Ne Aramıştınız?

XDR Nedir ve XDR Teknolojisinin Şirketlere Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Günümüzde artan siber tehditlere karşı gelişmiş altyapı özellikleriyle mücadele eden bilgi teknolojilerinden biri XDR. Genişletilmiş Algılama ve Yanıt anlamına gelen XDR, şirketlere kapsamlı algılama ve yanıt verme hizmeti sunarak siber güvenliği koruma altına almaya destek olur.

İçerik Başlıkları
XDR

XDR araçlarında kullanılan mimari yapı gereği sistem, verileri birden çok güvenlik katmanında toplama ve otomatik olarak birbiriyle ilişkilendirme işlevine sahiptir. Peki, XDR nedir?

Extended Detection and Response ifadesinin kısaltması olan XDR, güvenlik ekiplerine şirket içi gelişmiş uç nokta güvenliği sağlama konusunda yardım eder. XDR, basitleştirilmiş güvenlik araçlarını bir araya getirerek kurumların güvenliğini esas alan bir SaaS aracıdır. Bu sebeple XDR son yıllarda siber güvenlik alanında tercih edilen önemli araçlardan biridir.

Gartner’ın 2020 yılında düzenlendiği Güvenlik ve Risk Yönetimi Zirvesi’nde, dijitalleşmeyle birlikte şirketlerin güvenlik ekosistemlerinde yeni trendler ortaya çıktığı açıklandı. Bunlardan birinin de XDR teknolojileri olduğu vurgulandı. Buna göre şirketlerde doğruluğu ve güvenliği artırmak adına genişletilmiş algılama ve yanıtlama yeteneğine sahip XDR çözümlerine yönelme eğiliminin arttığı belirtildi.

XDR’nin Özellikleri Nelerdir?

Şirket güvenliğinde kapsamlı algılama ve yanıt hizmeti sunan XDR, kurumların güvenlik alanını genişleten işlevlere sahiptir. İşte XDR teknolojisinin öne çıkan özellikleri:

  • Analiz: XDR, nesnelerin interneti, bulut uygulamalar, depolar, kimlikler ve e-posta gibi pek çok kaynaktan gelen verileri toplar ve analiz eder. Güçlü analiz kabiliyetine sahip araçlar sayesinde tehditlerin görünürlük seviyesi artar. Zor tespit edilecek tehditlerin bulunması kolaylaşır.
  • Olayları birleştirme: Tüm uyarıları algılayan XDR, verileri birleştirerek vakaların bütünsel bir resmini çizer. Bu, güvenlik ekiplerinin daha iyi analizler gerçekleştirmesine imkân tanır.
  • Otomatik tehdit algılama ve yanıt: XDR bünyesinde yer alan otomatik algılama ve yanıt verme teknolojisi sayesinde tehditler otomatik olarak değerlendirilir ve düzenlenir. Böylece kurumların iş yükü de azalır.
  • Yapay zekâ ve makine öğrenimi araçlarını kullanma: Davranış algılama, araştırma, izleme ve yanıt verme gibi süreçlerde yapay zekâ ile makine öğrenimi araçlarından faydalanan XDR, bu sayede ölçeklenebilir ve verimli analizler oluşturur.
  • Etkilenen varlıkları iyileştirme: Yapısı itibarıyla XDR, kötü niyetli eylemleri sonlandırma ve güven ihlali yaratan kullanıcıları belirleme özellikleri ile varlıkları iyileştirme ve güvenli hale getirme uygulamalarına sahiptir.

XDR Nasıl Çalışır?

Siber tehditlerin birbiriyle örüntülü olacak şekilde profilini çizmeye yardımcı olan XDR, kurumlara birleşik bir bakış açısı sunar. XDR sistemlerinin çalışma mantığı şu şekilde özetlenebilir:

  • Veri toplama ve bir araya getirme: Şirketlerin üçüncü taraf uygulamalarından bulut sistemlerine, uç nokta cihazlarına ve ağlarına kadar pek çok alandaki verisini izleyen XDR, olası vakaları tanımlayarak güvenlik analistlerine anlamlı sonuçlar sunar.
  • Birleştirilmiş analizler yapma: XDR, birbiriyle örüntü içinde ilerleyen olayların analizini otomatik şekilde gerçekleştirerek tehditleri gerçek zamanlı olarak belirleyebilir. Böylece manuel olarak çalışan güvenlik ekiplerine hız konusunda avantaj sunar.
  • Olayları yönetme: XDR şirketlerin şüpheli davranışlara otomatik veya manuel olarak cevap verebilmesine olanak tanır. Ayarlama koşullarına göre çeşitli cihazları devre dışı bırakıp karantinaya alabilen XDR siber analistlere olay raporları ve çözüm önerileri sunar.

