Dark Web ve Deep Web Nedir?
İnternet uçsuz bucaksız bir gökyüzü… Hemen hemen her gün bu uçsuz bucaksız gökyüzüne bakmak için başınızı kaldırıyorsunuz ancak sadece sınırlı bir kısmını görebiliyorsunuz. Peki, ya göremediğiniz kısımlarında neler gizli olabilir? Görünmeyen alanlarında sizi neler bekliyor? Bu yazıda gökyüzünün, yani internetin görünmeyen kısımlarına bir göz atacağız.
İnternetin görünmeyen kısımları deyince, karşımıza iki kavram çıkıyor: Deep Web ve Dark Web... Öncelikle bu iki kavramı tanımaya çalışalım.
Deep Web Nedir?
Deep Web kavramını, Türkçeye çevirmek istersek Derin Web (Derin İnternet) olarak düşünebiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi internetin göremediğimiz kısımlarını, derinlerini ifade eder. Arama motorları ile yaptığımız aramalarda karşımıza çıkmayan, yani arama motorları tarafından indekslenmeyen her şey Deep Web tanımına dâhildir.
İnterneti, sekiz dilimli büyük boy bir pizza gibi düşünün. Arama motorları tarafından listelenen siteleri bir dilim olarak düşünürsek, işte geriye kalan yedi dilimlik pizza Deep Web’i oluşturur. Bir başka deyişle, sekiz dilimlik bir pizzaya sahip olsanız bile, bunun sadece bir dilimini tüketiyorsunuzdur aslında. Peki neden? Şimdi bu sorunun yanıtına bakalım.
Deep Web’in Seviyeleri
Deep Web ve Dark Web kavramlarını daha iyi anlayabilmek için internetin katmanlarına bir göz atmak faydalı olacaktır. İnternetin kabul edilen sekiz katmanı bulunmaktadır.
- Seviye 0 - Common Web: Bu katmanı, gün içinde kullandığınız internet olarak düşünebilirsiniz.
- Seviye 1 - Surface Web: Arama motorları üzerinden basit aramalar yaparak ulaştığınız siteler, bu katmanda yer alır.
- Seviye 2 - Bergie Web: Arama motorları ile erişilemeyen ftp server, indekslenmeyen yetişkinlere özel içerikler vb. bu katmanda bulunur.
- seviyeden itibaren Deep Web başlar. Bundan sonraki seviyeler için vekil sunucu olarak adlandırılan proxy kullanmak gerekecektir.
- Seviye 3 - Deep Web: Bu seviye, Proxy seviyesi ve Tor seviyesi şeklinde ikiye ayrılır.
Proxy seviyesi: Bu seviyedeki siteler .onion uzantısı taşımayan, arama motorları tarafından yasaklanmış, yasa dışı içeriklere yer verir.
Tor seviyesi: .onion uzantılı siteleri bulunduran, dizinler üzerinden yönlendirilen içerikler bu katmandadır. Gizli devlet belgeleri, silah ve bomba gibi eğitimler, yasa dışı araştırmalar vb içerikler bu seviyede yer alır.
- Seviye 4 - Charter Web: Bu seviye de ikiye ayrılır: Tor seviyesi ve özel erişim seviyesi
Tor Seviyesi: Tor tarayıcısı kullanmak dışında ek bir işleme gerek duymaksızın erişilen siteleri barındırır. Burada da milyonluk bahis sonuçları, silah kaçakçılığı, çok yüksek bütçeli satışlar, yasaklanmış kitaplar, filmler, müzikler, illegal deneyler gibi içeriklerin olduğu belirtilmektedir.
Özel Erişim Seviyesi: Erişim yapabilmek için Tor tarayıcılarının da yetmediği, .clos uzantılı sitelerin bulunduğu ve ancak Closed Shell System isimli özel bir yöntem ile ulaşılabilen sitelerin bulunduğu seviyedir. Wikileaks belgelerinin de buradan çıktığı söylenir.
- Seviye 5 - Marianas Web: Bu seviyenin varlığına dair bazı şüpheler vardır çünkü henüz ulaşılamamıştır. Ulaşabilmek için kuantum teknolojisi ile çalıştırılan bilgisayarları ve interneti gerektirdiği söylenmektedir. İsmini dünyanın en derin noktası olarak bilinen Marianas Çukuru’ndan almaktadır.
- Seviye 6: Bilinen en tehlikeli seviye olarak kabul edilir. En gelişmiş teknoloji ile denense bile, halen bu seviyeye ulaşılabilmiş değil.
- Seviye 7 - The Fog/Virus Soup: Hakkında hiçbir bilginin bulunmadığı bir başka seviye de burasıdır. Savaş bölgesi olarak adlandırılır. Bu ismin verilmesinin sebebi, ola ki bir gün bu seviyeye ulaşılırsa, bir üst seviye olan 8. seviyeye çıkılmasının önüne geçilmesi için bu seviyedeki herkesin birbiri ile savaşacak olmasıdır.
