Ne Aramıştınız?

Ağ İzleme (Network Monitoring) Nedir? Ağ İzleme ile Gelişmiş Siber Güvenlik

En korkulan BT hatalarından birisi ağla ilgili gerçekleşen bir sorundur.

İçerik Başlıkları
Ağ İzleme

Zira ağ bağlantısında gerçekleşecek bir kesinti işletmenin zaman kaybetmesine yol açar ve maliyetleri artırır. Bu türden bir sorunun çözüme kavuşturulması ne kadar uzun sürerse kayıp personel zamanı, üretkenlik kaybı ve son kullanıcı memnuniyetinde de o denli büyük soruna neden olur. Bu ağ kesintilerini önlemek için BT ekipleri genellikle tamamen düzeltmek amacıyla çalışmak yerine bu felaketleri önlemeye yönelik daha fazla görünürlüğe ve gerekli araçlara ihtiyaç duyar. Ağ izlemenin devreye girdiği yer tam da burasıdır. Bu nedenle ağ izlemenin birçok faydası vardır. Sorunları 7/24 izlemek kritik öneme sahiptir ancak aynı zamanda sistem performansını sürdürme, kullanılabilirliği sağlama ve iyileştirme alanlarını belirleme konularında oldukça önemlidir.

Ağ İzleme (Network Monitoring) Nedir?

Ağ izleme, ağ yöneticilerinin ağlarının düzgün çalışıp çalışmadığının belirlendiği bir süreçtir. Aynı zamanda ağınızın performansı hakkında fikir edinmek için bazı araç ve teknolojileri kullanmanızı sağlar. Ağ izleme ile hiyerarşiyi görselleştirebilir, ölçümlerini takip edebilir, ağ arızalarını anlayabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Kısaca, ağ izleme, ağ yönetimini sizin için kolaylaştırır.

Ağ izleme ile ağ kusurlarını ve arızalarını, kullanıcılar açısından sorun hâline gelmeden önce belirleyebilirsiniz. Sorunlar aşırı yüklenmiş sunucuları, arızalı yönlendiricileri, hasarlı bileşenleri vb. durumları içerebilir. Ancak bu sorunlar, ağ izleme sistemleri kullanılarak daha kısa sürede çözümlenebilir.

Ağ sağlayıcıları ve yöneticileri, yazılım programlarını da içerebilen bazı ağ izleme araçlarının yardımıyla ağlarını izlerler. Bu araçlar ve programlar ile ağın performansını izleyebilirsiniz. Ağınızın verimliliğini artırmanıza yardımcı olacak ağ izleme araçlarının uçtan uca görselleştirme özelliğini de kullanmanız mümkündür.

Ağ İzleme (Network Monitoring) Nasıl Kullanılır?

BT şirketleri, ağla ilgili çeşitli cihazların performanslarını izlemek için her zaman ağ izlemeyi kullanır. Ağla ilgili fiziksel cihazlar, yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları, sunucular, sanal makineler olabilir. Bu cihazlar, performanslarının verimliliğini kontrol etmek ve kullanıcı deneyimlerini optimize etmek için düzenli olarak izlenir. Proaktif bir ağ izleme çözümü, performansı artırmak için ağ arızalarını gerçek zamanlı olarak algılamanıza yardımcı olabilir. Ağ izlemenin bazı temel yönleri şunlardır:

  • Ağ cihazlarını izleme
  • Cihazları optimize etme
  • Doğru protokolü bulma
  • Doğru eşikleri ayarlama

Bir ağ izleme sisteminde donanım ve yazılım araçları vardır. Bu araçlar, trafik, bant genişliği, çalışma süresi vb. gibi çeşitli konuları tespit etmenize yardımcı olur. Bununla birlikte, ağ izleme, ağa bağlı cihazları algılayabilir ve size ağ etkinliklerinin düzenli güncellemelerini sağlar. Ağ analizi raporları, ağ etkinlikleriyle ilgili sizi uyarmak için genellikle e-posta ya da kısa mesaj gönderir.

Ağ izlemede, ağ ile iletişim kuran araçlara bir dizi kural ve yönetime atıfta bulunan protokoller de vardır. Ağdaki donanım araçlarının protokole uymadan veri iletmesine izin verilmez. Ayrıca protokol, ağ performanslarını belirlemekten sorumludur. Peki, ağ izleme nasıl çalışır?

