Ne Aramıştınız?

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? Önümüzdeki 10 Yılda Gelecek Vaad Eden Meslekler

Türkiye'de geleceğin meslekleri nelerdir? Hangi mesleğin geleceği var? Gelecekte hangi meslekler ön plana çıkacak?

Bu sorulara cevap olacak ve size yardımcı olacak bir yazı hazırladık.

İçerik Başlıkları
geleceğin meslekleri

Son yüz yıl içerisinde teknolojik gelişmelerin katlanarak artması, yeni meslekleri ve bu mesleklerde ihtiyaç duyulan istihdamı ortaya çıkardı. Sanayi devrimi ile başlayan süreçte birçok iş kolu yerini makinelere bıraktıysa da bunun yanında yeni becerilere gerek duyulan, yeni mesleklerin önü açılmıştı. Şimdi de teknoloji devrimini yaşıyoruz ve her geçen gün yeni iş kolları, meslekler ortaya çıkıyor. Elbette bunun yanında hem geçmişin hem günümüzün mesleği olan ve aynı zamanda geleceğin mesleği olacak alanlar da var. Belki de bunlar için zamansız meslekler tanımını kullanabiliriz. Ancak bu yazımızda üzerinde durmak istediğimiz meslekler daha fazla geleceğin yeni meslekleri olacak.

Hepimize sorulmuştur, "büyüyünce ne olacaksın?" diye. Kimi zaman bu sorulara verilen cevaplar klasik bir şekilde doktor, öğretmen, mühendis gibi meslekler olsa da astronot olmak isteyenlerimiz de olmuştur. Astronot da dâhil olmak üzere bu meslekler varlığını sürdürmeye devam edecek elbette. Bunlar asla yok olmayacak meslekler olarak da değerlendirilebilir. Ancak gelişen ve gelişmeye de devam edecek olan teknoloji sayesinde her zaman yeni meslekler çıkacağa benziyor. Günümüzde sektörler arası geçiş bundan 30 yıl öncesine nazaran daha fazla. İnsanlar, mesleklerini güncel ekonomik koşullara ve geleceğin trendlerine uygun olarak değiştirmeye daha meyilli hâle gelmiş durumdalar. Bazı mesleklerin kaybolmaya başlaması da bunu zorunlu hale getiriyor ve insanların, yeni beceriler öğrenerek kendilerini farklı alanlarda geliştirmesi gerekiyor.

Geleceğin Meslekleri ve Yeni Meslekler Neler?

Meslek edinirken heyecan duyduğunuz bir alana yönelmek her zaman önemli ve insanın çalışma azmini artıran bir şeydir. Bunun yanında kazançlı olması da gerekiyor. Sadece bugün için değil, hayatınızı idame ettirmeniz gereken süre boyunca, bu işlerin istediğiniz ücretleri kazanmanıza olanak sağlaması şarttır. Araştırma şirketleri, üniversiteler gibi kurumlar başta olmak üzere, her yıl bununla ilgili araştırma yapan ve geleceğin mesleklerini öngören çalışmalar yayımlamaktadır. Bunların hava durumu tahmininden bile daha isabetli olduğunu ve yatırım tavsiyesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yapay Zekâ Mühendisliği

Yapay zekâ hayatımızın her alanında kullanılıyor. Sürekli gelişen ve gelişmeye devam edecek olan yapay zekâ, günlük hayatımıza fonksiyonel çözümler sunan pek çok yazılımı insanların hizmetine sunuyor. Yapay zekâdan beklentimizin çok fazla olduğunu düşününce, henüz bu alanda yapılması gereken çok iş ve yazılımın olması gerektiğini hemen anlayabiliriz. Onlarca farklı sektörde kullanım alanı olacak yapay zekâ mühendisliği kesinlikle geleceğin mesleklerinden biridir. Ülkemizde de birçok üniversitede bölümü bulunan bu alan için matematik, yazılım, veri teknolojisi ve algoritmalarına hâkim olmak ve öğrenmek şarttır.

