Siber Güvenlik Kriz Masası Salgında Yüzlerce Başvuruya Destek Verdi
- Siber korsanlar salgın nedeniyle uzaktan çalışmayı fırsata çevirdi ve yüzlerce şirket siber saldırılara maruz kaldı.
- Mağduriyet yaşayanlar için harekete geçen Berqnet Firewall, kurduğu Siber Güvenlik Kriz Masası ile 37 ilden onlarca başvuruya karşılıksız destek verdi.
- En çok talep hammadde üretimi, gıda, tarım ve otomotiv yan sanayi şirketlerinden geldi.
Siber korsanlar şirketlerin salgın nedeniyle aldıkları uzaktan çalışma kararını fırsata çevirdi. Özellikle evden çalışan kişileri ve uzaktan çalışma sistemine geçen fakat siber güvenlik tedbirleri yeterli olmayan şirketleri hedef alan siber saldırılar, Nisan ve Mayıs aylarında ciddi oranda artış gösterdi.
Pek çok açıdan zorlu geçen pandemi sürecinde siber mağduriyetlerin yaşanmaması için harekete geçen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi üyesi Berqnet Firewall, Siber Güvenlik Kriz Masası kurarak Nisan ve Mayıs ayları boyunca gelen tüm başvurulara gönüllü danışmanlık hizmeti verdi. Siber saldırıya maruz kalan, mağduriyet yaşayan veya gerekli önlemleri almak isteyen tüm sektörlere ve bireysel kullanıcılara karşılıksız destek veren Siber Güvenlik Kriz Masası, iki ayda 37 farklı ilden 200’den fazla başvuruya çözüm sundu.
Saldırıların hedefinde hammadde üretimi, gıda, tarım ve otomotiv yan sanayi sektörleri yer aldı
Covid-19 kaynaklı siber saldırıların ve fidye dolandırıcılarının özellikle uzaktan çalışırken herhangi bir güvenlik aracı kullanmayan şirketleri mağdur ettiğini belirten Berqnet Genel Müdür Yardımcısı Artuğ Tikiç, siber farkındalık eksikliğinin ve pandeminin neden olduğu psikolojik etkinin birçok firmayı siber saldırılara karşı korunmasız hale getirdiğine dikkat çekti.
Tikiç, ''Siber Güvenlik Kriz Masasına aldığımız başvurulara baktığımızda maalesef güvenli ağ bağlantısı olmadan uzaktan çalışan şirketlerin ve çalışanların fidye saldırılarının hedefi olduklarını gördük. Bununla birlikte VPN hizmetleri hakkında bilgi edinmek isteyen, oltalama saldırısı yaşamış kişi ve kurumlar da taleplerde üst sıralarda yer aldı. Sektörel olarak bakıldığında ise hammadde üretimi, gıda, tarım, otomotiv yan sanayi öne çıktı.” dedi.
Her iki KOBİ’den biri siber saldırıların hedefinde
Yerli siber güvenlik bilinciyle tüm Türkiye’den gelen sorulara ve destek taleplerine yanıt verdiklerini belirten Artuğ Tikiç, “Gelen soru ve taleplerin karşılanması için çok çalıştık. Bu süreçten çıkardığımız en çarpıcı sonuç ise özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ile bireysel kullanıcıların siber güvenlik zafiyetleri oldu. Ne yazık ki taleplerin tamamına yakını, herhangi bir firewall kullanmayan küçük ve orta ölçekli işletmelerden ve bireysel kullanıcılardan geldi. Araştırmalar her iki KOBİ’den birinin farklı seviyelerde siber saldırıya maruz kaldığını gösteriyor. Siber güvenlik farkındalığının artması ülkemizin güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Yalnızca büyük şirketlerin değil, internet erişimi olan her kullanıcının siber korsanlar için birer hedef olduğunu unutmamak ve bilinçli hareket etmek gerekiyor.” değerlendirmelerinde bulundu.
24 Haziran 2020