Ne Aramıştınız?

Instagram Güvenlik ve Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?

Instagram, son yılların en trend sosyal medya uygulamalarından biridir. Geçtiğimiz yıllardaki güncelleme ile birlikte Story özelliğinin sisteme eklenmesiyle artık anlık paylaşımlar yapmaya da izin veren platform, her yaştan kişinin günlük hayatta en sık göz attığı mecralar arasında yer almaktadır.

İçerik Başlıkları
instagram güvenlik ayarları

Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın sahibi olan Facebook şirketinin adı geçtiğimiz yıl Meta olarak değiştirildi, ancak özellikle Instagram’da güvenlik ve gizlilik ayarları konusunda önemli güncellemeler olduğu söylenemez. Çünkü Instagram başta olmak üzere diğer uygulamalar çeşitli algoritmalar aracılığı ile topladığı kişisel verileri başka şirketlerle veya kurumlarla paylaşmaya devam ediyor. Elde edilen bu bilgiler ise çeşitli reklam yönlendirmeleri için kullanılıyor.

2022'de Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma, sosyal medya kullanıcılarının yüzde 31'inin, LinkedIn'in mahremiyetlerini ve verilerini koruduğunu düşündüğünü gösteriyor. Ancak yine aynı ankete göre, sosyal medya kullanıcılarının yalnızca yüzde 18'i, Facebook'a ve buna bağlı diğer platformlara veri gizliliği konusunda güvendiğini belirtiyor. Araştırma sonuçlarına göre, en sık kullanılan sosyal medya devleri aslında en az güvenilen platformlar. Anket genel olarak değerlendirildiğinde ise kullanıcıların veri ve gizlilik korumasına ilişkin güven seviyesi son birkaç yıl içinde tüm büyük sosyal ağlarda ciddi oranda azalmış durumdadır (1).

Hepimiz; ailemiz, arkadaşlarımız ve sevdiklerimizle etkileşim içinde kalmak için sosyal medyanın tadını çıkarmak istiyoruz. Ancak bu tür platformlara kaydolmadan önce bazı gizlilik ve güvenlik ayarlarını öğrenmenin uygulamayı kullanırken kendinizi daha rahat hissetmenize ve paylaşımlarınızı güvenli şekilde yapmanıza yardımcı olacağı aşikârdır. Peki, sosyal medya platformlarının en popüleri olan Instagram’da gizlilik ve güvenlik ayarları nasıl yapılır, hesabınızı hacker’lardan nasıl korumanız gerekir? İşte sizin için Instagram gizlilik ayarları rehberi…

Instagram Üzerinde Gizlilik ve Güvenlik Ayarları Nasıl Yapılır?

Çoğu Instagram kullanıcısı kişisel paylaşımlarını herkese açık olarak gerçekleştirir. Bu da hesabınızı gözüne kestirmiş olan bir hacker için bulunmaz bir fırsattır. Hesabınızı ele geçiren birisi, sizin adınıza rahatsız edici içerikler paylaşabilir ve itibarınızı zedeleyebilir. Bu nedenle Instagram üzerinde gizlilik ve güvenlik için gerekli önlemleri almalısınız. İşte hesabınızı güvenli hâle getirmek için Instagram’da yapmanız gereken önemli ayarlar…

Konum Özelliğini Kaldırın

Instagram’ın konum özelliğini aktif etmek paylaştığınız gönderileri bulunduğunuz yerle hızlıca eşleştirmenizi sağlar. Bu özellik ayrıca Instagram tarafından tanımadığınız kişilerden size örnek içerik önermek ve şirket reklamları yayımlamak için de kullanılır. Tabii ki konum özelliği diğer sosyal medya platformları için de aynı şekilde ilerler. Bu konudan endişe duyuyorsanız uygulamanın cihazınızın GPS’ine erişimini kapatabilirsiniz. Instagram IP adresiniz ve Wi-Fi bağlantılarınız üzerinden de konumunuzu belirlemeye devam edebilir. Ancak GPS izinlerini iptal etmek tam olarak nerede olduğunuzu takip etmeyi zorlaştırır. iPhone için Ayarlar>Gizlilik>Konum Servisleri>Instagram>Asla seçeneklerini seçebilirsiniz. Android için ise Ayarlar>Konum>Uygulamanın Konuma Erişimi>Instagram>Reddet yolu ile konum bilgilerinizi kapatabilirsiniz (Android’in bazı cihazlarında konum bilgileri İzinler menüsü altında yer alabilir.)

