Kritik Verilerin Yedeklenmesi
Kurumların en önemli varlıkları sahip oldukları kurumsal bilgidir ve kritik veri kavramına girer. Bu veriler kimi zaman müşteri verisi olabilirken kimi zaman bir ürüne ait detaylar, patentler veya özel veriler olabilir. Kurumlar sahip oldukları bilgiyi derler, paylaşır, satar veya daha değerli hale getiren ürünler ve hizmetlerle gelir elde ederler.
Gelebilecek siber saldırılar da büyük maddi kayıplar ortaya çıkmasına neden olabilir. Son yıllarda karşımıza gelen kripto virüsleri de bu saldırılardan biridir. Özellikle de yapılan şantajlarla kurumlardan yüklü miktarda para talep eden siber saldırganları da görmekteyiz.
Kritik veri kayıpları yaşayan şirketlerin, rekabet avantajını kaybetmeleri ve kısa vadede önemli ticari zararla karşı karşıya kalmaları ise yedeklemeyi ön plana çıkarmaktadır.
Lokal yedekleme, bulut veri yedeklemesi ve benzeri şekilde yedekleme sistemleri kullanılır. Günümüz teknoloji dünyasında yedekleme her şirketin önceliklerinden biri haline gelmiştir.
Yedekleme, verileri yerel veya uzak bir lokasyonda koruyarak ana sistemlerde oluşabilecek donanım ve yazılım arızaları, siber saldırılar yüzünden oluşabilecek veri kayıpları, doğal afetler ve hırsızlık gibi durumlarda bile verilerin geri getirilerek kurum işlerliğini sağlar. Ayrıca bulut yedeklemede verilerin bir uçtan diğerine transfer edilirken şifrelenmesi, çoklu lokasyonlara kopyalanan verilerin ele geçirilme olasılıklarını ortadan kaldırır. Verinin önemine ve kritiklik derecesine göre anlık, saatlik, günlük veya aylık gibi düzenli periyotlarla yedekleme yapılması gereklidir.