber saldırı tehdidi de bulunmaktadır. Şirketinizin sanal ortamda bilgi ve veri güvenliğini sağlamak için çeşitli yöntemlere başvurabilir, donanım sistemleri sayesinde internet üzerinden gelebilecek tehlikelere karşı önlem alabilirsiniz.

İnternet Alışverişinde Kişisel Veri Güvenliğinin Önemi

Bireysel kullanıcılar ve şirketler için pratik alışveriş yöntemlerinden biri olan internet alışverişi, her geçen gün daha yoğun şekilde tercih edilmektedir. Alışveriş yaparken kredi kartı kullanımının artması ile birlikte online alışveriş de yükselişe geçmiştir. İnternetten alışveriş yapan birçok kullanıcı için siber tehditler önemli problemler arasında yer alır. Kişisel veri güvenliği açısından dijital dünyada yapılan her işlemde dikkatli olmak tehditlere karşı koruma sağlayabilir. Kredi kartları aracılığı ile yapılan internetten alışverişlerde bazı önlemler sizi karşılaşabileceğiniz istenmeyen durumlara karşı koruyabilir. Sahte internet siteleri, veri güvenliğini sağlamayan ve kart bilgilerini çalan sistemler, virüs saldırıları gibi birçok yöntem kişisel veri güvenliğini tehdit etmektedir

İstatistik Verileri ile Alışveriş ve Siber Saldırılar

Bankalararası Kart Merkezi tarafından yayımlanan kart ile satış raporları, online alışveriş konusunda da fikir vermektedir. Buna göre 2021 yılı Temmuz ayına kadar yerli kartlarla yurt içinde ve dışında yaklaşık 790 milyon adet işlem yapılmıştır. Bankalararası Kart Merkezinin “İnternetten Yapılan Kartlı Ödeme İşlemleri” araştırmalarına göre 2019 - 2020 yılları arasında işlem adedi açısından %41’lik bir artış görülmektedir. 2020 yılından 2021 yılı Temmuz ayına kadar olan artış ise %21’dir. Bu artışın en önemli nedenlerinden birisi de internet üzerinden alışverişin artması olmuştur. Öte yandan, internet suçları kapsamında, Interpol tarafından yayımlanan bir siber suçlar raporuna göre de evde kalınan dönemlerin henüz başında kaydedilen siber ataklar, bir önceki döneme göre %569 oranında artış göstermiştir. Bu dramatik artış, domain kayıtlarında kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı gibi siber saldırıları da kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, saldırganlar promosyon maske, dezenfektan gibi yanıltıcı yönlendirmelerle de oltalama saldırısı yapmaya çalışmışlardır.

Avantajlı ve hızlı olsa da alışverişin güvenlikli olmaması tüketiciyi durdurur. Bu nedenle online siteler, kendi bütçelerine ve yapılarına göre çeşitli siber güvenlik önlemleri almaktadır. Üstelik sızma (penetrasyon) testi gibi çeşitli testlerle kendi açıklarını kontrol edip güncelleme yaparlar. Ancak, tüketicinin de alışveriş yaptığı online sitenin güvenli olup olmadığını kontrol etmesi önem taşır. Her gün karşınıza çıkan binlerce sitenin güvenilir olup olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? Güvenli siteyi dolandırıcı olandan nasıl ayırabilirsiniz? Sosyal mühendislik gerektirmeyen basit, pratik birkaç detaya dikkat ederek sahtekarlardan kendinizi korumanız çok kolaydır.

Siber Suçlular Nasıl Başarılı Olabiliyor?

Online alışveriş siteleri, çevrimiçi alışverişi tüketicinin beğeni kriterlerinden kredi kartı bilgilerine kadar tüm datayı saklayacak şekilde güvenlikli hale getirir. Buna rağmen, tüketicinin kendi oluşturduğu açıklar nedeni ile sitenin güvenlik problemleri olduğu algısı da oluşabilir. Siber suçlular da aslında tüketicinin oluşturduğu açıklara güvenerek saldırı organize eder.