Ağ izleme (Network Monitoring) Nasıl çalışır?

Cihazları izlemek için önce ağ izlemesine ihtiyaç duyanları belirlersiniz ve izleme sistemi bunların performans ölçümlerini izler. Cihazları seçtikten sonra iş ihtiyaçlarınıza uygun bir izleme aralığı seçmeniz gerekir. Ağınızın nasıl çalışacağını belirleyen ana cihazları olduklarından yönlendiricilerinizi, anahtarlarınızı, sunucularınızı sık sık izlemeniz gerekir.

Sistemlerinizi izlemek için kişiselleştirilmiş uyarılar oluşturabilirsiniz ve uyarılar internet trafiği izleme aralıklarını temel almalıdır. Şirketinizin ağını izlerken izleme stratejinizin ağınızın tüm önemli yönlerini kapsadığından emin olmanız gerekir. Güvenlik, bağlantı, ağ kullanımları ve daha fazlasını içermelidir.

Ağ güvenlik sisteminin kontrol panelinden ağınızın her yönünü görüntüleyebilirsiniz. Ağ yöneticileri de bu cihazları ve sunucuları gereksinimlere göre kontrol edebilir. Yöneticiler, ağ kullanımlarınızı koruyabilir, sorunları algılayabilir ve çözüm için onları bilgilendirebilir.

Cihaz İzleme

Ağ cihazları doğru yapılandırılmamışsa, ağınızın performansını etkiler. Arızaları erken tespit ederseniz performans sorunları önlenebilir. Ancak bu ağ cihazlarınızın sürekli olarak izlendiğinde faydalıdır. Yöneticiler, ağları izlerken performans ölçümlerinin yanı sıra cihazları da tanımlarlar ve daha da sonra izleme aralığını belirlerler. Yönlendiriciler ya da anahtarlar için sık izleme önemlidir ancak masaüstü bilgisayarlarınızı veya akıllı telefonlarınızı düzenli olarak izlemeniz gerekmeyebilir.

İzleme Aralıkları

İzleme aralıkları, cihazları kaç kez izlemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olur. Aralık süresi, cihazların performans metriklerini ve kullanılabilirlik durumlarını kontrol etmek için tahsis edilir. İzleme aralıkları ile cihazları izlemeye ara verebilir ve performanslarını raporlayabilirsiniz. Aralıklar çoğunlukla ağ cihazının karmaşıklığına ve onu nasıl izlediğinize bağlıdır. İzlenen gadget'ların kullanılabilirliği her dakikada bir, CPU kullanımları ise her 5 dakikada bir izlenmelidir. Aygıtların disk kullanımı gibi diğer bölümlerin de her 15 dakikada bir izlenmesi yeterlidir.

Ağ İzleme Protokolleri

Ağları ve ağa bağlı cihazları izlerken fazla bant genişliği tüketmeyen güvenli bir protokol kullanmanız gerekir. Böyle bir protokol, ağınızın performansını olumsuz etkilemez. SNMP (Simple Network Management Protocol) ve CLI bu protokoller arasındadır. Linux sunucularının ve genel cihazların çoğu, SNMP protokolünü ve CLI protokollerini de destekler. Windows cihazları WMI protokolüyle uyumludur. Ancak çoğu kişi, farklı sunucu ve cihaz türleri arasında oldukça popüler ve esnek olduğundan SNMP protokolünü kullanmayı tercih eder. SNMP'yi yapılandırabilir ve ağ iletişimleri için kullanılabilir hâle getirebilirsiniz.

Ağ İzlemenin (Network Monitoring) Faydaları

Ağ sağlayıcı programları, ağın tüm kullanıcılarına ayrıntılı ağ izleme raporları sunar. Kullanıcılar, BT yönetim ekibinin yanı sıra yöneticileri de kapsar. Ayrıca, ağ izleme sistemlerinin kullanıcı dostu olması ve kullanıcılara temel raporlama özellikleri sunması gerekir. Bir ağ izleme sistemi verimli çalıştığında kullanıcılara birçok fayda sağlar.

1. Ağ Kullanımlarını Görüntüleme

Ağ izleme, ağın farklı faktörlerine iyi bir göz atmanızı sağlar. Örneğin, ağa bağlı cihazları bulabilir, cihazlar üzerinden verilerin nasıl geçtiğini takip edebilir ve ağınızda sorun teşkil edebilecek durumları tespit edebilirsiniz.

