Ne Aramıştınız?

Ücretsiz Sertifikalı Siber Güvenlik Eğitimi ile Dijital Farkındalığınızı Geliştirin

Son yıllarda hızla dijitalleşen dünyada siber tehditler de artış göstermeye devam ediyor. Siber saldırıların çoğu sadece ülkeleri değil, gerekli tedbirleri almayan pek çok firmayı da zor duruma düşürerek iş süreçlerini olumsuz yönde etkiliyor.

İçerik Başlıkları
Siber Güvenlik Eğitimi

Önemli bilgilerin elde edilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen siber saldırılar; hedeflenen şirket, kurum veya örgütün bilgi sistemlerine ve iletişim altyapılarına yönelik olarak düzenleniyor. Politik, askeri veya ticari amaçla yapılan bu saldırılar sistematik veya koordineli şekilde yürütülüyor.

2019 Ulusal Siber Saldırı Stratejisi’nin tanımına göre siber saldırı, bilişim sistemlerine erişimi kısıtlamak veya tamamen ortadan kaldırmak amacıyla kötü amaçlı yazılımlar kullanılarak planlı veya kasten yapılan işlemler bütünüdür. Siber saldırılar genellikle dış istihbarat örgütleri, korsanlar, organize suç şebekeleri ile casusluk amacı olan kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca uzmanlara göre, siber saldırıların çoğunda insan kaynaklı zafiyetler de söz konusudur. Sistemleri kullanan kişiler tarafından yanlışlıkla yapılan saldırılar siber tehditlerin oldukça büyük bir kısmını kaplıyor. Peki, son zamanların en büyük dijital tehditlerinden olan siber saldırıların özellikleri nelerdir ve şirketlerin önceliği olan veri güvenliği nasıl sağlanır?

Siber Saldırıların Özellikleri Nelerdir?

Tüm ülkelerin ortak sorunu olan ve ciddi maddi zararlar doğuran siber saldırılar, siber güvenlik tedbiri almayan ülkeleri ağına düşürüyor. İşte, siber saldırıların öne çıkan bazı özellikleri:

  • Siber güvenlik saldırılarının maliyeti düşük olduğu için kötü amaçlı kişi ve örgütler tarafından uygulanması kolaydır.
  • İnternete bağlı olarak çalışan sistemlerin belirli bir süreliğine veya tamamen işlevsiz hale gelmesi yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Bu da korsanlar tarafından kısa sürede hedefe ulaşmayı sağlar.
  • Siber saldırılar internet üzerinden gerçekleştirildiği için dünya üzerindeki farklı bölgelerden yapılabilir. Böylece çoğu zaman saldırının kimin tarafından düzenlendiğinin bulunması zor veya bazı durumlarda imkânsız olabilir.
  • Siber saldırılar doğası gereği hızlı ve ani saldırılar olduğu için önceden önlem alınması hayli zordur.

Siber Tehdit Türleri Nelerdir?

Siber tehditler üç katman halinde sıralanabilir:

  • Siber suç: İşlerin kesintiye uğraması ve finansal kazanç elde etmeye yönelik olarak tek aktör ve grupları içerir.
  • Siber saldırı: Bu tür saldırılar genellikle politik amaçlı bilgi toplamak için düzenlenir.
  • Siber terör: Panik ve korku yaratmak amacıyla elektronik sistemleri etkisiz hale getirmek için yapılır.

Küresel Ölçekte Siber Tehdit

Araştırmalara göre, şirketlerin ve kurumların yeni nesil siber saldırılara hazırlıksız yakalanma oranı %95’i buluyor. Küresel ölçekteki siber tehditler her yıl artan veri ihlali ile birlikte dünya çapında yukarı yönlü ivme kazanıyor. Risk Based Security adlı araştırma şirketine göre, 2019 yılının ilk dokuz ayında yaklaşık 7,9 milyar kayıt veri ihlaline maruz kalmıştır. Elde edilen bu sayı 2018 yılının aynı dönemine göre %112 daha fazladır.

İnternet ağına bağlı tüm işletmeler, kurumsal casusluk ve müşteri verileri için saldırıya maruz kalabiliyor. Özellikle kamu kurumları, perakende şirketleri ve sağlık hizmetleri alanında faaliyet gösteren firmalar, finansal ve tıbbi verilere sahip olduklarından dolayı kötü niyetli suçlular için daha cazip hale geliyor. International Data Corporation’a göre, dünya çapında veri güvenlik çözümlerine yapılan harcamaların 2022 yılının sonuna kadar 133,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Dünyanın birçok ülkesi, siber tehditlere karşı etkili güvenlik uygulamaları yürüterek veri güvenliğini koruma altına almaya çalışıyor. Örneğin, ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, oluşturduğu siber güvenlik çerçevesi kapsamında, kötü amaçlı kodların çoğalmasını önlemek ve erken aksiyon almak amacıyla tüm elektronik kaynakların sürekli izlenmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun yanı sıra Avustralya da Siber Güvenlik Merkezi aracılığıyla ülkedeki şirketleri siber güvenlik tehditlerine karşı koyabilmek için düzenli aralıklarla kılavuzlar yayımlayarak bu konuda farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Veriler, kişi veya kurumların sanal ortamda sahip oldukları bilgiler bütünü olarak tanımlanıyor. Bu bilgiler oldukça önemli varlıklar olarak nitelendiriliyor. Verilerin çalınarak izinsiz ve zarar verici bir biçimde kullanılması kişi ve kurumları olumsuz etkileyerek istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Bu denli zor durumlarla karşılaşmamak adına siber güvenlik konusunda bilinçli hale gelmek oldukça önemlidir. Verilerinizi doğru bir şekilde korumak için güvenilir şirketlerin antivirüs programlarından yararlanabilir, konusunda uzman kişilerden eğitim desteği alabilirsiniz. Bu sayede ağ güvenliği konusunda olası risklerden korunarak güvenli internet kullanımına erişebilirsiniz.

