Ne Aramıştınız?

Siber Güvenlik Eğitimi ve Siber Farkındalık

Dijitalleşme, kişilere ve kurumlara birçok avantaj sağlamanın yanı sıra siber saldırganların yeni yöntemler geliştirmesine de neden oldu. Bilgisayar sistemleri ve internet bağlantısı kullanılarak gerçekleştirilen her işlem, siber saldırganların hedefi haline gelebilir.

İçerik Başlıkları
siber güvenlik eğitimi

Bankacılık uygulamalarından şirketler için dosya paylaşım sistemlerine kadar, kişilerin ve kurumların hayati önem taşıyan verilerini korumak, bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla daha da zor bir hâl aldı. Hem iş hem de kişisel yaşamlarında insanlar, teknolojinin sunduğu imkanlardan her adımda faydalanıyorlar. Ancak kullanılan teknolojilerin yaygınlaşması ve güvenlik önlemlerinin artmasıyla birlikte, siber tehditler de daha karmaşık ve çeşitli hâle geldi.

Siber tehditlere karşı ticari ve kişisel verilerin korunması için, dijital sistemler üzerinde çalışan teknik ekiplerin alabileceği önlemlerin yanı sıra, bu sistemleri kullanan bireylerin de alabileceği önlemler bulunmaktadır. Siber güvenlik eğitimleri aracılığıyla, siber farkındalık oluşturularak, bireylerin hem kişisel bilgilerini hem de çalıştıkları kuruluşun ticari bilgilerini siber tehditlere karşı korumaları sağlanmalıdır.

Siber Güvenlik Eğitimi Nedir?

Siber saldırıları önleme konusunda kullanıcıların büyük bir rolü bulunmaktadır. Her gün daha karmaşık hale gelen saldırılardan korunmanın ilk adımı, saldırı yöntemlerini bilmek ve bunlara karşı dikkatli davranmaktır. Siber saldırıların neden olduğu maddi ve manevi zararları telafi etmek genellikle oldukça zor ve maliyetlidir. Bu nedenle, şirketlerin çalışanlarına siber güvenlik eğitimi sunması, siber saldırıların önlenmesinde son derece önemlidir.

Siber güvenlik eğitimleri, şirketler tarafından çalışanlara sunulabileceği gibi bireysel olarak da ücretsiz siber güvenlik eğitimleri ve sertifikasyon programlarına katılabilirsiniz. Böylelikle, hem çalıştığınız kuruluşun hem de kişisel verilerinizin dijital ortamda güvende kalması konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Parola güvenliği, e-posta güvenliği, sosyal mühendislik teknikleri, zararlı yazılımlara karşı farkındalık gibi konuların ele alındığı siber güvenlik eğitimleri sayesinde dijital ortamda daha güvende olabilirsiniz. Üstelik, sunulan siber farkındalık eğitimlerini başarıyla tamamlamanız halinde birçok program sertifika vermektedir. Aldığınız sertifikaları özgeçmişinizde belirterek işe alım süreçlerinizde ek puan elde edebilirsiniz.

Siber Güvenlik Eğitiminin Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Tam anlamıyla siber güvenliğin sağlanmasında insan faktörü büyük bir öneme sahiptir. Teknik olarak ne kadar önlem alınırsa alınsın, kullanıcı hatalarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle tüm sistemler siber saldırılara maruz kalabilir. Siber saldırganların dışarıdan sisteme erişim sağlamasını engellemek için zararlı yazılımlar da dahil olmak üzere birçok saldırı türüne karşı önlem alınabilir. Ancak, bir kullanıcının sosyal mühendislik yöntemleriyle bilgilerini siber saldırganlarla paylaşması veya kritik öneme sahip bilgileri kendi kişisel e-posta adresi veya bilgisayarıyla göndermesi bile tüm sistemi tehlikeye atabilir. Bu nedenle, şirketlerde çalışan tüm personelin siber güvenlik konusunda düzenli olarak bilgilendirilmesi ve gerekli eğitimleri alması gerekmektedir.