Hesabınızı Gizli Hesap Modunda Kullanın

Tanımadığınız kişilerin hakkınızda bilgi sahibi olmasını ve fotoğraflarınızı görmesini istemiyorsanız hesabınızı kilitlemeyi düşünebilirsiniz. Hesabınızı gizli yaptığınızda insanlar sizi takip etmek için istek gönderecektir. Hesabınızı kilitli hâle getirmek için uygulama üzerinden Menü ve Ayarlar’a basın. Gizlilik’i Seçerek Gizli Hesap tuşunu aktif hâle getirin. Böylece tanımadığınız kişilerin size ait bilgileri takip etmesini önleyebilirsiniz. Tabii ki Instagram üzerinde paylaştığınız gönderileri farklı sosyal ağlarda yayımlarken o platformlardaki hesaplarınızın açık olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekir.

Güçlü Şifreler Belirleyin

Instagram için şifre belirlerken pek çok kişi, kolay ve akılda kalıcı olan parolalar seçmeye çalışır. Ancak bu, yetersiz güvenlik anlamına gelir ve sizi tanıyan birinin parola tahmini üzerinden hesabınıza erişmesine neden olabilir. Uzun ve güçlü parolalar belirleyerek güvenliğinizi artırabilirsiniz. Örneğin; büyük-küçük harf, özel sayıların karışımı ve rakamlardan oluşan parolalar belirleyebilirsiniz. Ayrıca başka bir platformda kullanmadığınız parolaları tercih etmek ve sık sık parola güncellemek de dikkat etmeniz gerekenler arasındadır.

Üçüncü Parti Uygulamaları Kullanmayın

Üçüncü parti uygulamalar Instagram hesabınıza erişebilen uygulamalardır ve farklı özelliklerden yararlanmanıza imkân tanır. Örneğin, takipçilerinizin nelerle ilgilendiğini analiz etmek veya resimlerinize özel filtreler uygulamak için üçüncü parti uygulamaları kullanıyor olabilirsiniz. Ama bu tip uygulamalar sizin verilerinizi toplayabilir ve başka amaçlar için kullanabilir. Bu nedenle üçüncü parti uygulamaları kullanmayı bırakabilir veya bu uygulamalara erişim izni vermeden önce gizlilik politikalarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Hikâye Paylaşımlarınızı Sınırlayın

Hikâyeler Instagram üzerinde gönderi paylaşmanın en popüler yollarından biridir. Bazen Instagram üzerindeki hikâyeleri bir arkadaşınıza gönderebilir veya kendi akışınıza ekleyerek paylaşabilirsiniz. Tabii ki bunun aynısı sizin hikâyeleriniz için de geçerli. Eğer bundan rahatsızlık duyuyorsanız ve veri güvenliğini artırmak istiyorsanız hikâyelerinizi sadece yakın arkadaş grubunuzla paylaşabilirsiniz. Uygulamada sırasıyla Profil>Ayarlar>Gizlilik>Hikaye seçeneklerini tıklayın. Ardından Hikayede Paylaşıma İzin ver Mesajlarda Paylaşıma İzin Ver seçeneklerini kapatın. Bir yakın arkadaş listesi oluşturmak için ise aynı menüde Yakın Arkadaşlar altında listelenen numaraya dokunun. Arkadaş grubunuzdan istediğiniz kişileri seçin. Ve artık hikâye paylaştığınızda Yakın Arkadaş simgesine basarak hikâyelerinizi sadece belirlediğiniz kişilerin görmesini sağlayabilirsiniz.

