Ne Aramıştınız?

Instagram Telif Hakkı Dolandırıcılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son günlerde birçok Instagram kullanıcısı siber saldırganların en son geliştirdiği taktiklerden biriyle karşı karşıya.

İçerik Başlıkları
Instagram Telif Hakkı Dolandırıcılığı

Önceleri tanınmış şirket adları veya kişiler aracılığı ile hesapları ele geçirmeye çalışan saldırganlar şimdi de Instagram platformunun kendisini kullanarak kullanıcılara tuzak kurmakta. İnternette kimlik avı dolandırıcılığı yapmak isteyen kötü niyetli kişiler, Instagram kullanıcılarının hesaplarına “Instagram hesabınız telif hakkı nedeniyle silinecek.” mesajı gönderiyor. Kullanıcılara DM üzerinden kolayca ulaşan siber suçlular telif hakkı bahanesiyle korku salarak kullanıcıların gönderdikleri linke tıklamasını talep ediyor. Bu linke tıklayan kişiler ise maalesef hesap bilgilerini kötü niyetli kişilerin eline teslim ediyor.

2021 yılında Amerika’da yapılan online bir araştırmaya göre, siber saldırganların sosyal medya dolandırıcılığını en fazla Facebook ve Instagram üzerinden yaptığı görülüyor. Bilgisayar korsanlığı işlemleri 100 kişiden 77’sinin Facebook hesabında gerçekleştiği ve aynı gruptan 35’nin de Instagram hesabında gerçekleştiği sonucuna varılmış. Görüldüğü gibi sosyal medya üzerinde yaşanan siber saldırılar dünya genelinde kullanıcılar için önemli bir siber sorun haline gelmiş durumda. Birçok sosyal medya kullanıcısı “Instagram hesabım hacklendi.” ya da “Instagram hesabım çalındı.” şikayeti ile Instagram Yardım Merkezi’ne başvuruyor. Peki, Instagram telif hakkı dolandırıcılığı nedir ve bu konuda hangi önlemler alınmalı? Gelin Instagram telif hakkı dolandırıcılığı konusunda merak edilen tüm detayları birlikte inceleyelim.

Instagram Telif Hakkı Dolandırıcılığı Nedir?

Instagram telif hakkı ihlali, hesabınızda size ait olmayan bir metin, görsel, ses veya video dosyası paylaşmanız durumlarda karşılaşabileceğiniz bir sorun. Fikri mülkiyet hakkı ihlaline giren bu durum Instagram Topluluk Kuralları İhlali olarak yorumlanır ve birtakım cezai yaptırımlar gerektirebilir. Farklı bir kullanıcının içeriğini izin almadan paylaşmak konusunda Instagram oldukça hassastır ve platform bu konuda sizinle derhal iletişime geçebilir. Instagram bu tip durumlarda içeriği direkt olarak kendisi kaldırabilir, ihlalin devamı durumunda ise Instagram hesabınızı tamamen kapatma yetkisine sahiptir.

Ancak son zamanlarda Instagram’ın telif hakkı ihlalini kullanarak sosyal medya kullanıcılarını ağına düşürmek isteyen siber saldırganlar, kullanıcılara ihlal mesajı niteliğinde bir içerik göndererek bir bağlantıya tıklamalarını ister. Mesajda hesap güvenliği için kullanıcının linke tıklaması ve bazı bilgileri paylaşması talep edilir. Linke tıklayan kullanıcılar ise bilmeden hesap bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine izin vermiş olur. Instagram telif hakkı mesajı aslında siber suçlular tarafından organize edilen yeni bir hesap hırsızlığı ve kimlik avı dolandırıcılığıdır. Kullanıcılara gönderilen mesajlarda Instagram logosu kullanılması ve mesajın ciddi bir dille yazılmış olması kullanıcıları yanıltmak saldırganların başvurduğu taktikler arasında yer alır.

Instagram yetkilileri telif hakkı konusunda kullanıcılarla DM üzerinden iletişime geçmez. Bunun yerine e-posta hesabı üzerinden uyarı maili atarak ilgili gönderiyi hesabınızdan siler. Kullanıcıların mesaj kutusuna gelen telif hakkı ihlal mesajları tamamen kullanıcıların hesap bilgilerini çalmaya yönelik dolandırıcılık eylemleridir.

Instagram Telif Hakkı Mesajı Gelince Ne Yapılmalı?

Instagram’dan telif hakkı mesajını alan kullanıcılar arasında yüksek takipçi sayısına sahip kişiler çoğunlukta. Eğer Instagram’dan telif hakkı konusunda bir mesaj aldıysanız öncelikle sakin olup birtakım detayları incelemeniz gerekir. İşte telif hakkı mesajı aldığınızda yapmanız gerekenler:

  • İlk önce size ulaşan mesajın nereden geldiğine dair detayları inceleyebilirsiniz. DM kutusuna gelen mesajlar yüksek ihtimalle sahtedir. Gönderenin ismi, yazı fontları ve resimlere dikkatle bakıp içeriğin sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Instagram yetkililerinden gelen mesajlar genellikle Instagram’dan e-postalar kısmına düşer. Bu bölüme ulaşmak için profil üzerinden Ayarlar sekmesine tıklayın. Ardından sağ üst kısımdaki üç çizgi ikonunu ve Güvenlik seçeneğini seçin. Sonrasında Giriş Güvenliği’ne dokunarak Instagram’dan E-Postalar’ı tıklayın. Bu bölümde Instagram tarafından size gönderilen tüm e-postaları görebilirsiniz.
  • Eğer e-postalar kısmında telif hakkı dolandırıcılığına dair bir mail bulunuyorsa o zaman gerçekten platformun telif haklarını ihlal eden bir eylemde bulunmuş olabilirsiniz.

