Ne Aramıştınız?

WhatsApp Güvenlik ve Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?

WhatsApp, insanların birbiriyle uzaktan iletişim kurmasını mümkün kılan en popüler uygulamalardan biridir. Ancak WhatsApp'ı sohbet için kullanmak güvenli midir?

İçerik Başlıkları
whatsapp gizlilik ayarları

Diğer mesajlaşma uygulamalarında olduğu gibi mesajlarınız tanımadığınız kişiler tarafından okunabilir ve farkında olmadan kimlik bilgileriniz ve paylaşımda bulunduğunuz tüm veriler, kötü amaçlı kişilerine eline geçebilir. WhatsApp'ı daha güvenli bir şekilde kullanmak isterseniz, WhatsApp güvenlik ve şifreleme ayarlarına göz atabilirsiniz. Gelin verilerinizi nasıl güvende tutacağınıza ve hacklenmelere karşı ne gibi önlemler alabileceğinize birlikte bakalım.

WhatsApp Şifreli Mesajlaşma

WhatsApp uçtan uca şifreleme (E2EE) ile korunan uygulamalar arasındadır. Bu nedenle mesajlarınız şifreli bir şekilde korunur ve ele geçirilen kişiler tarafından çözülemez bir şekilde saklanır. Sadece anahtar sayesinde çözülebilen bu şifreleme, sizde bulunan uygulamaya özel anahtar atadığından telefonunuz ele geçirilmediği sürece tüm mesajlaşmalarınızın güvende kalmasını sağlar. Otomatik ayarlarınızı açarak uçtan uca şifrelemeyi etkinleştirmeniz yeterlidir.

WhatsApp Güvenli mi?

Şifreleme özelliğini göz önünde bulundurduğunuzda WhatsApp son derece güvenli görünebilir. Çünkü WhatsApp uçtan uca şifreleme kullanır. Şifreleme kullanımı, mesajlarınızı okuyamayacakları ve Facebook ile paylaşamayacakları anlamına gelir. Bu seviyede WhatsApp güvenlidir ve hala kullanılabilecek en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biridir. WhatsApp'ın şifrelemesi, gönderilen mesajlarınızın gizli kalmasını sağlar. Ancak, konumunuz dahil WhatsApp'ın sizden başka veriler toplama hakkı vardır. WhatsApp, uygulamayı nasıl kullandığınız hakkında da bilgi toplayabilir. Örneğin, kaç kişiyle iletişim kurduğunuz ve ne sıklıkta mesaj gönderdiğiniz. Tüm bu bilgiler, hizmetleri geliştirmek ve hedefli reklam satmak için hem WhatsApp hem de Facebook ve ana şirketi Meta tarafından kullanılabilir.

Kısacası, WhatsApp verileri toplar ve Facebook ile paylaşır. Ancak Facebook'un kendisinden veya Instagram, Twitter, TikTok veya Google'dan çok daha az veri toplanır. Bu hizmetlerden birini kullanıyorsanız WhatsApp sizin için büyük bir tehlike değildir. Bununla birlikte farkında olmasanız da profil fotoğrafı, görüldü bildirimleri gibi uygulama üzerinden sunduğunuz kişisel verileriniz hâlâ kişisel verileriniz için bir tehdit oluşturabilir. WhatsApp'ı daha güvenli kullanmak için bazı ipuçlarından faydalanabilirsiniz.

1- Okundu Bilgisini Gizleyin

Varsayılan olarak, tüm WhatsApp kullanıcıları birbirlerinin profil resmini ve bilgilerini görebilir. Ancak aynı zamanda birisi en son çevrimiçi olduğunda ve bir mesaj okunduğunda da bu açıkça görülebilir. Tabii ki bu bilgiler kişi listenizdekilerle sınırlıdır. İstemiyorsanız, WhatsApp'ta gizlilik ayarlarını yapabilirsiniz.