XDR’nin Şirketler İçin Önemi

XDR, gelişmiş siber güvenlik teknolojilerinin başında gelir. Farklı güvenlik araçlarını tek bir alanda toplayarak kurumlara önemli bir ayrıcalık tanıyan XDR etkin koruma imkânı sunar. Ayrıca XDR hızlı tespit, analiz ve yanıt süreçleri sayesinde şirketlerin kötü niyetli eylemlere karşı verimli ve hızlı biçimde hareket etmesine destek olur. XDR siber güvenlik analistlerinin işini kolaylaştıran özellikler de sunar. Veri analizi yapma, raporlama ve çözüm önerileri sağlama işlevlerine sahip olan araçlar, güvenlik ekiplerine sorunlar üzerinde ekstra esneklik ve kontrol olanağı tanır. Geleneksel güvenlik çözümlerine yenilikçi bir bakış açısı kazandıran Extended Detection and Response teknolojisi şirketlerin iş güvenliğinin artmasına ve müşteri memnuniyetine de önemli katkılarda bulunur.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

XDR’nin Avantajları Nelerdir?

Siber güvenlik alanında en yeni trendlerden olan XDR sistemleri, firmaların verimli ve güvenli şekilde çalışması için tasarlanmıştır. XDR programlarının şirketlere sunduğu en önemli avantajlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Gelişmiş görünürlük: XDR sistemini kullanan firmalar güvenlik ortamına daha geniş bir açıdan bakmaya başlar. Birden çok noktadan veri toplayan ve analiz eden sistemle birlikte vakalar arasındaki ilişkiler daha anlamlı ve görünür hale gelir.
  • Olayları önceliklendirme: XDR sistemi şüpheli olayları tespit ettikten sonra bunları öncelik sırasına göre değerlendirir ve düzeltmeleri gerçekleştirir.
  • Uyarıları yönetebilme: Güvenlik ekiplerinin manuel olarak araştırdığı tehditleri kısa sürede tespit eden XDR, analistlerin iş yoğunluğunu azaltarak iyileştirilmiş iş süreçlerine imkân tanır.
  • Otomatikleştirilmiş görevler: Otomatik özelliklerle donatılmış XDR araçları sayesinde iş yükü ve iş gücü gereksinimi önemli ölçüde azalır.
  • Geliştirilmiş tehdit algılama: XDR programları kötü niyetli eylemleri gerçek zamanlı olarak tespit etme avantajına sahiptir. Tehditlere karşı otomatik düzeltmeleri devreye alan sistem, saldırganların değerli verilere erişimini engeller veya süreyi kısaltır.
  • Verimlilik artışı: XDR sistemleri doğruluk oranı yüksek tehditleri belirleyerek uyarıları bu doğrultuda yapar. Gerçek tehditleri algılayan araçlar güvenlik ekiplerinin müdahalesini ve çözüm yöntemlerini kolaylaştırır.
  • Bütünleşik yanıt: Mimari yapısı bakımından XDR merkezi analiz ve yanıt özelliklerine sahiptir. XDR şirketlerin tüm güvenlik alanlarındaki eylemlerini düzeltmeye yönelik hareket eder.

 

Kurumlara siber güvenlik alanında genişletilmiş algılama ve yanıt imkânı sunan XDR, kurumların iş akış süreçlerine esneklik kazandırır. XDR’nin yanı sıra kurumunuzda modern siber güvenlik mimarisi inşa ederken Berqnet’in SASE ürünü ve Firewall cihazlarını da tercih edebilirsiniz. Şirketinizi şüpheli siber eylemlere karşı koruma altına alan cihazlar, şirket ağını tek bir noktadan yönetmenize yardımcı olur. Berqnet ürünlerindeki güvenli uzak bağlantı, web ve uygulama filtreleme özelliklerinden yararlanarak siber saldırılara hazırlıklı olabilir ve firmanızın itibarını koruyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Standart XDR programları minimum üç adet ön uç çözümüne sahiptir. Bunlar temel olarak tehdit algılama ve yanıt vermeye odaklanır. EDR, SSE ve NDR gibi teknolojiler, XDR ön uç çözümleri arasında yer alabilir.

EDR uç nokta algılama ve yanıt özelliği ile öne çıkar. Bu yönüyle sistemi sürekli izleme ve tehdit algılamaya odaklı bir çalışma mantığı yürütür. EDR tüm bu işlemleri uç nokta alanında yürütür ve daha sınırlı bir bölümde hizmet sunar. XDR ise EDR ile aynı işlevlere sahip olmasının yanında söz konusu özellikleri bulut uygulama, kullanıcı kimliği ve sistem ağının geneline yayarak işleyişi uç noktanın dışına çıkarır ve daha kapsamlı hale getirir.

XDR araçlarını kurum sistemlerine entegre etmeden önce şu noktalar göz önünde bulundurulmalıdır:

  1. XDR’nin sistemdeki depolama alanı gereksinimlerini entegrasyon öncesinde net bir şekilde tespit etmeli günlük kayıt ve telemetri ihtiyaçlarını tek tek gözden geçirmelisiniz.
  2. XDR sistemini bütünleştirmek istediğiniz sistemleri analiz etmeli ve sistemi buna göre kurgulamalısınız.
  3. XDR araçlarının sunduğu verileri hesaplama yöntemlerini önceden belirlemelisiniz.
19 Haziran 2023
Hızlı Teklif Alın