Instagram Telif Hakkı Dolandırıcılığından Nasıl Korunabilirsiniz?

Instagram help center dolandırıcılığı olarak da bilinen telif hakkı dolandırıcılığı birçok kişinin mağdur olmasına neden olan yeni nesil siber tehditlerden. Eğer bu problemle karşılaşmak istemiyorsanız o halde siber güvenlik farkındalığınızı geliştirmeli ve hesabınızı daha güvenli hale getirmelisiniz. Instagram hesabınızı korumanıza yardımcı olacak önemli önerileri aşağıda bulabilirsiniz:

Resmi Instagram Uygulamasını Kullanın

Instagram uygulamasını App Store, Google Play gibi resmi mağazalardan indirmiş olmanız ve gerçek uygulamayı kullanıyor olmanız hesap bilgilerinizin siber saldırganlarla paylaşılmaması adına önemli.

Şüpheli Linklere Tıklamayın

Artık birçok siber saldırgan DM yoluyla Instagram üzerinden linke tıklama talepleri göndermekte. Bu duruma karşı dikkatli olup sizi link tıklamaya yönlendiren mesajları göz ardı etmelisiniz. Aksi halde hesaplarınızın ele geçirilmesi riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tip mesajları mesaj kutunuzdan silebilir, gönderen kişileri şikayet edebilir ve engelleyebilirsiniz.

İki Faktörlü Kimlik Doğrulamasını Aktif Hale Getirin

Instagram ve e-posta adresinizde iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemini kullanmanız sizi olası siber saldırılara karşı korur. Bunun için iki faktörlü kimlik doğrulama şıkkını aktif etmeniz yeterli. Bu güvenlik yöntemini sadece Instagram’da değil, diğer platformlarda da kullanarak siber güvenliğinizi maksimum seviyeye taşıyabilirsiniz.

Güçlü Şifreler Kullanmaya Çalışın

Sosyal medya platformlarında kullandığınız şifreleri basit ve kolayca tahmin edilebilir kelimelerden seçmek yerine daha güçlü şifreler kullanmaya özen gösterin. Karmaşık şifreler ve harf, rakam kombinasyonları sayesinde hesap güvenliğinizi artırabilirsiniz.

Üçüncü Parti Uygulamaları Kullanmayın

Instagram’a ekstra özellikler ekleyen üçüncü parti uygulamalar, sizden hesap adınızı ve şifrenizi ister. Bu tür uygulamalar çoğu zaman siber suçluların hedefi altındadır ve bu tip platformlarda hesap bilgilerinizi paylaşmanız mağduriyet yaşamanıza neden olabilir. Resmi Instagram hesabınız dışındaki üçüncü parti uygulamaları kullanmaktan kaçının.

Siz de Instagram telif hakkı dolandırıcılığı yaşamamak için yukarıdaki önlemleri alabilir ve hesabınızı güvenli hale getirebilirsiniz. Tıpkı Instagram gibi şirketiniz için veri güvenliğinizi koruma altına almak istiyorsanız Berqnet tarafından geliştirilen Firewall cihazları ile küçük ve orta ölçekli şirketinizin siber güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Farklı özelliklerle donatılan Firewall cihazları güvenlik duvarı koruması ile kurumunuzu siber saldırılara ve zararlı yazılımlara karşı güvence altına alır. Farklı lokasyonları birbirine bağlayarak çalışanlara güvenli uzaktan çalışma imkanı sunan cihazlar şirket itibarını ve ticari faaliyetlerinizi korumanıza yardımcı olur. Siz de ihtiyacınıza en uygun Firewall cihazı için ürünleri şimdi inceleyin!

Sıkça Sorulan Sorular

Instagram hesabınıza bağlı e-posta adresinizde telif hakkına dair bir mail aldıysanız platformun topluluk kurallarına uygun olmayan bir ihlal söz konusu olabilir. Bunun yanında Instagram, içeriğinizi sildiyse ve hesabınızı askıya aldıysa Instagram telif hakkı kurallarını ihlal etmişsiniz demektir.

Instagram, telif hakları konusundan en hassas platformlardan biri. Bu kuralı ihlal etmemek ve hesabınızın askıya alınmasını önlemek için size ait olmayan ses, görüntü veya video içerikleri paylaşmamalısınız. Buna ek olarak başka kullanıcılara ait gönderileri de izinsiz bir şekilde hesabınızda paylaşmamaya özen gösterin.

Eğer Instagram hesabınız çalındıysa ve kimlik bilgileriniz üzerinden dolandırıldığınızı düşünüyorsanız o halde vakit kaybetmeden en yakın emniyet kurumuna veya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak mağduriyetinizi bildirmelisiniz.

18 Mayıs 2023
Hızlı Teklif Alın