Log4j Güvenlik Açığı ve Olası Etkileri
İnternet üzerinde gerçekleştirilen siber saldırıların yanında çeşitli programların ve uygulamaların zafiyet açıkları da kullanıcılar için potansiyel bir siber tehdit haline gelebilir.
Güvenlik açıkları siber saldırganların sistemlere daha kolay sızmasını ve ağları etkileyerek kötü niyetli amaçlarını gerçekleştirmelerini mümkün hale getirir. Java tabanlı olan Log4j, bilişim alanında sıkça kullanılan bir günlük kaydı aracıdır. Söz konusu sistem uygulamalarda bulunan hata mesajlarını kaydederek BT ekiplerinin işini kolaylaştırır. Ancak son yıllarda Log4j üzerinde keşfedilen güvenlik açıkları birçok kurumsal şirketi ve bireysel kullanıcıyı siber tehditlerle karşı karşıya getirmiştir. Bu nedenle tüm uygulama ve sunucularda gerçekleşen hareketleri kayıt altına alan Log4j aracında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması oldukça önemli. Aksi takdirde söz konusu veriler siber suçluların uzaktan kod ile saldırılar gerçekleştirmesine neden olabilir.
Siber saldırganlar halihazırda her türlü güvenlik açığından yararlanma amacı güderler. Pek çok çevrim içi uygulama, bulut tabanlı sistem ve e-mail gönderileri aslında siber suçlular için potansiyel saldırı unsurları olarak görülebilir. Log4j hatasından kaynaklı olarak saldırganların Log4j kütüphanesine erişimi birçok veri ihlalini de beraberinde getirilebilir. Nitekim 2021 yılında yaşanan Log4Shell güvenlik açığı bunun en büyük kanıtı. Peki, en önemli güvenlik açıklarından biri haline gelen Log4j nedir, sistem nasıl çalışır ve bu aracın güvenlik açığından korunma yolları nelerdir? Gelin Log4j hakkında merak edilen konu başlıklarını birlikte inceleyelim.
Log4j Güvenlik Açığı Nedir?
Java günlükleme kaydı aracı olan Log4j birçok üst düzey bilişim kuruluşu tarafından en fazla tercih edilen ürünlerden biri. Apache Software Foundation tarafından geliştirilen kayıt aracı Apple, Google, Amazon ve Microsoft gibi bulut hizmet altyapısına sahip şirketlerinin yanında Twitter ve Steam gibi platformlarda da yaygın şekilde kullanılır. Log4j en basit tanımıyla yazılımdan gelen mesajları günlüğe kaydederek sonrasında olası hataları arar. Log4j kütüphanesi olarak da bilinen araç, basit bir günlük aracı olmanın yanında gelişmiş günlük bilgileri oluşturmak için çeşitli komutları da çalıştırma görevi üstlenir. Bunu yaparken birçok farklı kaynakla iletişim kurar.
İsteğe bağlı kodlamaya imkan tanıyan araç bu yönüyle dünya üzerinde milyonlarca Java kullanıcısı tarafından aktif olarak kullanılır. Ancak Java sistemindeki Log4j yetkisiz erişim imkanı sunan yapısı ile veri ihlali potansiyeli de barındırır. Bu da Java üzerinden ilerleyen çevrim içi ağları birçok farklı riskle karşı karşıya bırakır. Siber saldırganların düzenlediği kötü niyetli saldırıların sonucunda BT altyapısında yer alan hesap erişim güvenliği ciddi bir risk unsuru haline gelebilir.
Şirketlerin yeteri kadar iyi korunmayan BT altyapısında Log4j kullanmak sunucu ve cihazların kötüye kullanılması veya verilerin sızdırılması gibi çeşitli saldırı ihtimallerini de beraberinde getirebilir. Bu sebeple Log4j kullanımında kayıt aracının çalışma prensibini incelemek ve olası zararları en aza indirmek için korunma yöntemleri geliştirmek oldukça önemli.
Log4j Nasıl Çalışır?
Java tabanlı Log4j’nin siber güvenlik altyapısında sorun teşkil etmesinin altında mesajları işleme şekli bulunur. Ağda yer alan yetkili erişimlerle alakalı meydana gelebilecek ihlaller Log4j kitaplığının çalışma şekliyle yakından ilişkilidir. Log4j kütüphanesi çalışma mantığı gereği ise dışarıdan müdahale etmeye açık bir yapıda. Bu da siber suçluların sisteme zararlı kod göndererek cihazları uzaktan çalıştırma olasılığını gündeme getirir. Kötü niyetli saldırganların Log4j üzerinden sunucuya gönderdiği zararlı kodlar çeşitli mesaj aramalarının da aynı anda yüklenmesine yol açabilir. Bu da saldırganların ağda istediği gibi kod çalıştırmasına zemin hazırlayabilir.