2. İşlem Sürelerini Kısaltması

Ağ izleme, işi tamamlamaya yönelik farklı yazılım ve donanım sistemleri kullanır. Bu, ağınızı yönetmenize yardımcı olması için daha fazla BT görevlisini işe almanıza gerek kalmayacağı anlamına gelir çünkü tek bir yazılım her şeyi yapabilir. Ayrıca BT personeliniz şirketinizdeki diğer önemli projelere odaklanabilir.

3. Ağ Altyapısının Gereksinimleri için Net Veriler

Ağ izleme yazılım programları, belirli bileşenlerin belirli bir dönemde ağ üzerinde nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bir resim sağlayabilir. Ağ yöneticileri, ağ verimliliğini daha da artırmak ve gelecekte neleri dikkate almaları gerektiğini anlamak için bu raporları analiz edebilir.

4. Güvenlik Tehditlerinin Hızlı Tespiti

Yöneticiler ağı izlerken ağın normal şekilde nasıl çalıştığını bilirler. Bu nedenle, bir tehdit ortaya çıktığında ağdaki ağ trafiğinde belirli bir artış, daha düşük bant genişliği hızı gibi bir değişikliği fark ederler. Ağ izleme, yöneticilerin sorunu hızlı bir şekilde algılamasına yardımcı olabilir. Böylece, bu durumlarda en iyi kararı hızlı bir şekilde vermenize yardımcı olur.

Tüm bu avantajlar, ağ işlevlerinizi mükemmelleştirmek için bir ağ izleme yazılımı veya ağ izleme aygıtı aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Berqnet ile Siber Güvenliğinizi Artırın

Ağ izleme, tüm ağda olup biteni görmenize olanak tanır ancak güvenlik önlemlerini sizin almanız gerekir. Ağ izleme sadece görüntülemek için vardır. Güvenlik önlemi olarak ise Berqnet’in ağ yönetimi ve son teknoloji güvenlik çözümlerinin tek platformda bulunduğu SASE’yi tercih edebilirsiniz. SASE, firewall, SD-WAN, VPN, güvenli web ağ geçidi ve tehdit engelleme çözümleriyle etkili bir güvenlik platformudur. Size hem siber saldırılara hem de şirket bilgilerini, işleyişini tehdit eden zararlı yazılımlara karşı korur. Öte yandan yeni nesil firewall cihazları da bulunan Berqnet, küçük, orta ve büyük işletmeler için uygun güvenlik çözümleri sunmayı başarır. Bu cihazlar şirketin şube sayısı ve ölçeğine göre tercih edilebilir. Aynı zamanda KVKK ve 5651 sayılı Kanun’a uygun üretildikleri için güvenlidir. Siz de şirketinizin güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmak isterseniz Berqnet güvenlik çözümlerine göz atabilirsiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

Sıkça Sorulan Sorular

Ağ yönetimi çözümleri (NMS), ağınızı yönetmenize ve izlemenize olanak sağlamak için birlikte çalışmak üzere geliştirilmiş araçlardır. Bu araçlar arasından benzersiz özellikler sunan çok çeşitli çözümler bulmanız mümkündür. Bununla birlikte, NMS araçlarını bulut tabanlı çözümler ve şirket içi çözümler olarak kategorize edebilirsiniz.

Ağ izleme, size günlük performansı kıyaslama görünürlüğü ve performans standardındaki herhangi bir dalgalanmayı tespit etme öngörüsü sağlar. Böylece anomalileri önceden belirleyebilirsiniz.

Siber suçların önlenmesi, herhangi bir kuruluş açısından büyük bir zorluktur. Saldırılar giderek daha karmaşık hâle geldikçe ve izlenmesi zorlaştıkça herhangi bir ağ tehdidini tüm sistemi ele geçirmeden önce tespit etmek ve hafifletmek büyük önem taşır. Ağ izleme ise siber güvenlik için oldukça faydalıdır. Çünkü ağ izleme olmadan kalıcı güvenlik tehditlerini her gün ele almak, bir BT ekibi için son derece zaman alıcı olabilir. Ağ izleme ise tüm bu süreçleri tek başına ele alır ve denetimleri aksatmadan gerçekleştirir.

8 Aralık 2022
Hızlı Teklif Alın