IPSec VPN ve SSL VPN Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Ofis dışında görevleri tamamlayabilmek daha fazla üretkenlik ve esneklik sağlar. Bu nedenle uzaktan çalışma her geçen gün daha fazla işveren tarafından benimsenir. Uzaktan çalışmanın etkili olması için çalışanların seyahat ettikleri her yerde şirketlerinin ağına erişmeleri gerekir.
Bir sanal özel ağ yani VPN bu işlevi yerine getirir. VPN kullanarak uzakta bulunan ekip üyeleri doğrudan ağa bağlanabilir ve tıpkı ofiste olduğu gibi görevlerini gerçekleştirebilir. Gün geçtikçe daha fazla kullanıcının kurumsal ağ sistemlerine, yazılımlara, uygulamalara ve diğer kaynaklara uzaktan erişmesi gerektiğinden güvenli sanal özel ağ ürünlerine olan ihtiyaç artmaya devam eder.
Her yıl giderek artan güvenlik ihlalleri, işletmenizin, müşterilerinizin ve kişisel çevrimiçi güvenliğinizi korumanın ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu süreçte güvenilir VPN'lere olan ihtiyaç da belirgin bir hâle gelmiştir. VPN, uzaktan erişimin güvenli olmasını sağlamak için verileri şifreler ve üçüncü tarafların verilerinizi okumasını engeller. Doğru VPN'i kullanırsanız olası güvenlik risklerinden ve bunların beraberinde getirdiği sorunlardan korunabilirsiniz. VPN'ler, önceden tanımlanmış güvenlik ilkelerine dayalı olarak güçlü bir şifreleme ve kimlik doğrulama sunar. İşletmeniz için en güvenli VPN’i seçmek için herhangi VPN tercihi yapmadan önce yeterli incelemeyi yaparak gerekli özeni göstermeniz gerekir.
İhtiyaçlarınız için doğru VPN'i seçmek, bir SSL VPN mi yoksa bir IPSec VPN mi kullanacağınızı belirlemeniz ile başlar. IPSec ve SSL, sanal özel ağlarda veya VPN'lerde kullanılan en popüler iki güvenli ağ protokolü paketidir. Bu protokoller, aktarım sırasında verilerin şifreleme yoluyla güvenliğini sağlamak için tasarlanır. Her iki paket kendine özgü güvenlik avantajlarının yanı sıra benzersiz güvenlik risklerini de beraberinde getirir. Tercih yaparken kuruluşunuzun ağ performansı, yapılandırma ve bakımla ilgili görece avantajlarını bilmeniz ve ardından bunları doğru şekilde değerlendirmeniz gerekir.
Secure VPN Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Dijital yaşam tarzının değişmesi, daha fazla çevrimiçi güvenlik ihtiyacını da beraberinde getirir. Peki, değişen bu koşullarda her çevrimiçi olduğunuzda ne denli savunmasız olduğunuzun farkında mısınız? Bu süreçte kötü amaçlı kişiler tarafından hazırlanan yazılımlar, tüm verilerinize erişebilir ve önemli bilgilerinizi ele geçirebilir. Bu sebeple nerede olursanız olun internet etkinliğinizin size özel ve güvenli olduğundan emin olmalısınız.
Günümüzde birçok kişi çevrimiçi varlıklarını ve ağ trafiğini özelleştirmek için güvenli VPN hizmetlerine yönelir. Peki ama bu aşamada devreye giren Secure VPN nedir? Secure VPN, sanal özel ağ anlamına gelir ve internet trafiğinizi gizleyebilen, kimliğinizi anonimleştirebilen güvenli bir tünel görevi görür. Basit bir ifadeyle, secure bir VPN, bir köprü görevi üstlenerek cihazlarınız ve VPN sunucuları arasında şifreli bir bağlantı kurmanızı sağlar. Aynı zamanda güvenli bir VPN, size kimlik sızıntısı olmayan anonim bir IP adresi yaratır.
Şifreleme teknolojisini kullanarak bilgilerinizi korumayı amaçlayan secure VPN nasıl kullanılır? Doğru kullanım için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İlk olarak güvenli VPN seçimi yapmalısınız. Ardından VPN'nize erişmek için kullanıcı adı ve şifrenizi girmelisiniz.
- Secure VPN kullanırken etkili bir şifre oluşturmaya özen göstermelisiniz.