WhatsApp, her mesajdan sonra mesajın gönderildiği saati ve durumu belirten onay işaretlerini gösterir. Tek gri onay işareti, mesajınız gönderildi anlamına gelirken iki gri onay işareti ise mesajınız alındı demektir. Size gönderilen bir mesajı açtığınızda mesajın tam olarak ne zaman teslim edildiği ve görüntülendiği bilgisi uygulama üzerinde yer alır. Ancak bu özellik devre dışı bırakılabilir. Bunun için WhatsApp uygulamanızı açın ve WhatsApp menüsünde (Android için) 'Ayarlar'a veya ana ekranın sağ alt kısmındaki simgeye (iOS/iPhone) tıklayın. Ardından 'Hesap >Gizlilik>Okundu bilgileri' kutusunu bulun ve onayı kaldırın.

2- WhatsApp Çevrimiçi Bilgisini Kaldırın

Her sohbet konuşmasının başında birisinin WhatsApp'ta en son ne zaman çevrimiçi olduğu yer alır. Zaman damgası şeklinde bulunan bu bilgiyi görebiliyorsanız başkalarının da sizi görebildiği anlamına gelir. Kapattığınızda ise siz de başkalarının ne zaman çevrimiçi olduğunu göremezsiniz. Başkalarının çevrimiçi veya çevrimdışı olduğunuzu bilmesini istemeyebilirsiniz. Çünkü bu, çok önemli bir bilgi gibi görünmeyebilir ancak kötü niyetli kişiler zaten sizin hakkınızda bazı şeyleri biliyorsa bu bilgi onlar için değerli olabilir. Kapatmak için Menü simgesinden Ayarlar > Hesap > Gizlilik'e ve ardından son görülmeye dokunun. Burada farklı seçenekler bulunur ve dilediğiniz gibi sınırlayabilirsiniz.

3- Profil Resminize Erişimi Kısıtlayın

WhatsApp profil resminizi LinkedIn, Facebook veya Twitter gibi başka bir yerde de kullanıyor musunuz? Şirketin web sitesinde de aynı fotoğrafı kullanmış olabilirsiniz. Bu durumda WhatsApp profil resminiz herkese açık olarak ayarlıysa, şimdiye kadar konuştuğunuz herkes (istenmeyen bir mesajı yanıtlamış olsanız bile) WhatsApp profilinizden resminizi indirebilir ve hakkınızda her şeyi öğrenmek için bir Google Görsel araması yapabilir. Bunu önlemek için Gizlilik menüsünde profil resminizi 'yalnızca kişiler' olarak ayarlayabilirsiniz.

4- Dolandırıcılara Dikkat Edin

Günlük hayatta iş, özel hayat ve hemen her yazışma için kullanılan WhatsApp dolandırıcılar için de uygun bir uygulamadır. Ancak birkaç püf noktaya dikkat ettiğinizde daha güvenli kullanılabilir. Örneğin, WhatsApp sizinle asla uygulamanın kendisi aracılığıyla iletişim kurmaz. Ayrıca siz onlara yardım talebi içeren bir e-posta göndermediğiniz sürece WhatsApp konuşmalarınız, sesli mesajlarınız, ödemeleriniz, ayarlamalarınız, fotoğraflarınız veya videolarınız hakkında e-postalar göndermez. WhatsApp adına size sözde ücretsiz üyelik teklif eden veya hesabınızın güvenliğini sağlamak için sizden bağlantıları açmanızı isteyen herhangi bir taraf kesinlikle güvenilmezdir.

5- Telefonunuzu Kaybettiğinizde WhatsApp'ı Devre Dışı Bırakın

WhatsApp, telefonunuzun kaybolması veya çalınması durumunda hesabınızın kontrolünü elinizde tutmanıza yardımcı olacak basit ve etkili güvenlik ipuçları sunar. SIM kartınızı operatörünüz aracılığıyla kilitlemeye ek olarak WhatsApp, yeni bir SIM karta sahip başka bir telefonda doğrudan aynı telefon numarasıyla etkinleştirmenizi önerir. Uygulama aynı anda yalnızca bir numara ve bir telefonda kullanılabilir, bu nedenle uygulamayı yeni cihazınızda etkinleştirerek eski telefonunuzda kullanımı otomatik olarak engellersiniz.

