Ne Aramıştınız?

SSID Nedir? SSID Nasıl Bulunur ve Değiştirilir?

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte internete bağlı olan cihazların sayısı da her geçen gün artış göstermektedir. İnternet bağlantısının kurulması için ise kablosuz ağ ya da bağlantı noktaları gerekir.

İçerik Başlıkları
SSID

Her ağ noktasının belirli bir çekim kapasitesi mevcuttur. Bu alan içerisinde yer alan cihazlar ağ isimlerini görerek bağlantı kurabilir. Her isim bağlantının kimliğini ortaya koyar. Böylece kullanıcılar güvenli bir şekilde internetten yararlanır. Cihazların bağlantı kurabileceği ağ isimleri ise SSID’dir. İnternet kullanımı için oldukça önemli olan bu kavramı yakından bilmek hem işlerin aksamaması hem de güvenlik açısından kritik öneme sahiptir.

SSID Nedir?

Kablosuz ağlar ve bağlantı noktalarının kimlikleri anlamına gelen değerdir. Bu sayede kullanıcıların giriş yapmasına ve güvenlik duvarı oluşturulmasına yardımcı olur. Wi-Fi ağlarının ismi ya da diğer bir deyişle kimliğinin olmaması durumunda internete sızma girişimleri çok daha kolaylaşır. Bu nedenle her ağın bir SSID’si vardır. Özellikle kablosuz bağlantıların çok sayıda olduğu bir noktada cihazlarda farklı isimlerde ağlar belirir. Kullanıcılar internete bağlanmak için isimler arasından gerekli kimliği belirler ve sonrasında giriş yapar.

Her SSID kendine özel bir değere sahiptir. Kullanıcılar internete bağlanabilmek için her ağın SSID değerini görmek zorundadır. Bu noktada kablosuz ağ bağlantısının çekim kapasitesi içinde yer almak gerekir. İnternet sağlayıcılar üzerinde tanımlı olan SSID değerleri erişimi mümkün kılar. Bir ağa bağlandığınızda cihazlarınız SSID verilerini depolamaya başlar. Sonrasında aynı ağdan yararlanmak istediğinizde bağlantı otomatik olarak gerçekleşir.

Cihazları internete bağlama noktasında oldukça önemli olan SSID, sadece ağ yöneticileri tarafından değiştirilebilir. Bağlantı ismini yeniden adlandırırken dikkat edilmesi gereken belirli noktalar mevcuttur. Aksi takdirde ağa erişim sağlamak çok daha zor bir hal alır. SSID değeri oluştururken dikkat edebileceğiniz bazı hususlar şu şekildedir:

  • Ağ bağlantısının değerini en fazla 32 karakter uzunluğuna sahip olarak düzenleyebilirsiniz.
  • SSID değeri küçük ve büyük harflere karşı duyarlıdır. Bu nedenle atama yaparken dikkatli bir şekilde karakterleri girmeye çalışın.
  • İnternet sağlayıcıları tarafından verilen modemler çeşitli adlara sahip olarak sizlere ulaşır. Kurulum yapıldıktan sonra ağ bağlantınızın ismini kullanıcı arayüzü üzerinden dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
  • SSID kimliğiniz çekim kapasitesindeki farklı kişiler tarafından görülebilir. Bu hususu göz önünde bulundurarak kişisel bilgilerinizi kullanmamaya özen gösterin.
  • Tanımlama işleminde sadece sayı ve harf kullanılmalıdır. SSID değerinde boşluk ya da özel karakter kullanılması ağ bağlantısında sorunlara yol açabilir.

SSID Nasıl Bulunur?

SSID değerini bulmak için ilk olarak bağlantının nasıl bulunacağını bilmek gerekir. Bu işlem ağ isminin öncesinde değiştirilip değiştirilmediğine göre farklılık gösterir. Eğer kablosuz ağ bağlantısının SSID değeri ilk haliyle duruyorsa, internet sağlayıcı üzerinden bilgilere ulaşmak mümkündür. Değerler genel olarak router cihazlarının arka ya da yan kısımlarında yer alır.

SSID değeri değiştirilmiş ağlarda ise bulma işlemi cihazlara ve işletim sistemlerine uygun şekilde farklılaşabilir. Bununla birlikte akıllı cihazlar ağı görmek için çevre taraması gerçekleştirir. Sonrasında kapsama alanı içerisinde olduğunuz internet bağlantılarını ekranınızda görüntüleyebilirsiniz.

Akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarlardaki Wi-Fi simgesini bularak tıklayın. Daha sonra karşınıza mevcut konumunuzda bağlanabileceğiniz ağların listesi gelecektir. Listeden bağlanmak istediğiniz SSID’yi belirleyebilir ve internete giriş yapabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlarda ise internet sağlayıcı ve cihazın ethernet kablosu ile bağlanması gerekir. Bu işlemde ağ ismine ihtiyaç duyulmaz. Bu yöntemlere ek olarak belirli durumlarda gizli ağ bulma ihtiyacı oluşur. Gizli Wi-Fi ağı bulma işlemi için cihazların Wi-Fi simgesinden seçeneklere girmeli ve sonrasında gizli ağlara ulaşacağınız noktayı işaretlemelisiniz.

SSID Nasıl Değiştirilir?