- Aynı zamanda VPN'inizin koruduğu belirli bağlantı noktalarını ve hizmetleri not etmelisiniz. Çünkü her VPN, her hizmet protokolünü veya bağlantı noktasını korumaz.
- Yazılımınızın hangi hizmet bağlantı noktalarını kullandığını ve nelerin korunmasını istediğinizi kontrol ettiğinizden emin olmalısınız.
Son olarak, VPN bağlantısına bağlanarak internet trafiğinizi güvenli bir şekilde şifreleyebilirsiniz. Secure VPN bağlantısı ile harici ağınızın güvenliğini sağlamanın yanı sıra dahili ağınızı da korursunuz.
IPSec VPN Nedir?
İnternet Protokolü Güvenliği (IPSec), geleneksel bir VPN yöntemidir. IPSec protokolü, şifrelenmiş ve kimliği doğrulanmış paketler olarak da tanımlanabilir. Web tarayıcısı aracılığıyla uygulanmayan IPSec, VPN'e erişmek için kullanıcının cihazında üçüncü taraf istemci yazılımı gerektirir. Bunun için şirketler istemci yazılımı satın almalı, bu yazılımı her kullanıcının bilgisayarına yüklemeli, güncel tutmalı ve lisanslarını korumak için ödeme yapmalıdır. Örneğin, uzaktan erişim VPN'i oluşturmak için bir Windows ana bilgisayarı ile bir güvenlik duvarı arasına veya siteden siteye sanal özel ağ oluşturmak için iki yönlendirici arasına IPSec kurulabilir.
IPsec'in amacı, uzaktaki bir bilgisayarın merkezi ağa doğrudan erişmesini sağlayarak ona tam yetki tanımasıdır. Burada uzakta bulunan kullanıcılar, ofiste olduğu gibi herhangi bir dosya depolama konumuna, programa, yazıcıya ve yedeklemeye erişebilir. Bu nedenle IPSec, kullanıcılara nerede olurlarsa olsunlar ihtiyaç duydukları kaynakları sağlayan sağlam bir sistemdir.
Elbette güvenlik, uzaktan erişimi sağlarken dikkat edilmesi gereken önemli bir faktördür. Çünkü bir ağa ne kadar çok dış bağlantı olursa, kötü niyetli kişilerin amaçlarını gerçekleştirmesi için o kadar fazla fırsat ortaya çıkar. Bu nedenle IPSec protokolleri şifreleme kullanır. IPSec şifrelemesi, aktarım sırasında verileri karıştırarak çalışır, böylece ele geçirilirse şifresi çözülemez. Veriler yalnızca kullanıcının doğru anahtara sahip olduğu durumlarda okunabilir. VPN'ler ayrıca daha fazla güvenlik için bir kullanıcının İnternet Protokolü (IP) adresini de maskeler. VPN yeni bir IP adresi atar, kullanıcının orijinal adresini gizler ve bir internet servis sağlayıcısının onları izlemesini zorlaştırır.
IPSec, şifrelemenin yanı sıra ek güvenlik avantajlarına da sahiptir. Özel istemci yazılımı gerektirdiğinden, kırılması zordur. Potansiyel bilgisayar korsanlarının, bir IPSec VPN'e erişmek için doğru yazılımı kullanmaları gerekir. IPSec'in veri güvenliğini sağlamak için iki modu vardır: Aktarım ve tünel. Aktarım modunda, yalnızca bir IP paketinin verileri şifrelenir ve başlık aynı kalır. Tünel modunda ise, paketin tamamı şifrelenir ve yeni bir başlık oluşturulur. Hangi modun kullanılacağının seçimi karmaşıktır. Tünel modu tipik olarak ağ geçitleri arasında kullanılırken taşıma modu uç istasyonlar arasında kullanılır.
SSL VPN Nedir?
SSL, bir VPN protokolü olarak IPSec'in en büyük rakibidir. SSL en anlaşılır ifade ile istemci ve sunucu arasında internet üzerinden güvenli bir bağlantı sağlamak için taşıma katmanında kullanılan bir ağ protokolüdür. SSL VPN'ler, uzak kullanıcılara web tarayıcısı aracılığıyla uygulanır ve özel yazılım yüklenmesi gerektirmez. Bu durum, SSL'in kurulumunu ve kullanımını kolaylaştırır. Chrome, Internet Explorer gibi büyük web tarayıcıları SSL desteği ile birlikte gelir.