Kimlik avı yapan kişiler, bir bilinmeze güvenir: Size gönderdikleri e-mail adresi sahte mi gerçek mi? Güvenilir olmayan e-mail adreslerine tıklamanızı ve mail göndermenizi bekler. Böylelikle bilgileriniz karşı tarafın eline geçmiş olur.

Hesabın ele geçirilmesi için belirlediğiniz parola da önemlidir. Bunun yanı sıra tüm hesaplarda aynı parolayı kullanmanız onlar için biçilmiş kaftandır. Kişisel hesaplarınıza hangi ağı kullanarak girdiğiniz de önemlidir. Tüketicinin oluşturacağı her türlü güvenlik açığı ile siber saldırganın banka hesabı ve şifrelere ihtiyacı olmaz, tüketicinin kimlik bilgileri dolandırıcının bir dizi finansal işlemi yapabilmesi için yeterlidir.

İnternetten Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

Online alışveriş yapan kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı siber tehditlerden biri sahte sitelerdir. Dijital dolandırıcılar kendilerine ait olmayan ürünleri, tamamen gerçek görünen profesyonel siteler üzerinden satışa çıkararak birçok kişiyi mağdur etmektedir. Ürün ve hizmetleri satmak için hazırlanan sahte internet siteleri, çoğunlukla itibar gören önemli markaların siteleri ile benzer şekilde hazırlanır. Kullanıcıya güven veren tasarımlarda hazırlanan sitelerde kredi kartı bilgileri çalınabilir, kişisel bilgileriniz ile ilgili sorular sorularak veri güvenliği tehdit edilebilir. Alışveriş yaptığınız internet sitesinin güvenli olduğundan emin olmak için öncelikle doğru arama motorlarını kullanmanız gerekir. Güvenilir arama motorlarını tercih ederek daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz. İnternetten alışveriş yaparken şunlara dikkat ederek kişisel verilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz:

  • Alışveriş yaptığınız site ile ilgili yorumlara göz atarak farklı kullanıcıların gerçek deneyimlerine ulaşabilirsiniz.
  • Satın almayı düşündüğünüz ürünün fiyatı gereğinden fazla ucuz ise siteye şüpheyle yaklaşabilirsiniz.
  • Alışveriş sitesinde iletişim bilgilerinin gerçek olup olmadığını kontrol ederek satıcı firma hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Alışverişinizi güvenli bilgisayarlar ve internet bağlantılarından yapmaya özen gösterebilirsiniz.

1- URL Tamamlama Özelliğine Dikkat Edin

Berqnet’e göre, çalışan kişilerin %21’i, haftada ortalama 5 saat, işlerinin haricindeki sitelere de giriş yaparlar. Bu girişlere, daha önceden ziyaret edilen siteler de dâhildir. İnternette daha önceden yazmış olduğunuz URL adresleri, bilgisayarınız tarafından otomatik olarak tamamlanır. Bu tamamlama, kimi zaman, bir açık yakalamış ve o URL’yi kendi adresine yönlendirmiş siber dolandırıcılar tarafından kullanılır. Bu durum, sizin o adrese gitmenize ve orada kendi bilgilerinizi vermenize neden olur. Bu nedenle adres tamamlayıcı kullanmadan, alışveriş yapacağınız sitenin adresini tam olarak browser’a yazmanız önemlidir. Ayrıca, siber güvenlik açıkları bulan dolandırıcılar, kimi zaman e-mailler göndererek bazı siteler için link verebilirler. Bu durumda da siteye girmek için bu linki kullanmak yerine verilen sitenin ismini browser’a direkt yazmanız da güvenlik açığından kurtulmanızı sağlayacaktır.