Ağ güvenliğini artırmak ve kişisel kullanıma uygun hale getirmek için SSID ismini değiştirebilirsiniz. Çünkü ilk kurulum sırasında genel olarak internet sağlayıcının otomatik olarak belirlediği ad kullanılır. Modemin şifresini değiştirme işlemine benzer şekilde gerçekleştirilen bu ayarlama oldukça basittir. SSID değerini değiştirmek için bu adımları uygulayabilirsiniz:

  • SSID değiştirmek için ilk olarak kurulum sayfası açılmalıdır. Sayfanın adresi genel olarak modemlerin üzerinde yer alır. Bununla birlikte Türkiye sunucularında işlem yaparken 198.168.1.1 ya da 198.168.2.1 adreslerini deneyebilir ve açılan sayfadan düzenlemelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Kullanıcı adı özel olarak servis sağlayıcı tarafından belirlenmediyse genel olarak “admin” şeklindedir. Şifre de ağa özel olarak farklı karakter ve sayılardan oluşur. Bilgilere ulaşmak için modeminizi inceleyebilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra “Wi-Fi Ayarları” ya da “Wi-Fi Kurulumu” seçeneklerini bulmaya çalışın. Bu ayarlama bazı sağlayıcılarda “Gelişmiş Wi-Fi” şeklinde bulunur.
  • Sonrasında kullanıcı arayüzünde kablosuz ağ adı bölümüne girin. Bu ismi tercih ettiğiniz dile göre kolayca bulabilirsiniz.
  • Son olarak SSID değerinin yazılı olduğu bölümden ismi dilediğiniz şekilde güncelleyin. Çok kısa bir süre sonra ağ bağlantısı yenilenir. Bu işlem tüm cihazların ağ bağlantısını keser. Kablosuz ağ seçeneklerinden yeni SSID ismini bularak tekrar giriş yapabilirsiniz.

En son teknolojilerle geliştirilen ağ ve siber güvenlik yönetimi platformu Berqnet SASE'yi yakından tanıyın

SSID Nasıl Gizlenir?

SSID değerini gizlemek için ilk olarak modeminizin yönetim paneline giriş yapmalısınız. Sonra kullanıcı arayüzünde yer alan “Kablosuz Ağ” bölümüne girmeli ve “SSID Gizle” seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. İşlemi yaptıktan kısa bir süre sonra ağ değerleriniz gizlenir. SSID gizleme işlemi genel olarak bu adımlarla yapılsa da emin olmak için internet sağlayıcınızın kullanım kılavuzuna göz atabilirsiniz.

İnternetin günlük hayatın her alanında kullanılması kişisel bilgiler, işletme özellikleri gibi önemli bilgilerin kolay bir şekilde yayılmasına neden olabilir. Bu doğrultuda güvenlik duvarının yeterli düzeyde bulunması gerekir. SSID değerlerinin özelleştirilmesi ve gizlenmesi gibi adımlara ek olarak yeni nesil çözümlerden de yararlanabilirsiniz. Berqnet’in SASE ve firewall ürünleri çalışma ortamının gerekliliklerine uygun olarak düzenlenmiştir. Bu sayede kurum ağınızı çeşitli tehditlere karşı koruma altına alır. Zararlı yazılımlara ve siber saldırılara karşı etkili bir güvenlik duvarı oluşturarak çok daha rahat bir şekilde işlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ağ ayarlarından düzenleyebileceğiniz bu özellik aktif hale getirildiğinde, ağa bağlı durumda olan kullanıcılar farklı kullanıcılara erişim sağlayamaz.

Android ve iOS işletim sistemlerinde bazı farklılıklar bulunsa da SSID bulma adımları oldukça benzerdir. Ağ bağlantısını bulmak için telefonunuzun ayarlar bölümüne girin. Daha sonra Wi-Fi özelliğini aktif hale getirin. Cihaz otomatik bir tarama gerçekleştirir ve mevcut ağları listeler. 

Kablosuz ağ bağlantılarını birbirinden ayıran SSID değerleri ilk olarak güvenlik sebebiyle güncellenmelidir. Aynı zamanda kişisel kullanım noktasında bağlantı isminin özelleştirilmesi önemli ölçüde pratiklik kazandırır.

SSID değerleri gizli hale alınmadığı takdirde mevcut çekim kapasitesi içerisindeki kullanıcılar tarafından görülebilir. Bu duruma SSID yayınlama denir.

Ağın kapsama alanı içerisinde yer alan kullanıcılar SSID isminizi görebilir. Gizleme işlemi ağa izinsiz girişleri engelleme noktasında faydalıdır. Özellikle şifresiz bir şekilde bağlanabilen ağlarda gizlemek oldukça yararlıdır.

SSID bilgisi Wi-Fi durumundaki kablosuz ağ özelliklerinin güvenlik sekmesi bölümünde yer alır.

Modem aracılığıyla bağlantı kurulan noktadaki değerdir.

Cihazın özelliklerine, yapısına ve işletim sistemine bağlı olarak SSID öğrenme yöntemi farklılık gösterir.

Ağ bağlantısının değeri yani ismidir.

SSID, Service Set Identifier’ın kısaltmasıdır.

11 Mayıs 2022
Hızlı Teklif Alın