SSL'de uzak ekip üyelerinin belirli uygulamalara erişim izni bulunur. Bu, her kullanıcının farklı düzeyde erişim sağlamasını kolaylaştırır. Yalnızca gerekli olana erişim izni verilerek güvenlik sağlanır. IPSec gibi, SSL'in de iki modu vardır: Portal ve tünel. Portal modunda, kullanıcılar VPN'e web tarayıcılarındaki bir sayfa üzerinden erişir. Bu mod yalnızca web tabanlı programlar için kullanılabilir. Ayrıca e-posta, sohbet, dosya paylaşımı ve diğer tarayıcı tabanlı uygulamalar için de idealdir. Buna karşın tünel modunda kullanıcılar, web tabanlı olmayanlar da dâhil olmak üzere ağdaki herhangi bir uygulamaya erişebilir.
SSL, güvenli ve son kullanıcıdan çok az etkileşim gerektiren şeffaf bir protokoldür. Bazı uzmanlar, uzaktan erişimde SSL'in; siteden siteye VPN'ler de ise IPSec'in daha iyi olduğunu belirtir.
İşletmenizi ve İtibarınızı Berqnet ile Koruyun!
IPSec VPN ve SSL VPN Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu iki VPN paketi arasından doğru seçimi yapmak önemlidir. Karar aşamasında güvenlik ve rahatlık, dikkate alınması gereken iki önemli faktördür. IPSec ve SSL VPN arasındaki farklar, onları etkileyen faktörler tek tek ele alınarak aşağıdaki şekilde açıklanabilir.
- IPSec, üçüncü taraf istemci yazılımı gerektirdiğinden, kurulumu, bakımı daha karmaşık ve pahalıdır. Ancak, bu aynı zamanda onun daha güvenli olmasını sağlar. Bir bilgisayar korsanının, istemcinin düzgün çalışmasını sağlayan tam ayarları bilmeden bir IPSec sistemine sızması zordur. Ancak IPSec bağlantıları, trafiği şifrelemek ve birbirine göndermek için hem istemcide hem de sunucuda önceden paylaşılan bir anahtarın bulunmasını gerektirir. Bu anahtarın değişimi de bir saldırganın önceden paylaşılan anahtarı kırması veya ele geçirmesi için bir fırsat sunabilir.
- SSL VPN'lerde bu sorun yoktur ancak bazı SSL VPN'ler güvenilmeyen, kendinden imzalı sertifikalara izin verir ve istemcileri doğrulamaz. SSL’in hem sunucu hem de istemci açısından güncel kalabilmesi için sık yamalar gerekebilir. Yine de SSL, uzaktaki kullanıcının tarayıcısı tarafından desteklenir. Bu nedenle ekstra bir yazılıma ihtiyaç duymaz ve yapılandırması daha kolaydır. Ancak bu kolaylıklar, güvenlik tehditlerine karşı daha savunmasız olmayı beraberinde getirebilir. SSL ağları, Truva atı, solucanlar ve virüsler dâhil olmak üzere kötü amaçlı yazılımların yayılmasına karşı hassasiyet gösterebilir.
- SSL ile kullanıcı erişimini kısıtlamak daha kolaydır. Çünkü SSL VPN, uzaktan çalışan kişilerin hassas veya özel şirket verilerini görmelerine izin vermeden o kişilerin sadece ihtiyaç duyduğu programlara ulaşabileceği sınırlı bir erişim sunabilir. IPSec'te de erişimi kısıtlamak, ağ kullanıcı izinleriyle mümkündür ancak bu, sürece fazladan bir adım ekler.
- Güvenlik endişelerinin ötesinde, seçim yaparken VPN kullanıcılarının hangi hizmetlere erişmesi gerektiğini düşünmek de oldukça önemlidir. Kullanıcılar, e-posta ve bulut depolama gibi web tabanlı uygulamaları kullanacaklarsa SSL doğru seçim olabilir. SSL'in hızlı bir şekilde sadece ihtiyaç duyulan uygulamalara bağlanma izni sağlaması, onu, müşteriler ve serbest çalışanlar için ideal kılar. Ancak kullanıcıların sık seyahat eden merkez ofis ekibi üyeleri gibi tam erişime ihtiyacı olan kişiler olduğu düşünülürse IPSec doğru seçimdir. Çünkü IPSec VPN'ler, kullanıcılara nerede olurlarsa olsunlar ana ofiste otururken normalde yapabilecekleri her şeyi yapma yeteneği verir.
