Ne Aramıştınız?

Security as a Service (SECaaS) Nedir?

Son birkaç yıl, basit veri depolamadan sağlam altyapıya ve karmaşık bulut platformlarına kadar bulut teknolojisini kullanan sayısız yenilik getirdi. CRM platformları, analitik araçlar gibi Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service | SaaS) uygulamaları istikrarlı bir şekilde popülerlik kazanırken, bulut güvenlik çözümleri de bu trende katılıyor.

İçerik Başlıkları
SECaaS

Hizmet Olarak Güvenlik ya da SECaaS (Security as a Service), büyüyen şirketlere yüksek düzeyde, ölçeklenebilir siber güvenlik çözümlerini iç kaynaklarını kullanmadan, güvenlik ihtiyaçlarını şirket dışında yönetebilme olanağı tanıyor. Peki, SECaaS modeli tam olarak ne anlama geliyor ve girişimcilere ne gibi faydalar sağlıyor?

Hizmet Olarak Güvenlik (Security as a Service) Modeli Nedir?

Küresel pandeminin başından bu yana kaydedilen siber suç sayısının %300'den fazla artması, şirketler için güvenlik ihlali ve veri sızıntısı risklerini daha önce olmadığı kadar gerçek ve yakın hale getiriyor. Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla çalışanlar siber saldırı risklerine daha açık hale geliyor. ABD ve Birleşik Krallık'taki çalışanların %40'ından fazlası, kimlik avı girişimlerine ve tüm şirketi tehlikeye atabilecek ciddi güvenlik ihlallerine maruz kalıyor.

Bu durumu değerlendirirken çalışanları dikkatsiz davranmakla suçlamanın ötesine geçip güvenlik risklerinde görülen bu artışın altında yatan nedenleri anlamak gerekiyor. COVID-19 salgını zamanında çalışmak, normal dönemlerde çalışmaktan daha stresli bir hal alıyor. Bu da çalışanların daha fazla yorulmasına ve dikkatlerinin dağılmasına yol açıyor. Şirketlerin siber güvenlik risklerine karşı çalışanlarını bilgilendirmesi ve bu konudaki farkındalığı artırması bu risklerin azaltılmasına yardımcı olabiliyor. Fakat bundan önce, şirketler siber güvenlik tehditlerine karşı güvenilir bir çözüme ihtiyaç duyuyor.

Siber suçluların artan tehditleriyle popülerlik kazanan Hizmet Olarak Güvenlik (SECaaS) modeli, her ölçekteki şirkete pahalı donanımlara ve sürekli yerinde bakıma ihtiyaç duymayan ölçeklenebilir güvenlik çözümleri sunuyor. SECaaS çözümlerinde hizmetler internet üzerinden sağlanıyor ve bunun için çoğu zaman entegre edilmesi kolay ve ölçeklenebilirliği yüksek, gelişmiş bulut teknolojisi kullanılıyor.

Hizmet Olarak Güvenlik Çözümlerinin Temel Özellikleri

Güvenlik yönetimi hizmetlerini dışarıdan temin etmek, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için büyük yatırımlar gerektirecek ve sürekli bakım maliyetleri yaratacak özel bir altyapı oluşturmaktan çok daha uygun maliyetli bir seçenek sunuyor. Bir SECaaS hizmetiyle işletmeler, çok çeşitli güvenlik hizmetlerine sahip olabiliyor. Cloud Security Alliance'a göre Hizmet Olarak Güvenlik aşağıdaki gibi kategorilerde değerlendiriliyor:

Bu listeden de anlaşılacağı üzere SECaaS çözümleri, ağ kaynaklarının yönetimi ve web trafiğinin gerçek zamanlı korunmasından, gelişmiş izinsiz giriş tanıma sistemlerine ve erişim kontrolüne, konum ve donanımdan bağımsız olarak her cihaz ve kullanıcı için şirket kaynakları üzerinde koruma katmanları sunuyor.

SECaaS Modelinin Fayda ve Zorlukları

Hizmet Olarak Güvenlik çözümlerinin faydalarını genellikle en çok küçük ve orta boyuttaki işletmeler görse de bu çerçeve tüm ölçeklerdeki işletmeler tarafından uygulanabiliyor. SECaaS modelinin en dikkate değer faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Düşük yatırım ve entegrasyon maliyetleri: SECaaS hizmetleri ek donanım yatırımları ya da yazılım lisansları gerektirmez. Ayrıca şirketler, bakım ve izleme süreçlerini yürütmek için şirket içinde özel bir BT ekibine de ihtiyaç duymaz.

