Ne Aramıştınız?

Burp Suite Nedir?

Dijital sistemlerin veri sızıntısı tehlikesine karşı güvende tutulması için birçok farklı yöntem ve araç kullanılmalıdır. Bu süreçte kullanılabilecek en önemli araçlardan biri ise Burp Suite uygulamasıdır.

İçerik Başlıkları
Burp Suite

Web uygulamalarının güvenliğinin test edilmesinde kullanılan Burp Suite, sistemlerin güvenlik açıklarının belirlenmesinde kritik bir rol oynar. Farklı işletim sistemlerinde çalışabilen Java tabanlı bir uygulama olan Burp Suite; web sitesi trafiğinin incelenmesini, güvenlik açıklarının tespit edilmesini ve sitelerdeki güvenlik sistemlerinin siber saldırılara karşı nasıl tepki vereceğinin analiz edilmesini sağlar. İşlemlerini internet sitesi üzerinden gerçekleştiren ve site aracılığıyla müşterilerinden veri toplayan şirketlerin mutlaka faydalanması gereken Burp Suite, site güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılmasına yardımcı olur. Sitenizin siber saldırıya uğraması durumunda ne kadar güvende kalacağını anlamanızı sağlayan Burp Suite, olası kötü niyetli saldırılara karşı almanız gereken ek tedbirleri ve yapmanız gereken yamaları belirlemenizi kolaylaştırır. Eğer siz de Burp Suite hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, aşağıdaki bilgileri incelemeye hemen başlayabilirsiniz.

Burp Suite’in Bileşenleri ve Özellikleri

Burp Suite, çok sayıda bileşene sahip bir analiz platformudur. Web platformlarının güvenliğini farklı açılardan analiz edebilen Burp Suite, bu sayede internet sitelerinin siber saldırılara karşı maksimum güvenlik önlemleriyle donatılmasına yardımcı olur. Burp Suite bileşenleri ve özellikleri ise aşağıdaki gibidir:

Proxy

Proxy, internet sitelerini ziyaret eden kişilerle site sunucuları arasındaki sanal bir yoldur. Sitelerin güvenli bir şekilde ziyaret edilmesini sağlayan proxy, aynı anda hem siteleri hem de ziyaretçileri korur. Burp Suite proxy sunucusu ise web sitelerinin trafiğini yakalar ve inceler. Web sitelerinin hareket desenlerini çıkarmayı kolaylaştıran proxy sunucusu, bu sayede anormal ziyaretleri ve saldırıları kolayca tespit etmenizi sağlar.

Spider

Burp Suite, Spider uygulaması sayesinde web uygulamalarını tarayarak index haline getirir ve otomatik olarak keşif yapar. Kullanıldığı sitenin içeriklerini belirleyerek site haritası çıkarabilen Spider, sitedeki tüm URL’lerin listelenmesine yardımcı olur. Burp Spider uygulaması, çalışmayan ya da güvenlik açığı bulunan URL’lerin belirlenmesini kolaylaştırarak sitelerin güvenlik seviyelerinin ölçülmesine olanak tanır.

Scanner

Burp Suite içerisinde bulunan Scanner bileşeni, sitenin güvenlik zafiyetlerini otomatik olarak tarayan bir uygulamadır. SQL Injection, XSS gibi sorunları otomatik olarak tespit eden ve Burp Suite kullanıcısına raporlayan Scanner, sitenizdeki temel güvenlik gereksinimlerini zahmetsizce denetlemenize yardımcı olur.

Intruder

Intruder bileşeni, Burp Suite kullanıcılarının en çok faydalandığı uygulamalardan biridir. Siber saldırganların farklı şifre kombinasyonları deneyerek kullanıcı girişlerini ele geçirmeye çalıştığı brute force saldırılarını tespit etmeye yardımcı olan Burp Intruder, aynı zamanda payload denetimleri de gerçekleştirir ve siteye saldırı girişimi olup olmadığını anlamanızı sağlar. Yanlış şifre girme işlemlerinin kullanıcı hatasından mı yoksa siber saldırılardan mı kaynaklandığını belirleyen Intruder, bu sayede sistemin güvenliğinin test edilmesini kolaylaştırır.

Repeater

Burp Suite Repeater eklentisi, Proxy uygulamasında tespit edilen hareketlerin analiz edilmesine yardımcı olur. Tekrarlayan site ziyaretlerinin kullanıcı hareketi mi yoksa siber saldırı girişimi mi olduğunu anlamanıza yardımcı olan Repeater, HTTP isteklerini manuel olarak tekrar gönderebilir ya da değiştirebilir. Güvenlik testlerinde hassas verilerin doğru şekilde değerlendirilmesini sağlayan Repeater, isteklerin ve cevapların manuel olarak analiz edilmesine olanak tanır.

