Ne Aramıştınız?

VLAN Nedir? VLAN Kullanımının Avantajları

VLAN (Virtual Local Area Network), sanal yerel alan ağı olarak da bilinir. Yerel ağ içerisinde yerel ağı anahtarlarla bölmeyi amaçlayan bu teknoloji, ağ içerisinde çalışma grupları oluşturmayı sağlar. VLAN teknolojisi kullanıcılara çok yönlü avantajlar sunar. VLAN hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için siz de detaylara göz atabilir, merak ettiğiniz soruların yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

İçerik Başlıkları
VLAN

VLAN Nedir?

VLAN, yerel bir alan ağ yani LAN üzerindeki kaynakların ve ağ kullanıcılarının gruplandırılmasını sağlayan teknolojidir. VLAN sisteminde belli bir algoritmaya göre sınıflandırma yapılır ve gruplanan veriler switch üzerindeki portlara atanır. VLAN kullanıldığında her VLAN yalnızca kendi broadcast’ini alır. Bu sayede broadcast trafiği azaltılır ve bant genişliği artırılır. Farklı VLAN türleri ihtiyaca yönelik çözümler üretmenize yardımcı olur.

Bir anahtar içerisinde bir VLAN kurduğunuzu hayal edebilirsiniz. Her şerit ayrılır ve paralel olarak çalışmaya başlar. Şeritlerdeki farklı bağlantı noktaları VLAN üyeliklerini temsil eder. Peki, VLAN ID nedir? VID olarak da bilinen VLAN ID, yerel ağdaki çerçevelerin hangi VLAN’a ait olduğunu belirten bir işarettir. Etiketleme yöntemi, hangi VLAN’ın hangi çerçevede yer aldığını kontrol etmek için oldukça kullanışlıdır.

VLAN Ne İşe Yarar?

Sanal bir ağı simgeleyen VLAN, fiziksel LAN’lardan meydana gelir. Güvenli bir ağ sistemi kurmayı sağlayan bu teknoloji, büyük ölçekli firmaların da sıklıkla tercih ettiği özellikler sunar. Şirket ağlarında güvenliğin sağlanmasına önemli katkılarda bulunan VLAN, aynı zamanda ağ trafiğini dengelemeye yardımcı olur. Bilgi teknolojileri personelleri, ağları bölümlere ayırarak bunların her birini ayrı ayrı sınıflandırır. Daha sonra firmadaki farklı departmanlara özgü VLAN ağları tanımlanır. VLAN, bu ağların kontrol edilmesini ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Çeşitli fiziksel ağlar hem kablosuz bağlantı hem de Ethernet ile kullanılabilen sanal LAN’ları destekler.

VLAN, geniş ve kapsamlı bir ağ içerisinde oluşturulan küçük bir mantıksal bölümdür ve sanal bir alandan meydana gelir. Yerel ağın birden fazla anahtara yayılması, LAN grubuyla uyum sağlandığı sürece sorun yaratmaz. Yönettiğiniz anahtarlar sanal LAN oluşturmanızı sağlar. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun olarak Berqnet SASE veyafirewall ürünlerini tercih ederek VLAN teknolojisini verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Berqnet ile ağ güvenliği ve ağ yönetimi konusunda çağın ihtiyaçlarına hitap eden avantajlardan yararlanabilirsiniz.

VLAN Kullanımının Avantajları

  • VLAN teknolojisi, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilir özellikleri ile oldukça avantajlıdır. Uyarlanabilir ve güvenli ağ sistemi, hızlı ve yoğun veri trafiği söz konusu olduğunda firmaların çalışmalarını stabilize etmeye yardımcı olur. VLAN kullanarak ağ yönetimini pratik hale getirebilirsiniz. VLAN ağlar, güvenli bir ağ sistemi oluşturmasının yanı sıra ağ trafiğinin denetlenmesini sağlar.
  • Günümüzde verilerin sanal platformlara taşınmasıyla birlikte siber güvenlik açısından çok sayıda risk ortaya çıkmaktadır. Hassas verilere sahip şirketler siber güvenlik açıklarıyla her zaman karşı karşıyadır. Veri güvenliğine önem veren kullanıcılar ve firmalar VLAN’dan yararlanabilirler.
  • VLAN, firma içerisindeki ağların güvenliğini etkili bir şekilde sağlar. VLAN kullanıldığında şirket içi ağlara dışarıdan müdahale edilmesi zorlaşır. Siz de bağlantınız üzerinde tam denetim mekanizması oluşturmak için VLAN kullanabilirsiniz.
  • VLAN, bilgi teknolojileri yetkililerinin çalışmalarına esneklik kazandırır. İlgili personel ağ kullanıcılarına tam yetki vermediği sürece ağ erişimi sağlanamaz. Bu da siber güvenlik açısından etkili adımlar atmanıza yardımcı olur.
  • VLAN, ağ yönetimi açısından yüksek oranda verimlilik sağlayan bir teknolojidir. Benzer ağlar kullanan kullanıcılar aynı VLAN ağını paylaşabilir. Böylece şirket içerisinde departman değişikliği yapan bir personelin ağ değişikliği yapmasına gerek kalmaz. Bu durum, bilgi teknolojileri departmanının iş yükünü azaltmaya yardımcı olur.
  • BT personeli, VLAN üzerinde bulunan yönlendiriciyi kullanarak gerekli port yapılandırma ayarlarını pratik bir şekilde yapabilir. Böylece VLAN’a ad vererek tanımlama yapmak kolaylaşır.
  • Ağ hızını en yüksek seviyeye çıkarmak için VLAN teknolojisinden yararlanabilirsiniz. Şirket içerisinde kullandığınız sanal VLAN, birbirinden farklı ağlar üzerinde bant genişliğini artırmaya yardımcı olur. Bu sayede ağ hızı etkili bir şekilde artırılır.