Robotik Mühendisliği

Bilim kurgu dizilerindeki robotlar artık yavaş yavaş gerçek hayatımıza girmeye başlıyor gibi gözüküyor. Yapay zekâ teknolojisinden yararlanılarak oluşturulan bu teknolojide robotlar, görme, dokunma ve algılama gibi işlevleri yerine getirmeyi öğrenebiliyor. Gelecekte daha fazla kullanılacağına şüphe duyulmayan bu araçlar kesinlikle yeni iş güçlerine ihtiyaç duyacaktır. Amerika işçi istatistikleri bürosu, gelecek 5 yıl içerisinde robotik mühendisi ihtiyacının %9 oranında artacağını öngörüyor.

Drone Pilotluğu

Gelişen teknolojinin ortaya çıkardığı yeni mesleklerden biri de drone pilotluğudur. Son yıllarda insansız hava araçlarının pek çok farklı sektörde kullanılmaya başlanması, bu mesleğe olan ilgiyi artırıyor. Bu cihazların sayısı arttıkça da daha fazla pilota ihtiyaç duyulacağını söyleyebiliriz. İnsansız hava araçları günlük hayatımız içerisinde de sıkça kullanacağımız ve ihtiyaç duyacağımız uygulamalara çok yakın. Dünyanın en büyük çevrimiçi satın alma şirketlerinden olan Amazon ilk olarak 2016 yılında tanıttığı drone ile teslimat şeklini henüz tam olarak kullanıma sunmamış olsa da çok yakın bir gelecekte bu teknolojinin hayatımızın bir parçası haline geleceğini bize gösteriyor.

Sentetik Biyoloji Uzmanlığı

Dünyada tüketilen en önemli besin maddelerinin başında kırmızı et, beyaz et ve balık geliyor. Dünya nüfusunun hızla arttığını ve bu kaynakların da sınırlı olduğunu düşünecek olursak insanlığın gıda konusunda ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağını görebiliriz. Laboratuvar koşullarında et üretebilmek bu konuda dünyanın pek çok sorununu giderebileceğe benziyor. Olası gıda krizine engel olacak olması bir yana dünyanın en büyük sorunlarından biri olan karbon salınımı miktarını da önemli ölçüde azaltacaktır.

E- Spor Koçluğu

Online oyunlar son yıllarda epey revaçta ve bu alanda büyük turnuvalar düzenleniyor. Oyun oynamak artık bir hobi olmaktan çıkmış durumda ve federasyonları dahi var. Bu alanda kızışan rekabet, e-spor oyuncularının motive olmalarını sağlamak ve strateji geliştirmelerine yardımcı olmak gibi önemli görevleri üstlenmesi gereken antrenörlere ihtiyacı da artırdı. Özellikle e-spor dünyasına ilgi duyan bireyler için geleceği olan en iyi mesleklerden biri olabilir.

İnsan Kaynakları Uzmanlığı

İnsan kaynakları uzmanlığı hâlihazırda günümüzün en iyi meslekleri arasında gösterilse de insan kaynakları uzmanlarının gelecekte de önemlerini koruyacağını söyleyebiliriz. Özellikle büyük şirketler bu alana önem veriyor ve vermeye de devam edecek. Şirketlerdeki bordrolama, işe alım, iş akdi feshi ve organizasyon gibi görevler başta olmak üzere şirket disiplinini oluşturan diğer birçok unsur insan kaynakları uzmanının sorumluluğundadır.

Yazılım Geliştiriciliği

Son yılların en çok talep gören mesleklerinden biri olma özelliğini taşıyan yazılım geliştiriciliği, pek çok farklı sektörde yeri olan mesleklerdendir. Yazılım geliştiriciler ister büyük firmalar bünyesinde çalışabilir, ister sadece freelance bir şekilde iş alıp yapabilir ve tatmin edici ücretler kazanabilirler. Bir yazılım geliştiricisi olarak ihtiyaç duyulan en önemli şey; iyi bir kodlama becerisine sahip olmaktır. Bu beceriler okul aracılığıyla, bir kurs aracılığıyla ya da kendi kendine öğrenilebilir. Burada esas önemli olan işinizi iyi yapabiliyor olmanızdır. Hem günümüzün hem de geleceğin mesleği olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Blockchain Uzmanlığı ve Geliştiriciliği

Blockchain (blok zinciri) uzmanları ve geliştiricileri, blockchain protokollerini tasarlarlar ve akıllı sözleşmeler yaratma görevlerini üstlenirler. Blockchain denince akla Bitcoin vb. oluşumların gelmesi normal ancak sadece bununla sınırlı olmadığını da bilmek gerekir. Bu teknoloji, dijital dünyanın işleyişini daha güvenli ve verimli hale getirmeyi amaçlar. Blockchain uzmanları ve geliştiricileri şu anda blockchain ve bankacılık başta olmak üzere birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de bu mesleğin geleceğin en önemli mesleklerinden biri haline geleceğini söyleyebiliriz.

