Ne Aramıştınız?

Eğitim Kurumlarında Veri Güvenliği İçin Alınabilecek Önlemler

Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi çeşitli kategorilerde hizmet veren eğitim kurumları; devlet ya da özel kurum olup olmadığı fark etmeksizin kişisel verileri işler ve belirli bir süre boyunca depolar. Öğrencilere, velilere, öğretmenlere ve mezunlara ait kişisel verilerin yanı sıra eğitim kurumunun finansal, stratejik ve kurumsal verileri de yer alabilir.

İçerik Başlıkları
Eğitim Kurumlarında Veri Güvenliği

Eğitim Kurumlarında Veri Güvenliğinin Önemi Nedir?

Devlet okulları ya da özel eğitim kurumlarında kişisel ve kurumsal verilerin yanı sıra öğrencilerin ders kaydı yaptığı, ders programını görüntüleyebildiği ya da ders notlarını indirdiği bazı platformlar yer alabilir. Bu platformlar öğrencilere, velilere ya da öğretmenlere özel olarak tasarlanır. Böylece öğretmenler ve veliler de ders takibini yapabilir ya da öğrencinin girdiği sınavlara yönelik başarı performansını analiz edebilir. Hem kişisel ve kurumsal verilerin korunması hem de eğitim platformlarının sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için güvenlik önlemleri alınmalıdır. Aksi takdirde öğrenci, öğretmen, veli, müdür, okul personeli, mezun ve aday öğrencilere ait veriler risk altında kalır, eğitim kurumunun itibarı zedelenir ve dijital platformlardaki faaliyetlere devam edilemez.

Eğitim Kurumlarına Yapılan Siber Saldırıların Nedenleri

Siber saldırganlar, her zaman daha geniş bir kitleye ulaşma çabası içine girerler. Peki eğitim kurumlarına neden siber saldırı yapılır? Eğitim kurumları pek çok kişiye hitap etmesinden dolayı siber saldırganların hedefleri arasındadır. Adeta bir veri tabanı görevi üstlenen eğitim kurumlarına virüs, zararlı yazılım, kimlik avı ve sosyal mühendislik yöntemleriyle sızan siber suçlular, ağ ve sistemleri kontrol etme yetkisine sahip olabilir. Böylece eğitim kurumlarına ait yazılım ve donanım kaynaklarından yararlanarak işlemlerini gerçekleştirebilir ve kişisel ya da kurumsal verileri ele geçirerek üçüncü kişiler ile paylaşabilirler. Ayrıca fidye yazılımı aracılığıyla eğitim kurumlarının güvenlik açısından tehdit edilmesi ve haksız gelir elde edilmesi de mümkündür.

Eğitim Kurumlarında Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri

Eğitim kurumlarında T.C. kimlik numaraları, ev adresleri, sağlık kayıtları, ödeme bilgileri, telefon numaraları ve mail adresleri gibi pek çok kategoride veriler yer alır. Büyük veri hacminin iyi bir şekilde yönetilmesi ve depolanması için doğru teknoloji seçimi, güvenlik politikalarının uygulanması ve personellerin siber güvenlik hakkında bilinçlendirilmesi büyük önem arz eder. Bunun yanı sıra eğitim kurumlarında alınması gereken güvenlik önlemleri şunlardır:

USB Kullanımını Azaltmak

USB ve benzeri diğer taşınabilir ürünler, virüs ve zararlı yazılımları da taşınabilir hâle getirdiğinden dolayı siber güvenlik açısından kullanımı risklidir. Taşınabilir cihazlar aracılığıyla virüslerin eğitim kurumuna ait ağa sızması ve böylece veri kaybı oluşturarak faaliyetleri durdurması mümkündür. Öğrenciler ve öğretmenler taşınabilir cihazlar yerine farklı yöntemler aracılığıyla dosya paylaşımı yapmalıdır. Bu sayede eğitim kurumları öğrenci ve öğretmenleri daha bilinçli hâle getirerek güvenilir kaynaklardan paylaşım yapmanın yolunu sunar.

Merkezi Yönetim Araçlarını Kullanmak

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte eğitim kurumlarında kullanılan elektronik cihaz ve araçların sayısı da gittikçe artmaktadır. Bu cihaz ve araçların ağ ve güvenlik takibinin sorumluluğu ise eğitim kurumuna aittir. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi çeşitli kategorilerdeki binlerce cihazın siber güvenlik sorumluluğunu üstlenen eğitim kurumları, bu süreci daha kolay bir şekilde yönetebilmek için merkezi yönetim araçlarını tercih edebilir. Aksi takdirde veri koruma çerçevesinde bazı güvenlik açıkları ortaya çıkabilir, ek finansal kaynaklara ihtiyaç ve otomasyon yerine insan gücüne ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle merkezi olarak yürütülen platformlar, birden fazla şubeye sahip eğitim kurumlarında bile ağ ve sistem güvenliği hakkında endişelerin azalmasına büyük oranda yardımcı olur.

