Ne Aramıştınız?

İnternet Nedir?
Web Çalışma Mantığı DNS Nedir? Nasıl Çalışır?

İnternet Nedir?

İnternet, “ağlar arasında” anlamı taşır. Inter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur.

İlk olarak 1969’da askeri amaçlı olarak karşımıza çıkan bu teknoloji daha sonra büyük bir hızla tüm dünyaya yayılmıştır.

Web Çalışma Mantığı

World Wide Web, kelimelerinin kısaltması olarak kullandığımız WWW, Dünya Çapında Ağ manasına gelir. İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin belgelerinden oluşan bir bilgi sistemi olarak tanımlanır. Bir kişi veya kurum internet üzerinde bir alan adı kaydederek belgelerini www üzerinden yayına alabilir.

İnternetin ilk zamanları bilgisayarlar birbirleri ile iletişim kurmak ve bilgi paylaşımı için IP

protokolü kullanılırdı. Bilgisayarımızdaki Windows; dosyası düzenlenerek her bilgisayarın ip adresi tanımlanırdı.

Ancak bu tanımlama bilgisayar sayısı arttıkça zorlaşmıştır. Bu durumun üzerine alan adı tanımlaması ortaya çıkmıştır.

10.10.101 – Ahmet

10.10.102 – Mehmet

10.10.103 – Veli

10.10.100 – Üniversite Sunucusu

10.10.200 – Data Sunucusu

10.10.250 – Dosya Paylaşım Sunucusu

Web sayfalarını tanımlamak için internette açılan bilgisayarın belirlenmesi gerekir. Web sunucusu her bilgisayarın bir IP (Internet Protocol) numarası vardır.

Linux;

Bu numara, ilgili bilgisayarı internette tanıtan bir adrestir. Her bir sayfanın IP adresini akılda veya host dosyasında tutmak zor ve günümüzde imkansızdır. Bu nedenle Domain Name System- DNS (Alan Adı Sistemi) ortaya çıkmıştır.

Alan adı olarak tanımladığımız bu sistem ile, IP numarasını eşleyen sisteme DNS (Domain Name System) denir. İnternette IP adreslerini isimle eşleştirmeye yarayan bir sistemdir. İsimleri akılda tutmak çok daha kolay bir iştir.

www.google.com 172.217.17.238

Tarayıcınıza berqnet.com yazdığınız zaman DNS sayesinde ilgili sunucunun ip adresi çözümlenir ve bağlantı kurabilirsiniz. Bir nevi internette bulunan bilgisayarlara seslenerek «Merhaba, berqnet.com web sitesi ile iletişim kurmak istiyorum yazdığınızı düşünün!

Bu isteğiniz isteği attığınız cihazda tanımlı olan DNS Sunucu adresine iletilir. DNS sunucuya berqnet.com’un ip adresi sorulur. DNS sunucu domaine karşılık gelen ip adresini bilgisayarınıza iletilerek tarayıcınızda berqnet.com’u görüntülemenizi sağlar.

192.168.2.1- Yerel bir ip adresidir.

Bir web sitesini görmek için gönderdiğiniz veri paketleri için HTTP (Hypertext Transfer Protocol – Hiper Metin Transfer Protokolü) veya HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure –

Güvenli Hiper Metin Transfer Protokolü) adı verilen protokolleri kullanırız. Sunucu (bir mektupla gelen) bir istek aldığında, (başka bir mektupla) size web sitenizi göndererek iletişimin kurulması sağlanılır.

DNS Nedir? Nasıl Çalışır?

DNS (Domain Name System) basitçe internetin adres defteri olarak tanımlanabilir. Erişilmek istenen sunucunun bilinen isminden, ki bu bilinen isim FQDN (Fully Qualified Domain Name) olarak adlandırılır, örneğin berqnet.com, IP adresini öğrenebilmek için DNS protokolünü kullanırız.

Bir web sitesinin adresini tarayıcımızın adres çubuğuna girdiğimizde tarayıcı öncelikle kendi lokal cache’inde ilgili adres için IP’nin bulunup bulunmadığını kontrol eder. Lokal olarak istenilen bilgi bulunamazsa bilgisayarda tanımlı olan DNS sunucuya (Örneğin ISP DNS Sunucuları Turk Telekom, Superonline gibi) istek atılır. İlgili sunucu, istenen bilgiyi üzerinde çözümlenebiliyorsa ilgili cevabı isteği yapan IP ye döner.

Birçok tarayıcı kendi lokal cache’ini tutmaktadır. Chrome için chrome://net- internals/#dns adresinden lokal cache'e ulaşabilirsiniz.

İnternet adresleri ülkelere ayrıldıkları gibi com, edu, gov gibi daha alt bölümlere ayrılır. Bu ifadeler üst düzey domainleri tanımlar.

Com: Ticari kuruluşları gösterir.
Edu: Eğitim kurumlarını gösterir.
Org: Ticari olmayan organizasyonları gösterir. Gov: Hükümetlere bağlı kurumları gösterir. Mil: Askeri kurumları gösterir.

Eğitime Katıl, Uzmanlaş, Sertifikanı Al ve Paylaş

<h2>Eğitime Katıl, Uzmanlaş, Sertifikanı Al ve Paylaş</h2>
Hızlı Teklif Alın