Ne Aramıştınız?

Instagram Hesabını Hackerlardan Korumak için 5 Yöntem

Dünya genelinde en fazla kullanıcı sayısına sahip sosyal medya platformlarında Instagram, kullanıcıların gönderi ve hikaye paylaşımları, direkt mesaj gönderimleri yaptığı bir mecra olarak öne çıkmaktadır.

İçerik Başlıkları
Instagram Hesabını Hackerlardan Korumak için 5 Yöntem

Birçok kişi, bu platformda yaşadığı anıları paylaşsa da maalesef kötü niyetli kişilerin siber saldırısına maruz kalma riski her zaman vardır. Çoğu kullanıcının korkulu rüyası haline gelen Instagram hesabının hacklenmesi, bilgisayar korsanlarının çeşitli yöntemlerle kişisel hesapları ele geçirmesi anlamına gelir.

Her geçen gün gelişen teknolojiyi, siber suçlular da kullanmakta ve farklı yöntemlerle Instagram kullanıcılarının hesaplarını çalabilmektedirler. Kişisel verilerin çalınmasının sebepleri arasında şantajdan rekabete kadar pek çok sebep olabilir. Kötü niyetli olarak yapılan bu saldırılar, kullanıcılara maddi ve manevi zararlar verebilirler. İster kişisel isterse işletme hesapları için olsun, kullanıcıları siber suçlulardan korumak için Instagram hesap güvenliği hakkında bilgi edinmesinde fayda vardır. Siz de Instagram’ı güvenli hale getirme adımlarını inceleyerek hesabınızı güvence altına alabilirsiniz. Peki, Instagram hesabı nasıl korunur? Bu yazımızda Instagram hesabının güvenliğini artırma yöntemlerine dair merak edilen tüm detayları mercek altına aldık.

Instagram Hesapları Neden Çalınır?

Herkesin gün içinde sık sık ziyaret ettiği Instagram hesapları, kullanıcıların özel bilgilerini çekinmeden paylaştıkları bir platform olma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Kötü niyetli siber saldırganlar için önemli bir avlanma alanı olan bu mecra, özel mesajlardan banka kartı bilgilerine kadar sayısız verinin bir arada bulunduğu platformlardan biridir. 2021 yılında Amerika’da gerçekleştirilen online bir araştırmada katılımcıların yüzde 37’si, sosyal medya hesaplarının hacklendiğini itiraf ederken bunun yüzde 77’sinin Facebook, yüzde 35’inin ise Instagram’da gerçekleştiği belirlendi. (1) Peki, Instagram hesapları neden çalınır? İşte Instagram hackleme işlemlerinde en sık karşılaşılan durumlar:

  • Kişisel Verileri Sızdırma: Sosyal platformlarda meydana gelen spam saldırıları bot hesaplar üzerinden gerçekleştirilen saldırı türleridir. Profil resmi sahte olan ve hiç takipçisi olmayan bot hesaplar tuhaf içerikli mesajlar göndererek sizden bir linke tıklamanızı ister. Bilgisayar korsanları tarafından oluşturulan linkler üzerinden kişisel verileriniz ele geçirilebilir.
  • Şantaj: Kötü niyetli saldırganlar, özel fotoğraflarınız ve bilgileriniz üzerinden size şantaj yapma amacı taşıyabilir. Hesabınızı hackleyerek kişisel verilerinizi elde eden saldırganlar size şantaj yapıp kişisel ve kurumsal itibarınızı zedeleme yöntemine başvurabilir.
  • Hesap Tanıtımı: Son yıllarda siber saldırganların gerçekleştirdiği yöntemlerden biri de çalınmış Instagram hesapları üzerinden bir kişinin veya kurumun tanıtımını yapmak. Kurum veya kişilerle tanıtım anlaşması yapan saldırganlar sahte beğeni/ yorum yapmak amacıyla çalınmış hesapları kullanır.

Instagram Hesabımı Nasıl Korurum?

Instagram üzerinden gerçekleştirilen saldırılara her geçen gün yenisi eklenir ve saldırıları tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak verilerinizi siber suçlulardan korumak adına bazı yöntemlere başvurarak Instagram hesabını çalınmaya karşı koruma adımları atabilirsiniz. Instagram hesap koruma için yapabilecekleriniz şu şekildedir:

1. Güçlü Şifre Belirleme Adımını Önemseyin

Instagram hesabını koruma altına almanın ilk adımı, güçlü bir şifre oluşturmaktır. Şifrenizin benzersiz ve tahmin edilmesi zor bir düzeyde olması, hesabınızın çalınma riskini en aza indirir. Şifre oluştururken büyük-küçük harfler, sayılar ve özel karakterlerin bir arada olması oldukça önemli. Kişisel bilgiler ve tarihler gibi kolay tahmin edilen şifreler yerine parola oluşturma uygulamalarından yararlanarak size özel benzersiz şifreniz oluşturabilirsiniz. Şifreyi unutmamak için kişisel defterinize not alıp Google hesabınıza kaydedebilirsiniz. İşletme hesabınız için de uzun parolalar tercih ederek hesap güvenliğini sağlayabilirsiniz.

2. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Özelliğini Tercih Edin

Her sosyal medya platformunda olduğu gibi Instagram’da da iki faktörlü kimlik doğrulama sistemini kullanarak olası siber saldırılardan korunabilirsiniz. Instagram hesabın çalınmasını önleme adına ideal bir yöntem olan kimlik doğrulama sistemi için Instagram uygulamasının Ayarlar bölümünden İki Faktörlü Kimlik Doğrulama sekmesini aktive edip iletişim bilgilerinizi Instagram’a girebilirsiniz. Bu sayede farklı telefon veya bilgisayarlar üzerinden hesabınıza erişmek istediğinizde Instagram’ın iletişim bilgileriniz üzerinden size kod göndermesini sağlayabilir, hesap güvenliğini kontrol altında tutabilirsiniz.

3. Üçüncü Parti Uygulamaları Kullanmayın

Birçok Instagram kullanıcısı, çeşitli nedenlerden ötürü Instagram hesaplarında üçüncü parti uygulamaları kullanmayı tercih eder. Kullanıcılara yeni özellikler veya beğeni/yorum sunmayı vadeden pek çok üçüncü parti uygulama kötü niyetli saldırganların hedefinde olabilir. Instagram şifresi ile girilen bu uygulamalar hesap bilgilerini çalma riskini beraberinde getirir. İşletme hesapları için de büyük risk oluşturan uygulamalar şantaj ve tehdide varan tehlikeli sonuçlara ve itibar kaybına yol açabilir. Bu tür uygulamaları kullanmak hesabınızın çalınma riskini artıran en önemli faktörlerin başında gelir. Özellikle SSL sertifikası olmayan uygulamaları kullanmayarak hesabınızın çalınma riskini azaltabilirsiniz.

4. E-Posta Hesabınızın Güvenliğini Artırın

Instagram hesabının güvenliğini artırma yöntemlerinden bir diğeri e-posta hesabınızı korumaktır. Sosyal platformlarda bir hesap oluşturmanın ilk adımı olan e-posta kanalları hesap erişimini koruma ve hesabı kurtarma amacıyla kullanılır. E-posta gelen kutunuza erişim sağlayan bir siber suçlu ise Instagram hesabınızı çalıp şifrenizi değiştirebilir, verilerinizi ele geçirip kötü niyetli eylemler gerçekleştirebilir. Bu tip bir durumda hesabınızı kurtarmak ise hem yorucu hem de zaman alan bir süreçtir. E-posta hesaplarınızı korumak için uzun parolalar oluşturma ve şifreleri tarayıcılara kaydetmeme gibi yollara başvurabilirsiniz.

5. Şifrenizi Tarayıcı ve Uygulamalara Kaydetmekten Kaçının

Instagram hesabınızı koruma altına almak için şifrenizi tarayıcı veya uygulamalara kaydetmekten vazgeçin. Sırf kolaylık olsun diye tercih edilen bu işlem şifrelerinizin çalınmasına yol açabilir. Özellikle ortak bilgisayarlara yapılan girişlerde şifreleriniz kötü niyetli saldırganların eline geçebilir. Kayıtlı şifrelerinizi ele geçiren siber suçlular Instagram üzerinden çeşitli saldırılar düzenleyerek sizi zor duruma sokabilir. Eğer ofiste veya diğer ortak kullanım alanlarında bilgisayar kullanıp Instagram’a giriş yapıyorsanız otomatik kaydetme özelliğini ayarlardan değiştirmeli ve platformdan güvenli çıkış yaptığınızdan emin olmalısınız.

Tüm bunların yanında Instagram güvenlik ve gizlilik ayarları hakkında bilgi edinerek sosyal medya kullanımında dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenebilir, hesabınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. İşletmenizin internet güvenliği için Berqnet tarafından üretilen SASE Platformu ve Firewall cihazlarını inceleyerek siber güvenliğinizi her daim kontrol altına alabilir, siber saldırıların önüne geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Eğer Instagram hesabınıza girdiğinizde “Kullanıcı adınız bu hesaba ait değil.” şeklinde bir uyarı ile karşılaşırsanız hesabınız siber saldırganların eline geçmiş olabilir. Bunun yanında bazı durumlarda Instagram hesap silme işlemlerinde de bu uyarıyla karşılaşabilirsiniz.

Instagram hesabınızın çalındığına eminseniz Instagram’a e-mail atıp durumu açıklamalı ve yetkilileri bilgilendirmelisiniz. [email protected] adresine çalınmış olan hesabınızı şikayet ettikten sonra kapattırabilir ve uygulama üzerinden yeni bir profil oluşturabilirsiniz.

İnstagram üzerinde her kişinin hesabı çalınma riski ile karşı karşıyadır. Ancak yüksek takipçili hesaplar, işletme hesapları, zayıf şifreli hesaplar diğerlerine göre daha fazla risk grubundadır.

6 Eylül 2023
Hızlı Teklif Alın