Ne Aramıştınız?

XSS Zafiyeti (Cross-Site Scripting) nedir?

XSS zafiyeti olarak da bilinen siteler arası komut dosyası oluşturma, bir saldırganın, güvenlik açığı bulunan bir web uygulamasına...

İçerik Başlıkları
XSS Zafiyeti

Saldırgan, bu güvenlik açığı ile web tarayıcısında kötü amaçlı komut dosyalarını çalıştırmayı amaçlar. XSS güvenlik açıkları, en yaygın web güvenlik sorunları arasındadır. Kötü amaçlı komut dosyaları gönderen web uygulamalarını hedefleyen bir kod enjeksiyon güvenlik saldırısıdır. Siteler arası komut dosyası çalıştırma; oturumların ele geçirilmesine, hassas verilerin açığa çıkmasına ve daha kötü sonuçlara yol açabilir. XSS saldırıları, uygulamanın ana bilgisayarının kendisini hedeflemek yerine, genellikle uygulamanın kullanıcılarını doğrudan hedefler.

XSS Nasıl Çalışır?

XSS SaldırısıXSS zafiyetinde, savunmasız bir web sitesi üzerinden kötü amaçlı içerik JavaScript kullanılarak ve manipüle edilerek kullanıcılara saldırılır. Bir web sayfası veya uygulaması, HTML kodunu dinamik olarak oluşturmak için temizlenmemiş kullanıcı girdisi kullanıyorsa XSS'ye karşı savunmasızdır. Bu girdi kötü amaçlı bir komut dosyası içeriyorsa, sayfa koduna eklenir ve tarayıcı tarafından geçerli bağlamda yürütülür. Bu durumda çok çeşitli komut dosyası tabanlı saldırılara yol açar. CSS, VBScript, ActiveX ve Flash üzerinden XSS saldırıları yapılması olasıdır. Ancak, modern XSS zafiyetinde JavaScript son derece yaygındır, çünkü JavaScript çoğu tarama deneyimi için temel oluşturur. ''XSS nasıl çalışır?'' sorusunun cevabını detaylı şekilde aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz:

  • Siber suçlular hedef web sitelerini seçer ve kullanıcı girdisini kabul eden savunmasız işlevlerinin kapsamını belirler. Örnekler arama çubukları, oturum açma formları ve yorum kutularıdır.
  • Seçtikleri işleve kötü amaçlı kod girerler. Kötü amaçlı kod, diğerleri arasında HTML veya JavaScript gibi programlama dili kullanılarak yazılabilir.
  • Kötü amaçlı kod, işlevden kaynaklanan web sayfasına eklenir. O web sayfasının bir parçası haline gelerek onu tehlikeye atar.
  • Kodun nasıl enjekte edildiğine bağlı olarak, kötü niyetli içerik gerçek web sayfasının kendisinde bile olmayabilir, bunun yerine yalnızca web sitesinin bir parçası gibi görünen geçici bir öge olabilir. Bu, gerçekte olmadığı halde web sitesinin tehlikede olduğu yanılsamasını yaratabilir.
  • Kullanıcılar, siber suçlular tarafından bu sayfaya bağlanarak güvenliği ihlal edilen web sayfasının kurbanı olabilirler.

JavaScript Nedir ve Siber Suçlu JavaScript ile Ne Yapabilir?

JavaScript, web sayfalarını dinamik ve daha etkileşimli hale getirmek için yaygın olarak kullanılan metin tabanlı bir programlama dilidir. JavaScript, görüntü karuselleri, bir web sayfasında medya oynatma ve geri sayımları ve zamanlayıcıları görüntüleme gibi özellikler için işlevsellik sunar. Her gün kullanabileceğiniz Twitter özet akışınızı yenileme veya Amazon'daki arama kutusu JavaScript'e örnek olarak verilebilir. JavaScript, web sayfalarını kullanıcı odaklı olacak bir şekilde geliştirir ve kullanıcıların siteye geri gelmesini sağlayabilir. Bu programlama dili; HTML içeriğini, özellik değerlerini, stillerini değiştirebilir; aynı zamanda HTML ögelerini gizleyebilir veya gösterebilir.