Sequencer

Sequencer, web sitelerindeki token ya da cookie’lerin kontrolünü kolayca gerçekleştirebileceğiniz bir yazılım bileşenidir. Güvenlik token’larını ya da cookie’lerini denetleyen Sequencer, aynı zamanda brute force işlemlerini de detaylı bir şekilde analiz eder. Rastgele gerçekleşebilecek saldırılara karşı alınacak tedbirlerde kullanılan Sequencer, kötü amaçlı işlemlerin durdurulmasını kolaylaştırır.

Decoder

Burp Suite içinde yer alan Decoder bileşeni, internet sitelerindeki verilerin kodlarının çözülmesine ya da şifrelenmesine yardımcı olur. URL, SHA-1, base64 gibi farklı formatlardaki verileri deşifre edebilen ya da şifreleyebilen Burp Suite Decoder, site içindeki kodların saldırganlar tarafından çözülmesini engeller. Sitelerin siber saldırıya uğraması durumunda veri sızıntısını önleyen Decoder, birden fazla işlem yapabilme özelliğiyle de size avantaj sağlar.

Comparer

Burp Suite özellikleri arasında yer alan Comparer bileşeni, iki ya da daha fazla veri setinin karşılaştırılmasını sağlar. Site üzerinde gerçekleştirilen isteklerin kıyaslanması, site güvenlik seviyesinin ölçümlenmesi bakımından son derece önemlidir. İki istek ya da iki cevap arasındaki farkın analiz edilmesini sağlayan Comparer, bu sayede sitenin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olur.

Extender

Burp Suite yazılımında kullanabileceğiniz Extender eklentisi, programı genişletmenize ve kişiselleştirmenize yardımcı olur. Çok sayıda fonksiyona sahip olan Burp Suite, kimi zaman sadece bir ya da birkaç eklentisi için tercih edilir. Bu gibi durumlarda, Extender üzerinden kullanacağınız fonksiyonları belirleyerek yazılımı özelleştirebilirsiniz. Böylece çalışmalarınıza hız katarak güvenlik testlerinizi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Burp Suite Kullanım Alanları

Web sitelerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesine yardımcı olan Burp Suite, pek çok farklı amaç için kullanılabilir. Ağırlıklı olarak güvenlik denetimi için tercih edilen yazılım, aynı zamanda site performansının ölçülmesi ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi gibi amaçlara da hizmet edebilir. Burp Suite yazılımını kullanabileceğiniz temel alanlar ise aşağıdaki gibidir:

Penetrasyon Testleri

Pentest ya da sızma testi olarak da adlandırılan penetrasyon testleri, güvenlik uzmanlarının web sitelerine siber saldırganların bakış açısıyla yaklaştığı denetimlerdir. Penetrasyon testi uygulayan uzmanlar, saldırganların bakış açısıyla siteleri değerlendirir, siteye hangi açıdan siber saldırı düzenlenebileceğini belirler ve bu saldırıları simüle eder. Burp Suite, test amaçlı gerçekleştirilen bu denetimli saldırıları uygulamak için son derece ideal bir yazılımdır. Burp Suite ile sitelerin zafiyetlerini belirleyebilir ve sızma testi yaparak güvenlik seviyesini ölçebilirsiniz.

Güvenlik Denetimleri

Burp Suite, web sitelerinin güvenlik denetimlerini gerçekleştirmek için son derece uygun bir yazılımdır. Siteleri pek çok farklı açıdan test eden ve verileri otomatik olarak raporlayan Burp Suite, güvenlik açısından hangi noktaların zayıf olduğunu dakikalar içinde öğrenmenize yardımcı olur. Site haritasını, URL’leri, güvenlik duvarını ve site üzerindeki komutları kolayca analiz edebilen Burp Suite, düzeltmeniz gereken güvenlik açıklarını size bildirir. Burp Suite fonksiyonlarını kullanarak güvenlik sistemini hangi açılardan güncellemeniz ve ne gibi yamalar yapmanız gerektiğini kolayca öğrenebilir, güvenlik zafiyetlerini siteniz herhangi bir saldırıya uğramadan önce giderebilirsiniz.

Geliştirme Sürecinde Güvenlik Testleri

Yazılım geliştirme süreçleri, çok sayıda detayın göz önünde bulundurulması gereken karmaşık işlemlerden oluşur. Bu süreçte sitelerin ve yazılımların güvenlik ihtiyaçlarının belirlenmesi kimi zaman uzun zaman alabilir. Yazılım geliştirme süreçlerinde Burp Suite programını entegre etmek, bu ihtiyaçların kısa sürede belirlenmesine yardımcı olur. Yazılım ve web site geliştirme süreçlerinde Burp Suite kullanmak, kurulan sistemin güvenlik ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Güvenlik için atılması gereken adımların belirlenmesine yardımcı olan Burp Suite, aynı zamanda test ve denetleme süreçlerinde de kullanılabilir. Yeni oluşturulan yazılımların güvenlik ağları, Burp Suite yardımıyla denetlenerek çeşitli testlere tabi tutulabilir. Bu çalışmalar da sistem üzerindeki güvenlik zafiyetlerinin belirlenmesine ve giderilmesine katkı sağlar.