2- Sanal Kart ile Alışveriş Yapın

Siber suçluların sizin hesaplarınıza en kolay şekilde erişim sağlayabilecekleri yöntem, kredi kartı bilgilerinizi ele geçirmek için yazdıkları karmaşık kodlardır. Online alışverişlerde güvenli bir şekilde hesabınızı korumak için normal kredi kartı yerine geçici kredi kartı numarası edinebilirsiniz. Düzenli ödeme yapmadığınız tüm işlemler için bu kartları kullanabilirsiniz. Bankalar, konuyla ilgili olarak çeşitli hizmetler vermektedir. Kimi uygulamalarda, geçici kredi kartı yerine sanal kredi kartı ya da sanal hesap ile de aynı güvenlik önlemini almanızı sağlarlar. Sanal hesaplar da her kullanım için rastgele bir hesap numarası oluşturur ve bir sonraki satın alma işleminde geçersiz olur. Böylelikle bilgisayar korsanları sizin kart numaranıza ulaşamaz. Bunun yanı sıra başka bir önlem olarak, sanal kartınızın limitini alışveriş yapacağınız miktar kadar ayarlayıp alışverişinizi tamamladıktan sonra kartınızın limitini sıfırlayabilirsiniz.

3- Sanal POS Uygulamasını Tercih Edin

İnternet alışverişini kullanıcılar için daha güvenli hale getiren sanal POS uygulaması tüm güvenilir firmalar tarafından tercih edilir. Alışveriş yaptığınız internet sitesinde mutlaka online ödeme özelliği bulunup bulunmadığına bakmalısınız. BDDK lisanslı ödeme hizmetleri sunan şirketler ve bankalar, internet sitelerinde satış yapan kişileri sanal POS vermeden önce ayrıntılı şekilde araştırır. Bankalar ile anlaşması olmayan kişiler çoğunlukla kapıda ödeme seçeneğini kullanmaktadır. Sahte ve yanlış ürün gönderimi riski taşıyan kapıda ödeme seçeneği çoğunlukla güvenilmez firmalar tarafından tercih edilir. Ödeme yöntemleri konusunda dikkatli davranarak dijital dolandırıcılara karşı önlem alabilirsiniz.

4- 3D Secure Sistemini Kullanın

Kredi kartı ile yapılan online alışveriş, çeşitli güvenlik sistemleri aracılığı ile daha doğru şekilde tamamlanabilir. 3D Secure sistemi, kredi kartı ödemelerini güvence altına alan ve yaygın şekilde kullanılan yöntemlerden biridir. Kartınızdan para çekilmeden önce bankanız tarafından size onay şifresi gönderen sistem, kart ile yapılan tüm alışverişlerden haberdar olmanıza yardımcı olur. Telefonunuza gelen onay kodunu 3D Secure sistemine girmeden kartınızda para çekilmesine engel olan sistem, online alışverişlerde güvenliği sağlar.

5- Alışveriş Yaptığınız Sitenin Gerçekliğinden Emin Olun

İnternet alışverişi yaptığınız sitenin gerçek bir site olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu, siteyi devlet verileri üzerinden sorgulamaktır. Bunun için sitenin ismini e-ticaret bilgi sistemi içindeki “Kayıtlı Site Sorgula” satırına yazarak arama yapabilirsiniz. Sitenin doğrulanmış olduğuna dair yeşil tik’i gördükten sonra alışverişinizi sürdürebilirsiniz. Bunun yanı sıra, siteye girdiğinizde imla hatalarına, abartılı ifadelere, çok yıldızlı yorumlara da dikkat etmeniz önemlidir.

 

 

6- SSL Sertifikasını Kontrol Edin

Kart güvenliğini sağlamanın bir diğer yolu ise SSL sertifikasıdır. Dijital bir sertifika olan SSL, web sitelerinin kimliğini doğrular. Şifreli bağlantı sayesinde internet sitesinde girdiğiniz kişisel ve kart bilgileriniz güvenli şekilde korunur. Kredi kartlarının başkaları tarafından kopyalanmasını engelleyen sisteme ek olarak sanal kart kullanımına geçebilirsiniz. Yüksek limitli bir kredi kartı yerine yalnızca internet alışverişlerinde kullanabileceğiniz sanal kart ile dijital dolandırıcılık riskini minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca güvendiğiniz ve herkese açık olmayan bilgisayarları kullanmak da kişisel veri güvenliğini sağlamanın önemli aşamalarından biridir. İnternet kafe gibi herkese açık bilgisayarların yer aldığı alanlarda şifrenizi ve kart bilgilerinizi paylaşmamaya dikkat edebilirsiniz.