Bu programlama dilinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sayfayı sunucuya göndermeden önce kullanıcı girişini doğrulamaya imkân tanır. Bu, sunucu trafiğinden tasarruf sağlayarak sunucunuza daha az yük binmesi anlamı taşır.
  • Ziyaretçilere anında geri bildirim olanağı sağlar.
  • Kullanıcılara artırılmış etkileşim sunar.
  • Web sitesine zengin arayüz sağlamak için sürükle, bırak bileşenleri ve kaydırıcılar gibi ögeleri eklemeye olanak verir.

JavaScript, kötü amaçlı içeriğin bir parçası olarak kullanıldığında tehlikeli olabilir. Bunlar:

  • Kötü amaçlı JavaScript, web sayfasının erişebildiği her şeye erişmeye imkân tanır. Bu sayede saldırgan, bir kullanıcının tüm oturum bilgilerini elde ederek, o kullanıcı adına işlemler yapabilir. Birçok hassas veriye erişim sağlayabilir.
  • JavaScript, tarayıcı DOM okuyabilir ve üzerinde değişiklikler yapabilir. Bu yalnızca JavaScript'in çalıştığı sayfada olasıdır.
  • Modern tarayıcılardaki JavaScript, HTML5 API'lerini kullanabilir. Örneğin; kullanıcının konumu, kamerası ve dosyalarına ulaşabilir. Bu API'lar genellikle, kullanıcı katılımı gerektirir ve saldırgan bunu başarmak için sosyal mühendisliği kullanabilir. Bu durum siber suçluların, çerez hırsızlığı, Truva atı yerleştirme, tuş günlüğü, kimlik avı hırsızlığı gibi büyük saldırıları yapabilmesine fırsat verir.  XSS zafiyetleri, ciddi saldırılar için son derece uygun bir ortam yaratır.

XSS Saldırı Türleri Nelerdir?

XSS AttackEn yaygın üç XSS saldırısı türü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Kalıcı XSS:Depolanmış XSS olarak da bilinen bu güvenlik açığı, güvenilmeyen veya doğrulanmamış kullanıcı girişi bir hedef sunucuda depolandığında ortaya çıkar. Kalıcı XSS için ortak hedefler arasında mesaj forumları, yorum alanları veya ziyaretçi günlükleri yer alır; bu, kimliği doğrulanmış veya doğrulanmamış diğer kullanıcıların saldırganın kötü amaçlı içeriğini görüntüleyeceği herhangi bir özelliktir. Sosyal medya sitelerinde ve üyelik gruplarında yaygın olarak bulunan herkesin görebileceği profil sayfaları, kalıcı XSS için iyi bir örnektir. Saldırgan, profil kutularına kötü amaçlı komut dosyaları girebilir ve diğer kullanıcılar profili ziyaret ettiğinde, tarayıcıları kodu otomatik olarak yürütür.
  • Yansıtıcı XSS:Kullanıcı girdisinin hemen geri gönderilmesini içerir. Çoğu durumda, yansıtıcı XSS saldırıları, hedeflenen kullanıcıya gönderilen kimlik avı e-postalarına veya kısaltılmış veya başka şekilde gizlenmiş URL'lere dayanır. Mağdur, bağlantıyı ziyaret ettiğinde, komut dosyası tarayıcılarında otomatik olarak yürütülür. Arama sonuçları ve hata mesajı sayfaları, yansıtılan XSS için iki ortak hedeftir.
  • DOM Tabanlı XSS: Genellikle zarar verici bir komut dosyası içeren kötü amaçlı bir URL aracılığıyla teslim edildiğinden yansıyan XSS ile bazı benzerliklere sahiptir. Saldırı DOM veya Belge Nesne Modeli değiştirilerek tamamen tarayıcıda yürütülür. Bu durum, sayfada bulunan JavaScript'in kullanıcı girişini düzgün bir şekilde sterilize etmedeki başarısızlığını hedefler.