Log4j Hangi Sistemleri Etkiler?
Dünya genelinde Java tabanlı tüm yazılımlar Log4j kitaplığından faydalanır. Log4j’nin yazılım ve çevrim içi uygulamalarda yaygın olarak kullanılması pek çok hizmetin çeşitli güvenlik zafiyetlerine açık olduğu anlamına gelebilir. Şirketlerin BT altyapısında bulunan cihazların Log4j 2.0 ve 2.14.1 arası sürümleri kullanması bir risk unsuru olarak ortaya çıkabilir. Kayıt aracına entegre IoT cihazlarının da erişim güvenliği konusunda risk barındırması da söz konusu olabilir. Apple başta olmak üzere Microsoft, LinkedIn, Steam, Tencent, NetEase, CloudFlare, Webex ve Amazon gibi kurumsal şirketlerin çeşitli hizmet ve uygulamalarında Log4j aracı tercih edilir.
Log4j kullanılan programlarda yama ve güncelleme yapılmayan durumlarda saldırganların rahatlıkla ağ sistemlerine ulaşması, parola ve oturum bilgilerini sızdırması, kişisel verileri çalması ve ağlara virüs bulaştırması olası riskler altında sıralanabilir. Ayrıca saldırganlar söz konusu güvenlik açığından yararlanmak için çok fazla tecrübeye ihtiyaç duymaz.
Log4j Güvenlik Açığından Nasıl Korunabilirsiniz?
Log4j tabanlı uygulamaların sisteminizde yaratabileceği güvenlik açıkları hem maddi hem de manevi zararlara neden olabilir. Log4j kütüphanesinde meydana gelebilecek olası risklerden şu şekilde korunabilirsiniz:
- Log4j güvenlik açığından korunmanın en etkili yolu hizmet ve uygulamaların yamalarını takip etmek, sistemleri sürekli güncel tutarak en son sürümleri kullanmayı tercih etmektir. Java tabanlı Log4j aracını 2.15.0 ve üzeri sürümünde kullanmak olası güvenlik zafiyetlerini engellemenize yardımcı olur.
- Web uygulaması güvenlik duvarları kullanmak Log4j açığına karşı etkin korunma yollarından biridir. Bu sayede tehlikeli unsurları önceden tespit ederek Log4j kaynaklı sorunları en aza indirebilirsiniz.
- İki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi şirket ağına erişmek isteyen tüm kişilerden zaman ve konum bilgisi talep eder. Buna ek olarak veritabanı erişim yöneticisi ve dinamik veri maskeleme gibi çözümler de ağ kontrolünü elinizde tutmanıza yardımcı olabilir.
- Apache tarafından yapılan birçok yama olsa da BT siber güvenlik altyapınızı güçlendirmek Log4j gibi olası siber tehditlere karşı en iyi çözümlerden biridir.
Siz de şirketinizin BT altyapısını güvenli tutmak ve ağınız üzerinde oluşabilecek zararlı tehditleri önlemek için Berqnet SASE ve Firewall cihazlarını tercih edebilirsiniz. Şirketinizin ihtiyaçlarına göre seçeceğiniz siber güvenlik çözümleri sayesinde hem şirketinizi hem de itibarınızı güvence altına alabilirsiniz.
İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Koruyun
Sıkça Sorulan Sorular
Log4Shell, Log4j kütüphanesinde meydana gelmiş olan bir güvenlik açığıdır. Söz konusu yazılım güvenlik açığı uzaktaki bir siber saldırganın Log4j’nin belli sürümleri üzerinden internet ağındaki bir cihazın kontrolünü ele geçirmesi fikrine dayanır. İlk kez 2021 yılının aralık ayında keşfedilen Log4Shell, Minecraft oyunundaki sunucularda ortaya çıktı.
Log4Shell güvenlik açığı konusunda en önemli nokta, Log4j kütüphanesi kullanımının bilişim sektöründe oldukça yaygın olmasıdır. Güvenlik açığını keşfeden saldırgan, ele geçirdiği uygulama üzerinden kötü amaçlı kodlar yardımıyla herhangi bir cihazı istediği gibi yönetebilir. Bu da kimlik avı saldırılarından veri sızdırma ve fidye yazılımlarına kadar pek çok olumsuz sonuç doğurabilir.
Birçok üst düzey bilişim şirketi Log4j kitaplığını sistemlerinde kullanır. Kullanıcılar Log4shell güvenlik açıkları için servis sağlayıcılardan gelen güncellemeleri düzenli olarak takip etmeli ve uygulamalarını sürekli güncel tutmalıdır. Bunun yanında kullanıcılar, Log4j kullanan şirketlerin hangi önlemleri aldığını takip edebilir ve olası güvenlik açıklarının uygulamaları ne oranda etkileyeceğini araştırabilir.