Ne Aramıştınız?

WLAN (Kablosuz Ağ) Nedir? WLAN Ne İşe Yarar?

Teknoloji hayatın birçok alanında önemli bir ihtiyaçtır. Bu nedenle elektronik cihazlar arasında eş zamanlı bir iletişim gereksinimi mevcuttur. WLAN teknolojisi bu ihtiyacı karşılamak üzere geliştirilmiştir.

İçerik Başlıkları
WLAN

WLAN, aralarında fazla mesafe olmayan ve aynı yerel ağa bağlanabilen tüm cihazların veri alışverişini kolayca gerçekleştirmesini sağlar. Birçok işlemi gerçekleştirmeyi sağlayan yeni nesil teknolojinin aktiflik durumu modem üzerinden kontrol edilebilir. Peki, WLAN nedir, ne işe yarar ve güvenliği nasıl sağlanır?

WLAN Nedir?

WLAN, Türkçe karşılığı kablosuz yerel ağ olan ve ağ kapsamındaki birden fazla elektronik cihaza internet bağlantısı sunan kullanışlı bir teknolojidir. Ev ve ofis gibi görece küçük ortamlardaki akıllı cihazlara internete erişim imkânı sağlamak için yüksek radyo frekansı dalgaları yayar. Aynı anda çok sayıda cihaza hizmet verme kapasitesine sahiptir. Bu avantajı sayesinde özellikle birden fazla noktadan bağlantının zorunlu olduğu ortamlarda efektif kullanım sağlar.

WLAN bağlantıları çeşitli ağ protokolleri ya da aygıtlar üzerinden kullanım için idealdir. Ağ bağlantısından yararlanmak için kablolu aktarıma ihtiyaç duyulmaması sayesinde popülerliği giderek artmıştır. WLAN teknolojisi bilgisayar, tablet, mobil aygıtlar, otomobiller, oyun konsolları ve diğer internet kullanan cihazlara bağlantı imkânı sunar. Son yıllarda en sık tercih edilen bağlantı opsiyonları Wi-Fi ve Bluetooth teknolojileridir. Ortaya çıktığı ilk yıllarda yüksek maliyeti nedeniyle daha çok kablolu bağlantıların kullanılamadığı alanlarda tercih edilse de 90’ların sonunda yeni sürümlerinin çıkması ile çok daha yaygınlaşmıştır. Günümüzde dünyanın neredeyse her noktasında kullanılmaktadır ve günlük hayatın işleyişi noktasında oldukça önemlidir.

WLAN Nasıl Çalışır?

WLAN, kablosuz ağları kullanmak için herhangi bir kablo donanımına ihtiyaç duymaz. Bağlantıları cihazların içinde yer alan radyo frekansı alıcı ve vericileri üzerinden gerçekleştirir. AP ve Ad-hoc olmak üzere iki temel WLAN çalışma prensibi mevcuttur. 

AP bağlantılarda bir aracı aygıt bağlantısının oluşturulmasını sağlar. Kapsamdaki tüm cihazlar erişim noktası üzerinden bağlantıya eşlik eder. Ev ve ofislerdeki internet bağlantıları genel olarak bu şekilde çalışır. Ayrıca çok sayıda aygıtın eş zamanlı bağlanma kapasitesi olması sayesinde Ad-hoc bağlantılara göre daha verimlidir.

Ad-hoc bağlantıları ise aktarımı P2P yöntemi ile gerçekleştirir. AP bağlantıdan farklı olarak harici bir donanıma gereksinim yoktur. Az sayıdaki cihazın bağlantıya ihtiyaç duyduğu alanlarda oldukça etkilidir. Bir akıllı telefondan diğerine yapılan Wi-Fi, kızılötesi ya Bluetooth aktarımları bu bağlantı türünün yaygın örneklerindendir.

WLAN Ne İşe Yarar?