XSS Zafiyeti Nasıl Önlenir?

XSS ZafiyetiSiteler arası komut dosyası çalıştırmanın önüne geçmek basit değildir. Güvenlik açığının türü, kullanıcı girdisi gibi birçok etkene bağlıdır. Web uygulamalarınızın güvenliğini sağlamak için dikkat etmeniz gereken bazı genel stratejik temeller bulunur. Bunlar:

  • Web uygulamanızın güvenli kalmasını sağlamak için, uygulamayı oluşturmak ile ilgili tüm kişilerin güvenlik açığı risklerinin farkında olması önemlidir. Geliştiricilerinize ve personelinize uygun güvenlik eğitimlerini sağlamalısınız.
  • Herhangi bir kullanıcı girişi, bir XSS riski barındırır. Bu nedenle tüm kullanıcı girişlerini güvenilmeyen olarak kabul etmelisiniz. Bu nedenle tüm kullanıcılardan gelen girişleri, genel girişlere yaklaştığınız şekilde yaklaşmalısınız.
  • Kullanıcı girişleri için; HTML çıkışı, JavaScript çıkışı, CSS çıkışı, URL çıkışı uygun bir çıkış ve kodlama tekniği kullanmalısınız. Çıkış için mevcut kitaplıkları kullanmalı ve gerekmedikçe kendi kitaplıklarınızı yazmamalısınız.
  • HTML içermesi gereken kullanıcı girişleri geçerli etiketleri kırabileceğinden kodlama yapmaya izin vermez. Bu nedenle doğrulanmış ve güvenilir bir kitaplık kullanılması önem taşır.
  • XSS güvenlik açığının zararlarını en aza indirmek için HttpOnly bayrağını ayarlamalısınız. HttpOnly bayrağı sayesinde tanımlama bilgilerine siber saldırgan JavaScript aracılığıyla erişim sağlayamaz.
  • Ayrıca bir XSS güvenlik açığının sonuçlarını minimum seviyeye indirmek için İçerik Güvenliği Politikası (CSP)kullanmalısınız. CSP, XSS ve bazı saldırı çeşitlerini algılamaya ve azaltmaya destek olan ek güvenlik katmanıdır. CSP, web siteniz için bir kapı bekçisidir.

XSS güvenlik açıkları, geliştiriciler tarafından veya harici kitaplıklar ve yazılımlar aracılığıyla oluşabilir. Berqnet firewall ürünleri gibi ileri düzey siber koruma özellikleri sunan cihazlarla web uygulamalarınızı kontrol altında tutmalı ve denetlemelisiniz.

XSS Zafiyeti Sonuçları Nelerdir?

Bir XSS saldırısının sonucu, türü fark etmeksizin aynıdır. Saldırıların arasındaki fark, yükün sunucuya nasıl ulaştığıdır. XSS, son kullanıcı için, bir sıkıntıdan tam hesap uzlaşmasına kadar önem derecesinde değişen çeşitli sorunlara neden olabilir. En şiddetli XSS saldırıları, kullanıcının oturum çerezinin ifşa edilmesini içerir ve saldırganın kullanıcının oturumunu ele geçirmesine olanak tanır. Diğer zararlı saldırılar; son kullanıcı dosyalarının ifşa edilmesini, Truva atı programlarının yüklenmesini, kullanıcıyı başka bir sayfaya, siteye yönlendirmeyi veya içeriğin sunumunu değiştirmeyi içerir. Başarılı bir siteler arası komut dosyası saldırısı, çevrimiçi bir işletmenin itibarı ve müşterileriyle olan ilişkisi için yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bir saldırganın bir basın bültenini veya haber ögesini değiştirmesine izin veren bir XSS güvenlik açığı, bir şirketin hisse senedi fiyatını etkileyebilir veya tüketici güvenini azaltabilir. Örneğin; ilaç, kimya ya da eczacılık alanındaki bir sitedeki XSS zafiyeti, siber saldırganın doz bilgisini değiştirerek aşırı doza yol açmasına neden olabilir.

