Ne Aramıştınız?

Halka Açık Kablosuz Ağlara Dikkat Edin!

Herkese açık kablosuz ağlar ücretsiz oldukları için kullanımları cazip gelebilir.

İçerik Başlıkları
halka açık internet ağları

Restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağları kullanıyoruz. Ancak çok cazip gelen ve özgürce bağlanabildiğiniz bu ağların büyük bir güvenlik riski oluşturduğunu da unutmamanız gerekiyor. Genelde şifresiz kullanılan veya şifre gerektirmeden bağlanılabilen bu ağlar güvensiz kablosuz ağlar kapsamına alınmaktadır.

Siber saldırganlar güvensiz ağlara sızarak, ağ üzerindeki iletişiminizi dinleyebilir, sizi sahte sitelere yönlendirebilir veya kredi kartı gibi kritik bilgilerinizi kolaylıkla ele geçirebilirler. Genel olarak havaalanları, oteller, kafeler veya hastaneler gibi halka açık alanlarda şifresiz veya güvenliği sağlanmamış kablosuz ağları kullanırken siber saldırganların saldırılarına açık olduğunuzu unutmamanız gerekiyor.

Herkese açık Wi-Fi Ağları Güvenli mi?

Son derece rahat ve ücretsiz olarak bağlandığımız bu ağlar şifre korumalı olsa dahi bu şifrelerin kolaylıkla elde edilebilmesi nedeniyle herkesin bu ağlara erişim sağladığını bilerek işlem yapmanız gerekiyor. Aynı ağa dahil olan bir siber saldırgan olabileceği gibi, virüs bulaşmış bir cihazın veya bir zararlı kodların aktif olduğu ağa bağlı bir bilgisayar sayesinde bilgisayarınıza virüs bulaştırılabilir. Bu nedenle halka açık alanlarda internet kullanımlarımıza dikkat etmek zorundayız.

Genel olarak bu ağları internette sörf yapmak için kullanırız. Ancak birçok bilinçsiz kullanıcı maalesef ki kişisel verilerde, bankacılık işlemlerinde hatta kredi kartı alışverişlerinde dahi bu ağları kullanabiliyor. Kurumsal tarafta ise kurum çalışanlarının e-postalarını kontrol ederken, kurum verilerini işlerken bu ağlardan faydalandığını söyleyebiliriz. Unutulmaması gereken Wi-fi kullanıcılarının halka açık alanlardaki korsanlar nedeni ile büyük bir tehlike altında olduğudur. Wi-fi alanlarının genişlemesi birçok ortak alanda ücretsiz olarak sunulması siber saldırganların da ilgisini çekmektedir. Elbette ki bu ağları kullanırken alacağımız korunma önlemleri ile güvenliğimizi de sağlayabiliriz.

Halka Açık Kablosuz Ağlara Bağlanırken Alınacak Güvenlik Önlemleri Nelerdir?

Siber güvenliğin sağlanmasında en önemli konulardan birisi de kablosuz ağlarda güvenliğinizi sağlamaktır. Halka açık alanlarda kablosuz internet kullanıyorsak aşağıdaki gibi belirtmiş olduğumuz güvenlik yöntemlerini veya araçlarını kullanarak güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Günümüz teknoloji dünyasında siber saldırganlar savunmasız ağları hedef olarak seçerler. Kafeler, oteller, konaklama ve misafir alanları gibi birçok alanda siber saldırganlar kablosuz ağlara erişerek saldırı yapmaları çok kolaydır. Onlar için kablosuz alanlar kolay hedef alınan ve güvenliği olmayan ağlardır.

  1. Kişisel veri ilettiğiniz veya bankacılık işlemleri yapacağınız URL adresinde SSL (https) yazdığına emin olun. Anahtar sembolü üzerine tıklayarak sertifikanın gerçekten ilgili kuruluşa ait olduğundan emin olun.
  2. VPN veya Proxy gibi bağlantınızı şifreleyen yazılımlar kullanın.
  3. Bankacılık işlemleri gerçekleştirecekseniz dizüstü bilgisayarınız yerine cep telefonlarınızda bankaların sunduğu resmi uygulamaları kullanın.
  4. Hem mobil hem de dizüstü cihazlarınızda antivirüs yazılımları kullanın.
  5. İşletim sisteminizin yamalarını mutlaka tamamlamış olun
  6. Gerekmedikçe kredi kartı kullanımı ile alışveriş yapmayın.
  7. Bilgisayarınızda açık olan paylaşımların tümünü kapatın!
  8. Bilgisayarınızda mutlaka bir güvenlik duvarı kullanın ve aktif olduğunu denetleyin.
  9. İhtiyaç olmadığı durumlarda Wi-Fi bağlantısı kapalı olsun.
  10. Bu ağlara bağlanırken “otomatik bağlan” seçeneğini asla işaretlemeyin.

Eğer halka açık bir alanda işlem yapmanız gerekiyorsa VPN veya Proxy gibi bağlantınızı kırılması güç sistemler üzerinden şifreleyerek güvenliğinizi üst düzeye çıkarabilirsiniz. Kurum çalışanlarının ise kurum bilgi güvenliği politikaları doğrultusunda uyması gereken kurallarla kullanımları sınırlandırılmaktadır. Bu kurallara uyduğunuz takdirde siber saldırganlar için hedef olmaktan çıkar ve çok daha güvenli bir internet kullanabilirsiniz.

Berqnet Firewall Cihazlarıyla Misafir ve Müşterilerinize Güvenli Hotspot Hizmeti Sunmak İçin Hemen İletişime Geçin

19 Eylül 2019
Hızlı Teklif Alın