Verileri Takip Etmek

Eğitim kurumları büyük hacimde bir veriye sahip olduğundan veriler, şeffaf ve güvenilir bir ortamda depolanmalıdır. Bu verilerden anlamlı sonuçlar çıkararak stratejilerini belirlemek ve karar mekanizması oluşturmak isteyen eğitim kurumları veri depolamanın yanı sıra veri aktarım süreçlerini de iyi bir şekilde yönetmelidir. Böylece güvenlik açığı bulunan sistemlerdeki veriler koruma altına alınır ve veri analitiği çalışmaları yapılarak eğitim kurumuna ait istatistikler elde edilir.

Berqnet Firewall ile Siber Güvenlik

Bilgisayar sistemleri için tasarlanan firewall, güvenlik duvarı olarak adlandırılır. Firewall cihazları uygun yazılım ve donanım araçlarının birleşiminden meydana gelerek ağ ve sistem güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Güvenlik duvarı aracılığıyla gelen ve giden tüm ağların trafiği güvenlik filtrelerinden geçirilir ve hem iç hem de dış ağlarda herhangi bir zararlı eylem tespit edildiğinde bu zararlı eylemlerin durdurulması amaçlanır. Bu güvenlik mekanizması, ağ üzerinden kendisine gelen paketlerin önceden belirlenen kurallara göre ilgili yerlere ulaşıp ulaşamayacağına karar verir. Önceden tanımlı kurallar sayesinde uygun olmayan paketler hedef noktaya ulaşamaz. Böylece firewall, kural dışı trafiği engelleyerek ağ ve sistem güvenliğini sağlar. Bu süreçte güvenlik duvarı, kullanıcıların istek paketlerini ağa göndermeden önce Proxy ile karşılama yapabilir ve bu sunucuyla birlikte çalışabilir. Yazılım ve donanım tabanlı olarak ikiye ayrılan firewall sistemleri, aynı işlevi farklı yöntemlerle yapar. Donanım tabanlı güvenlik duvarları fiziksel bir cihaz olarak özel donanımlar üzerinden çalışırken yazılım tabanlı güvenlik duvarları sunucu ya da istemci üzerinde yer alan işletim sistemlerine kurularak çalışır. Günümüz teknoloji dünyasına uyum sağlayan ve siber güvenliğin en modern hâli olan Berqnet Firewall, kurumlara UTM (Unified Threat Management) olarak adlandırılan birleşik tehdit yönetimi imkânı sunar. 5651 Log Yönetimi, VPN, IPS, Hotspot, Uygulama Filtreleme, IDS ve Web Filtreleme gibi pek çok özelliği bir arada barındıran birleşik tehdit yönetimi, tek bir platformdan siber tehditlere karşı koruma sağlar. Siz de Berqnet Firewall ile tüm ağınızı merkezi olarak yönetebilir, kurumsal itibarınızı koruyabilir ve siber güvenliğin en modern hâlini yasalara uygun bir şekilde kurabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Firewall cihazları ya da yazılımları bulunduğunuz ağı, iç ve dış faktörlerden gelebilecek zararlara karşı koruma amacıyla çalışır. İç ya da dış ağlardan gelen zararlı eylemleri denetlemek için özel kuralları kullanır. Güvenlik duvarı politikasına uygun olmayan bir ağ trafiği tespit edildiğinde güvenli bir katman oluşturur ve ağa erişimini engeller. Güvenlik duvarı üzerinden yalnızca izin verilen paketler geçebilir. Böylece ister evde ister şirkette isterse dış ağlarda yer alan ağ iletişimi, denetlenerek çalışır.

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte alınan güvenlik önlemlerinin hacminde de artış bekleniyor. Statista’ya göre dünya çapındaki siber güvenlik pazarı 2020 yılında 183,34 milyar ABD doları ilen 2030 yılına kadar bu değerin 538 milyar ABD dolarına çıkacağı tahmin ediliyor.

Siber saldırganlar, her an ve her yerden ağ ve sistemlere sızmaya çalışabilir. Bu nedenle kurumların ağ trafiğini yalnızca mesai saatleri içerisinde denetlemesi mantıklı değildir. Firewall, ağ trafiğini 7 gün 24 saat boyunca her an denetler ve zararlı eylemleri bloke eder. Ayrıca kullanılan sistem, port ve servisler için güvenilir bir liste oluşturarak ağ iletişimini güçlendirir.

26 Eylül 2022
Hızlı Teklif Alın