Oyun Geliştiriciliği

Bir oyun geliştiricisi, farklı tür ve konseptlerdeki oyunları oluşturan ve kullanıcılarla buluşturan yazılım geliştiricisidir. Oyun geliştiricisi, oyunun yapım sürecinin her aşamasında bulunur ve son kullanıcıya ulaştıktan sonra dahi geliştirme sürecini yürütmeye devam eder. Oyunun teknik gelişimini sağlamak ve yazılım hatalarını gidermek, oyun içeriklerini belirlemek ve belirlenen içerikleri oyunlaştırmak başta olmak üzere teknolojiyi takip ederek adapte olmak ve araştırma geliştirme yapmak gibi görev ve sorumluluklara sahiptir. İnternette geçirilen sürelerin artması ve online oyunların giderek büyüyen bir sektör haline gelmesi, bu mesleğin gelecekte de rağbet gören ve ihtiyaç duyulan bir iş kolu olacağını bizlere gösteriyor.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Geleceğin en popüler meslekleri arasında yer alan dijital pazarlama uzmanlığı, ülkemizde de en çok tercih edilen mesleklerden olmaya başladı. Gelişen teknoloji içerisinde şirketlerin giderek daha fazla dijitalleşmeye başlaması ve odağını bu doğrultuda artırması, bu alanda büyük bir istihdam oluşumunun önünü açmaktadır. Türkiye’de 2021 yılında yapılan bir araştırma, insanların %31,8’inininternetten alışveriş yaptığını ortaya koymaktadır. Bunun ilerleyen yıllarda daha da artacağından şüphe yok. İnternet üzerinden satış yapmayan sektörler neredeyse kalmadı. Bu da dijital pazarlamanın hacminin giderek büyüyeceğini gösteriyor.

Veri Bilimciliği

Veri bilimcisi, yarı bilgisayar bilimcisi, yarı matematikçi ve bir nebze de olsa trendleri takip edip fark edebilen kişidir. Veri bilimciliğinin şu anda çok rağbet gören ve yüksek ücretler alan bir meslek grubu olduğunu da söylemek gerek. Veri bilimcileri için karmaşık sorunları çözen ve hangi sorunların çözülmesi gerektiğini keşfeden teknik beceri sahibi, yeni nesil analitik veri uzmanları tanımı da kullanılabilir. Yeni yeni yükselen bu meslek grubunun önümüzdeki yıllarda daha fazla rağbet göreceğini söylemek bir sır değil.

Siber Güvenlik Uzmanlığı

Siber güvenlik şirketlerinde hâlihazırda çok fazla ihtiyaç duyulan kişiler olma özelliğini taşıyan siber güvenlik uzmanları ciddi kazançlar elde edebiliyorlar. Birçok büyük şirket de kendi siber güvenlik ekiplerini kurarak bu ekiplerde siber güvenlik uzmanları istihdam ediyor. Gelişen teknolojinin özellikle bilişim alanını hareketlendirmesi ve bu alanda yeni olanaklar ortaya çıkarması, siber güvenliğin önemini her geçen gür artırıyor. Bu alanda donanımlı olmak gelecekte iyi bir kariyere sahip olmanın kapılarını aralayacağa benziyor.

Siber güvenlik uzmanlarının çalışabileceği pek çok farklı iş alanı bulunmaktadır. Şirketlerin ve kurumların tüm işlemlerini dijitalleştirmesi sebebiyle siber güvenliğin iyi bir şekilde sağlanması gerekir. Hükümet güvenlik birimleri, banka ve finans kurumları, kamu kuruluşları, veri tabanına sahip büyük şirketler ve ağ sağlayıcıları bunlardan sadece birkaçıdır.

