Ne Aramıştınız?

Telegram'da Güvenlik, Gizlilik ve Şifreleme Ayarları Nasıl Yapılır?

Hız ve güvenlik odaklı mesajlaşma uygulaması olan Telegram, kötü niyetli kullanıcılar tarafından sıkça saldırı amaçlı kullanılmaktadır.

İçerik Başlıkları
telegramda güvenlik ayarları

Kişisel veya şirket Telegram hesaplarını güvende tutmak için kötü niyetli yazılımlara ve mesajlara karşı önlem almak gerekir. Kullanıcılar Telegram ayarları ve ağ altyapısını güvenli hâle getirerek kişisel verilerini korumalıdır. Aksi hâlde kişisel veriler üçüncü tarafın eline geçerse tehlikeli durumlara yol açabilir. Telegram uygulaması üzerinden gönderilen; dosya, doküman, fotoğraf veya videolarda tehdit altında olabilir. Bu nedenle uygulamada sol üst köşede yer alan ayarlar ve gizlilik bölümünden gerekli yapılandırmaları sağlamak önemlidir. Sohbetlerde her ne kadar uçtan uca şifreleme protokolü kullanılsa da ağ altyapısının güvenlik duvarına sahip olması, verilerin korunmasında öncelikli aşamadır. Hacklenme durumunu ortadan kaldırmak için bilgisayar veya mobil cihazların güncel ve güvenilir kaynaklara bağlı olmasına dikkat etmek, tehlikelere karşı alınması gereken önlemler arasında yer alır. Kişilerim ayarı adımında yabancı kimselerin sizi gruplara eklemesini engelleyebilir, profil verilerinizi güvenle gizleyebilirsiniz. Telegram her ne kadar veri aktarımında güvenlik protokolleri uygulasa da kullanıcıların gerekli önlemleri alması riskleri minimum seviyeye düşürür. Gün geçtikçe artan Telegram kullanımıyla kötü niyetli kullanıcılara karşı daha sıkı önlemler almak, hesap güvenliği için atılması gereken adımlar arasındadır.

Telegram Uygulamasının Siber Güvenlikle İlişkisi

Bilgisayar korsanları; veri hırsızlığı, casus yazılım, hesabı ele geçirme veya virüs bulaştırma için Telegram uygulamasını sıklıkla kullanmaktadır. Dünya çapında 500 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Statista 2022 verilerine göre Telegram’ın gün geçtikçe büyümesi siber tehdidin boyutunun da artmasına yol açmaktadır. Kötü amaçlı kaynaklardan gelen mesajların açılmaması, bilinmeyen linklere tıklamamak ve güvenli olmayan dokümanların cihazlara indirilmemesi güvenlik riskini düşürebilir. Ayrıca çeşitli yazılımlar tarafından yönetilen bot hesaplar da kişisel verileri çalmak için hareket etmektedir. Bot hesaplar yoğun mesaj ve veri yağmurunda bulunabilir. Bu durumu önlemek için uygulama ayarlarından bilinmeyen kaynaklardan gelen mesajların engellemesini aktif hâle getirmek gerekir. Haberleşme ve veri iletimi amacıyla kullanılan Telegram hesabına yabancı kaynaklardan gelen verilerin indirilmemesi ve uygulama yönetim birimine haber verilmesi alınacak önlemler arasındadır. Bunun yanı sıra Telegram uygulaması ayarlarından iki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek, hesap güvenliği için atılması gereken birinci adımdır. Kendini belirli bir süre sonra yok eden mesaj özelliğinin de önemli verileri paylaşırken kullanmak doğru tercih olabilir. Uçtan uca şifreleme ile gönderilen dokümanlar kısa bir süre sonra kendiliğinden silinir. Böylece önemli verilerin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesi önlenebilir. Teknolojik gelişmelerin artmasıyla ortaya çıkan yeni siber saldırı türlerine önlem almak için ağ bağlantısı altyapısının güncel ve güvenilir olması gerekir. Berqnet hizmetleri arasında yer alan SASE ve Firewall protokollerini kullanarak ağ bağlantınızı kolayca güvende tutabilirsiniz.

Telegram Ayarları Nasıl Yapılandırılır?