6- Mesaj ve Paylaşılan Belgelere Dikkat Edin

Kesinlikle gerekli olmadıkça kişisel bilgilerinizi (adresler, telefon numaraları, e-posta adresleri) ve asla banka, kredi kartı bilgilerinizi, pasaport bilgilerinizi veya diğer kimlik bilgilerinizi göndermeyin. Bu sayede hacklenme konusunda da endişelenmenize gerek kalmaz.

7- İki Adımlı Doğrulama Kullanın

WhatsApp iki adımlı doğrulama adı verilen güvenlik sistemi ile hesaplarınızı güvence altına almanıza olanak tanır. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde telefon numarasını her doğrulamaya çalıştığınızda altı haneli bir kod ister. Bu kod iki adımlı doğrulamayı etkinleştirdiğinizde sizin bulduğunuz özel bir anahtardır. Bununla birlikte WhatsApp hesabınıza giriş yaptığınızda bir e-posta adresine bağlı olan ikinci PIN girilmelidir. Bu şekilde bilgisayar korsanları hesabınıza giremez.

WhatsApp'a bir daha giriş yapmak istediğinizde bu altı haneli PIN girilmelidir ve tamamladığınızda ise yedi gün boyunca tekrar şifre istenmez. Daha sık şifre kontrolü talep edebilirsiniz bu durumda birkaç günde bir, WhatsApp sizden kodu yeniden girmenizi ister. Pin kodunu unutursanız verilen e-posta adresi aracılığıyla yeni bir kod belirleyebilirsiniz. Ancak en önemlisi, yeni bir cihazda WhatsApp'a giriş yaptığınızda bu PIN her zaman istenir, çünkü bilgisayar korsanları uzaktan erişim kurmaya çalıştığından yeni bir cihazdan hacklemeye çalışır. Pin koduna veya e-posta adresinize erişim olmadan haclenmeniz imkânsız hale gelir.

İşletmenizi ve İtibarınızı Siber Tehditlere Karşı Berqnet'le Koruyun

8- Durum Güncellemelerini Kısıtlayın

Bazı uygulamalarda olduğu gibi WhatsApp'ta da 24 saat süre boyunca görülen durum güncellemeleri yayınlamanız mümkün. Bu bir seyahat ya da mekân güncellemesi olabilir. Bu durumda anlık konumunuzu paylaşmış olursunuz. Telefon numaranızı bilen herkes bu bilgiye erişebilir. Bu nedenle güvenliğiniz için kısıtlamak isteyebilirsiniz. Ayarlar>Hesap>Gizlilik ve ardından Durum sekmesinden ayarlayabilirsiniz.

9- Kişileri Engelleyin

WhatsApp'ta can sıkıcı ve artık görüşmek istemediğiniz kişileri engelleyebilirsiniz. Böylece size özel bilgileri profil fotoğrafı, çevrimiçi olduğunuz anları, güncellemeleri göremezler. Daha da önemlisi sizi mesaj göndererek rahatsız edemezler.

Sıkça Sorulan Sorular

WhatsApp ya da herhangi bir uygulama esasen paylaştığınız ve izin verdiğiniz kadar bilginin, verinin çalınmasına neden olabilir. Ancak uçtan uca şifreleme ve bazı güvenlik uygulamaları ile WhatsApp daha güvenli hale getirilebilecek bir platformdur. Örneğin, şüpheli bağlantılara tıkladığınızda banka bilgileriniz bile ele geçirilebilir, fakat yazılımlar bu bağlantıların güvenli olmadığınız size bildirebilir.

Uçtan uca şifreleme tam da burada devreye girer; siz ve alıcı dışında kimsenin mesajlarınızı ya da paylaşımlarınızı görmesine izin vermez.

WhatsApp, hacklenebilecek uygulamalar arasındadır. Ancak bunun için telefonunuzun da ele geçirilmesi gerekir. Çünkü 3. parti yazılımları etkinleştirmek için uygulamanın telefonunuzda da etkin olması gerekir. Bu nedenle uçtan uca şifreleme kullandığınız ve telefonunuzu çaldırmadığınız sürece endişelenmenize gerek yoktur.

30 Aralık 2022
Hızlı Teklif Alın