Instagram Hesabınızı Nasıl Hacker’lardan Koruyabilirsiniz?

Instagram hesabınızı kötü niyetli hacker’lardan korumanın ve kişisel veri güvenliğinizi artırmanın en iyi yollarından biri, iki faktörlü kimlik doğrulaması kullanmaktır. Bu özelliği hâlihazırda banka ve e-posta hesaplarınız için de kullanıyor olabilirsiniz. Instagram, yeni bir tarayıcıdan veya farklı bir cihazdan giriş yaptığınızda kimliğinizi doğrulamanız için size kısa mesaj gönderir. Ancak uzmanlar, iki faktörlü kimlik doğrulamasını her zaman en güvenli yöntem olmadığı konusunda hemfikirdir. Bu nedenle cihazınıza bir kimlik doğrulama uygulaması indirerek güvenliğinizi üst noktaya taşıyabilirsiniz. Google Authenticator, Duo Mobile gibi uygulamalar sayesinde cihazınıza ve şifrenize erişimi olmayan hiç kimse hesabınıza giriş yapamaz. Bunun için Profil>Ayarlar>Güvenlik>İki Faktörlü Kimlik Doğrulama ve ardından kullanmak istediğiniz oturum açma uygulamasını seçerek gerekli talimatları izlemeniz yeterli.

Tüm bunların yanında Instagram hesabınıza erişimi olan yetkili uygulamaları inceleyerek gerekli görmediğiniz seçenekleri kaldırın. Böylece hesabınıza çok daha az kişi erişebilir. Öte yandan Instagram hesabınıza ödeme yöntemleri eklediyseniz izinsiz satın alma işlemlerini önlemek için Güvenlik Pini özelliğini aktif etmeniz önemli. Bunun için Menü>Ayarlar>Ödemeler seçeneklerine tıklayarak PIN özelliğini açık konuma getirebilirsiniz.

Instagram'a ister telefonunuzdan isterseniz dizüstü bilgisayarınızdan bağlanın fark etmez, kişisel bilgileriniz çevrim içi olduğunuz her yerde dijital bir iz bıraktığınız anlamına gelir. Bu nedenle Instagram gizlilik ayarları konusunda ipuçlarını öğrenerek kişisel veri güvenliğinizi üst seviyeye taşıyabilir ve hesabınızı siber saldırganlardan koruyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Instagram, gelirlerinin çoğunu reklamlardan elde eden bir mecra. Reklamları tamamen engellemenin bir yolu şu an için bulunmuyor. Yine de bazı konularda reklam tercihlerinizi sınırlayarak reklamlar için ufak da olsa önlem alabilirsiniz. Instagram’a seçimler, siyasi haberler veya alışveriş ile alakalı daha az reklam görmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Açıkçası bu ayarlar gizliliğinizi korumak adına bir fark yaratmasa da daha keyifli bir sosyal medya deneyimi elde etmenize yardımcı olabilir. Bunun için Profil>Ayarlar>Reklamlar>İstemediğiniz konunun adı>Kaydet’i tuşlayabilirsiniz.

Instagram’daki hareket durumu, siz uygulamayı kullanırken diğer kişilere sizin sistemde aktif olduğunuzu gösterir. Bu, bazen hızlı bir iletişim için iyi olabilir ancak sık sık rahatsız edilmek istenmiyorsanız tabii ki durum değişir. Hareket durumu özelliğini kapatmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Menü simgesini tıklayın ardından Ayarlar’a dokunun.
  • Gizlilik ve sonra Hareket Durumu’nu seçin.
  • Hareket Durumu’nu kapalı konuma getirin.

Sosyal medya aracılığıyla dolandırıcılığa maruz kalınması durumunda, dolandırma fiilini gerçekleştirenler Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilirler. Bu bağlamda suç failleri TCK’da düzenlenen “Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” ve “Bilişim sistemine girme” suçları uyarınca yargılanırlar. Böyle bir duruma maruz kaldığınızda ilgili birimlere suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

1 Aralık 2022
Hızlı Teklif Alın