Ne Aramıştınız?

Yönetilen Tespit ve Müdahale Sistemi (MDR) Nedir, Şirketlere Faydaları Nelerdir?

Yönetilen Tespit ve Müdahale anlamına gelen MDR; kurumların ağları, uç noktaları ve bulut sistemlerini izleyen, 7 gün 24 saat boyunca siber tehditlere neden olabilecek etkinlikleri inceleyen bir siber güvenlik hizmetidir.

İçerik Başlıkları
MDR

Alanında uzman üçüncü parti servis sağlayıcı firmalar tarafından gerçekleştirilen bu güvenlik hizmeti, potansiyel siber tehditleri en hızlı şekilde tespit etmeye odaklanır. MDR ekibi olası siber saldırıları engellemek, güvenlik operasyon merkezinin etkinliğini artırmak ve riskleri minimize etmek için çeşitli teknolojiler ve yöntemler eşliğinde hareket eder.

MDR İngilizcede Manage Detection and Response olarak ifade edilir. MDR hizmetleri kurumların ağ içi görünürlüğünü artırdığı için şirketlerin siber güvenliğine önemli fayda sağlar. Buna ek olarak MDR yapay zekâ ve makine öğrenimi araçlarından da yararlanır. MDR hizmetleri kuruluşlara düzenli olarak güvenlik hakkında raporlama, vaka değerlendirmesi ve yönetim politikası geliştirme imkânı tanır.

Peki, şirketlerin siber güvenliğinde önemli rol oynayan MDR sistemi nasıl çalışır? Kurumlara faydaları nelerdir? MDR sistemi neden tercih edilmelidir? Bu yazımızda MDR sistemi hakkında merak edilen tüm detayları mercek altına aldık.

MDR Sistemi Nasıl Çalışır?

Manage Detection and Response adıyla bilinen MDR, şirket sistemlerinde temel ağ ve uç nokta güvenliği konusunda çeşitli hizmetler sunar. MDR sisteminin çalışma prensibi aşağıdaki gibidir:

  • Dağıtmak: Siber tehditlere karşı kurumun tüm uç nokta ağlarını kapsamlı olarak sürekli izler.
  • Tespit etmek: Şirketlerdeki EDR araçlarını ve tehdit istihbarat verilerini kullanarak ağ ve uç nokta takibi yapar. Potansiyel tehdit ve saldırıları tespit etmeye yönelik hareket eder.
  • Önceliklendirmek: Sistemde meydana gelen bir tehdidin muhtemel etkilerini baz alarak tehditleri kategorilere ayırıp önceliklendirir ve doğrulama yapar.
  • Yanıt ve çözüm sunmak: Potansiyel bir tehdit karşısında güvenlik ekibine tehdidin ortadan kaldırılması, çeşitli aksiyonların alınması ve sistemin eski haline döndürülmesi konusunda otomatik bilgiler sunar.
  • Raporlamak: Siber tehdidin durum tespitini yapmak amacıyla kurumlar için detaylı bir rapor taslağı oluşturur.

MDR sistemleri tüm bu hizmetler süresince davranışsal analiz araçları, yapay zekâ, makine öğrenimi sistemleri, tehdit istihbaratı ve siber güvenlik danışmanlığı gibi teknolojiler kullanarak şirketlere en doğru verileri sunmayı amaçlar.

MDR Sistemi Neden Tercih Edilmelidir?

Firmaların siber güvenlik gereksinimlerine başarılı bir şekilde yanıt veren MDR sistemleri kurumların siber güvenlik alanında önemli problemlere çözüm yolları geliştirmesine katkı sağlar. İşte MDR sistemlerinin şirketler tarafından tercih edilme nedenleri:

  • ATP tespiti: Gelişmiş ve karmaşık tehditler olarak bilinen ATP tespiti için MDR hizmeti ideal bir çözümdür. Üstün davranışsal özelliklerle birlikte olası tehditleri avlama ve uç nokta analitiği yardımıyla gerçek zamanlı reaksiyonlar verme özelliği bulunan MDR, antivirüslerden kaçabilen tehditleri kolayca algılayabilir. MDR sistemleri bu işlevleri yapay zekâ araçlarıyla otomatik olarak gerçekleştirme yetisine sahiptir.
  • Kapsamlı tehdit sorgulama ve doğrulama hizmeti: MDR genel olarak siber tehditleri aramaktan ziyade sistemde kapsamlı sorgulama ve doğrulama mantığına göre hareket eder. Sistemin bu şekilde işlemesinin altında yatan sebep ise tehditlerin gerçek olup olmadığını detaylı bir şekilde analiz ederek yanlış alarm dolayısıyla iş gücü kaybını engellemektir.
  • Entegre olay müdahalesi: MDR servisi potansiyel bir siber tehdit ve güvenlik zafiyeti durumunda tehdidi en hızlı şekilde önleyerek şirketin zarar görmesinin önüne geçer. Sistem, güvenlik personellerine haber vererek durumun izlenmesine ve en iyi şekilde yönetilmesine olanak tanır. Kısaca güvenlik ekipleri siber saldırılara karşı en kısa sürede en iyi müdahaleyi yapabilme imkânı bulur.