VLAN Türleri Nelerdir?

Dinamik ve statik olmak üzere temelde iki farklı VLAN türü bulunur. Bu VLAN’ların özellikleri şu şekildedir:

Dinamik VLAN

Dinamik VLAN, switch port’una bağlanan cihazın VLAN’ını tanıma özelliğine sahiptir. Böylece port, tanınan VLAN’a otomatik olarak atanır. Bu VLAN türü ile uygulama, protokol, MAC (donanım adresi) ve ağ yönetim programları bazında tanımlama yapabilirsiniz.

Statik VLAN

Ağ yöneticisi tarafından tanımlanan statik VLAN’da switch portları üzerine atama yapılır. Port, ağ yöneticisi tarafından değiştirilmediği sürece o VLAN’a ait olarak işlevine devam eder. Statik VLAN kullanılarak ağ yönetimi yapmak kolaylaşır. Sistem yöneticisi switch port için hangi VLAN’a etiket atamışsa ilgili kullanıcı sadece o IP bloğunu kullanabilir. Bu da ağ güvenliği açısından önemli bir adımdır.

Ayrıca Default, Data, Voice, Management ve Native VLAN seçeneklerinden yararlanarak ağ sistemlerini gelişmiş bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Ağ sisteminiz üzerinden video ve ses dosyalarını farklı VLAN türleri ile aktarabilirsiniz. VLAN türleri broadcast gruplarının esnek bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. İhtiyacınıza uygun VLAN uyarlamaları yaparak çok yönlü avantajlar elde edebilirsiniz. Access ya da Trunk link adı verilen bağlantı türleri ile VLAN tanımlamaları yapmayı sağlar. İyi tasarlanmış bir VLAN, farklı kriterlere göre bölümlere ayrılmalıdır. Bunun için routing ve switching işlemlerinden destek almak gerekir. Böylece VLAN’lar arası broadcast trafiğini engellemek kolaylaşır.

VLAN’lar Arası Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Bir VLAN’a bağlı olan cihazların kendi aralarında bağlantı kurmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde bağlantı kurularak broadcast gönderimi de yapabilirsiniz. VLAN’lar ağı bölümlere ayırmaya yardımcı olan bir teknolojidir. Ancak VLAN’lar arası bağlantı kurabilmek için 3. katman bir cihaz kullanılması gerekir. VLAN’lar arası yönlendirme yapabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bir router üzerine her bir VLAN için ayrı ayrı bağlantı eklemelisiniz. Böylece router üzerinde gerekli uyarlamalar yapılır ve VLAN’lar arası bağlantı kurulur.
  • Ek bir yöntem olarak yine bir router üzerinden switch fabric ile bağlantı kurmayı deneyebilirsiniz. Gerekli uyarlamalar sonrası VLAN’lar arası iletişim sağlanması mümkün olur.
  • Ağ üzerinde tanımlanacak VLAN sayısı iki ya da üç gibi az miktarda ise ilk seçenek daha kullanışlıdır.
  • VLAN sayısı fazla olan durumlarda ikinci seçeneği tercih etmelisiniz.

İşletmenizi ve İtibarınızı Berqnet ile Koruyun!

Sıkça Sorulan Sorular

Alt ağ olarak da bilinen Subnet, bir dizi IP adresinin oluşturduğu ağdır. Daha büyük bir ağın bir parçası olan Subnet, VLAN teknolojisinin yararlandığı bir alt birimdir. Aynı Subnet içerisinde yer alan herhangi bir IP adresi, yönlendirme araçlarını kullanmadan birbirleri ile bağlantı kurabilir.

Bir VLAN’a ait olan bölünmüş ağ alanlarını tanımlayan VLAN ID, 1-4096 arasında bir değer almalıdır. VLAN ID genellikle 35 olarak tanımlanır.

Switch üzerinden VLAN kurulumu yapabilirsiniz. Web GUI bilgilerini girip Menü’den Gelişmiş Uygulama seçeneğine ulaşmalısınız. Ardından VLAN ve VLAN konfigürasyonu butonuna erişim sağlamanız gerekir. Bu aşamada statik VLAN seçeneğini görüntüleyebilirsiniz. Bu butonu ‘’Aktif’’ olarak işaretlediğinizde VLAN adı ve grubunu yazıp kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

2 Ağustos 2022
Hızlı Teklif Alın