Siber güvenlik eğitimlerinin sağladığı faydalar şunlardır:

  • En önemli faydası, maddi ve manevi kayıpların önlenmesidir. Siber saldırılar sonucunda saldırganlar tarafından ele geçirilen kişisel ve ticari bilgiler, telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabilir.
  • İnsan kaynaklı hataların önlenmesini sağlar. Teknik olarak güvenli olacak şekilde tasarlanan sistemler bile, kullanıcı hataları sonucunda saldırılara açık hale gelebilir.
  • Veri kayıplarının önüne geçilir. Özellikle fidye yazılımları gibi saldırılar verilere erişimi imkansız hale getirebilir.
  • Bireylerde siber güvenlik farkındalığını oluşturur ve çalışanlar dijital ortamda gerçekleştirdikleri işlemlerin oluşturabileceği risklerin farkına varır.
  • Kurum tarafından oluşturulan güvenlik protokollerinin herkes tarafından anlaşılmasını ve uygulanmasını sağlar.
  • Örneğin, bir çalışan oltalama saldırılarının hedefi olduğunu fark ederek ilgili teknik birime bildirebilir ve siber güvenlik birimi de şirket genelinde benzer saldırıdan etkilenme durumunu kontrol edebilir.

Siber Farkındalık Nedir?

Siber farkındalık veya siber güvenlik farkındalığı, bireylerin dijital ortamda karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda bilgilendirilmesi sürecidir. Bu süreçte, kullanıcılar siber saldırı türleriyle ve saldırıların potansiyel zararlarıyla ilgili bilgilendirilerek, güvenlik konusunda farkındalık kazanmaları amaçlanır. Bu şekilde, siber farkındalığı artan çalışanlar, güvenlik prosedürlerine uyum sağlamak ve dijital işlemlerinde daha dikkatli olmak konusunda teşvik edilir.

Siber Güvenlik Eğitimi ve Siber Farkındalık Arasındaki Fark ve İlişki

Siber farkındalık, kişilerin dijital ortamda faaliyet gösterirken karşılaşabilecekleri tehditlerle birlikte, bulundukları sistemin veri bütünlüğünü ve çalışmasını bozabilecek tehlikeler hakkında bilgilendirilmelerini içerir. Siber güvenlik eğitimi ise güvenli kullanım için gerekli adımları öğretir ve karşılaşılan siber tehditlerin nasıl tespit edilebileceği üzerinde durur.

Siber güvenlik eğitimi ve siber farkındalık, görünüşte ayrı gibi görünse de, aslında birbirini tamamlayan iki parçadır. Kişilerin siber güvenlik konusunda eğitilmesi için, öncelikle siber tehditlerin tanımlanması ve potansiyel sorunların fark edilmesi önemlidir. Bu şekilde, daha güvenli bir süreç için uygun eğitimler alabilirler. Üstelik, siber farkındalık, kullanıcıların her adımda potansiyel güvenlik açıklarına karşı daha dikkatli olmalarına yardımcı olur.

Siber Güvenlik Eğitimlerinde Ele Alınan Temel Konular Nelerdir?

Sanal dünyada güvenliği sağlamaya yardımcı eğitimlerde kullanıcılar için parola, e-posta, Wi-Fi, mobil cihaz güvenliği gibi konular üzerinde durulmalıdır. Giderek yaygınlaşan akıllı ev cihazlarının güvenliği ve siber saldırganlar tarafından sıkça kullanılan sosyal mühendislik yöntemleri de bu eğitimlerin önemli parçaları arasında yer almalıdır.