Hızlı uygulama: Şirket ağında kullanılacak birçok cihaz, basit bir web tabanlı uygulama kullanılarak birkaç dakika içinde bir SECaaS hizmetine bağlanabilir. Bu da dünyanın her yerinden uzaktan çalışanlar için kesintisiz bir ağ erişimi sunar.

Üst düzey koruma: Bulut üzerinden sağlanan güvenlik çözümlerini kullanan şirketler, bulutta gerçekleşen anlık güvenlik güncellemeleri sayesinde bir bakım ekibine ihtiyaç duymadan, yeni virüs tanımlarına ve saldırı biçimlerine karşı koruma sağlar.

Şirket kaynaklarından tasarruf etmek: Bulut tabanlı SECaaS çözümleri sayesinde şirketler, özel güvenlik uzmanlarına ve analistlere ihtiyaç duymaz. Ayrıca log yönetimi gibi çoğu idari görev bu çözümler aracılığıyla yürütülür.

Kolay kullanılabilir arayüz: Çoğu SECaaS hizmeti, her kullanıcı için uygun bir erişim düzeyi sağlayan basit bir web arayüzüyle yönetilir. Şirket ağındaki tüm etkinlikler, SECaaS platformunun sezgisel arayüzleri ve ayrıntılı güvenlik raporlama becerileri sayesinde sürekli olarak izlenebilir.

Her güvenlik modelinde olduğu gibi SECaaS'ın da kendine has zorlukları vardır. SECaaS çözümü sağlayıcısında yaşanacak bir güvenlik ihlali, potansiyel olarak tüm sunucuları ve o sağlayıcının çözümlerini kullanan işletmeleri saldırılara karşı savunmasız hale getirebilir. Bu noktada SECaaS çözümü sağlayıcılarının üst düzey güvenlik önlemleri almaları, şirketlerin ise güvenilir ve yetkin bir SECaaS sağlayıcısı seçmesi gerekir.

SECaaS Çözümlerinden Kimler Yararlanabilir?

Hizmet Olarak Güvenlik çözümlerinin sunduğu tüm faydalar, şirket içine kurulacak sistemlerle sağlanabilse de bu, çoğu işletme için şirket BT altyapısının yeniden yapılandırılmasını gerektiriyor. Böyle bir değişiklik, büyük bir zaman ve kaynak yatırımı anlamına geliyor.

İşletmenizi ve İtibarınızı Berqnet Ürünleriyle Korumak İçin Bize Ulaşabilirsiniz

Çoğu zaman böylesine maliyetli bir değişikliği göze alamayan ve düşük seviyeli güvenlik önlemleri tercih eden küçük ve orta ölçekli işletmeler, dış müdahalelere karşı daha savunmasız hale geliyor. SECaaS modelini uygulamak, küçük ve orta ölçekli şirketlere ihtiyaçlarına göre uygulanabilen ölçeklenebilir bir çözüm sunuyor. SECaaS çözümlerinin abonelik tabanlı bir modeli ise işletmelere, ekiplere, donanımlara ve yazılım lisanslarına büyük yatırımlar yapmadan, yalnızca tam olarak ihtiyaç duydukları işlevsel güvenlik çözümlerine erişme olanağı tanıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Güvenilirlik, esneklik ve çözümün kapsamı, iyi bir SECaaS sağlayıcısının en önemli özellikleridir. Doğru sağlayıcıyı seçmek için sunulan hizmetleri toplam sahip olma maliyetiyle karşılaştırın ve satıcınızın uygun raporlama protokolleri sunduğundan emin olun.

Doğrusu, hayır. Şirketlerde güvenliği sağlamanın birinci koşulu eğitim ve şirket politikalarının doğru uygulanmasıdır. Ayrıca her müşteri için özel güvenlik ihtiyaçlarının değerlendirilmesi gerekir. Yine de SECaaS, çoğu işletmenin siber güvenlik ihtiyaçlarının çoğunu karşılayabilecek düzeyde kapsamlı, çok yönlü bir çözüm sunar ve ihtiyaçlara göre özelleştirilebilir.

Hizmet Olarak Güvenlik çözümleri, cihazları ve ağları virüs saldırıları, kötü amaçlı yazılımlar, kimlik avı girişimleri, fidye yazılımları, DoS ve DDoS saldırıları, brute force saldırıları, veri ihlali girişimleri ve benzeri birçok siber güvenlik tehdidinden koruyabilir.

27 Nisan 2022
Hızlı Teklif Alın