Ne Aramıştınız?

Browser Hijacker Nedir? Sisteme Bulaştığında Nasıl Temizlenir?

Bilgisayar kullanan herkes virüs tehdidiyle en az bir kez karşılaşmıştır. En sık karşılaşılan virüs türlerinden biri ise Browser Hijacker olmaktadır.

İçerik Başlıkları
Browser Hijacker

Teknolojik ürünleri kullanmak, fayda sağladığı kadar siber tehditleri de beraberinde getirir. Özellikle internet kullanımının oldukça yaygın olduğu günümüzde, cihazlara kullanıcı izni dışında erişilmesi ve bilgi hırsızlığı ile özel bilgilerin ele geçirilmesi durumu oldukça yaygın hale gelmiştir. Güvenlik tehdidi yaratan tüm bu unsurlara ise çözüm bulmak artık eskisinden daha kolay olmaktadır.

Browser Hijacker Nedir?

Türkçeye “Tarayıcı Korsanı” olarak çevrilen Browser Hijacker, internetinizin tarayıcı ayarlarının bazı bölgelerde kullanıcının belirlediği tarzdan farklı davranmasına yol açan kötücül yazılımlardır. Bu yazılımlar ile genellikle görünür olmak amaçlanır. Örneğin, bu yazılımı kullanan kişi ya da kişiler, site ziyaret sayısını ve reklam gelirlerini artırmayı amaçlayabilir. Bu yüzden, bu sitelere zorunlu yönlendirme yapılır.

Tarayıcınızda ana sayfanızı belirli bir siteye ayarladığınız halde ısrarla farklı bir siteye yönlendiriliyorsanız tarayıcı korsanına maruz kalmış olabilirsiniz. Yönlendirilen sitelerin zararlı ya da zararsız olduğundan emin olamayacağınız için tarayıcınızı bu korsan yönlendirmeden korumanız önem taşır.

Browser Hijacker, yani tarayıcı korsanları, çoğunlukla kullanıcıların internet alışkanlıklarına dayalı bilgi toplama yetisine sahiptir. Bu programlar ziyaret ettiğiniz sayfaları, kullandığınız arama terimlerini, yüklediğiniz dosyaları ve kişisel olmayan tanımlanabilir bilgileri (Non-PII) toplama özelliğine sahiptir. Kötü niyetle kullanıldığında tüm kişisel bilgilerinize ulaşıp bu bilgileri farklı gruplara dağıtabilir.

Browser Hijacker’lar genellikle bilgisayarınıza yüklediğiniz deneme sürümleri üzerinden ya da yazılımlar aracılığıyla bulaşabilir.

Browser Hijacker Nasıl Tespit Edilir?

Bilgisayarınız, bu tarayıcı korsanlarını bünyesine aldığında özellikle tarayıcınızda birtakım belirtiler gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:

Browser Hijacker, tüm web tarayıcılarını yeniden düzenleyebilir. Hijacker’lar sisteminize bulaştığında yeni sekme penceresi açılabilir, farklı sayfalara yönlendirme yapılabilir. Bunların dışında bu korsanlar, siz ayarlamasanız da sık kullanılanlar listesine yer imleri ekleyebilme özelliğine sahiptir.

Browser Hijacker, kullanıcıyı bilinmeyen adreslere yönlendirebilir. Böylece, daha önce ayarlanmış olan sayfalara kullanıcıları yönlendirerek reklam yapma amacı güder. Buradaki en büyük sıkıntı, yönlendirilen sayfaların ne kadar güvenli olduğunun belirsiz olmasıdır. Güvenli olmayan web sayfaları bilgisayarınızın güvenliğini tehdit eden bir unsurdur.

Tarayıcı korsanları, onları kaldırmanızı engellemek için silme seçeneğini sunmaz. Bununla da kalmayıp bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda tekrar ortaya çıkabilmeleri için tarayıcı yardımcılarını kullanabilir.

Browser Hijacker, cihazınıza ait sistem performansı ve kararlılığı üzerinde sorunlara sebep olur. Kötü bir şekilde tasarlanan tarayıcı korsanları ile bilgisayar yavaşlama sürecine girerken hatalar ve kararsızlık gibi sorunlar da ortaya çıkar.