Herkes İçin Siber Güvenlik Eğitimi Nedir?

Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri A.Ş’nin Berqnet adı altında düzenlediği ücretsiz eğitim programının amacı, herkesi siber güvenlik hakkında temel bilgilerle donatmak ve siber tehditlere karşı toplumda farkındalık oluşturmaktır. Eğitim programı, teknik detay ve yöntemler yerine günlük hayatta herkesin faydalanabileceği temel düzeyde bilgilerden meydana gelmektedir. Program boyunca öğrendiği bilgileri tescil etmek isteyenler için eğitim sonunda ücretsiz bir sertifika sınavı düzenlenmektedir. Doğru cevap sayısına göre yapılan puanlama ile sertifikanızı alabilirsiniz. Bugüne kadar eğitim programına katılarak başarı ile tamamlayan yaklaşık 6000 kişi siber güvenlik sertifikası almaya hak kazandı.

Herkes İçin Siber Güvenlik eğitim programına katılmak için siz de herkesicinsibergüvenlik.com linkine tıklayarak eğitim videolarını izlemeye hemen başlayabilirsiniz. Toplam 5 bölümden oluşan eğitim videolarını izledikten sonra sertifika sınavına girmeye hak kazanırsınız. Bu sınavı başarı ile geçip bilgilerinizi tescilledikten sonra ise Herkes İçin Güvenlik Eğitim Sertifikası’nın sahibi olabilirsiniz.

Biz Kimiz?

Herkes İçin Siber Güvenlik Eğitimi programı, sosyal sorumluluk misyonuyla siber güvenlik alanında donanımlı bir ekip ve projenin destekçisi olan kurumlar tarafından titizlikle hazırlandı. Özenle oluşturulan program içeriği sayesinde temel siber güvenlik bilgilerini öğrenebilir, siber tehditlere karşı önlem alabilir ve dijital dünyadaki farkındalığınızı geliştirebilirsiniz.

Eğitime Kimler Katılabilir?

Hangi sektörde çalıştığı fark etmeksizin tüm çalışanlar, işletme sahipleri, yöneticiler, öğrenciler, internette zaman geçirenler ve siber güvenlik okuryazarlığı kazanmak isteyen herkes bu eğitime katılabilir. Dilerseniz eğitim programını çevrenizdeki iş arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle de paylaşarak siber güvenlik farkındalığının yayılmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Herkes İçin Siber Güvenlik Eğitim Sertifikası Nasıl Alınır?

Herkes İçin Siber Güvenlik Eğitimi programında öğrendiğiniz bilgileri test etmek için ücretsiz sınava girebilir, sınavda %70 oranında başarılı olmanız durumunda sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. Sınavda %70 oranında başarı sağlayamayan katılımcılar için e-posta bilgilendirmesi yapılmamaktadır. Sertifika ile ilgili bir e-posta almadığınız takdirde eğitim videolarını tekrar izleyerek sertifika sınavına yeniden girebilirsiniz. Sınava giriş için herhangi bir sınır bulunmamaktadır.

Yeterli puanı almanız halinde sertifikanız, sınav sonunda bizimle paylaştığınız e-posta adresinize 24 saat içinde iletilir. Sertifika almaya hak kazanan tüm katılımcılar için ücretsiz olarak Herkes İçin Siber Güvenlik E-Kitabı hediye edilir.

En son teknolojilerle geliştirilen ağ ve siber güvenlik yönetimi platformu Berqnet SASE'yi yakından tanıyın

Sıkça Sorulan Sorular

Günlük hayatta iletişim için sıklıkla kullanılan e-postalar, kişisel bilgileri ele geçirmek isteyen siber zorbaların en önemli hedeflerinden biridir. Bir e-postanın güvenilir olup olmadığını aşağıdakilere bakarak anlayabilirsiniz:

  • Yazım ve dil bilgisi hataları
  • Yanlış e-posta adresi
  • Kişisel bilgilerin istenmesi
  • Şüphe uyandıran konu başlıkları

E-posta yoluyla gerçekleştirilen bir dolandırma yöntemi olan oltalama, önemli siber saldırı türlerinden biridir. Siber saldırganların; indirim, ödül, hediye gibi cezbedici tekliflerle kişilere e-posta göndermeleri ve çeşitli linklere tıklamalarını istemeleri oltalama saldırısı olarak adlandırılır. Oltalama tuzağından korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz.

  • Firewall cihazları kullanabilirsiniz.
  • Antivirüs yazılımları tercih ederek bunları düzenli olarak güncelleyebilirsiniz.
  • Girdiğiniz web sitelerinin SSL sertifikası olduğuna emin olmalı, https uzantılı linklerin dışındakilere tıklamamalısınız.
  • Şirketiniz için Mail Gateway sistemlerini tercih ederek mailinize gelen zararlı yazılımların kontrolünü yapabilirsiniz.

Sosyal mühendislik, insan zafiyetlerinin kötüye kullanması yolu ile sanal sistemlerin ele geçirilmesi olarak tanımlanır. Sıklıkla kullanılan bazı sosyal mühendislik yöntemleri aşağıdaki gibidir:

25 Mayıs 2022
Hızlı Teklif Alın