Parola Güvenliği

Parola kullanımı genellikle yeterli seviyede güvenlik sağladığı düşünülse de, bu tam olarak doğru değildir. Özellikle tahmin edilebilir zayıf parolalar siber güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Bu nedenle, kullanılan parolaların güçlü ve her hesap için farklı olması önemlidir. Ayrıca, parolaları herkesin erişebileceği şekilde fiziksel olarak saklamak veya başkalarıyla paylaşmak doğru değildir. Güçlü parola kullanımının yanı sıra iki adımlı doğrulama gibi ek güvenlik önlemleri de alınmalıdır. Güçlü parola seçimi ve diğer güvenlik önlemleri hakkında bilgi, siber güvenlik eğitimlerinin bir parçası olmalıdır.

Sosyal Mühendislik

Kişilerin kimlik ve hesap bilgilerini ele geçirmek amacıyla uygulanan yöntemler sosyal mühendislik olarak adlandırılır. E-posta, telefon araması, SMS gibi yollarla kullanıcıları bilgilerini paylaşmaya yönlendiren mesajlar ile gerçekleştirilen oltalama saldırıları birer sosyal mühendislik çalışmasıdır. Siber güvenlik eğitimi ile tüm bu yöntemlerin nasıl fark edilebileceği öğrenilerek sosyal mühendislik kullanılarak gerçekleştirilen saldırıların önüne geçilebilir.

E-posta Güvenliği

E-posta kullanımıyla bireysel kullanıcılar ve şirketler birçok farklı saldırı tipinin hedefi olabilir. Sahte mail adreslerinden güvenilir gibi görünen dosya ekleri ile sistemlere zararlı yazılımlar bulaşabileceği gibi çalışanların mail hesaplarının ele geçirilmesi durumunda şirketin gizli ticari bilgileri tehlikeye girebilir. Güvenli şekilde mail kullanımı da siber güvenlik eğitimlerinin parçası olmalıdır.

Zararlı Yazılımlar

Onlarca çeşit zararlı yazılım bulunmaktadır. Sistemleri işlemez hale getirenlerden kullanıcı bilgilerini çalanlara kadar birçok farklı türde zararlı yazılım bulunmaktadır. Mailler, lisanssız ve güvenliği şüpheli adreslerden indirilen yazılımlar, iyi niyetli görünen web siteleri gibi zararlı yazılımların bilgisayar sistemlerine bulaşabileceği yöntemler de siber güvenlik eğitimlerinde incelenmelidir.

Kablosuz Ağ Güvenliği

Wi-Fi ağlarının şifrelenmesi ve belirli ek önlemler alınarak yabancıların erişimine karşı korunması son derece önemlidir. Aynı zamanda, herkese açık ortak Wi-Fi ağlarının kullanılması durumunda benzer risklerle karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Kablosuz ağ kullanımında kişisel bilgilerin nasıl korunacağı siber güvenlik eğitimlerinde öğretilmelidir.

Bu temel konuların yanı sıra veri yedekleme, taşınabilir bellek kullanımı, güvenli internet kullanımı, dosya paylaşımı, mobil cihaz güvenliği, VPN kullanımı, dijital bankacılık uygulamalarının güvenli kullanımı gibi pek çok konu başlığı da siber güvenlik eğitimlerinin bir parçası olmalıdır.

Siber Güvenlik Eğitimi Metodolojileri ve Araçları

Siber güvenlik eğitimlerinde genellikle işlenen temel konular aynı olsa da, bireylerin ve kurumların özelleşen ihtiyaçlarına göre şekillenen eğitim programları hazırlanabilir. Örneğin, uzaktan çalışma modeliyle çalışan kurumlar için özelleştirilmiş bir eğitim, bu kurumların kullandığı teknolojilere odaklanarak daha faydalı olabilir.

Eğitim sırasında yazılı, görsel ve işitsel eğitim yöntemlerinden faydalanılabilir. Bunlara ek olarak, eğitim sürecini interaktif hale getiren testler gibi materyaller de kullanılabilir. Toplumun her kesimini kapsayan eğitimlerde, ilgi çekici hale getirmek için oyunlaştırma teknikleri uygulanabilir. Ayrıca, kullanıcıları gerçek tehditlere karşı hazırlamak amacıyla çeşitli simülasyonlar hazırlanıp eğitim sürecinde uygulanabilir.