Berqnet XSS Açıklarından Kurtulmak İçin Neler Yapar?

Güvenli kodlama uygulamaları, XSS güvenlik açıklarının ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir. Berqnet, işletmelerin iş operasyonları için kritik olan yazılımların korunmasına yardımcı olan lider uygulama güvenliği çözümleri sunar. Firewall sistemi; tüm ağ trafiğini kontrol eder, filtrelerden geçirir ve bu trafik içerisindeki zararlı eylemleri durdurmayı hedefler. Şirket içi ya da dışı ağlardan gelebilecek olan saldırılara karşı koruma ve denetleme sağlar. Kurallara uymayan dolaşımı engeller ve sadece izin verilen trafiğin geçebileceği bir yapı oluşturur.

Berqnet firewall cihazları, bir uygulama için kontrol ve veri akışını hızlı bir şekilde tarayabilir, XSS zafiyetlerini, şirket içinde oluşturulan veya üçüncü taraflardan edinilen kod kusurlarını doğru bir şekilde belirleyebilir. Berqnet, web uygulamalarını test eder, internete yönelik uygulamaları keşfeder ve envanterini çıkarır. SQL enjeksiyon açıkları, CSRF saldırıları, LDAP enjeksiyonları ve mobil uygulama kusurları dahil olmak üzere güvenlik açıklarını tarar. Web uygulamalarını verimli bir şekilde tarar, güvenlik açıklarını bulur ve geliştiricilere, uygulamanız yayınlanmadan önce sorunları çözmeleri için rehberlik eder.

Web uygulamalarınızı saldırı riskine sokan güvenlik açıklarını hızla bulmak ve düzeltmek, siber saldırılara maruz kalmamak için Berqnet firewall cihazlarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Siz de sınırlı zamanınızda çok fazla vakit harcamadan işlerinize odaklanmak ve güvenin verdiği huzurun tadını çıkarmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

XSS Zafiyeti Hakkında Sık Sorulan Sorular

XSS güvenlik açıkları ne kadar yaygındır? XSS güvenlik açıkları çok yaygındır ve XSS, muhtemelen en sık görülen web güvenlik açığıdır.

Siteler Arası Komut Dosyası Nasıl Keşfedilir? Siteler arası komut dosyası çalıştırmayı keşfetmek için manuel sızma testi yapabilir veya önce bir güvenlik açığı tarayıcısı kullanabilirsiniz. Bir güvenlik açığı tarayıcısı kullanmanız, penetrasyon testçilerinizin daha zorlu güvenlik açıklarına odaklanabilmesine fırsat tanır. Bu da size daha çok zaman ve para kazandırır.

XSS ve CSRF arasındaki fark nedir? XSS, bir web sitesinin kötü amaçlı JavaScript manipülesine neden olmayı içerirken; CSRF, kurban bir kullanıcıyı yapmak istemediği eylemleri gerçekleştirmeye teşvik etmeyi içerir.

XSS ve SQL enjeksiyonu arasındaki fark nedir?

XSS, diğer uygulama kullanıcılarını hedefleyen bir istemci tarafı güvenlik açığı iken; SQL enjeksiyonu, uygulamanın veri tabanını hedefleyen sunucu tarafı bir güvenlik açığıdır.

Java'da XSS'yi nasıl önleyebilirim?

Girdilerinizi izin verilen karakterlerden oluşan bir beyaz listeyle filtreleyerek çıktınızı HTML kodlamak için Google Guava gibi bir kitaplık kullanabilir veya JavaScript bağlamları için JavaScript Unicode çıkışlarını kullanabilirsiniz.

Siteler Arası Komut Dosyasına Karşı Nasıl Korunulur?

Web sitenizi veya web uygulamanızı düzenli olarak taramanız gerekir. Ardından, geliştiricilerinizin güvenlik açığını ortadan kaldırmak için kodu düzeltmesi gerekir. Ayrıca web uygulaması güvenlik duvarları ile saldırıları daha zor hale getirebilirsiniz.

3 Kasım 2021
Hızlı Teklif Alın