WLAN bağlantıları aynı ağ üzerinden iki ya da daha fazla cihazın veri transferi yapabilmesini sağlar. Bağlantının kapsamı donanım cihazının çekim kapasitesine göre farklılık gösterir. Bununla birlikte yerel ağı daha güçlü kılmak için geliştirilen aygıtlar da mevcuttur. Böylece WLAN temelli bağlantılar çok daha geniş alanlarda kullanım için ideal hale dönüşür. Ağdaki cihazlar arasındaki alışveriş özel bağlantı sunucularından gerçekleşir. Elektronik posta, veri aktarımı veya bilgi alışverişi gibi işlemler sayesinde çalışma alanlarında oldukça verimlidir. Sistemdeki cihazların rahatça iletişim kurması ile daha etkili bir destek sağlar.

WLAN ve Wi-Fi Aynı Şey midir?

WLAN ve Wi-Fi, birbirine bağlı ve birbirinden farklı iki kavramdır. Bu nedenle iki terimin karşılaştırmasını net olarak yapmak mümkün değildir. WLAN teknolojisi ağ bağlantısını kablosuz bir şekilde yapabilmeyi sağlar. Wi-Fi ise bir aygıtla birlikte bağlantının kurulabilmesi için gereklidir. Bu açıdan bakıldığında Wi-Fi cihazları WLAN yapısı içinde çalışma kapasitesine sahip bir donanıma benzerdir.

WLAN Tuşu Ne İşe Yarar?

WLAN kavramı ile alakalı en çok aranan yanıtlardan bir tanesi de “WLAN tuşu ne demek ve ne işe yarar?” sorusudur. WLAN tuşu modem üzerinde yer alır. Temel görevi WLAN bağlantısını aktif hale getirmek ve kapatmaktır. Tuşa belirli bir süre basılı tuttuğunuzda mevcut bağlantı kopar. Dolayısıyla modem üzerindeki WLAN ışığı da söner. Benzer şekilde bağlantı kapalı olduğunda aktif duruma geçer.

WLAN Nasıl Açılır?

WLAN bağlantısını açmak oldukça pratik bir işlemdir. Bağlantıda kullanılan cihazlardaki düğme üzerinden açılır. Bazı cihazlar çalıştırıldığında bağlantıyı otomatik olarak aktifleştirir. Örneğin modemin açma kapama tuşu WLAN’ı direkt olarak kurar. Siz de kullandığınız cihazın özelliklerine göre WLAN bağlantısını kolayca açabilirsiniz.

WLAN Güvenliği Nasıl Sağlanır?

WLAN kablosuz ağ bağlantısının işlevsel yapısı ile ortamdaki cihazlara erişim imkânına sahiptir. Aygıtlardaki verileri koruma altına almak için belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Kablosuz ağınızı güvenli duruma getirmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • İnternet servis sağlayıcıların belirlediği verilere ulaşmak oldukça kolaydır. Kullandığınız ağın ismini ve parolasını özelleştirin. Böylece hem ağın güvenlik seviyesini artırabilir hem de daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz.
  • Modemler genel olarak uzaktan yönetim özelliğine sahip yapıdadır. Böylece başka bir bağlantı ya da cihaz üzerinden erişime açıktır. Bu özelliği aktif olarak kullanmadığınız zamanlarda kapatın. Modem yönetim şifrenizi de özel olarak belirleyerek ayarlamaları sadece kendiniz yapın.
  • Bağlantı aygıtlarının güvenlik duvarı özelliğinden yararlanın. Seçim yaparken etkin koruma sağlayan cihazları tercih edin. Berqnet cihazlarının tamamında firewall özelliğini sunar. Böylece siber saldırılara ve çeşitli tehditlere karşı cihazlarınız koruma altında olur.
  • WLAN bağlantılarında kullandığınız tüm aygıtlarda güncel yazılımlar kullanın. Cihazların sürüm güncellemelerini yaparak güvenlik duvarının yeni tehditlere karşı güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Halka açık bir kablosuz ağa bağlanırken VPN hizmetlerinden yararlanın. Böylece yaptığınız işlemlerdeki verilerinizin ele geçirilmesini engelleyebilirsiniz.
  • Her sitede kişisel bilgilerinizi kullanarak oturum açmamaya çalışın. Özellikle güvenilir olmayan alanlarda oturum açmaktan kaçınabilirsiniz.
  • Gerekmediğinde tanımadığınız ağ bağlantılarını yapmaktan kaçının. Bunun yerine mobil cihazınız aracılığıyla WLAN hizmetinden yararlanmaya çalışın.
  • İnternet bağlantısında modemin yanı sıra kullandığınız tüm cihazların güncel olduğundan emin olun. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise kişisel cihazlarınız dışında kalanlar için farklı bir ağ kullanmaktır. Wi-Fi yönlendiriciden “Misafir Ağı” seçeneğini etkinleştirerek bu özellikten yararlanabilirsiniz.