- Seviye 8 - The Primarch System: En düz tabiriyle, internetin en son noktası olduğu söylenebilir. Hiç kimsenin ya da herhangi bir hükümetin dahi bilmediği Primarch sistem tarafından kontrol edilmektedir. Bu sisteme İnternetin Tanrısı adı verilmiştir.
Deep Web için tehlikelidir demek, tam anlamıyla doğruyu yansıtmaz. Ancak yukarıda da gördüğümüz gibi tehlikeli olan kısımlarını da göz ardı edemeyiz.
Deep Web’e Giriş Nasıl Yapılır?
Sizin de fark etmiş olacağınız gibi, aslında gün içinde farkında olmadan Deep Web’e giriyoruz. Bankacılık işlemlerimizi yapmak için ya da e-postalarımıza bakmak için kullandığımız sayfalar, Deep Web’in parçalarıdır. Elbette ki Deep Web sadece bunlarla sınırlı değildir.
Deep Web’in tehlikeli, adından da anlaşılacağı gibi karanlık bir yüzü var ki o da Dark Web olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar Deep Web ve Dark Web iki ayrı kavram olsalar da günümüzde zaman zaman bu iki kavram karıştırılmakta ve birbirinin yerine kullanılabilmektedir. İkisinin arasındaki farkı şu şekilde özetleyebiliriz: Biraz önce bahsettiğimiz gibi, arama motorlarında görüntülenmeyen her şey Deep Web’i içerir. Dark Web de Deep Web’in bir parçasıdır ancak daha tehlikeli ve yasa dışı işlemlerin yapıldığı bir bölümdür.
Pizza örneğimize geri dönersek, kalan yedi dilimi Deep Web olarak tanımlamıştık. Bu yedi dilimin sadece bir dilimi Dark Web’tir.
Dark Web (Karanlık Web) Nedir?
Özel bilgilerin paylaşıldığı, sansürden uzak ve bu sebeplerle yasa dışı faaliyetlerin sıklıkla görüldüğü bir alandır. Burada yasa dışı faaliyetler ile anlatılmak istenen, uyuşturucu ticaretinden yasa dışı ürünlerin satışına, kiralık katilden sahte pasaportlara, yetişkinlere özel içeriklerden terör propagandasına, illegal deneylerden gizli devlet belgelerine kadar uzanan her şeydir. İnternetin sadece özel tarayıcılar ile girilebildiği bu kısmında kişiler anonim kalır.
Her ne kadar Dark Web’te karanlık işler dönse de bu alana girmek yasa dışı değildir ama tehlikeli olduğunu unutmamak gerekir. Dark Web’e Tor (The Onion Routing) adı verilen özel bir tarayıcı ile girilebilir. Bu tarayıcı, kullanıcılara .onion kayıt operatörünü barındıran web siteleri üzerinde gezinme imkanı sunar. Tor sayesinde konumunuz anlık olarak değiştirildiğinden aynı anda hem Meksika’dan hem de İtalya’dan giriş yapmış gibi gözükürsünüz.
Dark Web’e Girmek Tehlikeli mi?
Tor isimli özel tarayıcıyı kullanmak yasalara aykırı olmasa da Dark Web konusunda yeterince bilgi ve deneyim sahibi değilseniz, pek çok tehlikeye açık bir hale gelirsiniz.
Dark Web, tepeden tırnağa kötü amaçlı yazılımlarla doludur. Dolayısıyla Dark Web’e giriş yaptığınız anda siber saldırıların hedefi haline gelebilirsiniz. Bu kötü amaçlı yazılımları, tuş kaydediciler, fidye yazılımları, kimlik bilgilerinizi ele geçiren yazılımlar, botnet vb. olarak sıralayabiliriz.
Dark Web, siber saldırıların yanı sıra dolandırıcılık faaliyetlerinin de oldukça yüksek olduğu bir alandır. Buradan bir ürün satın alsanız da o ürünün size ulaşıp ulaşmayacağından asla emin olamazsınız. Bu denli tehlikeli ve yasa dışı bir alan olması gerekçesi ile elbette ki devlet izlemesi altındadır. Yetkililer, özel yazılımlar sayesinde buradaki sitelere sızarak gerek müşterilerin gerekse sitede bulunan kişilerin kimliklerini tespit etmektedirler. Bu nedenle sadece meraktan Dark Web üzerindeki bir siteye girmiş veya izlemiş olsanız dahi bu durum, sizi şüpheli konumuna getirilebilir.
Asla unutmamanız gereken bir gerçek vardır ki Dark Web üzerinde bulunan içeriklerin neredeyse tamamına yakını yasa dışıdır. Nasıl ki hırsızların, dolandırıcıların, tacizcilerin ya da katillerin bulunduğu bir odada bulunmak her türlü tehlikeyi de beraberinde getirmeye müsaitse, bu tür kişilerin kol gezdiği sanal ortamlarda bulunmak da aynı risklere gebedir.
Tüm bu tehlikelere rağmen insanlar Dark Web’i ziyaret etmeye devam ediyor. Bunun sebebinin tek bir açıklaması olabilir: Merak. Bilinmeyene, görünmeyene ya da karanlık olan şeylere duyulan meraktan Dark Web de nasibini alıyor.
17 Eylül 2021