Teknolojiyi Takip Eden Kazanır

Geleceğin mesleklerine baktığımızda, teknolojiyi takip edip bu alandaki trendleri yakalayanların, aranan insanlar olacağını rahatlıkla görebiliriz. Elbette şimdiye kadar saydığımız bütün meslekler günümüzde önemli ve gelecek yıllarda da önemini artıracağa benziyor. Ancak bunların içerisinde siber güvenlik uzmanlığı kısmıyla ilgili ayrı bir başlık açmak gerekebilir. Türkiye’ninen çok siber saldırıya uğrayan 3. ülke olduğunu düşünecek olursak bu alanda gerekli olan iş gücüyle birlikte iş olanaklarının da artacağını öngörebiliriz. Özellikle günümüz dijital çağının koruyucuları olarak adlandırabileceğimiz bu meslek, pek çok farklı alanda iş olanağına sahip olacaktır.

Karar Verin ve Çalışın

Gelecek, iş imkânları konusunda artık daha tahmin edilebilir bir hâl almaya başlamış durumdadır. 10 yıl sonra hangi mesleklerin kazanacağı, hangi mesleklerin biteceği, teknolojinin gelişme hızına göre kendini belli ediyor. Dijital çağın meslekleri daha rahat ve özgür çalışma imkânları sunmasıyla ünlüdür. Özellikle pandemi dönemiyle başlayan ve insanların uzaktan çalışmasının her alanda kabul edilebilir ve normal karşılanmaya başlanması bile bunu kanıtlıyor. Bilişim alanındaki birçok sektör uzaktan ya da farklı şehirlerden bile işlerini kolaylıkla yapabiliyor. 10 yıl sonra kendinizi nerede görürseniz görün, dijital dünyayı ve teknolojiyi takip etmeye devam etmek, her zaman farkınızı ortaya koyacaktır. 

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Yapay zekâ mühendisliği
  2. Robotik mühendisliği
  3. Drone pilotluğu
  4. Sentetik biyoloji uzmanlığı
  5. E-spor koçluğu
  6. İnsan kaynakları uzmanlığı
  7. Yazılım geliştiriciliği
  8. Blockchain uzmanlığı ve geliştiriciliği
  9. Oyun geliştiriciliği
  10. Dijital pazarlama uzmanlığı
  11. Veri bilimciliği
  12. ·Siber güvenlik uzmanlığı

Robotik mühendisler, robot yapım sürecinin en çok ön planlamasında vakit harcarlar. İnsanların eylemlerini kopyalayan makineler tasarlar ve prototiplerini oluştururlar.

Dijital pazarlama uzmanı, marka bilinirliğini yükseltmek için çalışan ve hedef kitleyi belirleyerek firmayı dijital alanda yöneten, yönlendiren kişidir.

Sivil havacılık genel müdürlüğünün vermiş olduğu eğitim programlarına katılıp, bu eğitimleri başarıyla tamamladıktan sonra cihaz türlerine göre değişen farklı ehliyet ve sertifikalar edinilebilir.

Siber güvenlik uzmanı, kuruluşları tarafından kullanılan sistemleri takip ederek sorunları yönetime bildirir. Ayrıca gelecekteki tehditlere dair tahminlerde bulunarak bunlarla nasıl başa çıkılacağı yönünde tavsiye vermekten de sorumludur.

Özel ya da kamu kuruluşu fark etmeksizin günümüzde tüm işletme veya kurumların siber güvenlik uzmanlarına ihtiyacı vardır. Yükselen mesleklerden biri olan siber güvenlik uzmanlığı için üniversitelerin ilgili eğitimi veren bölümlerini tercih edebilir ve kariyerinize uygulama, veri, sistem, ağ ve sunucu güvenliği üzerinde devam edebilirsiniz. Henüz kariyerinizin başında iseniz siber güvenlik alanında staj programlarına başvurabilir ve deneyim kazanabilirsiniz. Çalıştığınız şirkette eksiklikleri tespit ederek olası riskleri ortaya çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda Java, Python, SQL ve C gibi programlama dillerini öğrenmek siber güvenlik kariyerinize uzun vadede büyük fayda sağlar. Akademik tercihlerin yanı sıra siber güvenlik uzmanlığı için sahip olmanız gereken özellikler şunlardır:

  1. Sayısal zeka
  2. Analitik düşünme
  3. Sistemlerde meydana gelebilecek problemlere karşı yeni çözümler geliştirebilme
  4. İş birimleriyle etkili iletişim kurabilme
  5. Olası tehdit ve saldırılara karşı temkinli davranma
17 Haziran 2022
Hızlı Teklif Alın