En son teknolojilerle geliştirilen ağ ve siber güvenlik yönetimi platformu Berqnet SASE'yi yakından tanıyın

WLAN Sorunları ve Çözümleri

WLAN bağlantısı çeşitli nedenlerden dolayı aksayabilir. Bu sorunları tam olarak anlamadan gidermek bir o kadar zor olur. Örneğin ‘modemde WPS ışığı yanıyor’, ‘Wi-Fi ışığı yanıp sönüyor’ veya ‘internet yanıp sönüyor’ gibi cümleler sıklıkla kullanılır. Fakat bu durumların belirli bir bölümü aslında herhangi bir soruna işaret değildir. Bununla birlikte WLAN bağlantısındaki sorunlar hem işlerin aksamasına hem de zaman kaybına neden olur. Sizin de karşılaşabileceğiniz problem ve çözümlerden bazıları şu şekildedir:

  • Bağlantı cihazını doğru konumlandırmak gerekir. Aksi takdirde radyo frekans dalgaları engellere takılır. Sonuç olarak bağlantı kalitesi düşer. Bu noktada bağlantı donanımı için ideal bir yer belirleyin. Özellikle geniş alanlarda ve çok cihazın bağlanması gereken durumlarda bağlantı kapsamını artıracak ürünler de kullanabilirsiniz.
  • Bağlantı kopmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesi modemlerdir. Modem kaynaklı sorunlarda cihazı yeniden başlatın ya da sıfırlayın. Güç ayarlarını kontrol ederek bir problem olup olmadığını inceleyin.
  • Bağlantıyı engelleyen sebeplerden biri de güvenlik duvarlarıdır. Böyle bir durum karşısında bağlantı öncesinde duvarı geçici olarak devre dışı bırakın. İşlem tamamlandığında tekrar güvenlik duvarını aktif hale getirin.

Evde veya ofiste kullandığınız cihazlar için etkili ve güvenli bir kablosuz ağ bağlantısı arayışındaysanız, yeni nesil çözümlerden yararlanabilirsiniz. Berqnet’in SASE platformu ile işletmenizi siber saldırılardan ve zararlı yazılımlardan korumanız mümkündür. 

Sıkça Sorulan Sorular

WLAN, Wireless Local Area Network kelimelerinin kısaltmasıdır.

Modemde yanıp sönen ışık bağlantının aktif olduğunu ve kablosuz bağlanabildiğinizi gösterir.

Işığın yanmaması WLAN bağlantısının kapalı olduğuna işaret eder. Modem üzerindeki WLAN tuşuna birkaç saniye basarak bağlantıyı açabilirsiniz.

WLAN ışığının farklı hızlarda yanıp sönmesi olağan bir durumdur. Eğer bağlantıda problem yaşarsanız modeminizi sıfırlayabilirsiniz.

20 Mayıs 2022
Hızlı Teklif Alın