Browser Hijacker antivirüs yazılımının çalışmasında sorunlara sebep olabilir ve yazılım güncelleme almayı durdurabilir. Bu durum, cihazınızın korunduğunu sanırken aslında siber güvenlik noktasında sıkıntı yaşamanıza sebep olur.

Cihazınız Browser Hijacker’dan Nasıl Temizlenir?

Bilgisayarınızın tarayıcı korsanları ile kuşatıldığını düşünüyorsanız yapacağınız şey bilgisayarınızı temizlemektir. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

Tarayıcı korsanın sızmasını engelleyecek iki yöntem vardır:

  • Otomatik kaldırma yöntemi
  • Manuel kaldırma yöntemi

Otomatik kaldırma yöntemi, tarayıcı korsanlarının sızmasını engellemenin en pratik yolunu oluşturur. Bu yöntemde aslında herkesçe bilinen antivirüs yazılımı kurulur.

Manuel kaldırma yöntemi oldukça meşakkatlidir. Ayrıca elle kaldırma yöntemini kullanmanız için ileri düzeyde teknoloji bilgisi ve becerisine ihtiyacınız vardır. Bu yöntem her tarayıcıda farklı aşamalar ile gerçekleştirilebilir.

Chrome:

  1. Tarayıcının menü kısmına girerek “Araçlar” sonra “Uzantılar” sekmesini tıklayın.
  2. Zararlı eklentileri buradan temizleyin.
  3. Tekrar menüye gelerek “Ayarlar” kısmından “Arama motorunu yönet” seçeneğini seçin.
  4. Bu seçenekteyken zararlı siteleri bularak temizleyin. Çarpı işaretine tıklamanız yeterli olur. Yalnızca güvenli bulduklarınızı bırakın.
  5. Menüye dönün “Ayarlar” seçeneğinden “Tarayıcı ayarlarını sıfırla” seçeneğini seçin.
  6. Gerekli onayı vererek sıfırlama işlemini gerçekleştirin.

Mozilla Firefox:

  1. Tarayıcının menü bölümüne gelerek “Uzantılar” sekmesini seçin.
  2. Zararlı bulduğunuz eklentileri “Kaldır” seçeneğine tıklayarak kaldırın.
  3. Tarayıcıyı sıfırlamak için “Sorun giderme bilgisi” sekmesine tıklayın.
  4. Sıfırlama mesajını onaylayarak işlemi tamamlayın.
  5. Windows 10 veya 8 kullanıcıları için temizleme işlemi:
    • Bilgisayar menüsünden “Kontrol paneli” ve “Programı kaldır” seçeneklerini tıklayın.
    • Zararlı programı seçip kaldırın ve “Kaydet” seçeneğini tıklayın.
  6. Mac OS X kullanıcıları için temizleme işlemi:
    • Sol üstte yer alan OS X butonuna tıklayıp “Uygulamalar” seçeneğini tıklayın.
    • Zararlı programları bulup üstüne sağ tıklayın. Ardından “çöp kutusuna taşı” seçeneğini seçin.

Cihazlar Browser Hijacker’dan Nasıl Korunur?

Bilgisayarınız için en güvenli yöntem, cihazınızı herhangi bir siber saldırıya uğramadan önce koruma altına almaktır. Bunu, özel olarak geliştirilmiş antivirüs yazılımları ile sağlamanız mümkündür. Başta iş yerinde kullandığınız bilgisayarlar olmak üzere, kişisel bilgisayarlarınız da tehdide oldukça açıktır. Bu tip saldırılardan pratik bir şekilde korunmanız için yapmanız gereken şey tarayıcı korsanlarına karşı bilgisayarınızı etkin şekilde koruyacak bir antivirüs programı yüklemektir.

Bir koruma programına sahip olsanız dahi dikkat etmeniz gereken basit birtakım unsurlar vardır. Örneğin, kişisel bilgisayarınıza oyun, crack dosyası, yazılım ya da herhangi farklı bir dosyayı Torrent gibi programlar üzerinden indirirken çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü bu tip indirme işlemlerinde zararlı yazılımları da fark etmeden yükleyebilirsiniz.