Telegram uygulamasında; profil fotoğrafı, çağrılar, son görülme, gruplar veya kişisel veri ayarlarını yapılandırmak mümkündür. Ayar yapılandırmaları, kişisel verileri güvende tutmanın en önemli yoludur. Uygulama ana menüsünde yer alan güvenlik ve gizlilik sekmesi altında ilgili aşamaları bulmak mümkündür. Buradan hareketle telefon numaranızı kimlerin görebileceğini belirlemek veya gruplara otomatik olarak eklenme seçeneğini devre dışı bırakmak oldukça kolaydır. Son görülme ve çevrimiçi görüntüleme bildirimini kapatabilir, kişilerin neler yaptığınızı görmesini kolayca engelleyebilirsiniz. Bilgisayar veya mobil cihazınızda PIN kodu kullanarak hesap güvenliğini yükseltmeniz de mümkündür. Ayrıca mobil cihazınızda ve bilgisayarınızda antivirüs programı kurulumu ile ağ bağlantısı üzerinden gelebilecek virüslere karşı kişisel verilerinizi koruyabilirsiniz. Peki, Telegram kendi güvenliğini nasıl sağlar? Telegram uygulaması uçtan uca şifreleme yöntemi ve gizli sohbet uygulaması ile mesajlaşma güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmayı amaçlar. Gizli sohbetler Telegram depolama bulutunun bir parçası değildir. Telegram, ağ bağlantı hızına göre test edilmiş MTProto protokolünü kullanır. Mesajların hızlı şekilde iletilmesini sağlayan protokol, bağlantı güvenliğinde de rol alır. Gizli sohbetlere ise yalnızca kaynaklar tarafından erişmek mümkündür. Ağ bağlantısının güvenli olduğundan emin olmak ve aracı program kullanmamak Telegram güvenliğini maksimum düzeye çıkarmada etkilidir.

Telegram Güvenliğini Sağlamak için Yapılması Gerekenler

Yoğun kullanıma sahip Telegram uygulaması, hacklenme ve kişisel verilerin korunması yönünde çeşitli açıklar içerebilir. Uygulama kullanımında olumsuz sonuçların ortaya çıkmaması için bazı önlemler almak gerekir. Telegram kullanımını güvenli hâle getirmek için alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanır:

  • İki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek farklı cihazlarda açılan oturumlarda ekstra güvenlik sağlar.
  • Etkin oturumları sonlandırmak başka cihazlarda açık olan hesabınızı kapatmaya yardımcı olur.
  • Kendi kendini imha eden medya gönderiminde dilediğiniz süreyi belirleyebilir, karşı tarafın görmesi sonrasında mesajın otomatik olarak silinmesini sağlayabilirsiniz.
  • Herhangi bir sohbet mesajına uzun süreli basılı tuttuktan sonra ilgili veriyi kısa sürede silmek mümkündür.
  • Telegram uygulamasının standart protokolünün yanı sıra kötü amaçlı yazılımlara karşı korumaya sahip ağ bağlantısı tercihiyle mesajlaşma işlemi güvenli şekilde gerçekleştirilir.
  • Telegram’ın tek bir cihazda kullanılması, güvenlik ve gizlilik kalitesinin yükselmesinde etkilidir.
  • Uygulamanın güncellenmesi protokol yazılımın daha verimli çalışmasını sağlar.
  • Telegram gizlilik ayarları ve güvenlik protokolleri hakkında bilgi sahibi olmak, kullanım öncesi riskleri minimum seviyeye düşürmeye yardımcı olur.
  • PIN veya desen şifreleme sisteminin yanı sıra kişisel veya şirket sohbetlerinin de kilitlenmesi, güvenlik performansının yükselmesinde etkilidir.
  • Bir mesajı veya veriyi diğer kişi ekranından da kolayca silmek için dokümana basılı tutmak ve şunun içinde sil seçeneğini işaretlemek gerekir.
  • Gizlilik ve güvenlik seçeneği altında dilediğiniz sohbeti şifreleyebilir, parola oluşturarak kişisel verileri koruyabilirsiniz.

İki aşamalı doğrulama ve PIN kullanımının yanı sıra Berqnet araçlarını kullanarak güvenli Telegram iletişim ağına sahip olmak mümkündür. Alanında uzman ekip üyelerinin yönlendirmesiyle firewall cihazını kolayca kullanabilir, şirket Telegram profili verilerini yüksek güvenlikle koruyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Sohbet edilecek kişi profili seçildikten sonra ekranda yer alan gizli sohbet başlat butonuna tıklanır. Gizli sohbetler cihaza özel işlemlerdir. Oturum kapatıldığı anda gizli sohbet verileri silinir.

Medya dosyaları Telegram üzerinden belirlenen süre boyunca görüntülenebilir şekilde gönderilir. Alıcı mesajı görüntülediği anda süre işlemeye başlar. Süre sonunda ilgili doküman her iki cihazdan da otomatik şekilde kaybolur.

Telegram uygulamasında gerçek veya sanal cep telefonu numarası kullanmak mümkündür. Telefon numarası rehberinizde ekli kişiler tarafından görülebilir. Gizlilik ve güvenlik seçimi altında telefon numarası ayarlarını yapılandırmak mümkündür.

Telegram hesabınızı dilediğiniz zaman tamamen silebilirsiniz. Ancak hesabın silinmesi o güne kadar kaydedilen tüm verilerin kaybolması ile sonuçlanır. Yeni kayıt oluşturmak ise eski verilere ulaşmayı sağlamaz.

Uygulama yönetiminde kamera veya mikrofon kullanımına verilen izin sayesinde Telegram arka planda cihaz araçlarını kullanabilir. Mikrofon aracı arka planda kullanılırken, kamera yönetimi sadece bildirimler aşamasında aktif edilirse kullanılır.

8 Kasım 2022
Hızlı Teklif Alın