Eğitim ve Sertifikasyon

Son derece geniş bir kullanım alanına sahip olan Burp Suite, eğitimlerde ve sertifikasyon sınavlarında da kullanılabilir. Özellikle web sitesi ve mobil uygulamalar için kurulacak güvenlik sistemlerinin eğitimlerinde tercih edilebilen Burp Suite, kullanıcıların güvenlik ağı oluşturmak için hangi noktalara dikkat etmesi gerektiğini kolayca öğrenmelerine yardımcı olur. Burp Suite, veri güvenliğine yönelik sertifikasyon sınavlarında da kullanılabilir. Güvenlik uzmanı adaylarının bilgi ve yeterliliklerinin pratik bir şekilde ölçülmesini sağlayan Burp Suite, bu sayede sertifikasyon programlarında doğru değerlendirmeler yapılmasını kolaylaştırır.

Burp Suite'in Avantajları ve Dezavantajları

Güvenlik denetimlerini son derece kolaylaştıran ve hızlı bir hale getiren Burp Suite, kullanıcılara sayısız avantaj sağlar. Bununla birlikte, Burp Suite kullanımının bazı dezavantajlarından da söz edilebilir. Yazılımı kullandığınızda karşınıza çıkacak avantajlar ve dezavantajlar ise şu şekildedir:

Burp Suite Avantajları

Burp Suite, son derece kolay bir kullanıma sahiptir. Standart bir bilgisayar programı gibi çalışan platform, üzerindeki butonlar aracılığıyla kolayca kontrol edilebilir. Programın en büyük avantajlarından biri de çok geniş bir kapsama sahip olmasıdır. İnternet sitelerini analiz ederken ihtiyaç duyacağınız tüm verileri ayrı ayrı analiz edebilen program, hızlı çalışma özelliğiyle de size vakit kazandırır. Genişletilebilir olması sayesinde istediğiniz fonksiyonları ekleyebileceğiniz Burp Suite, aynı zamanda topluluk desteği de sunar. Programla ilgili soru ve sorunlarınızı toplulukla paylaşabilir ve aldığınız yanıtlarla daha iyi bir Burp Suite kullanıcısı olabilirsiniz.

Burp Suite Dezavantajları

Burp Suite, ücretsiz olarak indirilebilen bir program olmasına rağmen birçok özelliğini sadece ücretli sürümünde aktif hale getirir. Ücretsiz kullanımının kısıtlı olması ve lisans maliyetleri, Burp Suite yazılımının en önemli dezavantajları arasında yer alır. Burp Suite kullanımının bir diğer dezavantajı da öğrenme eğrisidir. Temel özellikleri son derece kolay bir şekilde kullanılabilen program, daha ince analizler gerektikçe zorlaşabilir. Bu durum, alışkın olmayan kişilerin Burp Suite kullanımını öğrenmek için zaman ayırmasını gerektirir.

Sıkça Sorulan Sorular

Program, herhangi bir hacker eylemi için tasarlanmamış, sadece site güvenliklerinin güçlendirilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Bu sebeple tamamen yasaldır. İnternet sitesini daha güvenli hale getirmek isteyen herkes, hukuki bir sorun yaşamadan Burp Suite uygulamasını kullanabilir. Ancak, uygulamanın yasadışı işlemler için kullanılması yasaktır.

Burp Suite, farklı işletim sistemleriyle uyumludur. Ubuntu, Windows ve macOS üzerinde Burp Suite kullanmak için, ilk olarak Portswigger internet sitesine giderek bilgisayarınız için uygun versiyonu indirmeniz gerekir. İndirme işlemini tamamladıktan sonra, ekrandaki talimatları takip ederek Burp Suite kurulumunu tamamlayabilir ve kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.

Kali Linux, siber güvenlik işlemleri için özel olarak geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Linux’tan farklı olarak sadece siber güvenlik yazılımlarına yönelik hazırlanan bu işletim sistemi, Burp Suite uygulamasını da destekler. Burp Suite, Kali Linux’ta gömülü halde gelir. Yani cihazınıza Kali Linux işletim sistemini yükledikten sonra ayrıca Burp Suite yüklemesi yapmanıza gerek yoktur.

Eğer siz de internet sitenizi ve yazılımlarınızı güvenlik açısından test etmek, sistemsel açıklarınızı belirlemek ve gerekli tedbirleri almak isterseniz, en kullanışlı siber güvenlik yazılımları arasında kabul edilen Burp Suite ile hemen tanışabilirsiniz. Şirketinizin siber güvenlik seviyesini artırmak, dijital sistemlerinizi her türlü saldırıya karşı güvenli hale getirmek ve veri sızıntısını engellemek için ise Timus Siber Güvenlik çözümlerini tercih edebilirsiniz.

28 Ağustos 2024
Hızlı Teklif Alın