7- Kullandığınız Bilgisayarı ve E-mail Adresini İzole Edin

Eğer evde birden fazla bilgisayar varsa bir tanesini sadece online alışveriş ve internet bankacılığı için kullanabilirsiniz. Bu bilgisayar ile internette gezinme, dosya indirme, e-mailleri kontrol etme, sosyal ağlarda vakit geçirme gibi etkinlikleri yapmayarak, bir çeşit izolasyon sağlayabilirseniz virüs ve çeşitli saldırılardan uzaklaşmış da olursunuz. Aynı şekilde, sadece bu işler için oluşturduğunuz bir e-mail adresi de işe yarayacaktır. Diğer internet sitelerine bu bilgiyi vermeyeceğiniz için bir çeşit izolasyon sağlamış olursunuz.

8- Güvenli Şifreler Belirleyin

Güçlü şifreler kullanmak her zaman güvenlikte kalmanızı sağlar. Basit şifreler her zaman ele geçirilir, hele ki sizinle bağlantılı (evlilik tarihi, çocukların doğum tarihi gibi) bilgiler siber saldırganlar için bulunmaz nimettir. Bir hesabınızın şifresini ele geçirdikten sonra sizinle bağlantılı tüm hesaplarda aynı şifreyi denerler. Bu nedenle de her hesabınızın şifresini ayrı tutmanız önemlidir. Güçlü şifrelerin akılda kalması zor olduğu için parola yöneticisi kullanabilirsiniz.

9- VPN Kullanın

Herkese açık Wi-Fi ağlarından bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmanız, doğrudan güvenlik açığı demektir. Kafe, alışveriş merkezi, Wi-Fi hizmeti bulunan toplu taşıma araçları gibi ortak kullanılan internet bağlantı ağları, şifreli olsa bile, güvenlik önlemlerine korunaklı olmaz. Bu nedenle kişisel verilerinizi kullanarak girdiğiniz tüm siteler, başkaları tarafından kolaylıkla görülebilir ve ağdaki veri gidiş gelişlerine karşı korsan yazılım kodlamış kişi kişisel bilgilerinizi kolaylıkla ele geçirebilir. Eğer böyle bir ortamda kişisel bilgilerinizin olduğu herhangi bir hesaba girmek zorunda kalırsanız, bağlandığınız ağ için bir VPN sunucusu kullanın. VPN sunucusu, girdiğiniz sitelerle bilgisayarınız arasında güçlü bir şifre oluşturur.

İşletmenizi ve itibarınızı korumak ve tüm korsan saldırılarından korunmak için Berqnet’in firewall cihazını kullanabilir, siber güvenliğinizi yüzde 100 sağlama alabilirsiniz. Siber güvenliğinizin sürekliliği için Berqnet ile iletişime geçebilirsiniz.

Firewall Cihazı ile Kurumsal İnternet Ağı Güvenliği

Bilgisayar sistemlerine güvenlik duvarı hizmeti sunan sistemler firewall olarak adlandırılır. Güvenliği yüksek oranda sağlayan sistem, gelen ve giden ağ verilerini düzenli olarak denetleyerek, kötü amaçlı etkinlikleri engeller. Ağ güvenliği konusunda kullanıcılara yardımcı olan sistem, çeşitli cihazlar ve donanımlar ile oluşturulur. Dijital güvenliği sağlamak için şirketlerin ve kullanıcıların tercih ettiği yöntemlerden biri de firewall cihazı kullanmaktır. İnternet bağlantısı ile işlem yapan kullanıcıların güvenliklerini sağlamak firewall cihazının temel görevleri arasında yer alır. Firewall, internet ağına kötü niyetli bir giriş tespit ettiğinde korunaklı bir tabaka sağlayarak trafiği engeller. Ev ve şirket ağlarında kullanım için elverişli olan güvenlik duvarı ile hem sistemlerinizi hem de kişisel verilerinizi etkili şekilde koruyabilirsiniz.