Online Siber Güvenlik Eğitimi Platformları ve Sertifikasyon Programları

Online olarak katılabileceğiniz ve başarıyla tamamlamanız durumunda sertifika almaya hak kazanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz siber güvenlik eğitimi programları bulunmaktadır. Ücretsiz olarak erişebileceğiniz eğitimlerden bazılarını sizin için bir araya getirdik.

Herkes için Siber Güvenlik

Timus tarafından hayat geçirilen Herkes için Siber Güvenlik platformu, dijitalleşen dünyada kişilerin bireysel olarak güvende olmalarına yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuş eğitimler sunar. Siber güvenlik farkındalığı yaratmak amacıyla oluşturulan eğitimlerin yanı sıra en az %70 başarı oranıyla tamamlamanız gereken online sınavın ardından ücretsiz siber güvenlik sertifikası almaya hak kazanabilirsiniz.

TÜBİTAK-BİLGEM Siber Güvenlik Portalı

TÜBİTAK-BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü tarafından topluma siber güvenlik farkındalığı kazandırmak amacıyla hazırlanan portalda yer alan eğitim serileri ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Her seviyeden kullanıcı için hazırlanmış eğitimler ile bilgi güvenliği başta olmak üzere siber güvenlik üzerine birçok konuda bilgi edinebilirsiniz.

BTK Akademi

Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirilen, teknoloji özelinde birçok farklı konuda eğitimlerin yer aldığı platformda yer alan Siber Güvenliğe Giriş ve Temel Bilgi Güvenliği eğitimleri, siber güvenlik farkındalığının oluşturulması için oldukça faydalı birer kaynaktır. Aynı zamanda eğitimleri tamamlamanızın durumunda sertifikanızı da alabilirsiniz.

Siber Güvenlik Eğitimlerinin Siber Saldırı ve İhlallerin Önlenmesindeki Önemi

Siber güvenlik eğitimleri, insan faktörüyle ortaya çıkan zafiyetleri kullanan siber saldırıların önlenmesini sağlar. Siber saldırıların ve zararlı yazılımların sistemlere bulaşmasında genellikle mail ile gelen tuzak bağlantıya tıklanması, bilgilerin sahte web siteleri ile paylaşılması gibi basit hatalar sonucu gerçekleşir. Siber farkındalığa sahip kullanıcılar ise karşılaştığı saldırı yöntemleri karşısında temkinli davranarak gerekli önlemleri alabilir. Siber güvenlik eğitimleri sayesinde kullanıcılar dijital ortamda karşılarına çıkabilecek tehditler hakkında bilgi sahibi olurlarsa, siber tehditlerle karşılaştıklarında bilinçli davranarak siber saldırıların ve veri ihlallerinin önüne geçebilirler.

Siber Güvenlik Eğitimleri Hangi Sıklıkla Düzenlenmelidir?

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, bilgisayar sistemlerinin kullanım amaçları da giderek çeşitlenmekte ve artmaktadır. Bu artışla eş zamanlı olarak siber saldırganlar da saldırı yöntemlerini sürekli olarak geliştirmektedirler. Bu nedenle, siber güvenlikle ilgili eğitim ve bilgilendirmelerin, yapılan işin kritikliği ve kullanılan sistemlerdeki değişikliklere bağlı olarak kurum içinde belirli aralıklarla düzenlenmesi önemlidir. Periyodik olarak gerçekleştirilen siber güvenlik eğitimleri, tüm çalışanların siber farkındalığını güncel tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, düzenli olarak yapılan eğitimlerin yanı sıra yeni başlayan personelin de siber güvenlik eğitimlerinden geçmesi ve eğer varsa ilgili sertifikalarının güncelliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

10 Mart 2024
Hızlı Teklif Alın