İş yerinde kullanılan bilgisayarları korumak, işletmeye ait bilgilerin korunabilmesi açısından oldukça önemli ve gereklidir. Bu noktada geliştirilmiş Firewall, yani güvenlik duvarı sistemlerini kullanmak çok daha güvenli olur. Böylece, sisteme sızma gibi ihtimaller ortadan kalkar.

Firewall Nedir?

Firewall, bilgisayarınıza yapılan siber saldırılara karşı kişisel verilerinizin korunmasına yardımcı olan bir güvenlik duvarıdır. Bu sistem, gerekli yazılım ve donanımları bir araya getiren bir cihazın gerekli bağlantılarının yapılması ile çalışır.

Firewall sistemleri, tüm gelen ve giden ağlara ait trafiği kontrol edip filtreden geçirir. Sistem, ağ trafiğini filtreden geçirerek trafik içerisindeki olası zararlı eylemleri durdurmayı amaçlar. Böylece ağ güvenliği sağlanmış olur.

Firewall temel olarak, var olan trafiğin akışını öncesinde tanımlanan kurallara uygun şekilde sağlar. Güvenlik duvarı üzerinde daha önce belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde uyumsuz olan trafiği engellemek ile görevlidir.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Korumak ve Yasal Yükümlülüklerinizi Yerine Getirmek İçin Berqnet Firewall Teklifi Alın

Berqnet Firewall Sistemi Nasıl Çalışır?

Berqnet ile ihtiyacınız olan Firewall sistemi, internet kullanım kayıtlarını 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a ve 4498 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak tutar. İnternet erişimine sahip tüm kurumsal işletmelerin en büyük sorumluluklarından biri, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyecek tedbirleri almaktır. Bu kapsamda Berqnet’in sunduğu Firewall sistemi;

  • Yasalara uygun bir çalışma prensibine sahiptir.
  • İnternet kay tutar.
  • Zaman damgalamalarını yapar.
  • İşletmenizi hack ve sızma gibi her türlü siber saldırıya karşı korur.

Berqnet Firewall, otel ve konaklama işletmelerine ait misafir ağı erişimlerinde entegre güvenlik hizmeti sunar. Böylece oda numarası, pasaport bilgisi, kimlik numarası gibi özel bilgilerin paylaşımını gerektiren işletmelerde kişisel verilerin güvenliği sağlanmış olur.

Berqnet, iş yeri kullanımında çalışanların ofis interneti üzerinden gerçekleştirdikleri bağlantıları yasal yollar ile kayıt altında tutar. Gün içerisinde hangi sitelere girildiği raporlanabilir. İşletmeler, bu sistemi kullanarak dilerse girilmemesi gereken sitelere tamamen ya da kısmen erişilmesini engelleyebilir.

Berqnet Firewall sistemi, ofis dışında çalışanların merkezle; şubelerinde birbirleri ile olan iş akışı sırasında güvenli bağlantı kurmasını sağlar. Böylece, uzaktan ya da şubeler arası çalışmalar ve iş akışları sırasında siber tehditler ortadan kalkar. IPsec VPN, barındırdığı yedekleme özelliği ile istenmeyen durumlar oluştuğunda yedek tünelleri devreye sokar. Bu da iş sürecinin kesintiye uğramadan devam etmesini sağlar.

Berqnet SSL VPN özelliği sayesinde çalışanlar ofis dışı faaliyetleri sırasında kişisel bilgisayarlarından, telefonlarından ya da tabletleri vasıtası ile ofis ağına güvele bağlanabilir.

Tüm Berqnet ürünleri, gelişmiş altyapısı sayesinde bir Firewall ürününden tüm beklentilerinizi karşılar. Siber tehditlere karşı etkin koruma, kolay kurulum ve yönetimi sağlama, misafirlere güvenli internet hizmeti sunma (Hotspot), güvenli uzak bağlantı sağlama, ücretsiz teknik destek imkânı sunma, yasalara uygun kullanım, mobil raporlama imkânı gibi pek çok özelliği sayesinde Berqnet ile ihtiyacınız olan ideal siber güvenlik hizmetine sahip olabilirsiniz.

9 Nisan 2021
Hızlı Teklif Alın