Şirketler İçin Firewall Cihazı Kullanmanın Avantajları

Özellikle şirketlerde firewall cihazı kullanımı oldukça yaygındır. Dijital saldırganları engellemek için kullanılan cihazlar, yalnızca erişim izni verdiğiniz ağ trafiklerine müsaade ederek ayrıcalıklı bir kullanım sağlar. Şirketlerde firewall cihazı kullanmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirket personelinin internet gezintilerinin güvenlik altına alınmasını sağlar.
  • Bilgisayar sistemlerine ve ağa virüs ve trojan gibi zararlı saldırıları engeller.
  • Şirketin iç ağına sızmak isteyen siber saldırganlar için etkili güvenlik önlemi oluşturmanız için idealdir.
  • Kablosuz ağlar üzerinden gelen saldırıların önlenmesine yardımcı olur.
  • Kamera ve mikrofon gibi sistemleri güvenli hale getirerek istenmeyen sızıntıları engeller.

Hacker saldırıları, siber saldırılar ve virüs yazılımları internet ortamında her an karşılaşma riskinin bulunduğu durumlardır. Yalnızca şahısların kişisel verilerinin güvenliği değil kurum ve kuruluşların da bu saldırılara karşı korunması gerekir. Havaalanı, kafe, restoran, yazılım şirketleri, hastane gibi internet ağlarının kullanıldığı birçok alanda siber saldırı tehdidi sürekli olarak devam eder. Ağ modeline bir firewall cihazı yerleştirerek veri ve sistem güvenliğini doğru şekilde sağlayabilirsiniz. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler için hayati önem taşıyan firewall cihazı internetin kontrol altına alınmasına ve verimli şekilde kullanılmasına destek olur. Gereksiz trafiği engelleyerek hem gelen hem de giden ağ trafiğini sizin belirlediğiniz kurallara uygun şekilde yönetir.

İhtiyaçlarınıza En Uygun Firewall Cihazı Modelleri

İşletmeler için yasaların belirlediği sınırlar doğrultusunda, internet güvenliğini sağlamak işleyişin devam edebilmesi açısından oldukça önemlidir. Doğru şekilde dizayn edilmiş yazılımlar ve güvenlik cihazları ile siber saldırı nedeniyle oluşabilecek kayıpların önüne geçebilirsiniz. Güvenlik politikalarına uygun firewall cihazlarını pratik şekilde internet ağınızla entegre edebilir, kullanıcı dostu arayüz sayesinde etkin şekilde kullanabilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun!

Berqnet firewall cihazı modelleri, farklı boyutlardaki işletmelere ağ güvenliği konusunda ayrıcalıklı ve ideal çözümler sunmaktadır. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere uygun Berqnet firewall cihaz modellerini yakından inceleyerek 8 GB ile 64 GB arasında değişen dâhili saklama alanına sahip olanları güvenle tercih edebilirsiniz. USB kullanarak saklama alanını genişletebilir, yönetim ve kurulum konusunda pratiklik sağlayan özellikleri değerlendirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sosyal medya aracılığıyla dolandırıcılığa maruz kalınması durumunda, dolandırma fiilini gerçekleştirenler Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilirler. Bu bağlamda suç failleri TCK’da düzenlenen “Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” ve “Bilişim sistemine girme” suçları uyarınca yargılanırlar. Böyle bir duruma maruz kaldığınızda ilgili birimlere suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

İnternet dolandırıcılığına maruz kalmanız halinde size en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına ya da emniyet birimine başvurarak suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Eğer varsa sosyal medya üzerinden yapılan yazışmaların ve delil olabilecek diğer unsurların çıktısını alarak ilgili makama iletmelisiniz.

İnternet dolandırıcılığı suçunu gerçekleştiren kişiler TCK hükümleri uyarınca cezalandırılırlar. TCK’ya göre bu tip bir suçla cezalandırılacak olan kişiler en az 4 yıl hapis cezası alırlar. İşlenen suçun boyutuna göre hapis cezası 10 yıla kadar çıkabilmektedir. Şöyle ki; Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesine göre hileli bir davranış sonucu bir kişiyi aldatan ve bu kişiye zarar veren birine, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile 5 bin güne kadar adli para cezası verilir. Ancak TCK’nın 158/1 maddesi uyarınca dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olmamak kaydıyla on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

20 Mart 2022
Hızlı Teklif Alın