Tüm bunlar, SSL ve IPSec VPN'lerini düşünürken dikkate alınması gereken faktörlerden yalnızca birkaçıdır. IPSec, zaman içinde test edilmiş ve SSL ise giderek yaygınlaşan bir sistemdir. Her protokolün güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bu aşamada her kişinin ya da kuruluşun bireysel ihtiyaçları için hangi çözümün doğru olduğuna karar vermesi gerekir. İdeal olarak işletmeler, her biri biraz farklı güvenlik sorunlarını çözdüğü için hem IPSec hem de SSL VPN'leri seçebilir. Pratikte tam kapsama ihtiyacı, iki VPN sistemini satın alma, test etme, kurma ve yönetme masrafları ile dengelenebilir. Sonuç olarak güçlü güvenlik, protokol seçiminin yanında aynı zamanda yetenekli, eğitimli, dikkatli ağ yöneticileri ve kullanılan etkili koruma uygulamalarının bir sonucudur.
Sağlam bir şifrelemeye sahip bir IPSec veya SSL VPN'deki kullanıcıların bile güvenlik tehditlerine karşı savunmasız olduğunu unutmamalısınız. E-posta kimlik avı veya telefon tabanlı sosyal mühendislik saldırıları güvenli sistemlerde de açıklar bulabilir. Bu nedenle, VPN güvenliğinizi şansa bırakmamalısınız. Siber güvenliğinizi devam ettirmek için saldırı riskini azaltmayı ve sistemlerin, ağların, teknolojilerin yetkisiz kullanımına karşı koruma sağlamayı amaçlayan ürünler kullanmalısınız. Günümüzde sürekli artan siber saldırıları zamanında tespit etmek ve müdahale etmek için kapsamlı siber güvenlik savunma hattının oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Bu kapsamda Berqnet'in SASE ve firewall ürünleri, uzak ofisleri birbirine bağlamak için modern çözümlerdir. Bu ürünler, size, siber güvenlik süreçlerini etkili bir şekilde yönetmenize olanak tanıyan kaliteli bir hizmet sunar. Siz de Berqnet SASE ve firewall ürünleriyle siber güvenlik sorunlarına karşı güçlü tedbirler alabilir, veri güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Site to site VPN, iki veya daha fazla ağ arasındaki bağlantıdır. Bu bağlantı, bir internet bağlantısından yararlanmak için siteden siteye VPN'leri kullanır. Site to site VPN'ler, kurumsal ağa sürekli olarak erişmesi gereken ve farklı coğrafi konumlarda birden fazla ofisi olan şirketler tarafından sıklıkla kullanılır. Bu VPN'i kullanan bir şirket, ağını uzak ofisleriyle güvenli bir şekilde bağlayabilir, onlarla tek bir ağ olarak iletişim kurabilir ve kaynakları paylaşabilir.
IPSec, sanal özel ağda güvenlik oluşturmak amacıyla; SSL ise web işlemlerini güvenli hale getirmek için kullanılır. Ayrıca IPSec, işletim sistemi alanında bulunur. SSL, kullanıcı alanında bulunur. IPSec, ağ katmanında işlev görür ve IP adreslerinin tanımlayabileceği sistemler aracılığıyla gönderilen bilgileri şifrelemenin bir yolu olarak kullanılır. Taşıma katmanı güvenliği anlamına gelen ve SSL protokolünün yerini alan SSL veya daha büyük olasılıkla TLS protokolü, aktarım katmanında işlev görür. Bu, ağa bağlı ana bilgisayarlarda bağlantı noktası numaraları aracılığıyla tanımlanabilen iki işlem arasında gönderilen verileri şifrelemek için kullanılır.
Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) anlamı taşıyan VPN’ler iki nokta arasında internet ağı içinde özel iletişim yolları kurarak siber saldırganların ve zararlı yazılımların ağ içindeki akan trafiğe ulaşmalarını engelleyen en önemli teknolojilerin başında gelir. SSL VPN teknolojisi kişileri, sahada çalışan personelleri ya da uzaktan çalışanları kurumlara güvenle bağlarken; IPsec teknolojisi birden fazla şubeli yapılarda şubeler arasında güvenli uzaktan bağlantıyı sağlayarak işletmeleri siber tehditlere karşı koruma altına alır.