MDR’nin İşletmelere Sunduğu Faydalar Nelerdir?

Yönetilen Tespit ve Müdahale sistemi olan MDR şirketlerin siber güvenliği açısından değerli özellikler sunar. MDR servisinin şirketlere sağladığı faydalar şu şekilde özetlenebilir:

  • Sistemi 7/24 izleme imkânı: MDR servisleri kurumların ağ sistemlerini 7 gün 24 saat aktif olarak izleme görevi görür. Böylece kurumlarda siber tehditlere karşı kesintisiz koruma imkânı sağlanmış olur. Herhangi bir atak durumunda ise en hızlı şekilde reaksiyon verme olanağı vardır.
  • Proaktif yaklaşım geliştirme olanağı: MDR şirket ağ sistemlerindeki eksiklikleri analiz ederek açıkları belirler. Güvenlik zafiyetleri önceden tespit edilmiş olan sistemlerde risk oluşturabilecek durumlar en aza indirilir ve çeşitli önlemler alınarak proaktif bir yaklaşım sergilenir.
  • Görünürlük sunma: MDR sistemi yapısı gereği istemci ağlar üzerinde derin bir görünürlük elde etmeye yardımcı olur. Bu da belirli tehditlere karşı istihbarat alanında önemli geliştirme ve yenilemeler yapmaya olanak sunar. Olay müdahale süreçleri daha etkin şekilde yürütülür.
  • Güvenlik açığı yönetimi imkânı: Yönetilen Tespit ve Müdahale sistemini tercih eden kurumlar güvenlik açıklarının tespitinde avantaj yakalar. Bu sayede açıklara yama ve güncelleme yapma şansı bulunur.
  • Yasalara uyumluluk: MDR sistemleri yasa ve mevzuatların tüm gereksinimlerine uygun biçimde dizayn edilmiştir. Yönetmeliklerle uyumlu işleyen sistem güvenlik ekiplerine detaylı bir rapor imkânı sunar.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

MDR ve benzeri siber güvenlik sistemleri firmaların siber güvenlik ekosisteminde katma değer yaratan hizmetler olarak görülebilir. Günümüz siber tehditlerine karşı şirketleri koruyan araçlar arasında Berqnet SASE ve Firewall cihazları da bulunur. Modern siber güvenlik yöntemlerini kurumlarla buluşturan cihazlar şirketlerin ağlarını tek bir platform üzerinden yönetmesine imkân tanır. Siber tehditlere karşı ideal koruma özelliklerine sahip olan ürünler şirket operasyonlarını güvenli ve verimli hale getirmeye yardımcı olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Endpoint Detection and Response anlamına gelen EDR, uç nokta tehditlerini algılamaya yönelik olarak çalışır. Son kullanıcıların cihazlarında bulunan zafiyet açıklarını tespit etmek, önlemek ve olası saldırılar hakkında veri analiz yapmak için EDR sistemleri tercih edilir. MDR ise şirketlerin tüm bilgi teknoloji ekosisteminde faaliyet gösterir. MDR ile kurumların karşı karşıya kaldığı güvenlik eksiklikleri ve olası çözüm senaryoları üzerinde durulur.

Üst düzey önlemler ve müşteri gereksinimleriyle harmanlanan yeni nesil MDR hizmetlerinde aranması gereken bazı özellikler şu şekildedir:

  • Tehdit avcılığına karşı olaya yanıt verme durumuna hızlı bir şekilde geçiş yapabilmeli.
  • Kullanıcı ve varlık davranışı analitiği, uç nokta algılama ve yanıt sistemi, uç nokta koruma platformu ve ağ trafiği analizi gibi özel araçları içermeli. Yönetilen ve yönetilemeyen tüm cihazlarda bu araçlarla faaliyet gösterebilmeli.
  • MTTD ve MTTR hizmet seviyesine ek olarak sisteme 7/24 izleme desteği sunmalı.

MDR sistemleri siber saldırı türlerinin artan hız ve karmaşıklığı ile mücadele etmek için işe yarar yöntemler sunar. Avlanma ve saldırı tehditlerine sürekli izleme yöntemi ile anında yanıt vermeyi hedefler. Ayrıca şirketlerde görev alan BT ekipleri, kurum sistemlerinde meydana gelen düşük kaliteli uyarıları her zaman öncelik haline getirip aksiyon alamaz. MDR sistemleri uyarı yorgunluğunu önleyerek tehdit avı konusunda etkin özellikler sergiler.

9 Haziran 2023
Hızlı Teklif Alın